Komen er bezuinigingen voor Westfries Genootschap?

2-2-2012 Van Stadspanel tot Westfries Burgerpanel

COLUMN
HOORN - Moet er ergens bezuinigd worden op het Westfries Genootschap? Deze vraag borrelde bij mij op toen ik heden een enquette invulde over dit Genootschap. Ik had mij immers ooit aangemeld, dacht ik, voor Het Stadspanel Hoorn, maar nu ontving ik zomaar van het bedrijf die dit verzorgt namens o.a. de gemeente Hoorn een uitnodiging voor een peiling van het Westfries Burgerpanel... En deze peiling gaat alleen maar over het WF Genootschap, met zelfs een behoorlijk uitgebreide vraagstelling.

Is het WF Genootschap het onderwerp dat ons momenteel het meeste in Hoorn of West-Friesland bezig houdt? Dacht het niet, maar blijkbaar willen de opdrachtgevers er toch juist nu het fijne van weten. En ik denk dan dus direct in deze tijd: Willen ze gaan bezuinigen en moet het draagvlak van deze club dus onderzocht worden? Ik kan het helemaal mis hebben, maar bij de mail en de enquette zit geen enkele uitleg over de reden of achtergrond voor de peiling.

Maar waarom dan juist een apart onderzoek naar de ’populariteit’ van dit genootschap? Terwijl bijvoorbeeld in Hoorn honderden instellingen en organisaties gekort worden, ook grotere instellingen. Maar geen specifiek onderzoek naar Netwerk, Schouwburg of Bibliotheek. Wel zijn alle instellingen op 1 hoop gegooid en ooit in 1 Stadspanel-peiling meegenomen. Terwijl er wel doorgegaan wordt met de voorbereidingen voor een tunnel in Hoorn van 35 a 90 miljoen euro (ja, men weet nog niet hoe duur hij wordt...) geen onderzoek naar de wenselijkheid... (Nee, we hebben een ’Klankbordgroep’, kom ik nog een keer op terug...)

Misschien is het wel dit onderwerp (WF Genootschap) geworden omdat het onderzoeksburo I&O Research ooit een onderdeel was van het SOW en de Westfriese gemeenten samen proberen nog een beetje SOW-werkgelegenheid te behouden. En is het Hoornse Stadspanel opgegaan in het Westfries Burgerpanel? Bezuiniging? Wie het weet, mag het zeggen.

Ik lees op de site van I&O dat ze nu een aanbieding voor hun gemeente-onderzoek hebben en lees dat zoiets al kan vanaf € 0,75 per maand per inwoner. Nou hoop ik niet dat Hoorn met ruim 70.000 inwoners ...... ach laat maar, ik schrik altijd van dit soort bedragen. Maar misschien moet DAAR bezuinigd worden of moeten er onderzoeken worden gehouden over zaken die onderzocht moeten worden of onderwerpen die echt Hot zijn. Zoals nu weer HOT (Heet op Twitter) is: Wanneer krijgt Hoorn een H&M, een bioscoop, een KFC en een Starbucks? Dankzij HoornGids en Ben Saunders bijna ’trending’...

In ieder geval wens ik het Westfries Genootschap sterkte in deze moeilijke tijden.

Hans Stuijfbergen

PS: Hieronder nog enkele voorbeelden van vragen in het laatste onderzoek:

Het Westfries Genootschap is een vereniging die zich inzet voor het behoud van de cultuur en de historie van West-Friesland. Een aantal commissies en stichtingen houdt zich, onder de paraplu van het genootschap, bezig met diverse aspecten van het West-Friese culturele erfgoed: het landschap, de streekdracht, het dialect, de geschiedschrijving, beeld en geluid, genealogie (bestudering van stambomen), bouwhistorie, kerken, molens en museum.

Hoe belangrijk vindt u het dat het Westfries Genootschap de Westfriese historie en cultuur probeert te behouden?
zeer belangrijk
belangrijk
niet zo belangrijk
helemaal niet belangrijk
weet niet/geen mening

De verschillende commissies van het Westfries Genootschap organiseren allerlei activiteiten. Kunt u van de onderstaande activiteiten aangeven of u hiermee bekend was?
( bekend vaag bekend niet bekend )
-diverse handwerk-cursussen (kostuumnaaien, hullen plooien, sieraden)
-’schatten uit de kast’: een beoordeling van oude/antieke spullen
-het Westfrieslandspel
-cursus Westfries voor beginners
-cursus ‘kennismaken met Westfriesland’
-‘rijkdom van Westfriesland’: lezingen over Westfriese geschiedenis

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen:
( zeer mee eens mee eens niet eens, niet oneens mee oneens zeer mee oneens )

-het is goed dat het Westfries Genootschap zich inzet voor de Westfriese cultuur
-ik zou best actiever willen worden om de Westfriese cultuur te behouden
-ik zou graag meer willen weten van het Westfries Genootschap

etc.

Reacties
Reactie: (john)
4-2-2012, 09:26
de gemeente is niet goed bij zijn hoofd. wand eerst willen zij geen autos in de binnen stad, en dan weer wel. anders wil je geen tunnel een tunnel van 35 tot 90miljoen is dan weg ge gooit geld. daar kan je iets anders mee doen of niet anders gaat deze gemeente op denhaag lijken dat moet de gemeente niet willen

Reactie: (plies)
3-2-2012, 10:25
Hier nog een poll: (1)men moet bezuinigen op de voedselbank, (2) men moet bezuinigen op het leren van de Westfriese taal.

Reactie: (Sebas)
3-2-2012, 07:37
Ik heb zelfs een exemplaar in huis van het West-Friesland Spel. Helaas nog nooit gespeeld. Ideetje voor Schouwburg 't Park, na het succes van het Wordfeud evenement?

Reactie: (Jan Floris)
3-2-2012, 00:30
Stem dus op www.oudhoorn.nl