Economisch crisis debet aan financiële tegenvallers Oostereiland

27-10-2011

HOORN - De ontwikkeling en herbestemming van het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland valt circa 6 procent duurder uit dan gedacht. Daarnaast zijn er tegenvallers in de exploitatie. Door de economische crisis worden de appartementen minder snel verkocht dan gepland. Ook de huuropbrengsten van de bedrijfsruimten blijven achter bij de verwachtingen. De totale ontwikkelingskosten komen nu uit op ruim 27 miljoen euro. De exploitatie kost structureel 75.000 euro meer.

De gemeenteraad van Hoorn wordt gevraagd voor de ontwikkeling van Oostereiland aanvullende kredieten beschikbaar te stellen. Het gaat om extra geld voor de restauratie en inrichting van het eiland en om een structurele bijdrage voor de tekorten door tegenvallende exploitatie.

Extra kosten fundering
De ontwikkeling en herbestemming valt 6 procent duurder uit dan verwacht. Dit heeft onder andere te maken met extra kosten voor bodem- en asbestsanering en extra kosten voor herstel van de fundering. Een deel van deze kosten kan worden gedekt uit een provinciale subsidie. Voor het resterende deel ligt een claim bij het rijk, de vorige eigenaar. De gemeente gaat ervan uit dat het rijk 1,4 miljoen bijdraagt aan de extra kosten.

Exploitatie
Door de economische crisis loopt de verkoop van appartementen minder hard dan gedacht. Er komen dus minder inkomsten binnen. Maar dit betekent ook dat de gemeente te maken heeft met extra onderhoudskosten en bijdragen aan collectieve voorzieningen die anders voor rekening van de kopers waren. Ook de huuropbrengsten van de bedrijfsruimten zijn als gevolg van de economische crisis lager dan geraamd. Daarom is een extra jaarlijkse storting van € 75.000 nodig in de reserve Oostereiland.

Niet onverwacht
Projectwethouder Roger Tonnaer noemt de financiële tegenvallers “ongelooflijk jammer, maar niet helemaal onverwacht”. Tonnaer: “Bij de start van dit project vijf jaar geleden, wisten we dat we een avontuur aangingen. Toen projectontwikkelaars er in 2008 vanwege de economische situatie niet in durfden te stappen, hebben we als gemeente besloten het zelf te gaan doen. Dat risico hebben college en raad willens en wetens genomen, vanwege het grote belang voor de stad en de lokale economie. Het eiland niet opknappen, was onacceptabel. Uiteindelijk is het het eindresultaat dat telt. En dat mag er zijn. Hoorn heeft er een fantastische publiekstrekker in de binnenstad bij met een aantal bijzondere culturele en toeristische voorzieningen. Dat alles in een periode van vijf jaar: van ideeënmarkt tot daadwerkelijke oplevering. En met groot draagvlak in de stad.”

Reacties
Reactie: (Evert)
29-10-2011, 13:32
6% maar? Keurig!

Reactie: (ron)
28-10-2011, 15:07
@Dogwalker: inderdaad. Ik vroeg 2 jaar terug al wanneer ze in de verhuur kwamen want kopen deed toch niemand. Nu zijn we twee jaar verder, is het eiland in gebruik genomen door Cinema en Museum en hoort het daar te bruisen. Niets hoor, die binnenplaats is heel eng. Lijkt wel een gevangenis. vijf verkocht, twintig te gaan.'De verkoop gaat minder hard dan gedacht' Nee hoor, de verkoop gaat precies zoals verwacht. Verhuren, rapido en maak er wat leuks van daar!

Reactie: (Dogwalker)
28-10-2011, 13:40
Die prijzen wil toch ook niemand betalen? Moeten ze maar eens normale prijzen aan de appartementen hangen, zijn ze ze zo kwijt.

Reactie: (Folly)
27-10-2011, 14:14
Dat van dat grote draagvlak klopt zeker. Er is hier namelijk sprake van een geweldig initiatief dat éénmalig kon worden verwezenlijkt. Toen projectontwikkelaars niet in dit project durfen te stappen had in dit geval de gemeente Hoorn het lef om het dan maar gewoon in eigen beheer te realiseren. Hulde hiervoor. Ook al kost het nu dan wat c.q. behoorlijk wat meer: deze kans was te mooi om voorbij te laten gaan. Het is een absolute aanwinst voor de stad.