Hoorn een groene gemeente?

29-11-2011 Over het invullen van een aanvraagformulier

COLUMN

Ook onze gemeente Hoorn (welke stad in ons hypocriete landje trouwens niet…) gaat er prat op dat ze ‘groen’ bezig is. Ze schaffen elektrische scooters en hoogwerkers aan, drinken groene thee en koffie, kopen ‘groene’ energie in en geven de burgers wat belastinggeld terug als ze hun huis isoleren. In onze stad gebeurt dat onder de noemer Puur Hoorn. Ook worden er  voetgangersbruggen en steigers van gerecyclede flessendoppen geplaatst, wordt onderzoek gedaan naar energiezuinige straatverlichting en worden wij opgeroepen om 1 nacht het licht uit te doen… Althans 1 dag in het jaar.

De gemeente Hoorn wil zelfs dat de stad in 2040 klimaatneutraal is. Nounou, PoePoe!! Wat zijn we toch goed en groen bezig, we gaan zelfs onze raadsleden van een Ipad-computertje voorzien zodat we minder papier verbruiken voor en tijdens vergaderingen… Slik, wat? Minder papier? Daar heb ik onze gemeente nog niet echt op kunnen betrappen. Of het moet zijn dat wij als HoornGids lang geleden vrijwillig ons postbakje bij Voorlichting (met stapels papier) hebben afgemeld omdat we veel toch al per mail ontvangen en anders op de site kunnen achterhalen.

Ik had vandaag het genoegen om een formulier van onze gemeente Hoorn te mogen invullen en weer bekroop mij het gevoel “bespaart deze groene gemeente echt op papier?”. Zo’n soort gevoel heb ik ook als ik door onze stad rijd en altijd minimaal 50 % teveel kilometers moet (om)rijden omdat er op de Nieuwe Steen ooit voor is gekozen om de hele binnenstad van eenrichtingsverkeer te voorzien. Jullie van de gemeente kunnen dan wel rondjes rijden met die elektrische hoogwerker maar energievriendelijk en groen noem ik de ‘routing’ in onze stad zeker niet. Zelfs niet in mijn kleine LPG-auto. Maar ik (ver)dwaal weer af.

Papier. Ik ontving heden 16 A4 pagina’s van de gemeente Hoorn. Digitaal, per mail. Mooi denkt u dus. Nee, want ik moest ze uitprinten, met de hand invullen en opsturen. Nu is het iets heel belangrijks, dus dan is 16 pagina’s ‘boom’ misschien zo erg niet. Had iets met brandveiligheid te maken, dus dan is papier ook wel toepasselijk! Ik heb de papieren voor de verandering eens direct ingevuld en schrok. Ik schrok van het feit dat ik op 9 van de 16 velletjes niets hoefde in te vullen. Dat ik vier (4) maal mijn adres en naam moest invullen en dat ik voor zowel een huisnummer, een telefoonnummer, voorletters, etc. steeds drie (3) regels de ruimte kreeg… Ja, zo kom ik voor een eenvoudige vergunning ook aan 16 A-viertjes! Mijn antwoorden pasten ruimschoots op een half velletje. Nou ja, niet zeuren, die boom is toch al om. Ik deed de ingevulde 16 A4-tjes in een envelop en likte deze dicht.

Nog even mijn digitale post checken… Hé, nog een mailtje van die ambtenaar. Ik kan het formulier ook via Omgevingsloket.nl invullen en indienen… Shit, toch even proberen. Ah, ik heb dan E-Herkenning (soort DigiD) nodig en klik op de link… “Pagina niet gevonden”. Ik geef het op en stop mijn 16 papieren pagina’s omwikkeld met een 100% boomhoudend enveloppe snel in een brievenbus. Puur Post.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (J.Nijdam)
2-12-2011, 10:28
En waar zijn de zonnepanelen op de nieuwbouwwoningen?

Reactie: (Nomen nescio)
1-12-2011, 13:04
Hans slaat weer eens de spijker op de kop! Echt "groen" is de gemeente niet. Zo kwam ik op Internet een raadsvoorstelletje tegen op 1 A4'tje. Haal je briefhoofd/logo van de gemeente en de ambtelijke aanduidingen weg, blijft er maar de helft van dat vel van over.

Reactie: (Henkie)
1-12-2011, 12:31
Je kan wel goed zeuren zeg!!!! Je had ook eerst het formulier kunnen lezen en dan pas uitprinten wat je nodig hebt? Of begrijp ik het nou verkeerd?? Henkie