Oud-Hoorn houdt bedenkingen bij bloemenkiosk

ingevoerd op 29-11-2005

In een brief aan B&W maakt de vereniging Oud-Hoorn nog eens duidelijk bezwaar te hebben tegen de geplande nieuwe behuizing voor de bloemenshop bij de Veliusbrug. De kiosk wordt volgens de vereniging daar al 25 jaar door de gemeente Hoorn gedoogd. Er ligt nu een plan voor een nieuw gebouwtje.

Lees hier de brief van Oud-Hoorn:


Aan het college van Burgemeester en
Wethouders en de raad van
de gemeente Hoorn
Postbus 603
1620 AR Hoorn.
Hoorn, 25 november 2005.

Geacht college, geachte gemeenteraad,

Betreft: bedenkingen bij de aanvraag om bouwvergunning voor een bloemenkiosk

Naar aanleiding van de publicatie op 2 november 2005 over de aanvraag om een bouwvergunning voor het plaatsen van een bloemenkiosk in het Oosterplantsoen brengen wij onze bedenkingen nogmaals onder uw aandacht en wij verzoeken u deze te betrekken bij uw besluitvorming over de ingediende bouwaanvraag. Zoals u wellicht bekend is hebben wij reeds op 14 december 2004 onze bedenkingen tegen dit plan aan u kenbaar gemaakt. Wij vinden het teleurstellend dat zonder een goede motivering uwerzijds dit plan kennelijk toch doorgang lijkt te vinden.
Het Oosterplantsoen is een rijksmonument en niet voor niets. Het Ooster-plantsoen is een belangwekkend monument. Een monument dat sterk is ondergewaardeerd en waar de gemeente weinig actieve bescherming aan heeft gegeven. Twee jaar geleden werd het monument ter plaatse van de bloemenkiosk aangetast omdat de projectontwikkelaar van het Jeudje bij de planvorming van dat gebied niet in staat was om de inrit en uitrit van de parkeergarage te berekenen. De rijbaan van de Vollerswaal werd naderhand verlegd en het Oosterplantsoen werd daardoor ingesnoerd. Tegelijkertijd hebben wij gepleit om bij de renovatie van het groen nabij de Oosterpoort het bastion dat verscholen ligt onder het talud weer een beetje zichtbaar te maken. Het verzoek werd afgewezen omdat het niet paste in de voortvarende planning van de gemeentelijke aanpak. U kunt zelf beoordelen met welke voortvarendheid de herstructurering heeft plaatsgevonden.
In de afgelopen decennia is bij herhaling de discussie over de kiosk aan de orde geweest. De kiosk begon als een kleine bloemenkar die aldaar zijn standplaats mocht hebben. De kar maakte vervolgens plaats voor een kleine houten kiosk en vervolgens werd de kiosk weer vergroot. Afhankelijk van het jaargetij wordt daarnaast met enige regelmaat de verkoopruimte uitgebreid door rondom de kiosk de nering uit te stallen. Bij alle discussies was het kenmerkend dat de gemeente altijd achter de feiten aanliep. Na meer dan 25 jaar is de bloemenhandel nog steeds aanwezig en is er nog steeds sprake van een gedoogsituatie. In de loop der jaren is duidelijk geworden dat de gemeente feitelijk van mening is dat op die plek geen kiosk gewenst wordt. Ook zijn er pogingen ondernomen om de ondernemer een andere plaats aan te bieden. Er is een situatie ontstaan waar de gemeente formeel niet aan mee wil werken maar die tot heden geen aanleiding heeft gegeven om te handhaven.

Een discussie over de bloemenkiosk gaat altijd gepaard met allerlei voorstellen om de verkeershinder die deze kiosk teweeg brengt aan banden te leggen. Ter plaatse van de kiosk is een parkeerverbod van kracht omdat het profiel van deze straat zich niet leent voor parkeren. Als het druk is in het winkelcentrum wordt de afwikkeling van het uitgaande verkeer vaak gehinderd door bloemenkopers die hun auto ”eventjes” parkeren om een bloemetje te kunnen kopen. Bij de presentatie van het ontwerp van de nieuwe kiosk werd door de ontwerper het voorstel gedaan om in het monument enkele parkeerplaatsen te creëren voor passerende bloemenkopers. Hoorn investeert op allerlei plaatsen in de binnenstad in het verbeteren van de verkeersafwikkeling en zelfs in een parkeergarage aan het Jeudje. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente het effect van deze investeringen laat frustreren door een kiosk.

Oud Hoorn is van mening dat de aanwezigheid van een kiosk op de huidige locatie niet langer acceptabel is en dat de gemeente met de ondernemer moet zoeken naar een andere locatie voor deze sympathieke ondernemer.
Hoorn 650 jaar stad. Wij zouden deze mijlpaal graag in het teken willen stellen van de herwaardering van het grootste monument dat Hoorn rijk is. Je kunt niet alles verkopen, er zijn ook zaken waarin geïnvesteerd moet worden.

Hoogachtend,
Namens het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn,
P.M. Huisman, secretaris

Reacties
Reactie: (Laurie)
30-11-2005, 10:34
Deze link even copieren naar de adresbalk in de browser, http://www.noordhollandsdagblad.nl/Pagina/0,7106,15-1-2039--226468-1331--,00.html indien men het volledige artikel wil lezen.

Reactie: (Laurie)
30-11-2005, 10:31
Laat ik nou blij zijn met de ’bemoeizucht’ van Vereniging Oud Hoorn. Als niemand zich meer bekommert over het behoud van een stuk historie is Hoorn binnen de kortst mogelijke tijd overgeleverd aan afzichtelijke bouwsels die Hoorn als cultureel erfgoed van de kaart zal vegen. En misschien heeft u daar nog niet over nagedacht, economisch gezien (toerisme) zelfs noodzaak, wat moet je hier anders zoeken als al dat moois wordt overwoekerd door bloem- en snacktenten. Binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is, om toch die waren aan de man te brengen, zal er creatief moeten worden nagedacht, en het kan er bij mij niet in dat, met goed overleg, niet alle neuzen op één kant te krijgen zijn.

Lees maar eens de eerste pagina’s na van de Gemeentegids 2006. Vooral bladzijde 19: "Niet voor niets hanteert het gemeentebestuur als lijfspreuk: Hoorn, zien en blijven, voor mensen en bedrijven. Een tweede pijler voor de economische ontwikkeling vormt het toerisme. Hoorn ontwikkelt zich meer en meer tot een toeristenstad met bekendheid tot ver over de landsgrenzen."

Dit is in mijn optiek reden genoeg om goed te kijken hóe men omgaat met ondernemerschap in verhouding tot het aantrekkelijk maken en houden van Hoorn voor toeristen én inwoners.

We hebben toch wel geleerd van dit wangedrocht? "De kiosk, waarin onder meer een tapinstallatie staat voor het terras dat in de zomer bij de Grote Kerk staat, is de gemeente al jaren een doorn in het oog. Het is een lelijk en slecht onderhouden ’puist’." http://www.noordhollandsdagblad.nl/Pagina/0,7106,15-1-2039--226468-1331--,00.html

Nee, laat Vereniging Oud Hoorn er maar bovenop blijven zitten, dat houdt de dames en heren politici (met gevoel voor verleden én heden) bij de les en voor mij, als inwoner, is dat een geruststellende gedachte.

Reactie: (Rob Verhoek)
30-11-2005, 00:07
Waar bemoeit zich deze stoffige club van "historici" zich toch allemaal mee. Wat gaat het hen aan of er ergens een bloemenkiosk komt of niet. Net zo belachelijk als hun reacties destijds overdat drijvende terras aan de Appelhaven. Laten ze zich bezighouden met de wezenlijke dingen die de rijke historie van onze stad te bieden heeft. Daar is genoeg in te doen en volop eer mee te behalen. Als het aan deze conservatieve "narrowminded" lieden ligt is onze stad binnen de kortste tijd een uitgestorven en steriel museum waar geen moer meer gebeurt! Hou er toch eens mee op alleen maar op de Kleintjes te letten!