GroenLinks vindt besluit over Warmte en Koude Opslag teleurstellend

4-8-2011

HOORN - B&W van Hoorn zien af van Collectieve Warmte en Koude Opslag (WKO) in Fase 3 van Bangert en Oosterpolder. De Hoornse fractie van GroenLinks is teleurgesteld en wil weten waarom dit is besloten.

Lees hier de brief aan B&W:

Aan:  het college van Burgemeester en Wethouders, gemeente Hoorn
Van:   fractie GroenLinks, Jos Kamminga
Datum:  1 augustus 2011
Onderwerp:  artikel 43 vragen inzake het niet realiseren van Warmte koude opslag Bangert en Oosterpolder.

Geacht college,

In de besluitenlijst van het college 19 juli lazen wij het volgende:

11.20218 Collectieve Warmte en Koude Opslag (WKO) in Fase 3 van Bangert en Oosterpolder
Kern van de zaak
Op 2 november 2010 heeft B&W besloten om in het centrumgebied een systeem aan te leggen met een collectieve WKO. Dit besluit is op 21 december 2010 weer ingetrokken, nadat gebleken was dat de WKO installatie van de Multi Functionele Accommodatie (MFA) niet op eenvoudige wijze hieraan gekoppeld kon worden. Nadien is een nader onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat een collectieve WKO nog steeds haalbaar is voor de rest van de gebouwen. Echter, door de onzekerheid over het tijdstip van realisatie van de overige gebouwen, zal er voor de gemeente een financieel risico ontstaan. Een collectief systeem lijkt daarom niet haalbaar meer.
Het college besluit:
Af te zien van een collectieve Warmte en Koude Opslag voor Fase 3 van Bangert en Oosterpolder.


Bovenstaand collegebesluit bevreemdt GroenLinks. Eerst besluit u op 2 november om een WKO  systeem aan te leggen. Op 21 december besluit u dit weer in te trekken om vervolgens weer een onderzoek te doen naar de  haalbaarheid van het inzetten van WKO.

Uit het bovenstaande ontstaat de indruk dat het college eerder op zoek is geweest naar het waarom niet dan naar het waarom wel realiseren van  de collectieve warmte en koude opslag in fase 3 van Bangert en Oosterpolder. 

Dit is de reden voor GroenLinks om de volgende artikel 43 vragen te stellen.
1. Hoe groot  zijn de financiële risico’s die de gemeente gelopen zou hebben door de onzekerheid over het tijdstip van realisatie van de overige gebouwen.
2. Heeft u overwogen om de NUON-gelden te gebruiken om de financiele risico’s af te dekken.
3. Wat zijn de kosten van de nu aan te leggen verwarming- en klimaatbeheersing installatie in verhouding tot de WKO installatie?
4. Hoeveel meer energie zal er door de nu aan te leggen verwarming en klimaatbeheersing installaties verbruikt worden de komende 20 jaar en wat zijn hiervan de kosten?
5. Hoe heeft u de afweging gemaakt tussen deze financiële risico’s en het wegvallen van de milieuwinst.
6. Wat is de motivatie van het college geweest om op 21 december het besluit van 2 november weer in te trekken en pas daarna nader onderzoek te doen?
7. In het besluit van 21 december staat dat WKO niet op eenvoudige wijze gekoppeld kan worden. Klopt onze conclusie dat koppeling  met enige moeite wel mogelijk zou zijn geweest?
8. U heeft een koplopersdoelstelling geformuleerd met Hoorn klimaatneutraal in 2040. Hoe verhoudt het niet realiseren  van dit project zich tot deze doelstelling?
9. Hoe gaat u de nu niet behaalde milieuwinst compenseren?

Tot zover de vragen van GroenLinks.