Meer klassieke muziek in binnenstad om jeugd weg te pesten?

PvdA wil uitgebreide discussie over klassieke muziek

Hoorn wordt misschien een hele muzikale stad. De Hoornse PvdA-fractie wil de klassieke muziek bij de bibliotheek tegen rondhangende jongelui uitbreiden tot andere delen van de stad. In een brief aan het College schrijven PvdA-raadsleden Ottens en Bruijns: ”Grote en Kleine Noord, Rode Steen en Vale Hen kunnen eenvoudig worden aangesloten, maar ook alle winkelcentra, stations en parkeergarages zouden een dergelijke voorziening moeten krijgen.” Overigens zijn de raadsleden boos over het feit dat de raad niet geraadpleegd is.
 
Hoorngids.nl berichtte op 12 oktober: ”Voor de jongeren die graag in de tuin bij de Bibliotheek in het centrum van Hoorn rondhangen breken moeilijke tijden aan. Over enige tijd worden zij met klassieke muziek weggepest. Althans dat is de bedoeling. Burgemeester en wethouders hebben besloten om bijna 6000 euro uit te trekken voor de installatie van een geluidsinstallatie bij de Kloosterpoort.”
 
Lees hier de brief van de PvdA aan het College: 

Geacht college,
  
Met enige verbazing nam de fractie van de Partij van de Arbeid kennis van het collegebesluit om de overlast in het gebied van de Kloosterpoort te lijf te gaan met het afspelen van klassieke muziek en om daarvoor maximaal € 5.710 beschikbaar te stellen. Dit voorstel raakt alle terreinen van het lokale beleid, vandaar onze verbazing dat u zulks zonder raadpleging van de raad of zijn commissies, beslist.

We vragen u om met de commissie Welzijn en Volksgezondheid van gedachten te wisselen over de programmering en de keuze van de te spelen muziek. Wij zijn er zeker van dat er van uw maatregel een goede, vormende en opvoedkundige werking uitgaat. Dus zouden we u willen adviseren een breed spectrum uit de klassieke muziek als uitgangspunt te nemen, dat al in de vroege middeleeuwen begint, bij bijvoorbeeld de madrigalen van Ockeghem en tijdgenoten, waarin voorts aandacht aan belangrijke Nederlandse componisten uit alle perioden wordt besteed, zoals Sweelinck, Brandt Buijs, Pijper, Vermeulen en uiteraard Van Anrooijs Piet Heinrapsodie niet mag ontbreken. Ook de grote klassieke componisten moeten aan bod komen, en er moet rekening gehouden worden met speciale feestdagen en tijden. Niet de zomer uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden al in de winter, en Bachs Mattheus natuurlijk niet op Koninginnedag. Mahlers Symfonie der duizenden, mag eindelijk eens luider schallen dan de muren van een jongenskamer aankunnen evenals de te weinig uitgezonden symfonieën van Shostakovitsj, en ook voor Stockhausen en Berio moet ruimte zijn. Voorkomen moet worden dat de jongeren voor al te langdradige en vervelende muziek op de vlucht gaan, en dat we hen met deze belangrijk cultuurbevorderende maatregel voor altijd vervreemden van de wondermooie klassieke muziek. Want dan is die € 5.710 (ex btw naar wij aannemen) boter aan de galg gesmeerd. Daarom missen we in uw voorstel het aanstellen van een externe deskundige, die dagelijks de programmering verzorgt en de te spelen muziek toelicht. Ook missen we een bedrag voor (wekelijks) onderzoek naar de effecten en de opstelling van een kwartaalevaluatie voor genoemde commissie. Wellicht dat het Sociaal Wetenschappelijk Bureau van het voormalige SOW daarvoor ingeschakeld kan worden. En we missen een begeleidingscommissie van college en kenners die zowel de programmering bewaakt als de effecten van uw maatregel tegen het licht houdt. Hier betreuren we het duale stelsel omdat we ook als raadsleden gaarne van deze commissie deel hadden uitgemaakt. Vraag nog wel: uit welke potjes denkt u dit te bekostigen?

In overleg met de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving verzoeken wij u de kaders te laten vaststellen over de maximaal uit te zenden decibellen. De Milieudienst zou alvast kunnen nagaan hoeveel geluidsbelasting de gevels rondom de Kloosterpoort aankunnen. Het Boonen-dossier heeft vermoedelijk voldoende aanknopingspunten om snel een goede beleidslijn aan de commissie voor te leggen.
Het lijkt ons ook wenselijk om in overleg met de omwonenden over de programmering te spreken. En we gaan ervan uit dat de muziek ’s ochtends niet voor zes uur aanvangt en door de week ’s avonds rond het middernachtelijk uur stopt. Omwonenden hebben immers ook recht op nachtrust en om enige tijd van de dag verstoken te blijven van klassieke muziek. Voor de weekends kan bij het sluitingsbeleid van de horeca worden aangesloten. Om twee uur ’s nachts stoppen, tenzij er zich nog jongeren ter plaatse bevinden. Stadstoezicht moet er dan op toezien dat er zich geen nieuwe overlastgevenden aansluiten.

In de commissie Mens en Bedrijf kunt u instemming vragen om voor dit indrukwekkende experiment ESF-subsidie aan te vragen. Het lijkt ons dat we met deze vernieuwende visie op de beteugeling van overlast door Brussel zullen worden platgesubsidieerd.

Tot slot het vraagstuk van de openbare orde. Daar komt de commissie Bestuur en Middelen in beeld. Als dit experiment slaagt, en wij twijfelen daar geen moment aan, hoe voorkomt u aanzuigende werking? Het kan zijn dat u vast andere locaties achter de hand moet hebben waar een dergelijke voorziening ook kan komen. Grote en Kleine Noord, Rode Steen en Vale Hen kunnen eenvoudig worden aangesloten, maar ook alle winkelcentra, stations en parkeergarages zouden een dergelijke voorziening moeten krijgen. We moeten voorkomen dat bewoners uit andere wijken steeds maar denken dat de binnenstadsbewoners altijd weer het beste krijgen. In dat geval willen we met u in de commissie Bestuur en Middelen praten over het verdubbelen of wellicht verdrievoudigen van het budget. We weten: het zijn financieel barre tijden, zoals de wethouder Financiën ons vrijwel elk uur van de dag voorhoudt. Maar voor dit bedrag heeft men wel wat over. Twee vragen mbt de openbare orde nog: wat doet u als iemand de dure voorziening voor eigen gebruik meeneemt? Is er al een financiële voorziening getroffen of een reserve ingesteld? En wat als jongeren een uurtje andere muziek wensen en daartoe met hun gettoblasters de onvolprezen klassieke muziek proberen te overstemmen (wat natuurlijk niet mag lukken, want ook dan zou het weggegooid geld zijn). Wij adviseren u tot slot, deze belangrijke ontwikkeling voor onze stad, in overleg met de cie Bestuur en Middelen in de APV vast te leggen en vragen u met klem dit onderwerp voor de eerstvolgende vergadering van de commissie Bestuur en Middelen te agenderen.

Daarna kan worden bekeken of een afrondend raadsdebat zinvol is.

Hoogachtend,
namens de PvdA-Hoorn
  
Egbert Ottens
Piet Bruijns

Reacties
Reactie: (Daniël)
28-11-2005, 15:17
camera’s zijn een hulpmiddel wat toch wel als laatste gebruikt zou moeten worden,begrijp me niet verkeerd,ik sta er niet onwillend tegenover want als je niets te verbergen hebt dan heb je van die dingen ook geen last en het maakt het opsporen van verdachten/daders opeens een stuk makkelijker,wat de politiecontroles betrefd kun je nog korter zijn lijkt mij,gebouw op de roode steen verbouwen/uitbreiden zodat de heren/dames niet eerst van de brandweerkazerne moeten komen als er wat gebeurt of dreigt te gaan gebeuren maar zoals al eerder gebleken is heeft dit huidige stadsbestuur eerder geld over voor niet ter zake doende items dan de veiligheid van de bewoners..

Reactie: (Laurie)
24-11-2005, 23:52
Jammer dat de eerste optie, zie dit topic: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&archive=1&newsPg=4&news_id=31493 gelijk weer uit z’n verband wordt gerukt. Kloosterpoort oké, hoort er ook een beetje bij, maar de rest??? Nou niet gaan overdrijven zou ik zeggen. Bewakingscamera’s en meer politie-controle lijkt inderdaad een betere optie.

Reactie: (Droom ik?)
24-11-2005, 21:35
PS. Ambtenaren, zullen jullie je artistieke kwalitieten niet beter inzetten binnen de eigen famillie-feestjes, bruiloften en partijen?

Reactie: (Droom ik?)
24-11-2005, 21:14
Ze zijn inderdaad gek.
citaat: ......er moet rekening gehouden worden met speciale feestdagen en tijden. Niet de zomer uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden al in de winter..............einde citaat.

Wat een briljante artistieke gedachte! Muzikanten, een les van de ambtenaren: Speel nooit de 4 jaargetijden in z’n geheel binnen 1 concert; speel bijv.de zomer in de zomer, en dan leg je aan het publiek uit dat het concert in de herfst wordt vervolgt, enz. En de Piet Hein rapsodie, mag die niet alleen bij de haven klinken? (goed weten wat je doet)

Citaat:...............ook alle winkelcentra, stations en parkeergarages zouden een dergelijke voorziening moeten krijgen. We moeten voorkomen dat bewoners uit andere wijken steeds maar denken dat de binnenstadsbewoners altijd weer het beste krijgen. einde citaat. Wat een zieke betutteling!
Deze ambtenaren weten zelfs wat de inwoners van Hoorn gaan denken! Das knap, niet alleen artistiek begaafd maar ook nog eens helderziend zeg!

En dan deze opmerking: ..........deze cultuur bevorderende maatregel.........
Akoestisch vervuilende maatregel, zul je (inderdaad) bedoelen! Dit valt in de categorie "De nieuwe kleding van de Keizer"

En dit: ....Dit voorstel raakt alle terreinen van het lokale beleid, vandaar onze verbazing dat u zulks zonder raadpleging van de raad of zijn commissies, beslist........
Einde citaat. Wat moet er op muziekgebied van Hoorn terecht komen zonder de ambtenaren?!

....... Wij zijn er zeker van dat er van uw maatregel een goede, vormende en opvoedkundige werking uitgaat. einde citaat. Het kan niet op: Ook nog eens pedagogische- en didactische kwaliteiten in huis zeg! Wat boffen wij toch met deze ambtenaren!

Ongelooflijk hoe ambtenaren een gigantisch bord voor hun kop kunnen hebben!

Dit alles is niet genant, het is zielig.

Reactie: (muzikant)
24-11-2005, 13:43
Oh oh oh, welk een vervuiling staat ons nu weer te wachten.............

Wat weer een belachelijk plan van de gemeente Hoorn. Wie denken ze wel dat ze zijn!!!!
"De commissie stadsontwikkeling" ?
Ik begrijp het woord ontwikkeling niet in deze context.(?)
Afgezien van jongeren die eventueel overlast veroorzaken:
Opgedrongen muziek op de achtergrond is slecht.
Je gehoor/aandacht stompt nl. af. En de gemiddelde mens -inclusief de gemeenteraad- is al zo verschrikkelijk a-muzikaal!
(analfabeten op muziekgebied) Dus slecht plan.
Bovendien zijn er volgens mij ook nog mensen binnen aan het werk die last zullen hebben van de muziek. Wat mezelf betreft: Als beroepsmusicus wil ik gewoon zonder muziek door de kloosterpoort kunnen lopen!
Ik wil zelf bepalen wanneer ik welke muziek wil horen en hoe luid!
Raadpleeg de site van de stichting BAM (Bestrijding akoestische milieuvervuiling):

http://home.tiscali.be/lia.verhaar/bam2002-4/BAM%202002/index.html

(Raadpleeg daar ook het Comité van Aanbeveling:
zij zijn beroemd, dus "dan zit het wel goed":-)

Steek het geld liever in het basisonderwijs: VAKLEERKRACHTEN MUZIEK op elke basisschool,
dan komt er misschien (weer ’s) ooit eens een kind van de basisschool af die een eenvoudig liedje kan zingen!

En hang in de Kloosterpoort maar camera’s op die alles vastleggen.

Reactie: (Rob Verhoek)
24-11-2005, 11:44
Nog nooit zoveel flauwe kul bij elkaar gezien. Volgens mij nemen de heren de boel boel behoorlijk "in de zeik". Ofwel ze menen het werkelijk zo en dan maken ze zich onsterfelijk belachelijk. In ieder maken ze van de gelegenheid gebruik om eens even lekker te geuren met hun (?) musicologische kennis. Voorlopig blijft het voor mij "Ein musikalischer Spass".