Unieke affichecollectie onder de hamer

19-4-2012

HOORN - Op 21 april wordt bij Van Sabben Poster Auctions in Hoorn het affiche-archief van Steendrukkerij Kotting Amsterdam geveild. Een uitgelezen kans om nu eens een origineel en betaalbaar affiche te verweven en op te hangen in huiskamer of kantoor.

Het eerste deel van de meer dan 500 affiches uit het begin van de vorige eeuw van dezelfde drukpers komen op 21 april aan bod bij Van Sabben Poster Auctions te Hoorn. Alle zijn ze afkomstig van de vermaarde Amsterdamse steendrukkerij Kotting, die zich direct specialiseerde in reclamedrukwerk, met name affiches. Veel van die affiches waren voor theatervoorstellingen.

Reclame- en ontwerpbureaus bestonden nog niet en dus verzorgde de drukkerij het hele traject van ontwerp, drukwerk en distributie voor zijn opdrachtgevers, of die nu fietsen, schoenzolen of poetspasta verkochten.

Kunstenaars van naam en faam schilderden affiches voor deze producten, zoals onder andere Raoul Hynckes, Jan Sluijters, Mommie Schwarz. Naast hun werk biedt de veiling ook veel plakkaten van de bekende ontwerpers Alfred Ost en Charles Verschuuren Jr.,die beide waren verbonden aan de studio van de drukkerij.

Vier generaties Kotting zouden de succesvolle drukkerij besturen tot de naam Kotting in 1990 verdween in een groter geheel dat nu is opgegaan in het buitenreclamebedrijf CBS Outdoor. De achterkleinzoon van de oprichter heeft nu een grote partij affiches ter veiling gebracht. Deze bijzondere veiling biedt tal van voyante affiches voor drama’s blijspelen en revues.

De catalogus is online te bestellen, maar is ook te raadplegen via www.vansabbenauctions.nl.