En het wonder geschiedde. Hoorn krijgt dijk terug…

16-12-2011 Eerste asfalt op dijk bij Hoorn

COLUMN

HOORN – Vrijdagochtend zag ik het met mijn eigen ogen: Het Wonder van de Dijk. De Zuiderdijk werd ter hoogte van de Willemsweg van een zwart laagje voorzien… Het wonder was door het ‘Hoge Heemraadschap’ aangekondigd voor november 2011, maar wonderen kun je natuurlijk niet plannen  (rest ook niet...). Spring nu niet allemaal direct op de fiets, want dit is een eerste laagje asfalt op Onze Dijk, maar het begint er na 5 jaar eindelijk een beetje op te lijken. Pas vanaf komende zomer, althans volgens onze WaterWeerders, is de dijk weer begaanbaar. Hoorn krijgt eindelijk zijn dijk terug!

In een persbericht (dat wij van de kritische HoornGids niet mochten ontvangen…, maar waar we natuurlijk wel beslag op wisten te leggen) meldt ons Waterschap (ook bekend als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) hetvolgende:

”Dijkweg weer te gebruiken voor bestemmingsverkeer
Vanaf vrijdag 16 december leggen onze aannemers op de versterkte Markermeerdijk in Hoorn de eerste lagen asfalt aan voor de nieuwe dijkweg. Vrijdagavond 16 en zaterdag 17 december wordt er doorgewerkt om in de week van 20 tot 24 december het fietspad langs de Willemsweg in Hoorn te kunnen asfalteren. Hierbij zijn we nog wel afhankelijk van het weer.”


De afgelopen maanden is er hard aan de dijk gewerkt en onder meer 250.000 m3 klei verplaatst. De 4 jaren daaraan voorafgaand gebeurde er helaas niet zoveel, los van het uitgeven van honderden miljoenen Euro’s. Velen in Hoorn waren het wachten zat en wilden weer kunnen wandelen of fietsen over hun dijk. Ik ook en na een korte actie deze zomer kon ik eind augustus 2011 aan Hoogheemraad Kees Stam van het Waterschap maar liefst 1025 handtekeningen overhandigen. Het resultaat van de online petitie ¨Hoorn wil zijn dijk terug¨. Allemaal boze mensen die vonden dat de werkzaamheden aan de dijk bij Hoorn veel te lang duurden.

Volgens Hoogheemraad Stam, de verantwoordelijke ’wethouder’ voor de dijkverzwaring, was er geen sprake van vertraging. Het is een grote klus waar met zeer veel partijen overlegd moet worden en dan duurt zo’n klus nu eenmaal zo lang. In 2012 zou de klus voor 90 % geklaard moeten zijn. Aldus Stam. De achterstand die eerder was ontstaan door onder andere het weer en de vondst van asbest zou de aannemer van het hoogheemraadschap inhalen door op meer plekken gelijktijdig aan het werk te gaan met meer mensen en meer machines. In november zou nu een eerste asfaltlaag op het stuk dijk bij Hoorn moeten liggen. Formeel mag men er dan nog geen gebruik van maken, want pas in juni 2012 voldoet de weg aan alle eisen en wordt deze echt opengesteld. Dat was het verhaal eind augustus.

Goed, het eerste asfalt is dus heden, 16 december 2011, aangebracht… Het Wonder geschiedde op een druilerige dag in december… De herdertjes van het Waterschap houden nog een laatste nachtwacht om ons, simpele burgers, te beschermen tegen het kwaad, het water…
Nu nog even wachten tot Onze Dijk weer echt te gebruiken is en dan worden wij niet meer aan deze lange ellendige periode herinnerd… Alhoewel. We krijgen natuurlijk steeds weer die Aanslagen van het Waterschap en laat mij raden, die gaan de komende jaren omhoog, sneller dan dijken kunnen groeien… En anders herinnert dat mega-gebouw aan de Willemsweg, dat slechts enkele jaren door het Waterschap is gebruikt, en werd ingeruild voor een 45 miljoenen-waterkasteel in Heerhugowaard, ons de komende jaren nog wel aan dit Schap. Een Schap dat zich democratisch durft te noemen, maar lak heeft aan burgers en overheden.

Ohja, er schijnt een huurder te zijn voor een deel van dat voormalige waterschap-gebouw aan de Willemsweg. Accountant Deloitte betrekt het gebouw en deze financieel specialisten kunnen met uitzicht op de opgehoogde dijk misschien eens uitrekenen wat die dijk ons heeft gekost en uitzoeken waarom het zolang moest duren…

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Hans)
20-12-2011, 17:30
We zijn er nog niet klaar mee, de dijk moet eerst een poos inklinken en dan weer opnieuw geasfalteerd worden enne...het is binnenkort bouwvak...misschien dat daarom extra gewerk wordt?

Reactie: (Yvon)
18-12-2011, 19:16
Eerst zien dan geloven!!!!! het zijn de waterschappen maar die houden ons al jaren een worst voor en inderdaad de rekening vinden we in januari wel weer op de mat

Reactie: (rob verhoek)
18-12-2011, 17:56
Er wordt nu werkelijk buitensporig hard gewerkt daar, tot in de late avond aan toe. Als men vanaf het begin zo voortvarend was geweest hadden we nu al een jaar (of langer!) weer volwaardig van onze dijk gebruik kunnen maken. Uiteindelijke was er dus eerst een enorme schop onder de kont van het HHNK nodig om deze statische en autistische club in beweging te krijgen.

Reactie: (Cees Schouten)
17-12-2011, 22:16
Overigens is, al een paar weken geleden, het dijkgedeelte vanaf de tuibrug tot aan het dierenasiel geasfalteerd. En omdat de hekken 'open' zijn, kan er alweer over gewandeld worden, zeker in het weekeinde.

Reactie: (Poll)
17-12-2011, 13:42
@Boekenrob: En zonder risico om op het eindpunt te worden "opgesloten"!

Reactie: (boekenrob)
17-12-2011, 10:36
goed nieuws Hans, Fietsroute naar Oostereiland bijna klaar!