Nieuwe regels Hoornse terrassen

3-4-2012

 
Hoorn - De komende week krijgen alle horecaondernemers in Hoorn een nieuwe exploitatievergunning, met daarin nieuwe regels voor terrassen. Eind 2011 stelde de Hoornse raad de Nota Terrassen vast. Doel is om de kwaliteit van de openbare ruimte hoog te houden, zonder daarbij het belang van de ondernemers en bezoekers uit het oog te verliezen.

De Nota Terrassen gaat in op locatie, uitstraling en tijdstippen. Belangrijke verandering is het afschaffen van het onderscheid tussen winter- en zomerseizoen. Binnen het oude beleid mochten horecaondernemers in het winterseizoen van 31 oktober tot 1 maart geen terras neerzetten. Nu mogen zij hun terras het hele jaar door uitzetten. Ook heeft de gemeente de verschillende regels voor avond- en weekendterrassen afgeschaft. Zo is elk terras elke dag hetzelfde. Dat is duidelijk voor de ondernemer, en ook voor de handhaving. ’De oude situatie hing aan elkaar van uitzonderingen en vreemde constructies,’ aldus wethouder Aart Ruppert. ‘Met dit nieuwe terrassenbeleid scheppen we orde en duidelijkheid voor ondernemers, bezoekers én handhavers. Dat past bij een gastvrij en mooi Hoorn.’

Locatie
Voor de locatie van terrassen zijn duidelijker regels opgesteld. Het gaat dan om een heldere indeling van de openbare ruimte. Verkeersveiligheid, vooral voor voetgangers is een aandachtspunt. Er is een klein aantal plekken waar de stoep niet breed genoeg is voor een terras. Voetgangers moeten dan bijvoorbeeld over de rijweg lopen om langs het terras te lopen. Deze terrassen moeten verdwijnen. Hiervoor geldt een overgangsperiode van 3 jaar, zodat de ondernemer zich hierop kan voorbereiden. De gemeente staat wel positief tegenover ‘overterrassen’ (aan de overkant van de straat) en drijvende terrassen, mits daarvoor voldoende ruimte is.

Uitstraling
Wat betreft uitstraling zoekt de gemeente Hoorn balans tussen vrij kunnen ondernemen en een kwalitatieve uitstraling die past bij de (binnen)stad. Zo wil de gemeente de ‘plastic-look’ zoveel mogelijk voorkomen en mogen er grotere parasols geplaatst worden. Menuborden mogen alleen bij de gevel staan en niet langs de rijbaan en meubilair moet binnen opgeslagen worden als de onderneming niet de volgende ochtend weer open gaat.

Communicatie
De afgelopen week heeft wethouder Aart Ruppert gesprekken gevoerd met enkele ondernemers die hun terras moeten gaan missen. Op maandag 2 april kregen alle overige horecaondernemers uitleg over de wijzigingen in het terrassenbeleid. Voor hun gaat het om kleine wijzigingen. De komende weken verstuurt de gemeente de nieuwe exploitatievergunningen. Eind april gaat de gemeente de terrassen afbakenen met zogenaamde punaises. Zo is het voor iedereen duidelijk tot waar het terras loopt.
 

Reacties
Reactie: (bewoner)
4-4-2012, 20:46
ik vind het wel goed van de gemeente hoorn het beleid,maar dan vind ik ook dat zij moeten handhaven als het terras te groot is of buiten hun gebied is .en dan een boete moeten uitdelen ,en bij nog een keer vergunning intrekken

Reactie: (Richard)
4-4-2012, 01:07
"Hiervoor geldt een overgangsperiode van 3 jaar" Hoe moeilijk is het precies om een paar stoelen en tafels binnen te zetten en evt. de windschermen af te breken? Geef me een middagje vrij en het is geregeld.

Reactie: (mezelf)
4-4-2012, 00:19
Beste Plies en anderen, dat is nu het verschil, er wordt ook door de gemmente te weinig door de bril van de ondernemer gekeken, op zijn tijd doen ze hun best maar de regels die nu gaan komen gaan veel weerstand brengen. Na 7 jaar vind de gemeente mijn etrras ineens niet mooi terwijl ze zelf hebben bepaald hoe het eruit moet gaan zien. regels moeten er zijn,ook duidelijke regels maar laat de ondernemer a.u.b. zijn brood verdienen en dan kan elke terras stoel belangrijk zijn. Hoorn moet je voelen is een kreet voor de consument en niet voor de ondernemer.

Reactie: (Jan hoogland)
3-4-2012, 17:15
Prima beleid

Reactie: (nomen nescio)
3-4-2012, 15:39
Zo lang ik maar heerlijk in 't zonnetje kan zitten (en een beetje "kleuren") is mij alles best. Alleen die duiven die hier en daar rond de terrassen scharrelen. Die moeten weg.

Reactie: (plies)
3-4-2012, 14:02
Klinkt mij als leek goed in de oren, maar ik ben geen horecaondernemer.