Toeristentreintje moet in juni rijden

12-4-2012

HOORN - Deze zomer krijgt Hoorn er een toeristische voorziening en attractie bij. Dankzij enkele ondernemers zal een elektrisch ’treintje’ door het centrum rijden. Volgens initiatiefnemer Bram Stam van Hoorn City Tours zou de trein in juni moeten kunnen rijden. De gemeente heeft inmiddels ook ingestemd met het rijden in voetgangersgebieden.

Het kunnen rijden in voetgangersgebieden was voor de initiatiefnemers cruciaal. Uiteindelijk stemde B&W daarmee in ondanks dat ambtenaren negatief adviseerden. Het toeristentreintje voor 14 passagiers kan nu ook over het Kleine en Grote Noord rijden.

De voorziening kan als schakel dienen tussen winkelrondje en haven, maar ook bezoekers van parkeerterreinen naar toeristische attracties en musea brengen. Graag toonden wij u reeds een foto van het Hoornse ’treintje’ maar men wil deze nog geheim houden voor een mooie start in juni.

Reacties
Reactie: (plies)
18-4-2012, 07:08
@Jordi, inderdaad is elektrisch rijden schadelijker voor het millieu dan noch gedacht wordt, dat is al lang achterhaald. Waterstof is schoner, maar een waterstof installatie voor één of twee treintjes is vanwege de zeer hoge kosten niet haalbaar en het ombouwen/inbouwen van deze installatie in/op het treintje is technisch/praktisch niet haalbaar

Reactie: (jordi)
17-4-2012, 19:03
@plies en @maarten het was meer een voorbeeld van mij omdat de regering zo enthousiast is over elektrische rijden. ik ben namelijk een tegenstander van als dat soort dingen, accus worden namelijk door middel van chemische stoffen gemaakt en stroom moet opgewekt worden. hoe waterstof gemaakt word geen idee maar is misschien wel milieu vriendelijker als elektrische. je zou als beste stoom kunnen gebruiken. water bijvullen en klaar. maar dan is het volgende punt weer waar haal je de warmte vandaan voor de stoom. hier heb je kolen, hout of benzine voor nodig. kolenmijnen raken leeg, benzine is slecht voor het milieu en hout is zonde van de natuur. kortom is en blijft het een probleem om de juiste techniek bij deze attractie toe te passen. tijd voor een nieuwe ontdekking in de aandrijving...luchtdruk misschien?

Reactie: (Lex)
15-4-2012, 15:23
Gaat deze trein gratis rijden?

Reactie: (Fancy)
15-4-2012, 13:14
Misschien is hondenpoep wel een goed brandstof leverancier,is dat weleens uitgeprobeerd? Is dat probleem ook weer opgelost.

Reactie: (Ruud van Vliet)
15-4-2012, 11:41
geweldig bedacht van deze ondernemer,zo'n treintje .Zo komen we in deze stad tenminste ergens. ondernemers die investeren in onze stad! super petje af . En heel erg moedig van deze ondernemer. Of word dit nu door de gemeente gefinancierd? Ik verbaas me erover dat er geen letter in dit bericht over de financiering staat, en dan krijg ik zoals gewoonlijk en beetje onrustig gevoel. net als bij die kaasmarkt, ook zo leuk gefinancierd uit gemeentelijke middellen. of 'fondsen" van ondernemers....

Reactie: (plies)
14-4-2012, 17:39
Mischien bedoeld Jordie wel stoom.

Reactie: (Maarten)
14-4-2012, 16:24
@Jordi Hoe wou jij iets op water laten rijden?.... Waterstof moet ook eerst opgewekt worden... Verder wel een goed initiatief, of het ook toekomstbestendig is?...zet ik mijn vraagtekens bij, ach zolang het een commercieel initiatief is, kost het niks.. Wie heeft er voorrang in het voetgangersgebied?, lijkt mij dat de voetganger dat blijft... ik ben wel benieuwd naar de voorwaarden voor het rijden door de voetgangersgebieden..

Reactie: (jordi)
14-4-2012, 15:47
leuke attractie, alleen jammer dat deze attractie van elektra is. waarom moet namelijk alles elektrische tegenwoordig? want waar komt de elektra vandaan? laat de trein lekker op water rijden. haal je zo uit de sloten en het komt na de verbranding vanzelf weer uit de lucht vallen.

Reactie: (plies)
13-4-2012, 17:05
Jacqie, wat is het verschil tussen een beer en een auto ? Jij komt niet van je honger gevoel af he, je blijft happen.

Reactie: (nomen nescio)
13-4-2012, 16:40
Nou Joosje, berg je dan maar zondag de 22ste april a.s. Dan gaat de wielerronde van NH met de hele autokaravaan d'r bij, over de Grote Noord.En gelukkig(?) is dat geen koopzondag, maar toch!

Reactie: (Jacques Wester)
13-4-2012, 16:12
@pliesie, jij vind jezelf niet zo gek!? Je ziet echter wel beren op de weg. Ra ra!

Reactie: (plies)
13-4-2012, 15:42
@ Harold, heb jij ogen in je achterhoofd......nee dus en al het andere winkelend publiek ook niet welke vooruit en niet achteruit loopt.

Reactie: (Joosje van Velzen)
13-4-2012, 14:25
Op zich is het een leuke idee voor mensen die slecht ter been zijn en Oud Hoorn en Haven willen bewonderen. Vind het alleen niet nodig dat het ook over het Grote Noord en Kleine Noord mag rijden. Ze kunnen beter via het Achterom rijden.

Reactie: (Harold)
13-4-2012, 10:40
Goede actie, Bram. Het zijn geen supervolle winkelstraten, dus met 'wegspringende' voetgangers zal het wel meevallen. Je mag verwachten dat mensen als ze wandelen ook om zich heen kijken, ook omdat ze dan niet tegen andere wandelaars oplopen...

Reactie: (Fancy)
13-4-2012, 10:14
Hartstikke leuk, maar ik vind niet dat wandelaars aan de kant moeten springen als het treintje van Bram eraan komt. Ik denk ook aan de mensen die gehoorproblemen hebben zoals veel ouderen en een hanvoldove mensen die niet oud zijn. Zijrwachten toch echt niet in straten waar je alleen mag lopen dat een treintje eraan gaat komen. Dat Bram dat wel in zijn gedachten mee gaat nemen als er dus mensen niet opzij gaan,ze kunnen dus slechthorend of doof zijn. Dus daar moet wel iets op uitgevonden worden voordat het treintje gaat rijden. Maar erg leuk, hoewel ik liever een mooi paard en wagen zie dan een treintje. Trouwens, als deze op electra gaat rijden,horen we dan allemaal wel deze aankomen?

Reactie: (Jeffrey)
13-4-2012, 09:31
""Eindelijk een ondernemer die iets toevoegt. Dit is een aanwinst voor de stad, een mooi en nuttig initiatief, ik wens de ondernemer goede zaken toe. "" Idee is mooi, werkt ook goed in andere steden. (al zijn die steden wel groter en lijkt het me ook nuttiger, maar goed) Echter zo'n treintje door de winkelstraten lijkt me niks. Iedereen moet zeker schuiven als de trein eraan komt?!

Reactie: (horinees)
13-4-2012, 06:04
Eindelijk een ondernemer die iets toevoegt. Dit is een aanwinst voor de stad, een mooi en nuttig initiatief, ik wens de ondernemer goede zaken toe.

Reactie: (Wim Mul)
13-4-2012, 00:16
Eindelijk een B&W dat het idee van Bram Stam op waarde voor Hoorn weet te schatten! Dit geeft het toerisme een boost! Nu de el. Cargo Hopper nog? Succes toegewenst Bram !

Reactie: (Frans van Luit)
12-4-2012, 23:02
Goed nieuws voor de stad