Nieuwe regels ligplaatsen kleine bootjes

5-10-2011

HOORN - In de binnenwateren van het Hoornse havengebied gaan andere regels gelden voor ligplaatsen voor kleine bootjes. Dat besloot de gemeenteraad op dinsdag 5 oktober 2011.

In de binnenwateren van het Hoornse havengebied veroorzaken eigenaren van kleine bootjes regelmatig overlast voor omwonenden. Dit zijn vaak booteigenaren die buiten het Hoornse havengebied wonen. Ook liggen er regelmatig bootwrakken, wat het stadsbeeld ontsiert. Om de overlast aan te kunnen pakken stelde de gemeente Hoorn nieuwe regels op voor ligplaatsen van kleine bootjes.

De gemeente Hoorn wil ligplaatsvoorzieningen aanleggen voor kleine bootjes in de Vollerswaal, de Turfhaven en een gedeelte van de oude haven; de Appelhaven, Nieuwendam, Venidse en Bierkade. Voor deze ligplaatsen moeten booteigenaren een vergunning hebben. Deze ligplaatsen zijn uitsluitend bedoeld als voorziening voor de buurt. Het gaat dan dus om direct omwonenden. De boten mogen niet groter zijn dan 8 meter, zodat het gebied goed doorvaarbaar blijft.

De PvdA diende samen met D66 een mondeling amendement in. Zij verzochten het college om de vergunningen niet voor onbepaalde tijd, maar voor vijf jaar uit te geven. Deze fracties willen de handhaving van kleine bootjes betrekken bij het opstellen van een nieuwe Havenvisie. Een vergunning voor onbepaalde tijd zou dan mogelijke aanpassingen in dit beleid in de weg staan.

De fracties van de PvdA, D66, VOCHoorn, GroenLinks en SP stemden voor het amendement. Daarmee werd het amendement aangenomen. De fracties van VVD, Fractie Tonnaer, CDA en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen het amendement.

De nieuwe regels gaan pas in op het moment dat de nieuwe ligplaatsvoorzieningen zijn aangelegd. Dit is naar verwachting begin 2012. Booteigenaren en omwonenden worden op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Reacties
Reactie: (Pieterjan)
10-10-2011, 08:40
Leuk al die bootjes in de haven... maar hoe komen ze daar! Was de gemeente ook maar zo daadkrachtig om eindelijk eens een voorziening (lees hellingbaan) te creëren om in-/uit het water te kunnen. Kunnen deze opbrengsten niet ingezet worden om op korte termijn een hellingbaan te realiseren! Kom op gemeente pak eens door.

Reactie: (plies)
7-10-2011, 08:44
Ja hoor de Partij van de Armoede wil geen vergunning voor onbepaalde tijd, dat kunnen er maar één keer legeskosten verhaald worden, snap je. Al met al is het wel weer een stuk belasting natuurlijk, want daar hebben wij er nog niet genoeg van en betalen nog te weinig. Wat was nog eens een verkiezingskreet van de VVD welke je op elke hoek van de straat kon lezen. DE BURGER BETAALD GENOEG BELASTING, DEN HAAG MOET ER ALLEEN BETER MEE OM GAAN. Maar dat was vóór de verkiezingen natuurlijk.

Reactie: (Patricia)
6-10-2011, 17:43
Ik woon op de Nieuwendam en er zijn nooit geen problemen met de bootjes die hier liggen. Het argument van "er moet een veilige doorvaart zijn" is onzin. Er is genoeg ruimte en als er al een bootje vaart zijn het kleine rubber bootjes of roeibootjes. Nee het is duidelijk weer een belasting er bij. Dit levert toch weer een x aantal duizende euro's op die de gemeentelijke ambtenaren vervolgens weer over de balk kunnen gooien.

Reactie: (J.Nijdam)
6-10-2011, 12:36
Ik snap het ook niet. Als je een groot jacht hebt of een andere boot,dan hoef je toch ook niet bij de haven te wonen? Er liggen toch schepen ook van mensen in onze haven die veel verder wonen en sommigen zelfs buiten Hoorn? Dit zou voor de kleine bootjes ook het geval moeten zijn lijkt mij. Waar wij wonen aan het water in Hoorn is dit niet het geval, iedereen mag daar een bootje leggen. Maar wat wel zo is, is dat sommige mensen hun bootjes laten verpauperen of ze liggen half in het water, of onder water. Er zwemmen hier nog weleens kinderen als het weer mooi is en dan ben ik soms bang dat een kind een ongeluk kan krijgen door die half verzonken bootjes. De bootjes zouden dan wel geregistreerd kunnen worden vind ik, zodat men mensen erop aan kan spreken om de bootjes goed te houden in de wateren van Hoorn. Voor een klein bedragje zou dat toch kunnen? Maar goed,ik heb kajaks en ik heb er verder geen hinder van, die liggen in mijn tuin.

Reactie: (Frnk)
6-10-2011, 11:34
"Deze ligplaatsen zijn uitsluitend bedoeld als voorziening voor de buurt. Het gaat dan dus om direct omwonenden." Dit is volgens mij juridisch niet houdbaar. Dus op naar de rechter.

Reactie: (J.Nijdam)
6-10-2011, 10:06
Jan,ja,je moet dan daar wonen bij dat stukje water. Woon je dus ergens anders waar geen water is, dan kun je el een bootje willen, maar blijkbaar mag dat dan niet. Misschien als mensen dan toch wel een bootje willen,kunnne ze wat regelen met bewoners bij het water die geen bootje willen. Heb ik even mazzel dat ik aan het water woon,maar ik wilgeen bootje. Dus roept u maar: kan er misschien nog een slaatje uit slaan net als de gemeente doet. En de wrakken zijn niet goed voor het stadsaanzicht. Dat vind ik ook wel,maar als ik goed kijk naar de stad, is er veel nieuwbouw bijv. bijgekomen die ook het stadsaanzicht mij doet gruwelen.Proppie,proppie volgebouwd, en bouw wat vloekt bij de oude,mooie, sfeervolle panden. De skischans bijv. ziet er niet uit! Het Jeudje, het ronde gebouw bij de Kloosterpoort, en zoveel meer.

Reactie: (jan)
6-10-2011, 08:38
Lees ik hier nou dat je in de stad moet wonen om een bootje ergens in het water te hebben, uiteraard tegen betaling want daar is onze roverheid goed in.