Tentoonstelling IT bij Hotel MariaKapel verlengd

29-10-2011

HOORN - De tentoonstelling IT, or The Something In The Lake, die momenteel te zien is in de MariaKapel, wordt wegens succes met twee weken verlengd en is nog te zien tot en met zondag 6 november. De overzichtstentoonstelling gaat over het mysterieuze Hoornse I.T. Genootschap, waarvan in 1994 de laatste levenstekenen zijn vernomen.
 
Het genootschap werd onderzocht door de huidige gasten van de Hoornse kunstinstelling Hotel MariaKapel (HMK); beeldend kunstenaars Erik Alkema (NL), Avi Krispin (IL), en Gregg Louis (US).

De I.T-sociëteit werd volgens hen het eerst vermeld in documenten uit de 17e eeuw, en hield er volgens de vindingen van deze kunstenaars een aantal mysterieuze rituelen op na, die werden uitgevoerd om een vermeend ’ding in het meer’ stil te houden. In de tentoonstelling zijn verschillende oude kaarten en boeken te zien, die bewijs zouden zijn van het bestaan van deze sociëteit, ook wel het ’I.T. genootschap’ genoemd. Ook andere tekenen die nog steeds te vinden zijn in hedendaags Hoorn worden uitgelegd. Verder zijn interviews met wetenschappers en afstammelingen van leden van het genootschap te bekijken. Zij laten hun licht schijnen over het archiefmateriaal, en de bijbehorende geschiedenis, dat door de kunstenaars werd verzameld.

IT werd uitgevoerd in opdracht van Hotel MariaKapel (HMK), een gasthuis en tentoonstellingsruimte voor jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij maken bij HMK bijzondere en vernieuwende kunstprojecten, en gebruiken daarbij weinig traditionele middelen, en vooral nieuwe media. Het project IT werd mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Gemeente Hoorn, VSBfonds, SNSreaal fonds, het Westfries Museum en het Museum van de 20e eeuw.

IT is tot 6 november te zien in de MariaKapel, aan de Korte Achterstraat 2 (achter de Hema). Openingstijden: donderdag – zondag van 14 – 17 uur