Sociale gezicht coalitie is schone schijn (column)

5-11-2011

COLUMN

Zo nu en dan denk ik terug aan de familie waaruit ik ben voortgekomen. Mijn overgrootouders van mijn vaders kant hadden twaalf kinderen. Ze woonden in één van de vijfhuizen in Lexmond, een klein huisje in een rij van vijf. Mijn grootvader sliep met zijn 11 broers en zussen op zolder, in de winter de rijp op de dekens. Mijn grootvader werkte vanaf zijn tienerjaren en was, net als mijn overgrootvader aannemer. Mijn vader en zijn drie broers en zussen waren de eerste die na de lagere school vervolgonderwijs genoten. Mijn zus en ik hebben tot na ons 25ste jaar op school gezeten.

Opwaartse sociale mobiliteit. De overtuiging dat je kinderen het beter krijgen dan dat je zelf hebt gehad. Als ik terugkijk naar mijn eigen familieverhaal lijkt het zo logisch, maar is het tegenwoordig nog zo logisch? Het perspectief dat toekomstige generaties het beter krijgen lijkt voor in ieder geval een deel van de bevolking steeds verder uit beeld te raken. Wil Tinnemans omschreef het mooi in dagblad Trouw: “Werknemers onderaan de arbeidsmarkt hebben in Nederland een achterstandspositie: een laag inkomen, weinig opleiding, slechte huisvesting in mindere buurten, slechte gezondheid. En dan zijn ze politiek ook nog eens buitengesloten, laten bestuurskundigen Mark Bovens en Anchrit Wille zien in hun boek ’Diplomademocratie’.

Waar dat tot in het uiterste toe kan leiden hebben we gezien, een aantal jaren geleden in de banlieus in Parijs en deze zomer in Londen. Sociale onvrede die zich uit in geweldadige frustratie. Zover is het in Nederland en in Hoorn gelukkig niet, alhoewel er ook in Nederland wel brandjes smeulen. Maar de analyse is relevant. Zeker nu we in een financiële crisis zijn beland en voor enorm belangrijke en grote financiële keuzes staan. Hoe moet Hoorn daar tegenaan kijken, wat is wijsheid? Waar kunnen we op bezuinigen en welke zaken zijn onmisbaar?

De Hoornse coalitie van VVD, VOCH, D’66, CDA en Fractie Tonnaer heeft in navolging van het rijksbeleid haar antwoord klaar: de overheid moet zich terugtrekken, eigen verantwoordelijkheid is het devies en de burger moet zelfredzaam zijn. De vertaling hiervan is dat een ruimhartig armoedebeleid wordt afgebroken, wijkcentra dicht gaan, en op de ondersteuning voor ouderen wordt maar liefst 20% bezuinigd. De openingstijden van de bibliotheken worden beperkt, inloopvoorzieningen voor mensen met een psychische beperking worden gesloten en nu citeer ik de fractievoorzitter van de VVD, mevrouw Van der Ven: de voederbak van subsidies voor het verenigingsleven, sport en cultuur wordt afgeschaft.

Is dit nu het juiste antwoord op de economische en financiële crisis? Ik ben van mening dat dit antwoord ons juist verder van huis helpt. Het is een illusie dat oudere Hoornse inwoners op basis van hun zelfredzaamheid opeens geen behoefte meer hebben aan tafeltje dekje. Het is een illusie om te denken dat GGZ patiënten op basis van hun zelfredzaamheid opeens geen behoefte meer hebben aan een inloophuis. Het is een illusie te veronderstellen dat een zwembad als de Wijzend opeens draait op eigen initiatief. Maar nog ongelukkiger is het verweer dat deze coalitie niet anders kan dan het zwaarste accent leggen op bezuinigingen op juist de sociale taken van de gemeente Hoorn. Het is schrijnend dat deze coalitie zich voordoet als sociaal. Het is een verhaal van schone schijn en van een doekje voor het bloeden. Het wordt tijd dat deze coalitie niet langer verschuilt voor waar ze voor kiest: bovenmatige bezuinigingen op de sociale taken van de gemeente en een bijna hijgerige honger naar extra investeringen in stenen en infrastructuur in een financieel krappe tijd.

Wat je afbreekt, komt niet meer terug. Onverschilligheid voor wie het minder goed getroffen heeft, het uitsluiten van mensen die het individueel niet lukt om aansluiting te vinden, het afnemen van participatie van mensen met een klein en midden inkomen, dit zal ons op den duur allemaal raken met sociale instabiliteit als gevolg. Ik voorspel dat door deze maatregelen de veiligheid in Hoorn juist zal afnemen en dat de kosten voor veiligheidsmaatregelen en repressie met dit beleid alleen maar zullen toenemen.

Dat het ook anders kan is evident. Meer bezuinigen op bereikbaarheid en woonomgeving, meer bezuinigen op openbare ruimte, meer bezuinigen door duurzaamheidsinitiatieven in te zetten. Geen spilzucht, maar matigen in nieuw beleid en nieuwe investeringen. Tunnel uitstellen. En vooral: het sociale cement, dat nu tussen de stenen van onze Hoornse samenleving zit, veel meer ontzien. De crisis is een feit, de wijze waarop we met de gevolgen omgaan is een politieke keuzen.

Judith de Jong
Fractievoorzitter PvdA Hoorn


Reacties
Reactie: (J.Nijdam)
10-11-2011, 00:59
En sebas, vind jij ook niet dat het ggz moet blijven bestaan? Ik bedoel,als deze zorg goedkoper zou worden dan kost het de regering dus veel minder en kunnen de mensen die van deze zorg gebruik willen blijvn maken gewoon blijven komen. En gelukkig, eindelijk na jaren te hebben gewacht het bericht; teveel jongeren worden als probleem jongeren gezien. Helmaal mee eens. Hoge kosten aan: medicatie (vooral toegeschreven om opstandige jongeren te drogeren met medicatie en ze zo toch productieve "nette" vooral belasting afdragende burgers te kneden. En juist daarom zijn de meesten zo ""lastig", ze worden in de zeik genomen, de zorg is niet oprecht en vol van lief, dat voelen ze,dat weten ze. Zoveel onnodige gevallen die in een Wajong uitkering zitten, enz. Het is de pan uit gestegen en dat hadden ze kunnen weten.Het is 1 grote leugen voor velen.

Reactie: (J.Nijdam)
9-11-2011, 20:44
NN, en zo is het!

Reactie: (nomen nescio)
9-11-2011, 11:49
Praktijkruimte, assistente voor de agenda! Ja hoor, het bekende afgezaagde deuntje, deze keer gezongen door @Sebas. Schei toch uit Sebas, een psycholoog kan best zelf zijn agenda bijhouden. Doen jij, ik en @Nijdam toch ook, zonder assistente/secretaresse? En wat dacht je wat, de huisartsen? Verdienen m.i. ook behoorlijk veel met dezelfde smoesjes en nu moeten ze inleveren/bezuinigen. Bij hun demonstratie laatst op het Malieveld in Den Haag gebruikten ze voor de camera en de geschreven pers precies dezelfde argumenten. Jammer dat Kopspijkers niet meer bestaat, anders konden we de hele medische stand nomineren voor de Gouden Papegaai.

Reactie: (J.Nijdam)
9-11-2011, 10:27
Ik heb even gekeken. De bruto lonen van psychologen die voor het ggz werken zijn echt niet mis, maar wat houdt een psycholoog per uur dan netto over Sebas?

Reactie: (J.Nijdam)
9-11-2011, 10:08
Sebas, Ik heb ook gezegd dat er heus welmensen baat hebben bij het ggz,maar de verhalen om mij heen liegen er nietom hoe slecht velen het ggz hebben ervaren.Ik had begrepen dat ook de psychologen daar zoveel verdienen.Maar dan ben ik verkeerd ingelicht,kan gebeuren. Maar dan weet u vast wel dat hun uurloon daar is. Vertelt u mij dat dan maar,want ik ben er wel benieuwd naar.En u weet dat denk ik,want u bent wel goed op de hoogte. Ik heb verder geen voordelen over de mens op zich hoor als psycholoog,maar wel vaak over hun therapieen,enorme medicatie aanbod en hun afstandelijke houding. Mensen hebben ook weleens een warme arm om hen heen nodig, een kopje thee/water/koffie erbij.Wat dit betreft schijnt als ik de mensen erover hoor het maatschappelijk werk veel warmer en menselijker te zijn.Maar daar hoeft u het niet eens te zijn hoor. Natuurlijk komen er zware gevallen binnen, maar die komen op meer plekken. Denk aan de barkeepers, leraren,enz. Wat inkomens betreft loopt het dan wel goed scheef.

Reactie: (Sebas)
9-11-2011, 09:22
@J. Nijdam, U stelt het volgende: "(...) Een psycholoog vraagt zo ongeveer 85 euro per drie kwartier. GGZ denk ik ook.Is toch niet normaal." Uiteraard zijn de psychologen (en psychiaters) in de vrije sector duurder; zij kunnen hun eigen prijs en klantenkring bepalen. Zij zijn echter ook zelfstandig ondernemer die een praktijkruimte moeten bekostigen en een assistente die de agenda bij houdt. Maar goed, dat zijn dus de psychologen (en psychiaters) in de vrije sector. Bedenk dat al langer de geldsytroom richting GGZ nagenoeg op slot zit. Maar de mensen die daar werken krijgen vaak wel de gevallen / patiënten / cliënten over de vloer die meervoudige problematiek hebben (combinatie met drankmisbruik, agressief gedrag, etcetera). Het werkveld van de GGZ is veel breder dan de meeste commentatoren hier beseffen. Dus voordat u daar allerlei vooroordelen op los laat, en op de mensen die er werken, verdiep u in de problematiek en het vakgebied. Oftewel: beschikt u voldoende (achtergrond)informatie, heeft u er genoeg over nagedacht en heeft u voldoende "open mind" om een goed onderbouwde mening te hebben? Opnieuw het advies: bezoek eens een open dag in het GGZ, bijvoorbeeld tijdens de Open Dag van de Zorg op 27 maart 2012. Of bezoek Museum het Dolhuis in Haarlem.

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 21:47
En dat is mooi Bob, tuurlijk heerlijk voor je kind en voor jou. Niet iedreen werd gelukkig van het ggz. Alleen kost het gewoon teveel, die uurlonen moeten flink omlaag.Waarom moeten sommigen toch zoveel verdienen en dat terwijl een hardwerkende schoonmaakster die nota bene ook kantoren van het ggz schoonhouden hun hoofd telkens weer boven water houden.

Reactie: (Bob)
8-11-2011, 21:40
Ik kan alleen maar aangeven dat het GGZ mij(liever gezegd mijn kind)verschrikkelijk goed geholpen heeft en dat door deze hulp een kind weer normaal mee kan op school en zo ook een goede toekomst heeft. Daar zou een ieder blij van moeten worden,nietwaar??

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 21:32
Niet zo onaardig he meneer Derek.You are mister perfect himself, the greatest? Laat met toch niet lachen man.Rot toch op met mensen afzeiken.

Reactie: (Derek the Fox)
8-11-2011, 16:17
@J.Nijdam: bij jouw reacties moet il altijd denken aan het mooie lied van Rijk de Gooijer: "Liggen zo uw problemen?" Langzamerhand wordt het wel tijd voor het refrein, daar gaan we: Heidewitska, vooruit geef gas Want al dat getreuzel komt er niet van pas Een afstand is vandaag geen hindernis Zolang er maar benzine in je tankie is Heidewitska, vooruit geef gas Want al dat getreuzel komt er niet van pas!

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 14:44
Plies,Judith heeft gewoon volkomen gelijk en dit is toch ook waar deze partij voor staat oa. Ik vind het in ieder geval geen promotie column,maar dit komt uit haar hart en ervaringen. En hopelijk als zij teehdrinkt, is een fair trade thee. Maar Plies, geeft verder niets hoor wat jij van deze partij vindt, jij mag net als wij allemaal een idee hebben over hoe het wel of niet zou moeten en wie wel of niet eerlijk is. Hou nog net zoveel van je! En het goede van Hoorngids is, dat we met elkaar kunnen praten daarover en ja, we krijgen het soms met elkaar wel aan de stok, maar ik denk dat we wel veelleren van elkaar op deze manier en dat vind ik mooi.

Reactie: (plies)
8-11-2011, 13:32
@ Nijdam, ik heb het niet tegen jou betreft het thee drinken maar tegen de schrijfster van deze pvda.... promotie column.

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 11:26
Precies NN, en daar ben ik zo ontzettend tegen. 85 per uur,zelf 83 in drie kwartier vragen sommigen. En daar moet eens op bezuinigd worden op al die overdreven dikke uurlonen! Wat is al zei: van een tientje netto per uur kun je een heel prettig leven hebben. Plus wat denk je, ook veel mensen die steeds minder geld hebben, daardoor in hun isolement kunnen raken, problemen krijgen die gaan vaak ook weer hup, naar het ggz.Belachelijk gewoon in deze tijd ook, nu moeten die lonen maar eens flink omlaag en niet die van de mensen die al van een minimum leven of nog minder. Hakken in die lonen en dan kijken of ze nog wel zo graagbij het ggz willen werken.

Reactie: (nomen nescio)
8-11-2011, 11:13
Psychologen verdienen met hun uurloon in één week wat @plies, @Nijdam en ik per persoon netto misschien per maand overhouden! Opgaaf van mijn verzekeringmaatschappij (is bij elke maatschappij op te vragen!): €85 per consult van één uur. Stel 5 consultjes per dag in vijf dagen maakt € 2125 bruto! En dat per week!

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 10:20
Heb je het tegen mij Plies? Zo ja,ik bepaal zelf wel of ik thee ga drinken.

Reactie: (plies)
8-11-2011, 10:11
Ga thee drinken, kun je terug denken wat de pvda in het verleden verkloot heeft en nog doet.

Reactie: (J.Nijdam)
8-11-2011, 10:11
Sebas,ik denk dat inderdaad deze mensen met zulke problemen wel baat bij het ggz. Maar er zijn ook heel mensen die aan het ggz helemaal niets hebben en zij ze verder de ellende in praten of op dwaalsporen zetten waaardoor je nog meer kronkels in je hoofdkan krijgen.En waarom moet dat zo ontzettend veel centen kosten? Hoezo zijn die uurlonen zo hoog van psychiaters en psychologen? Kan dat niet eens wat minder met die dik betaalde uurlonen? Als we dan toch moeten bezuinigen, bezuinig dan op de overdreven uurlonen. Is een tientje netto per uur niet genoeg om fijn van te leven dan? Als we kijken naar beroepen zoals bijv.kapster,barkeepers in de horeca, enz. deze mensen die dit werk doen zijn ook nog eens psychologen en zij verdienen stukken minder. Mij gaat het dus vooral om het gesmijt met geld wat die dikke lonen betreft. En als je een hart hebt voor mensen en hun wilt begeleiden, dan doe je dat uit liefde en niet voor het dikke geld. Dus korten die lonen.

Reactie: (Sebas)
8-11-2011, 09:11
Richting @Patricia (Paricia?) en de heer @Boerka: uw vooroordeel over de GGZ is totaal misplaatst. Bovendien blijkt daaruit dat u mensen met psychische problemen in een uiterst negatieve hoek zet. Het zegt meer over uw slechte moraal en uw eigen onaangepaste gedrag dat u mensen die het wat moeilijker hebben in deze samenleving weg zet als "mensen die geen zin hebben" of iets dergelijks. Denk aan de mensen die psychische problemen hebben door seksueel misbruik of mishandeling in hun jeugd, of door dat ze het verlies van een geliefde of partner niet kunnen verwerken, of denk aan de mensen met schizofrienie of borderline, denk aan de mensen die door het overvraagd maar niet gehoord worden in werkverband een burnout krijgen, etc. etc. Ga eens naar een open dag van het GGZ, bijvoorbeeld in Heiloo. Of bezoek museum 't Dolhuis in Haarlem. Dan piept u wel anders!

Reactie: (J.Nijdam)
7-11-2011, 10:06
Maar Judith,ik vind het goed dat je hier je verhaal neer hebt gezet.En zo kunnen anderen op jouw verhaal reageren en misschien heeft je partij ook iets aan onze reacties. En ik ben het helemaal met je eens wat betreft niet bezuingigen op wat wij echt nodig hebben. Een ggz bijv.kost teveel en je partij moet zich af gaan vragen in hoeverre mensen hier nog heen zouden moeten. Het ggz is inderdaad niet zo geliefd, ze zijn niet zo goed daar bezig op een uitzondering na natuurlijk. Begi bij de basisbehoeften. Gezond eten en drinken, een dak boven je hoofd, maar vooral liefde! En bij het ggz krijg je niet die knuffel,die warme arm over je schouder heen,maar vooral pillen die je emotieloos maken. Dus pvda: we willen een dak boven ons hoofd, gezond/eerlijk eten,ruimte,rust en liefde.

Reactie: (J.Nijdam)
7-11-2011, 09:55
Bob,ze hebben toch niet je kind medicatie aangeboden he? De trent van nu: hup,aan de pillen en voor nu is het dan opgelost denken ze. Vooral gewenst bij drukke kinderen en zo houden ze ze weer tam en zijn ze beter te handelen binnen het onderwijs. Drukke kinderen zijn niet gewenst. En de uurlonen van de mensen van het ggz zijn ook veel te hoog. Een psycholoog vraagt zo ongeveer 85 euro per drie kwartier. GGZ denk ik ook.Is toch niet normaal. Vaak hangen zij achterover (dokter Rossi was goed neergezet in Gooise vrouwen), gapen nog wat en vuren therapieeen op je af die ze op iedereen afvuren en dat terwijl we allemaal verschillende achtergronden hebben. Een kopje thee,een warme hand over je schouder, dat ontbreekt. Dan de huisartsen van tegenwoordig (er zijn natuurlijk ook goede,maar zeldzaam),die jagen de kosten omhoog. ipv dat ze nu eens allemaal goed kijken waar een klacht vandaan komt, zijn ze meestal bezig alleen maar me de symptonen te onderdrukken. Ben je snotverkouden bijv.hup aan de antibiotica,of oor/neus druppels van zo een 25 euro per flesje.Terwijl bijv. wat zout in water, een uitje nog beter helpen en je weerstand verhogen. Daar hoor je ze bijv.niet over,daar houden ze zich niet mee bezig. Reguliere huisartsen zouden eens meer met alternatieve artsen moeten samenwerken, zal de kosten zker gaan drukken. En mensen eten heel ongezond waardoor we ook vaker ziek worden, zowel geestelijk als lichamelijk. De pilbijv. voor vrouwen worden veel vrouwen depressief van en velen van hun belanden dan weer bij de peperdure psychologen. Kijk eens in de supermarktkarretjes wat bijv.ouders voor hun kinderen kopen,kijk eens in de scholen naar de vele snoepautomaten,enz.Niet zo gek dat het hier de pan uit rijst in dit land wat ziekte, gekte en dus hoge kosten betreft. Hoorn is niet alleen gek, bijna de hele wereld.

Reactie: (piet boerka)
7-11-2011, 06:23
kijk@bob met die GGZ is het zo "het aanbod creeerdt de behoefte" als dan zon instelling in vrij korte tijdt explodeerdt in omvang en werkgelegenheid dan klopt daar iets niet en het is algemeen bekendt dat medicijnen voor mensen met problemen nu worden voorgeschreven aan criminelen onder het motto "van jullie willen we voorlopig geen overlast meer hebben" ik onthoudt mij op dit punt van een oordeel maar je krijg het gratis terkennis geving aangeboden

Reactie: (J.Nijdam)
6-11-2011, 22:29
Ik heb trouwens een goede tijd gehad met de pvda destijds, als deze partij mij weer zo een tijd kan bezorgen zijn zij voor mij nr.1.

Reactie: (J.Nijdam)
6-11-2011, 22:18
Maar wat kost een uurtje GGZ?

Reactie: (Bob)
6-11-2011, 20:42
@Patricia en de heer Boerka: Ik moet jullie helaas tegenspreken voor wat betreft het GGZ en het zogenaamde niet functioneren daarvan. Ik ben sinds een maand of twee geleden in aanraking gekomen met het GGZ vanwege een kind dat niet lekker gaat op school.De betreffende school heeft verschillende testen afgenomen en ik kon me absoluut niet vinden in de uitkomst daarvan. Na heel wat omzwervingen bij allerlei(commerciële)instanties,vele illusies en euro's armer, ben ik terecht gekomen bij het GGZ.Ik kan alleen maar zeggen,dat had ik meteen moeten doen! Zeer goede begeleiding en duidelijkheid mbt de problemen die mijn kind heeft. Ze zijn zelfs met me mee geweest naar school om eea uit te leggen!En dit alles in haar eigen tijd! We worden nu wel serieus genomen op school,dit was tot voor een paar maanden geleden wel anders..Men wist het allemaal beter en de waarheid van de school was de enige waarheid! Van mij dus een dikke pluim voor het GGZ!

Reactie: (Paricia)
6-11-2011, 20:10
piet boerka..ik ben het met je eens wat die GGZ betreft dat kan je werkelijk opdoeken . Als je weet hoe het er daar aan toe gaat, dat is werkelijk zakkenvullerrij. De hulp die ja daar krijgt is slecht. 10 keer het zelfde verhaal vertellen elke aan keer een ander persoon, vragenlisten invullen, niet thuis geven, ja dit is een geld verslindende organisatie. We hebben het er elders op deze site al over gehad. Nederland is ziek en Hoorn in het bijzonder. Daar help de beste GGz geen moer aan.

Reactie: (piet boerka)
6-11-2011, 18:07
u kan beter uw aandacht richten op door u toedoen van de geimporteerde armoede en u doet ook zo sociaal bewogen over de GGZ maar voor veel mensen staat dit voor Geheel Geen Zin terwijl het bakken met geld kost en de mensen die het treft geen dubbeltje voordeel en ik ben niet de enige die dit verwijt aan de medische welstand met deze vorm van zelf verrijking en ga maar alvast een shotje tegen de griep en anders medicatie voor u kind met onaangepast gedrag dooei

Reactie: (gerard)
6-11-2011, 17:46
Dat je op moet passen met het veroorzaken van echte armoede, daar ben ik het wel mee eens. Maar wat heeft het al dan niet sluiten van wijkcentra daarmee te maken? Of de openingstijden van de bibliotheek? De PvdA moet sociale zaken in de echte betekenis niet verwarren met het welzijns- en cultuurbeleid. Op dat laatste bezuinigen is misschien wel beter te verdedigen dan bezuinigen op de bereikbaarheid, woonomgeving en openbare ruimte. Een verloederde stad leidt zeer zeker ook tot sociale onrust; vraag dat maar na in de banlieus van Parijs en de slechte wijken in Londen, New York enzovoorts! De PvdA misbruikt de noodzaak tot het voorkomen van armoede op deze wijze om de eigen elitaire hobby's op het gebied van cultuur en welzijn in stand te houden en de vriendjes in deze sectoren aan het werk te houden. Bezuinigen op armoedebeleid, hulp aan ouderen en de Wijzend: nee. Bezuinigen op de stichting Netwerk, de bibliotheek en andere subsidieverslindende cultuurzaken (schouwburg, Blauwe Schuit, Affichemuseum e.d.): ja. Liever dan op het onderhoud van de stad. De PvdA slaat de plank nu net zo mis als het college.

Reactie: (horinees)
6-11-2011, 17:13
Waarom zo somber @ Danser? De boven ons gestelden trekken werkelijk alle registers open om de ''domme, zwijgende en volgzame kudde'' te manipuleren, met welk doel is mij onduidelijk, ons land is al naar de sodemieter. Of het zou er om moeten gaan dat hier sprake is van een vorm van eigenbelang. En dat het nu zo bar slecht gaat in onze gezellige maakbare samenleving (not) is mede te danken aan de PvdA. De partij bij uitstek die zo lekker Sinterklaas speelt met MIJN zuurverdiende geld. Maar troost u zich als kennelijke volger van die heerlijke partij...het ergste moet nog komen. En zolang ene JC uit Amsterdam nog de ''sociale'' kar verder de prut in blijft duwen...komt het helemaal goed met de partij van vrouwtje Judith. Ik zeg: Lang leve Job, Job moet blijven. Voortzetting van deze discussie kan wellicht plaatsvinden op een of ander PVDA forum, daar ben ik een graag geziene gast (-;

Reactie: (nomen nescio)
6-11-2011, 16:50
Lid zeker van de PvdAfgunst? @Danser. mw.Judith begrijpt heel wel dat de bomen niet tot in de hemel kunnen groeien. Haar enige probleem is dat ze Sinterklaas wil spelen om haar "cluppie" weer in het pluche te hijsen. En dat doet ze niet met verve, maar met de "wiekslag des Arends"; als Alblasserwaardse zal haar deze ARP/CDA-term toch wel aanspreken, denk ik zo.

Reactie: (Danser)
6-11-2011, 16:01
De reactie van Horinees is van het allooi waar ons land aan ten gronde gaat. Gescheld zonder argumenten. Waarschijnlijk slaat de zeer goede analyse van Judith de Jong juist op zijn situatie zonder dat hij of zij dat begrijpt. Juist de PvdA komt op voor groepen die het wat minder hebben.

Reactie: (horinees)
6-11-2011, 14:51
De betreffende dame van de Partij van de Afgunstige Afpersende Afpakkers (Portemonnee van de Anderen) mag haar zeepkist wat mij betreft weer snel opbergen. Edelachtbare heer Q. heeft wat mij betreft gelijk, dit mooie medium zou geen platform moeten worden voor dit soort roeptoeterij.

Reactie: (Derek the Fox)
6-11-2011, 10:22
Mevr. de Jong heeft waarschijnlijk voor de column de eerste, ongecorrigeerde versie genomen, bv. "Het wordt tijd dat deze coalitie niet langer verschuilt voor waar ze voor kiest:"- een kromme zin die je niet verwacht van iemand die ruim 20 jaar onderwijs heeft genoten- is in de algemene beschouwingenversie verbeterd in: Het wordt tijd dat de coalitie zich niet langer verschuilt achter de crisis.

Reactie: (nomen nescio)
5-11-2011, 23:31
ch, ze bedoelt het goed @Qwartje.Helaas is haar gehele verhaal ook na te lezen op de site van de gemeente Hoorn. Voor de avondklok ingaat, neem ik nog effe een glaasje rode wijn. Wie weet kom ik Judith nog wel tegen! Anyway: Ik wens iedereen die dit leest voor straks een welterusten!

Reactie: (Qwartje )
5-11-2011, 22:25
@H. Meester Snedig opgemerkt, @heer of mevrouw Meester. Met dien verstande, dat de BvdA (Barbie van de Avondklok) uitgerekend de laatste zin van haar algemene beschouwing heeft weggelaten. Die uitsmijter, ontleend aan de originele versie op de partij-website, luidt: ‘Het mag duidelijk zijn dat de PvdA Hoorn de politieke keuzen van deze coalitie niet ondersteunt en niet zal instemmen met de voorliggende begroting.’ Watskebeurt? Die laatste zin vormde het fundament voor het hele verhaal dat er bovenop stond. Waarom mogen ‘hullie van Hoorng!ds’ dat statement niet meer meekrijgen|? Omdat het wellicht niet meer geheel en al opgaat? Omdat er inmiddels op sommige punten compromissen zijn gesloten? Overigens vind ik het geen goed idee om tien algemene beschouwingen, afgelegd in een openbare vergadering en voor iedereen na te lezen op de respectievelijke sites (als die onderhouden worden…) hier nog eens quote-unquote weer te geven. Ten eerste niet, omdat er kennelijk informatiefraude kan binnensluipen - zie het verzwijgen van die laatste zin. In de tweede plaats omdat het een precedent-werking kan uitoefenen op alle dominees en pastors die hier hun stichtende zondagswoorden gaarne nog eens zouden willen teruglezen. Om maar wat te noemen. Wat een podium als dit puur tot een echoput zou maken. Wat, geloof ik, niet echt de bedoeling kan zijn.

Reactie: (H. Meester)
5-11-2011, 20:42
Interessant dat mevrouw De Jong haar algemene beschouwing bij de begroting 2012 presenteert als column. Een idee voor de andere fractievoorzitters?

Reactie: (Bob)
5-11-2011, 19:48
Ondanks dat ik geen linkse rakker meer ben en ook geen pvda stemmer meer ben,klopt bovenstaand wel en kan ik me er wel in vinden. We glijden langzamerhand af naar Amerikaanse toestanden,juist op het moment dat ze daar aan de overkant van de plas meer naar Europees idee willen gaan leven.. Het kan verkeren.. Dat er brandjes smeulen is een understatement,de ontevredenheid zal tot zeer ernstige problemen gaan leiden,dat is slechts een kwestie van tijd. Ik hoop dat ik,voor dat alle ellende uitbreekt,dood ben,ik heb geen zin om dat mee te maken.De verhalen die ik daar over gehoord heb zijn niet best.