Hoorn wil net als Tilburg kermis op Unesco-lijst

12-8-2011

HOORN - De gemeente Hoorn wil de Hoornse kermis laten plaatsen op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed. Dat heeft wethouder Michiel Pijl vrijdag gezegd. Vorige maand meldde Tilburg al te gaan proberen de eigen kermis op de lijst te krijgen.

Wethouder Michiel Pijl: “Ik denk dat het goed is als wij ons aanmelden, misschien wel samen met Tilburg. Ik heb daar met de verantwoordelijke wethouder van Tilburg over gesproken. De kermis van Hoorn bestaat al eeuwen en is cultureel erfgoed dat bij Hoorn hoort. Erfgoed, dat we willen doorgeven aan de generaties die na ons komen. In overleg met de Kermisbond gaan we bekijken hoe we dit het verstandigst aanpakken.”

Lijsten
Werelderfgoed is onvervangbaar, uniek, eigendom van de hele wereld en daardoor van groot belang om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de werelderfgoedlijsten van UNESCO mag deze naam dragen. De lijsten worden jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed, die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 wisselende landen.

Op de lijst van materieel werelderfgoed staan 936 erfgoederen, verspreid over 153 landen. Daarnaast heeft de UNESCO 193 documenten en archieven aangemerkt als cultuurerfgoed en is er sinds 2001 een groeiende lijst van immaterieel werelderfgoed. Daarop ontbreekt Nederland nog.

Onder immaterieel werelderfgoed vallen muziek en zang, tradities en gebruiken, theater, dialecten, ambachten en andere uitingen van volkscultuur. Op de lijst staan onder meer de Franse gastronomische maaltijd, het carnaval in het Vlaamse Aalst en de Spaanse flamencomuziek.

Nederland heeft de UNESCO-conventie voor immaterieel werelderfgoed nog niet geratificeerd. De verwachting is dat staatssecretaris Zijlstra van Cultuur nog dit jaar zijn handtekening zet.

Reacties
Reactie: (plies)
16-8-2011, 14:21
Zet die pijl een paar dagen en nachten op een sokkel de sukkel.

Reactie: (Lex)
15-8-2011, 23:50
@Wally Ooms Dat ventje in zijn auto is inderdaad een kostelijk gezicht. Dat is echt kermis. Dat beeld wél. Maar, mijn incognito afdoen? Wel. Probleem is dan dat mensen je op frequente wijze benaderen over allerlei zaken die in de stad spelen, Hoorn is tenslotte een dorp. Daar heb ik wat minder zin in. Ik doe mijn zegje, meer niet. De Oomsen zijn mij enigszins bekend door mijn verleden bij een Hoornse voetbalclub. Daar zaten meer Oomsen o.a. als helft van 'De Wama's'. Maar goed, het zal wel toeval zijn.

Reactie: (Wally Ooms)
15-8-2011, 23:27
Het evenement Lappendag heeft een extra muzikale dimensie gekregen met als gevolg dat op een van de meest belangrijke lokaties de doorgang volledig werd versperd. De echte Lappendagganger zal het een doorn in het oog zijn geweest en volkomen terecht hebben gekozen voor een andere lokatie. Het nut van deze muzikale toevoeging ontgaat mij ten enen male. Tijdens een drukbezocht popconcert ga je toch ook geen biljartwedstrijd of iets dergelijks organiseren. Eerder heb ik al aangegeven dat de op de Kaasmarkt uitgevoerde muzikale gebeurtenis volledig los dient te staan van Lappendag. Krijg het plein dan nog maar eens vol. Toch benieuwd naar de achternaam van Lex. Medemblikse achtergrond wellicht? Hoe krijgen we die naam tevoorschijn? Gewoon vragen dan maar: Lex, maak je bekend.

Reactie: (Lex)
15-8-2011, 23:06
@Qwartje & @Wally Ooms Ook ik misgun de jonge schaar hun vermaak niet. Maar waarom op die dag? Dan een ander punt, voortvloeiende uit het succes van Peter Beense en zijn vrienden, zo'n massa volk op een te klein plein, 2 toegangswegen (West, Kerkstraat) staan eveneens vol mensen, Proostensteeg (smal) en Grote Noord (kraampjes) zijn lastig te bereiken, drank, drugs...is deze combinatie van factoren niet gewoon bloedlink met alleen het Grote Oost als uitvalsweg? Wat zal Unesco daarvan vinden...? Hoe het ook zij, onder het motto 'more is better' zal de gemeente Hoorn met veel genoegen terugkijken op dit grote volksfeest. Was het niet de oude Decimus Junius Juvenalis (niet onze Junius uit de Kerkstraat) die in een satire al geleden liet optekenen: 'panem et circense'? Het lijkt nog steeds van toepassing. De menselijke natuur verandert niet zo rap...

Reactie: (Wally Ooms)
15-8-2011, 22:37
@Lex Dank, Lex, voor het toesturen van de link. Ik heb de foto mogen aanschouwen en het was kennelijk flink druk op de Kaasmarkt. Ik hoop dat de Lappendaggangers er niet al teveel hinder van hebben ondervonden tijdens hun gang naar horecagelegenheden. Storend zal het in ieder geval wel zijn geweest. Mijn zus wilde bij De Waag nog iets tot zich nemen samen met haar man, maar dat geluk was haar niet beschoren op deze Lappendag. Geen doorkomen aan. Wat een onthutsende miskleun om Lappendag op deze wijze te ontsieren. Wat een dramatische ontwikkeling. Wat een traditieverkrachting. De foto's bij het item maken evenwel weer veel goed. De met afstand allerleukste kleinzoon van Europa zit toch op overtuigende wijze achter het stuur van z'n autootje. Veel belangrijker toch, zo'n joch?

Reactie: (Qwartje)
15-8-2011, 20:48
@Lex De onbeleefdheid om ook even te kijken, @Lex, joeg mij de rilsels over de rolsels. Gruwelijk mooi beeld van Shenroniu, die positie moet hebben gekozen op een hogere etage van een pand aan Grote Oost/Roode Steen. Bijna apocalyptisch. Ik zou er zeer ongaarne tussen hebben gestaan. Ik misgun die meute hun kennelijke plezier niet, maar je hebt groot gelijk: dit heeft niets meer met Lappendag te maken. Of is dit waar we voortaan mee moeten leren leven als zijnde Lappendag 2.0? Zijn we aangeschoven op het balsturige balconnetje van die ouwe, kritiek kwattende Muppets? Dacht ’t niet. Hallo… Michiel Pijl… Bij de les? Moeten hullie van de Unesco hier steil van achterover vallen?

Reactie: (Lex)
15-8-2011, 18:19
@wally ooms Je zit in het zuiden? En wilde wat indrukken in kleur. Peter Beense en de zijnen DJ's...zorgen voor een echte lappendagsfeer. Ik hoop dat de link werkt: http://lightbox.com/UPrlaR9 Wees blij dat deze gifbeker aan je voorbij is gegaan. Dit heeft geen zier met lappendag te maken, dit is gewoon een dance event. Komt dat op een Unesco lijst? Zucht

Reactie: (DMBonn)
15-8-2011, 15:36
Een kermis hoeft niet op een werelderfgoedlijst gezet te worden. Ik denk, dat de kermis ook zonder deze lijst wel blijft bestaan en wat voor een voordeel brengt een vermelding nou nog meer? Het brengt alleen maar nadelen met zich mee, omdat men zich dan aan bepaalde regels van de UNESCO moet houden. Straks wordt de kermis er weer afgehaald, omdat er -tegen de traditie in- maar eens niet gevochten werd met lappendag. Bedenk toch iets beters: bijv. de Westfriese Omringdijk... deze dijk vind ik een heel stuk waardevoller dan de Hoornse kermis en betekent iets voor de hele stad en regio, iets wat ik van de Hoornse kermis niet kan zeggen.

Reactie: (Qwartje)
15-8-2011, 12:09
@Coen Precies. U raakt de ontbrekende realiteitszin waar @Gerrie het hier beneden onder andere over heeft. Het illustreert eens te meer het rookie-gehalte van de initiatiefnemer. Een alternatief van wereldformaat zou inderdaad de permanente Hoornse Hopsakee zijn die @Wally Ooms eveneens omhelst. Daarvan munt de realiteitszin uit door een grotere haalbaarheid dan menigeen voor mogelijk houdt. Maar ook dat behoeft wat mij betreft evenmin een plaats op die highbrow-lijst. Wàt nou: ‘Hoorn wil…’? Hoorn wil helemaal niks. Als elke kul-inval die welke wethouder dan ook ’s morgens voor de scheerspiegel gewordt meteen maar wordt vertaald als de ultieme wens van tout Hoorn, dan wordt dit stadje bestuurlijk een gekkenhuis.

Reactie: (Wally Ooms)
15-8-2011, 11:36
@Coen Door te zorgen dat het geen tien dagen duurt. maar te doen wat Qwartje eerder naar voren heeft gebracht: "Wie de kermis ècht groots en meeslepend zou willen aanpakken die plempt het Hoornsche Hop van Galgenbocht tot Visserseiland dicht, en plaatst op die 80 hectare een permanente kermis van om en nabij de 400 attracties." Ik denk dat Hoorn dan nog echt een kansje maakt.

Reactie: (Coen)
15-8-2011, 10:56
Buiten dat alle verhoudingen zoek zijn, hoe kan je nou iets op die lijst willen dat maar 10 dagen per jaar duurt?

Reactie: (plies)
15-8-2011, 09:26
En alleen heerser Deen, is dat wat ?

Reactie: (Sebas)
14-8-2011, 23:14
@Plies, leuk idee, de barbecue van de Showband. Dan ook de cafés Swaf, 't Kroegie en Satchmo op de Werelderfgoedlijst.

Reactie: (Sebas)
14-8-2011, 23:12
Met enige kennis van en gevoel voor historische verhoudingen zou een pleidooi voor het Grote Oost en het havengebied logischer zijn, voor een plekje op de Werelderfgoedlijst. Dat schijnt al beschermd stadsgezicht te zijn (de historische begraafplaats van 1835 aan het Keern ook, overigens)...

Reactie: (Gerrie)
14-8-2011, 22:40
@Qwartje Ach ja, wethouders. Vaak over-enthousiast en meestal verstoken van bescheidenheid, nuchterheid en realiteitszin. Dit 'Unesco kermis' initiatief is ook zo'n klassiek voorbeeld. Eigenlijk zouden we het minzaam moeten wegglimlachen, Pijltje even op schot nemen en hem wat corrigerend toespreken. Bij de jeugd ligt overmoed immers dicht om de hoek. Maar ik geef toe, ik kan het soms niet laten de draak te steken met dit soort kolder.

Reactie: (Qwartje)
14-8-2011, 21:29
@Gerrie Het is, gelezen deze korte opsomming, zeer aannemelijk dat u zelf ook de Calimero-verhouding moet opvallen tussen de cultuurhistorische (immateriële) waarde van de Hoornse traditie en die van de rest, Gerrie. Ik lees uw aansporing dan ook voor wat het kennelijk bedoelt te zijn: een luimige bijdrage aan dit non-discours.

Reactie: (rob )
14-8-2011, 21:14
Kunnen de verzamelde reacties bij alle artikelen op deze site ook op die werelderfgoedlijst?

Reactie: (Niek)
14-8-2011, 20:25
Als ik t commentaar lees van de vaste hoorngids crew moet ik toch echt aan de muppetshow denken.die twee mannetjes ;'I like this show,what show? Hahahaha'

Reactie: (Gerrie)
14-8-2011, 20:15
Kom, kom mensen niet zo zeuren. Kijk eens in wat voor een mooi lijstje Hoorn kan komen: Machu Picchu, pyramiden Gizeh, Chinese muur, historisch centrum Rome, de Akropolis, oude stad Jeruzalem, het Alhambra, het tempelcomplex van Borobudur en last but not least de Hoornse kermis! Succes Wethouder Pijl!

Reactie: (okkie)
14-8-2011, 20:05
@plies, ik blijf netjes he?!

Reactie: (Qwartje)
14-8-2011, 19:20
En dan volgt nu een kermistip voor Michiel Pijl, CDA-wethouder VSAP (vuurwerk, schaapjes aaien, poffertjes bakken) van Hoorn. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 november aanstaande wordt in het Portugese Sintra het elfde wereldcongres van de Organisatie van Werelderfgoedsteden gehouden. Daar kun je als belangstellende of belanghebbende zomaar naar toe voor 450 euri p.p. Het congres wordt voorgezeten door Harry Brinkman, CDA-burgemeester van Middenbeemster. Misschien kunnen jullie carpoolen. Als er nog plek is, zou achterin CDA-fractievoorzitter Johan van der Tuin kunnen meeliften. Op eigen kosten, dat spreekt. Johan kan namelijk twitteren. Dat doet-ie heel grappig. Kan het thuisfront op de hoogte blijven. Waarom zou je daar in vredesnaam heen gaan? Nou, gekkie, om de Hoornse Kermis te promoten natuurlijk. Je moet toch èrgens beginnen! De Hoornse herencoiffeur Piet Visser (van De Barbier aan De Ramen) heeft momenteel zijn drie prachtvolle mini-draaimolens in de etalage staan. Met draaiend gangwerk en lichies. Misschien mag je er daar een of twee van lenen om de wereld in Portugal te laten zien waar je het over hebt. Die kan oom Johan dan onderweg mooi vasthouden. Voor overnachting kan daaro het Penha Longa Hotel (Spa, Golfressort) worden aanbevolen. Voor 200 euri per nacht (tweepersoons) is het ontbijt zelfs inbegrepen. Voor 40 euri extra wordt er eventueel een rolbedje bijgezet voor oom Johan. Ze hebben ook een presidentiële suite van 1500 euri per nacht met een heuse pinoki (houten Japanse badkuip in de marmeren badkamer). Maar waarom zou je dat doen? Ze hebben er ook een kinderboerderij voor de kleintjes. Met ezels die ‘ía’ doen. Dat heet balken. Je kunt ze aaien. Kost niks.

Reactie: (plies)
14-8-2011, 18:54
Schiet er opeens nog in, tataa de BBQ op de Doelenplein kan er ook bij. Wat is het nummer van pijl 0000.000.000 ?

Reactie: (plies)
14-8-2011, 18:47
Inderdaad Okkie, en ook deze (0) krijgt er voor betaald om een beetje op te vallen en niets anders te doen wat belangrijk is. Ik zou alleen meneer weglaten en een kortere naam noemen.

Reactie: (okkie)
14-8-2011, 17:31
eerst hadden we te maken met die zelfingenomen van Es, nu hebben we meneer Pijl die zichzelf denkt op de borst te kloppen.wat een volk.

Reactie: (Eric)
14-8-2011, 14:37
Een te late of te vroege 1 aprilgrap? Wat een onzin maar ook, wat een hoogmoed.

Reactie: (C. Lakeman)
14-8-2011, 13:07
@allen: Zou het traditionele Paalzitten in Lambertschaag niet veel meer kans maken om op de Unesco lijst te komen? Kermissen vind je overal, maar paalzitten? Is het daarom geen idee om het paalzitten naar Hoorn over te hevelen? Water genoeg rond het nieuwe culturele bolwerk Oostereiland.

Reactie: (ruud van vliet)
13-8-2011, 20:39
Als wethouder vuurpijl dan toch bezig is, kan die kaasmarkt niet op de unesco werelderfgoed lijst? Wie weet kunnen ze het dan een jaar lang in verweggistan ter vertoning brengen? kijk, dat is twee vliegen in een klap, leuke Hoorn promotie, en wij ruimte voor weer eens iets anders?

Reactie: (okkie)
13-8-2011, 18:17
@bewoner, aangifte doen van oplichting. dan kan deze,,meneer'' wel even uitleggen waarom hij niet betaald heeft?! wat een smerige streek en nog wel tegen een kind dat moet Firma Bartes bij een grote kerel flikken.

Reactie: (Floris V)
13-8-2011, 15:23
Zelf zie ik graag de Harddraverij in Medemblik ook op de Unesco lijst komen. Door de locale bevolking spreekt zelfs over de 'Dag de dagen'.

Reactie: (bewoner)
13-8-2011, 14:17
tuurlijk houden van feesten op een nette manier en ook van kermis en zo. maar eerlijk gezegt moeten de kermislui zich daar aan houden ,maar dat gebeurt niet altijd,waarom zal ik even uit leggen .en zoontje had een baantje op de kermis bij HAERT BREAKER die staat op de turfhaven en gisteren wou hij even zijn geld vangen wat hij had verdient ,maar niks hij wou niet betalen omdat hij een slechte kermis heeft gedraaid BOEVEN zijn het de firma bartes het mag van mij nog wel drie regen voor die lui

Reactie: (Qwartje)
13-8-2011, 14:08
Wanneer men het mij niet euvel duidt neem ik hier enigszins lacherig kennis van. Zo’n lijst valt in zijn betekenis terug te brengen tot holle, pretentieuze lariekoek. Het voortbestaan van de Hoornse Kermis hangt bepaald niet af van de mening van, bijvoorbeeld, het Mongoolse commissielid Mohammoer Kha Khan. Al zou deze traditie bovenaan die erfgoedlijst staan: het bestaansrecht van de Hoornse Kermis staat en valt met de animo die er onder de bevolking voor leeft. Wanneer het volk wegblijft - wat ik niet voorzie - blijven ook de spullenbazen weg. Vraag en aanbod. Lijst of geen lijst. Trouwens: àls er dan zo nodig een laaglandse kermis op een lulkoek-lijstje zou moeten staan, dan ‘wint’ Hoorn het nooit ofte nimmer van de grootste kermis van de Benelux, met dit jaar 233 attracties. Tilburg, inderdaad. Als wethouder Vuurpijl er over mocht dagdromen dat vernoeming op zo’n lijst extra bezoekers aanzuigt vanuit gans Europa, plus China en Timboektoe, dan mag het stadje daar facilitair eerst wel eens voor worden klaargestoomd. Wie de kermis ècht groots en meeslepend zou willen aanpakken die plempt het Hoornsche Hop van Galgenbocht tot Visserseiland dicht, en plaatst op die 80 hectare een permanente kermis van om en nabij de 400 attracties. Dan praat je ergens over. Ter vergelijking: wat heeft Nederland, dat sinds 1992 met het spelletje meedoet, tot nu toe zoal op die lijst staan? 1. Eermalige Zuiderzee-eiland Schokland (nu in de Noordoostpolder (1995). 2. De 19-de eeuwse militaire Waterlinie Amsterdam, 137 kilometer, van Edam via Haarlem tot aan Muiden (1996). 3. De molens bij Kinderdijk (1997). 4. Het Woudagemaal in Lemmer, Fr. (1998). 5. De Beemster Polder (1999). 6. Het Rietveld Schröderhuis in de provincie Utrecht (2000). 7. De Waddenzee (2009). 8. De Amsterdamse grachtengordel (2010). 9. De Hoornse kermis (proest).

Reactie: (plies)
13-8-2011, 13:36
Hou niet van kermis en oudbollige circus, hou niet van je vanaf smorgen vol te laten lopen en een zooitje rottigheid veroorzaken met een dronken kop. Hou wel van de bbq en ben er zeker weer aanwezig. Als een ander de bbq niets aan vind is deze niet verplicht te komen hoor. ;-)

Reactie: (Lex)
13-8-2011, 13:02
Het is me nog niet duidelijk of Peter Beense ambassadeur wordt voor deze lobby. Tilburg heeft Erica Terpstra al weten te strikken vernam ik.

Reactie: (okkie)
13-8-2011, 12:36
Jongens jongens mag een ieder een persoonlijke mening hebben?

Reactie: (Derek the Fox)
13-8-2011, 12:33
@ziggy een beroepszijker zeikt niet!

Reactie: (rizzy)
13-8-2011, 11:55
@ Plies Bewonder heeft gelijk, jij hebt waarschijnlijk de hele dag niks te doen, daarom ben je beroepszijker geworden. Bij ieder bericht heb jij wel wat te zeiken.

Reactie: (t.egel)
13-8-2011, 11:46
@plies net zo grap als onze JP Coen weghalen zeker, rot op naar je geboortegrond, en laat Hoorn zoals het hoort te zijn, dus met een JP en lappendag, bbq, koemarkt enz

Reactie: (plies)
13-8-2011, 11:40
Honger bewoner ? was een grap. -;)

Reactie: (rob)
13-8-2011, 10:55
Vind dat Lappendag ook op die lijst moet.

Reactie: (rich)
13-8-2011, 10:49
ja je gaat echt voor je rust in de stad wonen hahaha

Reactie: (bewoner)
12-8-2011, 22:41
@plies wie was er eerder jij of de kermis ,de kermis dus had er maar niet moeten gaan wonen beroepszijker

Reactie: (plies)
12-8-2011, 22:11
Kan die kermis dan meteen op een afgelegen stuk weiland, wordt gek van al dat muziek kabaal voor mn deur.