250.000 euro subsidie voor Duurzaam Zwaag

3-11-2011

HOORN - Het bewonersinitiatief Duurzaam Zwaag krijgt 250.000 euro subsidie van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Wethouder Peter Westenberg van Milieu van de gemeente Hoorn nam de cheque namens de samenwerkende partijen in ontvangst tijdens het Klimaatcongres in Utrecht op woensdag 2 november.

Duurzaam Zwaag is een renovatieproject voor ruim 280 woningen in Zwaag. Een paar bewoners hebben het initiatief genomen om de wijk duurzaam te renoveren. Door samen op te trekken, met hulp van marktpartijen en de gemeente Hoorn, profiteren de bewoners van het schaalvoordeel. De bedrijven Produbo, VDM Woningen, Schouten Techniek en Meneer de Leeuw brengen kennis in over het begeleiden van wijkinitiatieven en duurzame technologie. Die combinatie is uniek in de bouwwereld.

Sleutel voor het project is slim en onconventioneel denken. ‘Niets aan dit project is standaard,’ aldus projectleider Timo Spijkerboer van Produbo. ‘Nog nooit hebben bewoners de kans gekregen op zo’n grote schaal te renoveren. Het vraagt veel creativiteit en inspanning van alle partijen, maar het is een unieke kans om te laten zien wat je samen kunt neerzetten’. Het project bestaat uit een combinatie van energiebesparende maatregelen, verbetering van het wooncomfort, gezondere leefomgeving en is bovendien een leuke manier om je buren beter te leren kennen. Daardoor is een project ontstaan dat aantrekkelijk is voor de bewoners en dat bovendien economische voordelen brengt.

Een groep koplopers in de wijk wordt uitgedaagd om hun woning energieneutraal te renoveren. Deze groep dient als inspiratie voor een bredere groep in de wijk. Het consortium van samenwerkende partijen beoogt met Duurzaam Zwaag een aanpak te ontwikkelen die ook elders gebruikt kan worden. ‘In de bestaande bouw ligt de grootste opdracht voor de Puur Hoorn klimaatambitie van de gemeente,’ legt wethouder Peter Westenberg van Milieu uit. ‘Dit project kan echt een voorbeeld zijn voor andere buurten en wijken in Hoorn. De subsidie vanuit het SEV is dan ook zeer welkom.’

Kijk voor meer informatie over Duurzaam Zwaag op http://fruitlaan.wordpress.com

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
3-11-2011, 21:28
@Johan Goossens Niet zo in uw wiek geschoten doen, heer Goossens. Ik vroeg me in z’n algemeenheid af hoeveel van die subsidieverstrekkende clubs er zijn. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting is nu in beeld gekomen en laten we er maar blij mee zijn, dat de bestuurders Zwaag in het vizier hebben gekregen, want elke euro is welkom. Duurzaam Zwaag zal er recht op hebben, ik geloof u op uw woord, zeker ook na de bevestiging van onze immer goed geinformeerde Qwartje. Maar ongetwijfeld vanwege mijn geringe kennis in de subsidiewereld, komt de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting voor mij zomaar uit de lucht vallen en dan kun je je de vraag stellen hoeveel van dit soort clubs er zijn. En of ze allemaal worden getoetst, worden geobserveerd, worden gecontroleerd en worden aangesproken op de verstrekte uitgaven. Zeker in een tijd waarin sprake is van verminderde bestedingsruimte mag je je de vraag stellen of elke uitgekeerde euro wel daar aan komt waar het het hardste nodig is. Of waar het het meest effectief is. Of waar men het gewoon verdient. Die vragen hoeft u niet te beantwoorden, want het zullen er zo veel zijn, dat ze niet in een reactie op deze site zullen zijn samen te vatten. Ik zal me er bij gelegenheid wel eens in verdiepen. Het internet zal de antwoorden vast wel produceren. Geen vraag over het slim en onconventioneel denkende Duurzaam Zwaag dus. Die is gewoon goed bezig.

Reactie: (Qwartje)
3-11-2011, 18:18
@Wally Ooms Ja… nee… ik vind dit bij uitstek een goed burgerinitiatief, @heer Ooms. Er wordt in dit land giga veel geld rondgepompt, en veel bestemmingen daarvoor zijn rijp voor vraagtekens. Maar deze stimulerings-euri komen dunkt mij goed terecht. Overigens is er sprake van anderhalf miljoen; ook de steden Amersfoort, Den Bosch, Apeldoorn, Wageningen en Amsterdam-centrum krijgen een kwart miljoen toegeschoven. In totaal dienden 27 gemeenten een plan van aanpak in. Waarom ik het goed vind? Niet omwille van het ouwe wijvenbegrip ‘duurzaam’. Dat appeleert me te veel aan punniken, ecologisch koken (‘Práát met je prei!’), en boombasten kussen bij volle maan. Wel om het feit dat woningcorporaties nog steeds verstrikt zitten in investeringsmodellen waarbinnen nieuwbouw prevaleert boven renovatie. Terwijl de bestaande voorraden het leeuwendeel van hun portefeuille uitmaken. En de woonlasten daarvan staan bloot aan een permanente opwaartse druk door stijgende energiekosten en reguliere huuropslagen. Er zal een kanteling van beleid moeten worden ingezet. De kosten van energie moeten beter beheersbaar worden. Daar is dit Zwaagse initiatief een aanzet toe. Deelnemende bewoners zullen, neem ik aan, zelf ook een deel van de rekening betalen. Alles afwegende een goede zaak. Een conclusie waar ik tot m’n eigen verbazing niet aan ontkom :-).

Reactie: (Johan Goossens)
3-11-2011, 17:55
Ja, Wally Ooms, dat is misschien niet gek, maar wel van een erg hoog azijn-gehalte. Toevallig heb ik laatst een presentatie van dit initiatief bijgewoond en ik was onder de indruk. Ik zou zeggen, verdiep je er eens in, en je zult zien dat de dames en heren zowel harde euri als de planeet gaan sparen.

Reactie: (Wally Ooms)
3-11-2011, 16:18
Heel leuk voor Duurzaam Zwaag dat de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting een kwart miljoen euro verstrekt. Waarbij bij mij onmiddellijk de vraag rijst hoeveel van dat soort subsidiestrooiende clubjes er zijn in Nederland. En of we er met z'n allen op kunnen vertrouwen dat die beschikbare gelden allemaal wel goed worden besteed. En of de bezuinigingen ook bij deze subsidievertrekkende stichtingen hebben toegeslagen. Ze hebben kennelijk toch her en der flink wat miljoenen te verdelen. Zomaar wat dingen die je je dan als eenvoudige Nederlander afvraagt. Is dat gek?