Parkeren in eigen ’tuin’ moet in Bangert en Oosterpolder

1-3-2012 Controles eigen parkeerplaatsen Bangert en Oosterpolder

HOORN - Bewoners van de wijk Bangert en Oosterpolder krijgen tot 1 mei 2012 de tijd om zich aan de afspraak te houden om één of twee parkeerplaatsen op eigen erf aan te leggen. In de koopcontracten is daarover een verplichting opgenomen. Vanaf 1 mei gaat bureau Stadzicht boetes uitdelen aan bewoners die zich niet aan deze verplichting houden.

In de koopcontracten van de bewoners uit Bangert en Oosterpolder is de verplichting opgenomen om één of twee aangelegde parkeerplaatsen op eigen erf in stand te houden. Bij het berekenen van het aantal benodigde parkeerplaatsen in de wijk Bangert en Oosterpolder zijn deze verplichte eigen parkeerplaatsen meegenomen. Het is daarom belangrijk dat bewoners de parkeerplaatsen op eigen erf in stand houden en ook gebruiken. Uit klachten van bewoners blijkt dat er vooral in de avonduren sprake is van parkeeroverlast.

Uitspraak rechter
Vorig jaar spande een bewoner een rechtszaak aan tegen de gemeente. Volgens de bewoner had de gemeente niet het recht om een boete op te leggen voor een te kleine parkeerplaats op haar erf. Eind januari 2012 stelde de rechtbank van Alkmaar de gemeente Hoorn in het gelijk. Dit betekent dat bewoners van Bangert en Oosterpolder zich moeten houden aan de verplichting in het koopcontract om één of twee parkeerplaatsen op eigen terrein te hebben.

Eisen
Bij de controles wordt er op gelet of bewoners het aantal voorgeschreven parkeerplaatsen hebben en of ze voldoen aan de eisen. Zo moeten de parkeerplaatsen met de auto bereikbaar zijn vanaf de openbare weg, verhard zijn en voldoen aan de oorspronkelijk opgeleverde afmetingen van 2.50 X 5.00 meter. Ook mag de toegang niet gehinderd worden door een schutting.

Controles
De bewoners van Bangert en Oosterpolder hebben deze week een brief gekregen, waarin staat dat zij nog tot 1 mei 2012 de tijd hebben om het voorgeschreven aantal parkeerplaatsen in te richten. Vanaf 1 mei wordt gekeken of de aanpassingen uitgevoerd zijn en of deze afdoende zijn. Is dit niet het geval, dan zal de gemeente Hoorn zich beroepen op de boeteclausule die opgenomen is in het koopcontract. De boete is 50 euro per dag.

Reacties
Reactie: (H. Pennings)
8-9-2016, 07:34
Bravo gemeente Hoorn! De gemeente Zoetermeer zou naar dit voorbeeld eens een goed (handhavings-)beleid voor parkeren op woonerven moeten ontwikkelen.

Reactie: (Dirk)
3-3-2012, 11:43
Houden eigen plek verplicht maar gebruik niet! Dus bij 2e auto en als de 1e weg rijd hoef je de 2e auto niet te verplaatsen... Dus of het iets uithaalde??? wel kocht je het huis op tekening en bij oplevering met parkeer ruimte en juist de mensen die een huis kochten zonder zitten nu met de overlast van vaak 2e auto bezitters die hun eigen plek weghaalde. Dus de 1 auto bezitter zonder eigen plek mag klagen! Als de plek te klein is andere auto kopen of beter opletten bij aankoop! Iets verplaatsten naar midden tuin is wel toegestaan dus dan wel voldoende uitstap ruimte!

Reactie: (Vredemaker)
2-3-2012, 16:10
hmm. dit hebben ze vorig jaar (of het jaar daarvoor) ook al gecontroleerd. Wat is het nut van deze nieuwe actie? Persoonlijk is het een afweging geweest om een losse schutting te plaatsen i.v.m. veiligheid (inbrekers). Daarnaast kon je (bijna) niet uitstappen omdat het vak te klein was (hek)... We gaan het weer zien in mei....

Reactie: (Onzin)
1-3-2012, 19:49
Het is inderdaad volgens mij altijd zo geweest dat een zgn. losse schutting (veelal met scharnier) wel mag. Hoewel dit is natuurlijk gewoon een wassen neus, want niemand parkeert zijn auto daar. Ze willen allemaal van het 'extra' stuk tuin genieten en zeker de mensen die een tuin op het noorden hebben en dus geen tot weinig zon hebben... Overigens blijft dit natuurlijk gewoon weg asociaal en het omzeilen van het 'idee' van de auto op eigen terrein, maar dat terzijde....

Reactie: (Bewoner)
1-3-2012, 18:22
Beste Hoorngids, hier even een correctie omtrent de eisen. De parkeerplek mag wel gehinderd worden door een schutting alleen mag deze schutting niet vast staan! Dat is nogal een groot verschil en als ik in de wijk kijk bij ons ook wel van groot belang. Succes.

Reactie: (stratenmaker )
1-3-2012, 17:40
Gratis af te halen en alleen voor de bewoners van het smurfendorp. Grindtegels.

Reactie: (Folly)
1-3-2012, 16:34
De gemeente Hoorn verdient hiermee een complimentje. Als je afspraken maakt moet je je daar ook aan houden. Dat doet de gemeente Hoorn zelf namelijk ook altijd.