Start kap productiebos bij Tuibrug

19-8-2011

HOORN - Op maandag 22 augustus start de gemeente Hoorn met de kap van een deel van het productiebos bij de Tuibrug. Het kappen van het productiebos is nodig voor de geplande particuliere woningbouw op deze locatie.

Het productiebos is ooit aangelegd als tijdelijke invulling in afwachting van toekomstige woningbouw. De gemeente Hoorn heeft het gebied enige tijd geleden aangewezen als plek voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Dit houdt in dat een groep particulieren samen een gebied inrichten en een eigen woning bouwen. Inmiddels ligt een groot deel van de plannen klaar en wil men de locatie bouwrijp maken.

Rechtbank
Een aantal omwonenden was het niet eens met de kap van het productiebos. Daarom hebben zij de rechter gevraagd de vergunning voor de kap niet toe te staan. Op 11 augustus heeft de rechtbank in Alkmaar besloten de vergunning voor het kappen van het productiebos bij de Tuibrug goed te keuren. Voorwaarde is wel, dat alleen dat deel wordt gekapt waarvoor al een omgevingsvergunning voor bouw is afgegeven, of voor het deel waarvoor geen vergunning nodig is. Dit gaat om de openbare ruimte en de grond voor 8 woningen.

Kap
Dit betekent in de praktijk dat een groot deel van het bos nu gekapt kan worden. Een strook bomen aan de noordkant en een strook aan de zuidkant van het gebied blijven voorlopig staan, totdat de omgevingsvergunningen voor deze woningen zijn afgegeven. Dan zal ook dit deel van het productiebos verdwijnen.

Reacties
Reactie: (Sebas)
24-5-2012, 11:48
In augustus 2011 werd begonnen met de kap van de bomen. Het is nu een kale vlakte met al aangelegd (op kosten gemeenschap) riolering, elektra en bestrating. Tevens zijn er bomen gekapt die van de bestuursrechter (en Raad van State) niet gekapt mochten worden. Dat gebeurde ook al eens, ik meen in 1999, in het Julianapark toen door "bouwfraudeprojectontwikkelaars" het gebouw Aquadance of de Skischans werd aangelegd. En wat horen we nu van het gerenomeerde bureau KPMG (in opdracht van nota bene het Ministerie van Economische Zaken), dat méér stadsgroen de kosten van de gezondheidszorg omlaag brengt. Omdat er minder mensen ziek zijn, mensen gelukkiger zijn. Met elke boom die de gemeente Hoorn dus kapt - en gelukkig moeten er tegenwoordig bomen terug geplaatst worden - en vervangt door asfalt en beton gaan de zorgkosten in de gemeente Hoorn dus stijgen.

Reactie: (roy)
24-5-2012, 01:44
tijdelijk of niet, WEER een plek weggeveegd waar de jongeren nog een boomhutje konden bouwen, of waar een verdwaalde specht nog kon rikketikken. nog een paar jaar en het meertje erachter wordt dichtgegooid voor een ander nieuwbouwproject ? in elke straat hier staan huizen te koop maar er moet worden bijgebouwd.. beetje apart o wacht, nieuw geld verdienen. geen enkele groenstrook lijkt meer veilig. 6 straten verder komt een begraafplaats op de weilandjes.. omwonenden allemaal klagen en het komt er evengoed. zodra die er is, nog meer huizen te koop.

Reactie: (nomen nescio)
23-8-2011, 08:19
Hé, dit is gisteren begonnen! Geen update of ietem? Waarom niet?

Reactie: (Brigges)
20-8-2011, 08:55
@sebas...Bovendien wordt er nieuwbouw gepleegd op een plek met ”overlast” (geluid en fijnstof) van de Provinciale Weg N506. Om die reden had er oorspronkelijk niet gebouwd mogen worden dat was jaren geleden ook al een issue wat betreft die asfaltmenginstallatie, heeft de gemeente Hoorn er ook niet van weerhouden te bouwen...

Reactie: (clupea)
20-8-2011, 00:25
Dat is toch ook met de beschermde vleermuizen? Geen verlichting e.d. wat geregeld moet worden in bestemmingsplan?? Ik vraag me af of er mensen zijn die een tuin willen zonder verlichting....Vraag me af wat de HOORNSE inwoners dit weer gaat kosten...Al die omwonenende hebben misschien wel recht op planschade...wie betaalt dat? Juist WIJ..BEDANKT weer gemeente.

Reactie: (Sebas)
19-8-2011, 19:28
@Okkie: deze bomen werden inderdaad neer gezet als tijdelijk groen. Oorspronkelijk was het plan in de ontwikkeling van de Kersenboogerd dat dit "Tuibrugbos" ook ontwikkeld zou worden als openbaar groengebied; een groene scheg naar het landelijk buiten gebied. Ik ben een groot voorstander van CPO bouwen. Zie ook het succes van Almere Poort. Maar Hoorn wilde er in het begin eigenlijk niet aan (er werd altijd gewerkt met de projectontwikkelaars); daarom werden er slechts twee postzegeltjes grond voor vrij gemaakt. Nu de projectontwikkelaars niet meer verder bouwen in de Bangert & Oosterpolder mag daar ook opeens CPO plaats vinden. Voordeel van ontwikkeling in de Bangert & Oosterpolder: het grondwerk is er al gedaan. Op dit stukje postzegel moet ook nog riolering en elektra worden aangelegd. Bovendien wordt er nieuwbouw gepleegd op een plek met "overlast" (geluid en fijnstof) van de Provinciale Weg N506. Om die reden had er oorspronkelijk niet gebouwd mogen worden. Maar de gemeente heeft dat probleem opgelost door de overlastnormen te verruimen. En dan vraagt men zich nog af waarom het vertrouwen in het functioneren van de overheid steeds verder afneemt...

Reactie: (Onno)
19-8-2011, 19:11
geweldig, eindelijk weer iets van de grond..goed voor de economie juultje

Reactie: (Juul)
19-8-2011, 17:51
Ik begrijp het niet, waarom weer bouwen? Is al zo vol hier,plus er staat nog genoeg leeg, te koop. Kunnen ze die huizen niet kopen of moeten hun huizen perse spliksplinternieuw zijn? Ik ben gewoon tegen weer nieuwbouw erbij, dat zowiezo en dan bomen er voor kappen terwijl er genoeg leeg staat, nee, waardeloos dit.

Reactie: (Dirk)
19-8-2011, 16:29
Hahaha, dat doet me denken aan voormalig minister Pronk die als minister van Ontwikkelingssamenwerking vele duizenden kilometers met het vliegtuig afgelegd had en in de daaropvolgende periode in zijn functie als minister van Milieu ging lopen klagen over het vliegverkeer en de belasting van het milieu die dat met zich meebrengt. Maar concreet: hoeveel mensen lopen er door dat bos heen? Ik vind het maar een armoedig zootje daar.

Reactie: (Danie`l)
19-8-2011, 16:20
Een produktiebos!! laat die groene azijnpissres zich eens druk maken om zaken die er wel toe doen! Beetje gaan lopen klagen maar wel tonnen aan diesel opstoken om een walvisvaarder het vangen te beletten.. Wat een losers dat clubje zeg..

Reactie: (okkie)
19-8-2011, 16:05
aangelegd als tijdelijke invulling dus niet zeiken natuurfreaks jullie wisten dit vantevoren

Reactie: (nomen nescio)
19-8-2011, 15:05
@Fritz, je komt met in wezen dezelfde argumenten als de omwonenden van de Westfrisiaweg bij Zwaagdijk. @Wen: Kijk de stukken er nog eens op na die de gemeente in het verleden over CPO op Internet gezet heeft. Die woningen zijn al verkocht. Anders gaat er niet gebouwd worden. En als je CPO in de praktijk wilt zien, moet je naar de Opgang gaan, dat oude woonwagenkampje. Dat is nu CPO-kavel en bijna gereed. Het zie er mooi uit!

Reactie: (Fritz)
19-8-2011, 14:46
En maar doorgaan met de kaalslag in Hoorn. Volstrekt idioot! 8 huizen ten koste van een veel grotere groep mensen die dit stukje bos wil behouden. En wat bovendien een onaantrekkelijke plek om te gaan wonen zo vlak langs de snelweg. Er is door de Wereldgezondheidsorganiatie Europa (WHO Europe) nl. aangetoont dat verkeersgeluid niet alleen ergernis en slaapproblemen oplevert, maar ook tinnitus (oorsuizen) en leerproblemen voortbrengt/verergert. Het kan zelfs leiden tot een hartaanval. De effecten van geluidsvervuiling zijn bijna net zo erg als die van luchtvervuiling. Met beide problemen krijg je nadrukkelijk te maken als je daar gaat wonen...

Reactie: (wen)
19-8-2011, 14:04
Toe maar..rooi die hap maar. Zo langzamerhand verdwijnt alle groen uit Hoorn. Lach me rot als die woningen niet worden verkocht..zo wel, dan komt er natuurlijk ook nog eens een geluidswal. Maar goed, dit zal wel weer nodig zijn.