Gemeente belooft snel herstel van standbeeld Coen en plein

16-8-2011

HOORN - De aannemer die na afloop van de Hoornse kermis de lichtmasten op de Roode Steen terugplaatst heeft vanmorgen per ongeluk met zijn kraanwagen het bronzen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel gestoten. Het beeld belandde op de grond, waarbij de achterzijde van het beeld en de bestrating beschadigd zijn geraakt.

Locoburgemeester Ronald Louwman: ‘We laten het beeld bij een gespecialiseerd bedrijf in Haarlem repareren. Dat gaat ongetwijfeld enkele weken duren, maar we willen Coen graag snel terug op zijn plek. De bestrating van het plein wordt vanmiddag al hersteld. Zo lang Coen niet terug is, zetten we een hek rond de sokkel, want er dienen zich regelmatig mensen aan die Coens plaats tijdelijk willen innemen. Dat vinden we te gevaarlijk. De afwikkeling van de schade is een verzekeringskwestie. We hebben nog geen idee van de kosten. Ik ben blij dat er tijdens het incident geen ongelukken met levende mensen zijn gebeurd.’

Rijksmonument
Het standbeeld van Jan Pieterszoon is eigendom van de gemeente Hoorn en rijksmonument.

Het staat sinds 1893 op de Roode Steen. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het 300e geboortejaar van Coen.
Van tijd tot tijd laait de discussie over de aanwezigheid van het standbeeld in het hart van Hoorn op. De reacties lopen uiteen van de wens om het beeld te verwijderen tot aanpassing van het tekstbord, zodat Coen.

Vorige maand nog behandelde de gemeenteraad een burgerinitiatief met het verzoek om als raad een standpunt in te nemen. De raad besloot op 12 juli het standbeeld op de Roode Steen te laten staan en de tekst op de sokkel zodanig aan te passen, dat daarin aandacht komt voor de schaduwkanten van de handelswijze van Coen.
Naast dit Burgerinitiatief diende de fractie van D66 een initiatiefvoorstel in. De fractie stelt voor om een uitgebreidere tekst in meerdere talen te plaatsen op een glazen omlijsting rond de sokkel van het standbeeld. Hierdoor ontstaat een nieuwe transparante kijk vanuit het heden op het verleden, aldus D66.

Burgemeester Van Veldhuizen gaf aan dat het college verschillende opties gaat verkennen, uitgaande van een tekst op of om de sokkel van het beeld, verschillende talen en de  mogelijkheid van het toepassen van moderne interactieve technieken. Na de zomer wordt het resultaat voorgelegd aan de raad. Dit voorstel werd in meerderheid door de raad gesteund.

Reacties
Reactie: (Qwartje)
19-9-2011, 20:56
‘Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het in augustus omgevallen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de Hoornse binnenstad wordt teruggeplaatst. Dat staat in een open brief van de Hoornaars aan het ministerie van Algemene Zaken, zo bleek vandaag.’ (Bron: Het Parool van heden, ANP) Aldus een hernieuwde poging tot sukkelcommunicatie door Eric van de Beek cum suis. Hoe hardnekkig kan doordrammerij zijn? Nu sleept hij er zelfs het Internationaal Strafhof in Den Haag met de haren bij als getuige à charge. Vraagje: welke consequentie trekt Van de Beek uit het schrikbeeld van de aanstaande terugplaatsing van Coen, zoals in juli werd besloten door de gemeenteraad? Als hij dan gewoon in het moordenaarsnest Hoorn blijft wonen zou dat op z’n zachtst gezegd van weinig karakter getuigen. Minister van Algemene zaken (en premier) Mark Rutte maakte vorige week al korte metten met ’n paar GroenLinksers die opeens huilie-huilie deden over de ‘schandelijke, slaafse zijpanelen’ van de Gouden Koets. “Bizar”, sprak Rutte. Hij bedoelde: “Gelul”. Overigens is ‘een groep inwoners van Hoorn’, zoals allerlei krantenwebsites daar gewag van maken, schromelijk overdreven. Met Eric van de Beek (initiatiefnemer, kandidaat-raadslid Fractie Tonnaer), Martien Schurink (raadslid Fractie Tonnaer) en Bob Entius (de enige geboren Horinees van het stelletje) hebben we het wel gehad.

Reactie: (horinees)
19-9-2011, 19:46
Ook zo moe van dat onnodige betweterige gezeik van rare democratie-misbruikende mensjes? Steun: http://petities.nl/petitie/plaats-jp-coen-terug-op-zijn-sokkel

Reactie: (Bob)
19-9-2011, 19:32
V/d Beek komt uit Ermelo,heeft daar natuurlijk jarenlang in een zwarte kousen omgeving rondgelopen,misschien is er ook wel het eea gebeurd met de kleine Erik,en nu hij naar Hoorn verhuisd is gaat hij schreeuwen(Nu durft hij wel). Meneer is TV recensent geweest bij Elsevier,dat is toch een wereldjob! Schrijven over dingen die je op TV ziet,dat dit soort werk uberhaupt bestaat is al triest en zegt genoeg over dit heerschap.

Reactie: (mema)
19-9-2011, 19:24
Iets van historicus ofzo dus een van onze werkverschaffings projecten en moet af en toe iets bedenken om in die pot te kunnen blijven graaien.

Reactie: (jpcoenstrijder)
19-9-2011, 18:56
Kunnen we die van beek niet gewoon ff terechtstellen op onze rode steen??? deze man zorgt continue voor negatieve berichtgeving over ons Hoorn!! Trouwens is die snuiter werkeloos ofzo?? waar haal je de tijd vandaan...

Reactie: (okkie)
19-9-2011, 18:42
v/d Beek past in het rijtje van lieden die niet uit Hoorn komen, hier niet zijn geboren maar wel een grote smoel hebben,over wat we hier wel en niet moeten.laat die pisbak teruggaan naar waar hij vandaan komt en daar het haantje spelen.

Reactie: (f.dudique)
19-9-2011, 18:11
Voor 100 procent eens met @Horinees. Laat deze NIET horinees terugkeren naar zijn geboorte dorp. Kan hij daar zijn statements uitdragen. COEN hoort gewoon bij HOORN.

Reactie: (horinees)
19-9-2011, 17:28
Tja @Risdammer 19-09-2011 17:22:43, we hebben het hier over een zeer onaangenaam heerschap. Een drammer van de ergste soort. Nog vele malen onaangenamer dan de man die hij zo lijkt te verafschuwen. Het vervelden ventje ruikt zijn kinderachtige betweterige kans en lijkt niet genoeg te kunnen krijgen van de aandacht. Hij maakt misbruik van alle mogelijke kanalen en dat noemt men dan met een mooi woord ''democratie''. Bah, wat een mispunt! Het zou mooi zijn als dit misselijke heerschap onze stad zo snel mogelijk moest verlaten wegens schandpaal, pek en veren en nog zo wat.

Reactie: (Risdammer)
19-9-2011, 17:22
Even dit item terughalen. NHD meldt morgen met een artikel te komen over...Eric v/d Beek. Die wil het beeld niet terug, ja zelfs een oordeel van het kabinet in Den Haag over de vraag wel of niet terugplaatsen. Je moet maaar durven!

Reactie: (Arthur)
17-8-2011, 22:19
Prachtig, een transparante kijk op het verleden door een bril die gekleurd is door de opvattingen van deze tijd. Ik ben benieuwd hoe de raad er na de verkiezingen van 2132 over denkt :)

Reactie: (dirk beemster)
17-8-2011, 12:40
nogmaals: ik weet van niks en wijs alle beschuldigingen van de hand. ik heb er niets mee te maken.

Reactie: (plies)
17-8-2011, 11:23
D66 heeft weer een hersenschim hoor, geef het geld maar uit is niet in deze tijd van inleveren door de burger, gewoon zoals gewoonlijk geil op publiciteit.

Reactie: (G. de Jager)
17-8-2011, 09:31
"Gemeente belooft snel" met andere woorden hij komt nooit meer terug!

Reactie: (john den boer)
16-8-2011, 18:41
jp moet gewoon weer terug op het plein tinus zijn engel is ook erg mooi maar hoort daar toch echt niet en anders ben en benno zijn ook wel leuk op de sokkel

Reactie: (ron)
16-8-2011, 18:26
toeval of opzet komt de gemeente wel goed uit he?

Reactie: (yvwijo)
16-8-2011, 18:10
En hoeveel mogen de burgers gaan ophoesten voor die "opties"?

Reactie: (nomen nescio)
16-8-2011, 15:54
www.rtvnh.nl met videofilmpje direct ná de val en het takelen op een vrachtwagen.