Verhalen gevangen in beeld

5-5-2012

HOORN - Op 9 mei vindt in Huis Verloren te Hoorn de Frozen Kids Fotokunstveiling plaats. Tijdens deze veiling worden fotokunstwerken van fotokunstenaars uit binnen- en buitenland geveild door musicus Wouter Hakhoff, die voor de gelegenheid in de rol van veilingmeester kruipt. Kunstenaar Katja Koevoet nam het initiatief tot de veiling. De opbrengsten zullen ten goede komen aan het documentaireproject Frozen Kids, van filmmaker Cees Franke.

Het kleine blonde meisje kijkt vastberaden en zonder te lachen omhoog naar de lens, haar pop tegen zich aan gedrukt. De straat waar de Engelse fotograaf Alan Millward zijn foto van haar nam, zal nooit een schoonheidsprijs winnen, maar brengt de foto wel tot leven. Je vraagt je direct af wie dat meisje is, en waarom ze daar in die kale straat zo serieus staat te kijken. Een verhaal, gevangen in een beeld.

Het zijn beelden waar je steeds opnieuw naar blijft kijken. Dat is wat de fotokunstwerken die op 9 mei geveild worden voor Frozen Kids met elkaar gemeen hebben, en wat ze onderscheidt van de foto’s die je op elke straathoek kunt kopen. Het geldt ook voor het kunstwerk dat Katja Koevoet speciaal voor Frozen Kids maakte: een gezichtsloos kind dat gevangen zit achter een raam en in opperste wanhoop zijn handen tegen dat raam drukt.

Naast de foto’s van Alan Millward en Katja Koevoet zal er werk worden geveild van o.a. Rikki O’Neill, Hanneke Verkleij, Jan Jansen, Anne Sutcliffe, Robert Kleijweg, Mila Agirre, Mark Leek en Cees Franke. Fotografen die nog willen bijdragen aan de veiling kunnen zich nog aanmelden. Mr. Emile von Wolzogen Kuhr, van Abma Schreurs zal als toezichthoudend notaris de veiling begeleiden.

Het project Frozen Kids
De opbrengsten van de veiling komen ten goede aan Frozen Kids, de film die filmmaker Cees Franke maakt. In Frozen Kids komen mannen aan het woord die getuigen van hoe ze als kind in de leeftijd van 7-12 jaar seksueel misbruikt zijn. Ze werden gedwongen door een vader, moeder, buur, oudere vriend(in), (sport)leraar/lerares of een oom/tante en ze werden misbruikt. Ze zijn in hun ontwikkeling als kind en voor de rest van hun volwassen leven psychisch beschadigd geraakt onder de dreiging van straf. Nog dagelijks ondervinden ze er de gevolgen van.

Met Frozen Kids wil Cees Franke aandacht vragen voor de verhalen van deze mannen. Maar de film moet ook een bijdrage gaan leveren aan het maatschappelijk debat over kindermisbruik en de signalering en preventie ervan, door middel van een preventie- en informatiepakket.

Reacties
Reactie: (Niels)
8-5-2012, 11:30
Chappeau voor Cees Franke ten eerste dat hij deze documentaire maakt en ten tweede dat hij er alles aan doet om geld bij elkaar te krijgen. Dat zien we wel eens anders, denk daar bij aan de st.Veteranenmonument, na 3 jaar is het ze niet gelukt om hun bijdrage aan het monument te leveren en wat doen ze? Huilend gaan ze richting gemeente Hoorn in plaats van de schouders er onder te zetten en alles uit de kast te halen om het geld bij elkaar te halen. Ik zou zeggen Ton van Weel neem een voorbeeld aan Cees Franke.