Standbeeld J. P. Coen eind oktober terug op Roode Steen

28-9-2011

HOORN - Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen wordt eind oktober teruggeplaatst op de Roode Steen. Het beeld werd in augustus tijdens werkzaamheden van zijn sokkel gestoten, raakte daarbij beschadigd en moest worden gerestaureerd. De informatievoorziening bij het beeld is dan nog niet aangepast. Het college werkt momenteel aan een voorstel dat in december aan de gemeenteraad ter bespreking wordt aangeboden. 

Wethouder Peter Westenberg: ‘In brede maatschappelijke kring is de afgelopen tijd discussie gevoerd over het standbeeld van J. P. Coen. Een paar maanden geleden behandelde de gemeenteraad een burgerinitiatief met het verzoek om als raad een standpunt in te nemen over het standbeeld van Coen op de Roode Steen. Op 12 juli besloot de gemeenteraad het standbeeld op de Roode Steen te laten staan en de tekst op de sokkel zodanig aan te passen, dat daarin ook aandacht komt voor de gewelddadige kanten van Coen’s optreden in de Oost. Het feit dat na deze discussie het beeld beschadigd is geraakt, is voor het college geen aanleiding om de discussie nog eens over te doen. Het beeld komt eind oktober terug op de Roode Steen. Ook werken we aan een raadsvoorstel waarin we de verschillende opties voor de begeleidende tekst uitwerken.’

Uitgebreide informatie over Coen
Het college onderzoekt verschillende opties die uit de discussie met de raad naar voren zijn gekomen. Het gaat om een informatievoorziening op of om de sokkel van het beeld die recht doet aan de verschillende invalshoeken op de geschiedenis van J. P. Coen. Ook worden de kosten van de verschillende opties berekend, met de mogelijkheid van het toepassen van moderne interactieve technieken. Het college wil in december een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.

Reparatie beeld Coen
De kosten van restauratie en herplaatsing van het beeld zijn ongeveer 20.000 euro. De gemeente verhaalt deze kosten op het bedrijf dat in augustus bij het terugplaatsen van lantaarns op de Roode Steen het standbeeld van J. P. Coen van zijn sokkel stootte en daarbij beschadigde.

Rijksmonument
Het standbeeld van J. P. Coen is eigendom van de gemeente Hoorn en rijksmonument. Het staat sinds 1893 op de Roode Steen. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het 300e geboortejaar van Coen.

Reacties
Reactie: (Qwartje)
30-9-2011, 17:19
@Nomen Nescio Wàt u zegt, @Nomnes: de afdeling Hoorn van de Socialistische Partij blijft nu, na die recente mislukte dubbele schroefduik waarmee ze van haar Coen-standpunt afsprong, met lege handen achter. Haar kiezers zullen waarschijnlijk benieuwd zijn of dat standpunt nu andermaal zal worden herzien. Ook in de Tweede Kamer kregen Van de Beek cum suis de handen niet op elkaar. Na een rondje huilie-huilie bij alle fracties resteerde slechts één - ongenoemd - Kamerlid van één fractie die zich niet dan zeer schoorvoetend achter de ‘opstelling Van de Beek’ wilde scharen. Vorige week donderdag meldde Van de Beek daar op een agritprop-blog van de VARA het volgende over. ‘Het enige Tweede Kamerlid dat mij onomwonden heeft laten weten niks te zien in de heroprichting van het Coen-standbeeld is overigens verbonden aan de door velen niet zo netjes geachte PVV. Maar die durft daar natuurlijk niet voor uit te komen omdat hij weet wie zijn kiezers zijn.’ Het aardige is dat hij zulks rapporteerde onder de kop: ‘Hulde voor de hufter van Hoorn’. Een week later omhelst het kamp Van de Beek het D66-plan voor de hufterproof-panelen rondom de wederopstanding van Coen. ‘Het kan verkeren’, sprak reeds Gerbrand Adriaensz. Bredero, tijdgenoot van Jan Pieterszoon Coen.

Reactie: (nomen nescio)
30-9-2011, 16:43
278 ondertekenaars (de mij laatst bekende stand van zaken) geeft ook aan dat er niet veel draagvlak is. En hoeveel raadsleden steunen deze gedachtengang van E v/d B c.s.? In ieder geval de SP (2 personen) Dat is ook niet veel draagvlak in de politiek die op dit moment (terecht) wijslijk "geen commentaar" heeft en wacht op de tekst voor de door D66 voorgestelde panelen.

Reactie: (Qwartje)
30-9-2011, 14:35
Eric van de Beek gaat heden een persbericht verzenden waarin de stopzetting van de petitie ‘Ja tegen Hoorn, nee tegen Coen’ nader wordt toegelicht. Als dragend argument om het bijltje er bij neer te gooien voert hij aan: ‘De meerderheid heeft gesproken.’ In het persbericht wordt dat als volgt nader geadstrueerd. ‘De initiatiefnemers zijn geschrokken van de vaak felle reacties van de voorstanders van herplaatsing. Er zijn dreigementen uitgesproken, er is gescholden, er is rechts-extremistische taal gebezigd, er is zwaar op de persoon gespeeld. Petities.nl, waar de petitie ‘Ja voor Hoorn, nee tegen Coen’ geplaatst is, heeft verklaard dat ze in hun zesjarige bestaan nog nooit zoiets heeft meegemaakt.’ ‘Hoewel de initiatiefnemers van ‘Ja voor Hoorn, nee tegen Coen’ fundamenteel van mening blijven verschillen met de voorstanders van herplaatsing, willen zij toch de hand reiken aan de mensen die het beeld terug willen zien op zijn sokkel. En dan met name aan degenen uit het pro-Coenkamp die hun mening op een weldoordachte en beschaafde manier naar voren hebben gebracht.’ ‘Waar in vroeger jaren het beeld van Coen regelmatig werd beklad, ontstaat binnenkort het gevaar dat de kritische noot wordt weggewerkt door pro-Coen-vandalisten. Om dit tegen te gaan, verdient de zogeheten ‘sokkelcommunicatie’ van de Hoornse D66-fractie een serieuze overweging. D66 wil ‘hufterproof’ panelen rond de sokkel plaatsen, met daarop de kritische noot aangebracht. Die hufterproof-panelen zullen nog goed van pas komen.’ ‘Voor de ondertekenaars van de petitie ‘Ja voor Hoorn, nee tegen Coen’ zal het een trieste dag zijn als het standbeeld terug wordt geplaatst op zijn sokkel. Tegelijk beseffen de initiatiefnemers dat er iets belangrijkers bestaat dan de strijd tegen een beeld. Dat is de strijd voor de vrijheid, wellevendheid en democratie. En tegen de verering en navolging van extremistische personen voor wie een mensenlevens niet telt of telde.’ Aldus - excerpten uit - het persbericht. Waarvan akte.

Reactie: (nomen nescio)
30-9-2011, 13:38
Kunnen beëindigen en áls we dat willen moeten we weer overgaan tot de orde van de dag @plies, dus niet: moeten beëindigen. Dat beslissen we gewoon met ons allen samen! Gaan we proberen elkaar te "vangen" op woorden als moeten en kunnen, zijn we m.i. al aardig op weg om deze discussie te beëindigen. Mijn mening is duidelijk, dacht ik: Dat beeld komt terug en wat mij betreft meteen dat uitgebreide toelichtende verhaal van de gemeente erbij!

Reactie: (Jan Freesen)
30-9-2011, 13:02
Bedreigen: 1-(iemand) bang maken door iets te zeggen of te doen 2-iemand met een mogelijk gevaar confronteren Misschien ziet Van Beek een 'mogelijk gevaar' in het terugplaatsen van Coen? Zal Van Beek niet in de war zijn met Bedriegen? De woorden lijken immers erg op elkaar. Bedriegen: 1-niet eerlijk zijn 2-misleiden; anders lijken dan men of iets is 3-iemand met kwade opzet in de waan brengen. Waarschijnlijk voelde Van Beek zich niet bedreigd maar bedrogen. Ook een slappe reden om zijn actie niet door te zetten. Kortom, voor alle onaffe klussen: "Wie A zegt moet Beek zeggen."

Reactie: (plies)
30-9-2011, 12:57
NN wie bepaald of deze discussie beeindigd moet worden ?

Reactie: (nomen nescio)
30-9-2011, 12:27
Met het kaatsen van de bal heeft @okkie volkomen gelijk. Ga je alle mogelijke draadjes op HoornGids en NHD na, lijkt mij van bedreiging geen sprake. Eerder is er stevig, soms emotioneel, gereageerd. Me dunkt dat je daar doorheen kijkt. Dat zullen ze bij de politie ook wel gezien heben, waarmee de zinsnede van @Qwartje over het niet-opnemen van de aangifte ook verklaard is. het lijkt mij dat we deze Coendiscussie wel kunnen beëindigen en moeten overgaan tot de orde van de dag.

Reactie: (okkie)
30-9-2011, 11:04
dat de man zich bedreigd voelt is wat anders.ik ben het ook niet eens met zijn ideeen,maar bedreigen?wie kaatst kan de bal verwachten,vooral van sommige heethoofden hier op hoorngids.

Reactie: (Qwartje)
29-9-2011, 22:41
@Nomens nescio Beetje sneu, @Nomnes. Niet dat hij die actie cancelt; die had van meet af aan toch al een hoog Don Quichot-gehalte. Maar dat hij nu schielijk achter de bosjes wegduikt vanwege ‘bedreigingen’… Kom, kom. Er is in de loop der maanden wel eens ferm op zijn initiatief gereageerd, maar geen mèns heeft hem op welk forum dan ook met zo veel woorden ‘bedreigd’. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Dat dachten ze kennelijk vorige week ook op het politiebureau, waar de man aangifte kwam doen wegens ‘bedreiging’. Het werd niet in behandeling genomen. @Hoorng!ds heeft overigens in eerdere stadia bij herhaling kenbaar gemaakt dat van comments die bedreiging inhouden het IP-adres per omgaande aan justitie zal worden doorgespeeld. Daar is in dit geval nimmer sprake van geweest. Ik heb sportievere verliezers meegemaakt. Met kloten.

Reactie: (Wally Ooms)
29-9-2011, 22:26
@NN Dat van die bedreigingen richting van de Beek heb ik ook gelezen op het NHD. Naar zijn zeggen zou dat gebeurd moeten zijn op verschillende forums. Buiten wat licht stoeiwerk op Hoorngids en de NHD-site heb ik niets kunnen terugvinden. Laat maar eens zien dan die bedreigingen. Van de Beek is eenvoudigweg gestopt met zijn actie, omdat ie inziet dat het een zinloze oefening is. Verspilde tijd, verspilde moeite. Nu maar weer over naar echt belangwekkende zaken.

Reactie: (nomen nescio)
29-9-2011, 21:40
NHD meldt op haar website vanavond dat E v/d B zijn actie -met 278 handtekeningen- NIET doorzet. Aan de krant meldt hij ook dat alles eerst eens moet bedaren en dat hij op diverse internetforums BEDREIGD is.

Reactie: (Sebas)
29-9-2011, 16:56
@Qwartje: over de zonderlinge en dubbelzinnige verhoudingen tussen Hoorn en het oude hertogdom Gelre zou ik nog wel het één en ander meer kunnen vertellen (zo rondom de Geldersesteeg). Maar het lijkt me gepast om nu eens de aandacht te richten op andere (echte) Hoornse helden...

Reactie: (Qwartje)
29-9-2011, 16:42
@Sebas Gelezen en opgeslagen, @Sebas. Waarvoor dank. De voerkar van deze visie was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog beschilderd met rabiate leuzen die het behoud van ‘Ons Indië’ fel predikten. Sedertdien heeft het dagblad (Trouw mag mijns inziens binnen het veld van de oude dode bomenpers inderdaad ‘De betere krant van Nederland’ worden genoemd) het vaarwater van de bevindelijkheid ingeruild voor dat van de zindelijkheid. De conclusie van het commentaar loopt vrijwel naadloos in lijn met de argumentatie waarmee sommige voorstanders op dit podium de ‘Hoornse standvastigheid’ van het bronzen ding bepleitten. Dat Willem Karel baron Van Dedem zich destijds heeft beijverd om de bronzen gedaante op de Kaasmarkt (graag gedaan, @Wally Ooms…) te doen plaatsen wist ik niet. Dat maakt een merkwaardig cirkeltje rond. De ene Gelderlander (Van Dedem) zette 118 jaar geleden de gestolde praaljas neer, de andere Gelderlander (Tonnaeristisch gemeenteraadslid Martien Schurink) stelt alles in het geweer om, middels een soort actio pauliana met de historie, het beeld te verdonkeremanen. Rare jongens, die Gelderlanders. Goed. Maken wij ons nu op om een burgerinitiatief te pareren dat verwijdering van de boeventronie van Willen Karel baron Van Dedem uit het Noorderplantsoen ‘eist’.

Reactie: (johan goossens)
29-9-2011, 12:07
@Bob Uw link werkt niet. Een andere Bob, overigens geboren en getogen Horinees, schijnt fel tegen handhaving van het beeld te zijn: http://www.youtube.com/watch?v=bGyNApI7rh0 (na 50 seconden)

Reactie: (Sebas)
29-9-2011, 11:19
@Qwartje en anderen. Het uitstekende dagblad TROUW heeft een hoofdredactioneel commentaar gewijd aan de kwestie Coen in de krant van woensdag 28 september 2011. Onder de kop: "Hij verdient het niet, maar zet Coen toch maar terug op zijn sokkel." Er wordt geschetst dat de Nederlandse koloniale geschiedenis meer dan één zwarte bladzijde beslaat - dat kan je ook weer zien in de prachtige documentaire serie over de slavernij - maar of het beeld daarvan het slachtoffer moet worden is een tweede. "(...) De vraag is echter niet of Coen een standbeeld verdient, maar of de beslissing van een eerdere generatie om hem een beeld te gunnen, moet worden terug gedraaid." "(...) Om te benadrukken dat de beslissing om Coen weer op zijn sokkel te zetten geen eerbetoon betekent, maar slechts een erkenning van de historie, zou de gemeente er goed aan doeneen tekst bij het beeld te zetten die zijn misdaden niet verzwijgt. En in het onderwijs moet de kwalijke kant van het kolonialisme naar voren komen, dat elke leerling begrijpt dat Coen voor ons geen held kan zijn." Tot zover, citaat van dagblad TROUW. @Nomen Nescio: u wees andere Hoorngidsers op het monument (in de vorm van een soort zuil of fallussymbool) in het Noorderplantsoen, nabij het station, gewijd aan ene Van Dedem. Mr. Willem karel, baron Van Dedem (Heerde (Gld.), 6 juli 1839 - Calcutta (Brits Indië), 2 april 1895) was van 1875 tot 1891 burgemeester van de stad Hoorn. Hij combineerde het burgemeesterschap emt het lidmaatschap van de gemeenteraad, Provinciale Staten en de Eerste Kamer. In 1891 werd hij geroepen tot het ambt van minister van Koloniën. Het is Van Dedem aan wie wij het standbeeld van J.P. Coen te danken hebben...

Reactie: (Qwartje)
28-9-2011, 22:07
@Matthijs Begrepen, @Matthijs. Uw inschatting ontloopt doorgaans de mijne niet of nauwelijks. In dat geval laat het alter ego van @JP Wegermee zich uitbreiden tot ‘het kamp Van de Beek’. Wat niets afdoet aan de quintessence van mijn aanmerkingen hementwegen. De eensgezindheid binnen dat clubje lijkt inmiddels dus wat minder hecht. Wat het overige aangaat: zeer bemoedigend. Hier past verder geen triomf. Weldenkenden hebben gewoon, met respect voor artikel 7 van de Grondwet, hun visie kenbaar gemaakt en uiteen gezet.

Reactie: (Wally Ooms)
28-9-2011, 21:59
Kijk, dat is nou weer eens goed nieuws. JP Coen staat volgende maand in vol ornaat weer op het plein. En laten we hopen dat die eerder in gang gezette flauwekul tot verwijdering van het beeld nu ook is afgelopen. De heer Eric van de Beek zal ongetwijfeld belangrijker zaken te doen hebben en aan hem en ook andere niet geboren Horinezen wil ik zeggen, dat het beeld van JP Coen gewoon bij onze stad hoort. Daar kijken wij al vanaf onze geboorte tegenaan. Die hoort net zo bij de stad als de Kaasmarkt (Roode Steen voor een enkeling) zelf. Daar kijken mensen van buitenaf toch net iets anders tegenaan. Ook al wonen ze al jaren in de stad. Dispereren is voor buitenpoorters. Horinezen dispereren niet.

Reactie: (horinees)
28-9-2011, 21:31
Hahaha, die Eric, nu hebben wij een foto van het heertje. Diens aangezicht is te aanschouwen op die vreselijke Joop website. Voor alle zekerheid heb ik het koppie maar effe gedownload en opgeslagen. Handig voor een Most Wanted poster. Als je daar iets publiceert dan zegt dat mij wel genoeg, eng medium. Wat een vervelende drammer is dat manneke zeg. Bah.

Reactie: (risdammer)
28-9-2011, 21:03
Joop.nl is van de VARA @Bob. Aangezien dhr. E v/d B te H ook journalist is, zal het me niks verwonderen als de VARA tzt met een Zembla-uitzending komt over hufterigheid in Hoorn. Deze heer schijnt ook iets te maken hebben met de kruising Draafsingel/Pakhuisstraat bij de Veliusbrug alwaar hij over in conflict geraakt is met o.a. VVN. Hij heeft "dus" meer activiteiten waar wij nog geen enkel flauw benul van hebben. En zet Coen nu maar gewoon terug daar waar hij altijd gestaan heeft, voorzien van de toelichting. En áls we Coen daar niet meer willen hebben, verplaatsen we hem toch gewoon naar het Oostereiland?

Reactie: (Matthijs)
28-9-2011, 20:47
@qwartje: dhr vd Beek heeft in een persoonlijke email aan mij aangegeven niet de bewuste jpwegermee te zijn, maar hem wel zeer nabij te zijn. Hij schijnt de persoon er op aangesproken te hebben. Ondanks mijn chronische meningsverschil met hem geloof ik hem daarin. Voor het overige deze week een goed gesprek met de wethouder en zijn team gehad over het plan om beeld, plein en stad de opwaardering te geven die ze verdienen.

Reactie: (Bob)
28-9-2011, 20:29
Lees hier de frustratie van de heer E v/d B,geboren te E: http://www.joop.nl/opinies/detail/browse/3/artikel/hulde_aan_de_hufter_van_hoorn/islam/

Reactie: (okkie)
28-9-2011, 18:23
GERECHTIGHEID! COEN HOORT BIJ HOORN!!

Reactie: (Johan)
28-9-2011, 18:18
@ E. v.d. B. te E. Blij dat oud Horinees Jan Pz Coen weer terug komt. Eenmaal een Horinees, altijd een Horinees. Horinees = iemand die geboren en getogen is in Hoorn !!

Reactie: (Koekie)
28-9-2011, 17:30
Prima dat ie terug komt, alle discussie ten spijt. Het is en blijft onze geschiedenis, dan meteen met de uitleg erbij van de slechte kanten van Coen, maar ondertussen hoord hij bij de Hoornse geschiedenis.

Reactie: (horinees)
28-9-2011, 17:14
Onze Coen staat fier met zijn rug naar de Zuiderzee, alsof hij daarmee een dikke vinger richting ''actievoerders'' wil opsteken en ons wil duiden op het feit ''niets te vrezen te hebben''. En zo is het maar net. @Sjaak....Het was u toch al duidelijk dat ik ''voor ben'' nietwaar? (-;

Reactie: (Hertog)
28-9-2011, 17:04
Zal blij zijn als Jan Piet weer op zijn plaats staat. Vanuit de kinderwagen al opgekeken naar onze held. Kale boel nu zonder onze vertrouwde Coen. Nu ik bijna rijp ben voor Westerhaven, toch een geruststellende gedachte dat onze ouwe Jan Piet altijd in de buurt zal staan, zodat ik hem elke dag met een bezoekje kan vereren. Betere tijden breken weer aan... gelukkig!

Reactie: (J.P. Coen)
28-9-2011, 16:33
Is toch gezellig mensen? Ik sta er al zoooo lang en voel me niet geroepen om te gaan, die enkele keer dat er iemand op geitenwollensokken staat om me af te kraken neem ik voor lief. Andere tijden, andere gewoonten hou ik het maar op. Geniet van het mooie weer deze week mensen. Hoogachtend J.P.

Reactie: (Qwartje)
28-9-2011, 16:22
No news. Zoals ik hier, in gezelschap van vele anderen, eerder al beargumenteerde: ‘Coen komt er wel weer bovenop.’ Waar (de verzekering van) het lantaarnpaalterugzetbedrijf dan tòch opdraait voor de herstelkosten van 20.000 euri, zou het zeer sympathiek zijn om de kraanvogel die het beeld op de ochtend van dinsdag 16 augustus van de sokkel stoetelde het afrondende klusje te laten klaren. Michael Boesveld uit Amersfoort: kom er maar even in. Zou je dat niet enigjes vinden? Overigens blijft het al ‘n tijd muisstil aan de overkant. De van Ermelo stammende Eric van de Beek, aanjager van het ‘burger-initiatief’ om het stadsbeeld te ontlasten van de bronzen Bandaboef (36 medestanders onder een inwonertal van dik 70.000), zou een référence naar de uitkomst van dit referendum niet hebben misstaan. Gentlemen plegen zulks onder elkaar te doen. Hij zou zich daarmee wellicht ook hebben kunnen distantiëren van de soms zeer boude bejegeningen waarmee hij deelnemers aan dit forum, die zich voor handhaving van het bronzen ding uitspraken, de maat nam. Dit geschiedde onder het niet door hem weersproken pseudo @JP Wegermee. Een kleine bloemlezing. @JP Weg Er Mee. ‘Vergeleken met al diegenen op dit forum die Coen terug willen op zijn sokkel is Geert Wilders een padvinder.' @Willem, ‘Wat je zegt ben je zelf. Je bent zelf een fanaticus met een ongezonde obsessie met Coen. En Willem, je verkeerd in dubieus gezelschap. De rechts-extremisten staan te applaudiseren voor figuren als jij die de grootste moordenaar uit onze geschiedenis willen eren een standbeeld.’ @Clupea, ‘Types als jij zouden uit Hoorn moeten verhuizen. Je zet je eigen stad te kakken met je keuze voor een achterlijk beeld van een gewetenloze moordenaar van vrouwen en kinderen. Schiet zelf maar op naar Delftshaven en neem dat achterlijk beeld van je mee. (…) Als getogen Horinees wil ik trots zijn op mijn stad. Ik wil mij niet hoeven schamen voor de A. Hitler, de J. Stalin van Nederland.' @Matthijs, ‘Jij behoort tot dezelfde categorie als de burgers in het Oostenrijkse Bronau die jarenlang verzet hebben geleverd tegen het plan Hitler zijn ereburgerschap te ontnemen.’ @Onno, ‘Voor figuren als jou zou geen plaats moeten zijn in Hoorn. (…) Echte Horninezen zijn figuren als jij meer dan zat. Uiteindelijk zal het beeld voor altijd wegblijven. Wen er maar vast aan of verhuis naar een totalitair geregeerde staat die volstaat met standbeelden van hun geliefde leider.’ @Qwartje, ‘Daar hebben we Spuit Elf ook weer, ook wel genoemd Qwartje. Ook jij, Qwartje, moet je schamen voor je warme pleidooien op dit forum een massamoordenaar op een voetstuk te hijsen.’ Ach, laat ook maar. Bij iemand die grossiert in dit soort niet ter zake doende kwalificaties lijkt een appèl op ruiterlijkheid zinloos.

Reactie: (J.P. Coen)
28-9-2011, 16:21
I'LL BE BACK !!

Reactie: (anoniem)
28-9-2011, 16:04
En maar goed ook dat Jp Coen weer terug komt op ze ouwe plekje. Is toch een stukje historie van hoorn en omdat de historie van jp coen misschien niet al te rooskleurig is moet het beeld maar verwijdert of op een andere plek worden gezet belachelijk

Reactie: (brigges)
28-9-2011, 14:16
in de Telegraaf stond al dat de restauratie 20.000 euri kostte...

Reactie: (Sjaak)
28-9-2011, 11:54
Gaan we weer...wie is voor? Wie is tegen? Graag handen omhoog.