Oud-Hoorn opent nieuw ingericht gebouw

ingevoerd op 23-11-2005

Zaterdag 26 november a.s. heropent de Vereniging Oud Hoorn om tien uur de deuren van haar uitgebreide en nieuw ingerichte verenigingsgebouw op de hoek van Onder de Boompjes en de Pakhuisstraat. Alle 2100 leden hebben een uitnodiging ontvangen om op deze Open Dag het vernieuwde verenigingsgebouw te komen bezichtigen. Om half elf vindt de officiële heropening plaats waarna de speciaal ingerichte tentoonstelling over de historie van het monumentale VOC-pakhuis van start gaat.

Voormalig bestuurslid Marit Veerman is de archieven in Den Haag, Haarlem en Hoorn ingedoken en heeft opmerkelijke vondsten gedaan over die geschiedenis. De expositie zal de komende weken op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur voor een ieder vrij toegankelijk zijn.
Naast het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam is ook de Vereniging Oud Hoorn gebruiker (en zelfs eigenaar) van een deel van het imposante VOC-pakhuis in het stadscentrum.

De vereniging betrok in de tachtiger jaren de zolderruimte van het linker pand, verhuisde in 1997 naar het rechter pand waar het een winkel/ontvangstruimte en documentatie-centrum inrichtte. Toen de Stichting Stadsherstel het gehele VOC-complex van de gemeente Hoorn overnam in 2004, ruilde Oud Hoorn de bovenwoning voor een expositieruimte op de begane grond aan de Pakhuisstraat. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling: op de begane grond een makkelijk toegankelijke ruimte voor de bezoeker die, komend van bijvoorbeeld de parkeergarage Jeudje, al wandelend door de straat even naar binnen wipt om zijn kennis over de historie van Hoorn op te frissen. Hij wordt ontvangen met koffie en kan tegelijkertijd in de vernieuwde winkel een historisch boek kopen, in het documentatiecentrum literatuur over specifieke onderwerpen inzien of historisch beeldmateriaal bekijken.

In de expositieruimte zullen met een zekere regelmaat kleine tentoonstellingen worden georganiseerd. Tevens wordt deze ruimte gebruikt voor middelgrote bijeenkomsten. De Publicatiestichting Bas Baltus presenteert er  donderdag 1 december deel 12 in de Bouwhistorische Reeks: “Het VOC-pakhuis in Hoorn” – met als ondertitel: van peperbaal tot tandartsstoel.
Woensdagavond 11 januari staat er een bijeenkomst  geprogrammeerd over de z.g. Kadernota die de gemeente Hoorn onlangs heeft uitgebracht als richtsnoer voor het bestemmingsplan Binnenstad.
Oud Hoorn is trots op haar vernieuwde verenigingsgebouw dat dankzij de inzet van veel vrijwilligers een nog sneller kloppend hart van de vereniging belooft te zijn.