Hoornse binnenstad krijgt cameratoezicht

12-4-2012

HOORN - De gemeente Hoorn gaat op korte termijn samen met de politie cameratoezicht instellen in Hoornse horecagebieden. Het college van B en W hoopt hiermee de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bezoekers, bewoners en ondernemers te verbeteren.

De camera’s komen op 13 locaties in de binnenstad te hangen. Het gaat dan om de gebieden rond de Roode Steen, het Kerkplein, op het Grote Noord en op de Dubbele Buurt en de Vale Hen. Dit zijn gebieden die al jaren in de top-5 van overlastlocaties staan. Ook zijn hier met enige regelmaat vechtpartijen en vernielingen.

Opsporing
Burgemeester van Veldhuizen is blij met de komst van de camera’s: ‘Met cameratoezicht hebben we straks duidelijk in beeld wie wat op welk moment doet of heeft gedaan,’ aldus de burgemeester. ‘We kunnen ingrijpen voordat iets uit de hand loopt en camera’s kunnen een preventief effect hebben op criminaliteit, geweld en overlast. Camera’s kunnen natuurlijk ook helpen bij de opsporing. Daarnaast houden de politie en Stadstoezicht handen over om ook buiten deze gebieden te surveilleren. Dat zal onze slagkracht en de pakkans echt verhogen.’

Veiligheid prioriteit
Van Veldhuizen benadrukt dat cameratoezicht niet op zichzelf staat: ‘Geen enkele maatregel is dé oplossing. Dit college heeft veiligheid als topprioriteit. Cameratoezicht is een onderdeel van een breder pakket aan veiligheidsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de gerichte aanpak van groepen en individuen die bij ons op de zwarte lijstjes staan, de aanpak van mensen die zich in of in de buurt van de horeca misdragen, de inzet van troubleshooters en de samenwerking met de horeca en bewoners in de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. Al die maatregelen moeten Hoorn samen veiliger maken.’

Planning
De komende weken worden de camera’s opgehangen. Het cameratoezicht gaat naar verwachting vanaf augustus van start, in ieder geval voor de duur van 5 jaar. Na een jaar evalueert de gemeente het project, om zo nodig bij te sturen.

Reacties
Reactie: (Niels)
12-4-2012, 22:10
beste @Richard was het je nog niet opgevallen dat de coffeeshop op het Kerkplein al een paar maanden gesloten is en dat het de bedoeling is dat deze dicht blijft? Heb je onder een steen gezeten of zo?