PvdA legt zich niet neer bij grotere terrassen

21-4-2012 OLB-voorzitter ziet niets in metende raadsleden

HOORN - De verbreding van de terrassen aan de Oude Doelenkade blijft voor de PvdA, ook na een uitleg door B&W, onacceptabel. Daarom zijn nu, samen met de fractie GroenLinks zelfs Artikel 43-vragen gesteld. Volgens de fracties is er geen sprake van centimeters, zoals door wethouder Ruppert gemeld, maar soms meer dan een halve meter verschil. Bewoners van de Oude Doelenkade zouden zich niet serieus genomen voelen door de gemeente.

Een afschrift van de Artikel 43-vragen is ook gestuurd aan het Overleg Leefbaarheid Binnenstad, het OLB. In een reactie op de affaire meldt OLB-voorzitter (en oud VVD-raadslid) Simon Commandeur op HoornGids.nl: “Ik heb het niet zo op raadsleden die met een meetlint door de binnenstad lopen. Lijkt me meer een taak voor de gemeentelijke opzichters. Tenslotte heb ik als voorzitter van het OLB uiteraard ook recht op een eigen mening. Volgens mij wordt het heel mooi op de Oude Doelenkade.”

De PvdA is in aktie gekomen nadat bewoners van de straat zich over de grotere terrassen hadden verbaasd. Elders in de stad, op het Visserseiland, nam de VVD-fractie het deze week juist weer op voor bewoners omdat touringcarbussen daar geregeld voor overlast zorgden. Toen recent een Botenbeurs in de haven niet doorging wees diezelfde VVD geïrriteerd over klagende omwonenden. Duidelijk is dat elke ontwikkeling in onze volle historische binnenstad reacties oproept van voor- en tegenstanders. En dat goed overleg, en het nakomen van afspraken en regels, noodzakelijk is.

Lees hier de brief van de PvdA en GroenLinks inzake de Oude Doelenkade-terrassen:

Aan het college van burgemeester en
wethouders van de gemeente Hoorn.

Betreft: art.43 vragen “Uitbreiding terrassen Oude Doelenkade “
Datum:20 april 2012

Geacht college,

De fracties van de PvdA en GroenLinks hebben het afgelopen jaar een aantal keren aandacht gevraagd voor de wijze waarop het college met de uitbreiding van het terras op de Oude Doelenkade omgaat. Wij hebben eerder gezegd dat de uitbreiding in verhouding moet staan met de woonfunctie. De omvangrijke uitbreiding die eerder is voorzien is mede door de inbreng van de PvdA en Groen Links teruggebracht tot het compromis B dat nu tussen de 3 partijen is gesloten. Dit compromis is op 5 juli 2011 in de raadscommissie door alle partijen onderschreven.

Tijdens de raadsvergadering van 17 april jl. heeft de PvdA duidelijk gemaakt dat er, ondanks de gemaakte afspraken in de commissie van 5 juli jl., fors wordt afgeweken van het compromis B. Dit werd door u betwist. Het zou slechts om centimeters gaan. Dat wij uw opmerkingen over de afwijkingen niet delen werd tijdens de raadsvergadering aan u duidelijk gemaakt.

In de brief van 17 april jl. die u n.a.v de discussie in de raad van 17 april jl. aan ons heeft doen toekomen legt u uit hoe het compromis B dat u met de bewoners heeft gemaakt tot stand is gekomen. Een uitleg die volgens ons niet strookt met de realiteit. Wij willen u aanbevelen om het verslag van de commissie er op na te slaan. Dan kunt u lezen dat alle partijen akkoord zijn gegaan met het compromis B. En dat compromis was en is 3.55 meter. Want als fracties in hun oordeel zeggen dat zij akkoord gaan met het compromis weten zij ook wat het compromis B inhoudt.

In uw brief van 17 april geeft u in feite de juistheid aan van het compromis B. Het gaat om een uitbreiding van het trottoir met 1.20 meter bovenop de bestaande trottoirbreedte van 2.11 meter. Als beide maten worden opgeteld komt dit op een breedte van 3.31 meter. Niets aan de hand.
Maar zoals in de raadsvergadering al kenbaar is gemaakt is aan het compromis geen uitvoering gegevben. In werkelijkheid heeft de maatvoering een bandbreedte van 3.55 t/m 4.35. Dat zijn geen centimeters zoals door de wethouder is betoogd! Bovendien loopt de lijn nog door naar bijna 5 meter en buigt dan weer terug. Deze lijn staat overigens in schril contrast met de historische rooilijn van de Oude Doelenkade.

In de brief van 17 april jl. geeft u een eigen uitleg aan het compromis B en gaat u uit van een maatvoering gerekend vanuit de kade. Dat is niet conform de afspraak die in de commissie met u is gemaakt. Bovendien voelen de bewoners zich niet serieus genomen door uw nieuwe kijk op de maatvoering.


Wij hebben de volgende vragen.

Vanuit onze controlerende taak hebben wij vastgesteld dat er geen uitvoering is gegeven aan de afspraak die is gemaakt in de commissie van 5 juli 2011. Bent u bereid om deze afspraak die het “compromis B”wordt genoemd uit te voeren?
De reactie van de wethouder tijdens de raadsvergadering van 17 april jl. dat de afwijkingen van de uitbreiding van de terrassen slechts om centimeters gaat blijkt onjuist te zijn. Bent u bereid om de raad over de afwijkingen te informeren?
Bent u bereid de bewoners van de Oude Doelenkade te informeren over de afwijkingen die zijn geconstateerd en in overleg met hen te gaan over de ontstane situatie?

Met vriendelijke groeten,
Jos Kamminga
namens de fractie van GroenLinks

Piet Bruijns
Namens de fractie van de PvdA

c.c. gemeenteraadsleden, OLB en de pers.

Reacties
Reactie: (okkie)
22-4-2012, 20:51
wethouders zijn geboren zeikerds, ze zullen nimmer iets toegeven en ten aller tijden hun gelijk proberen te halen. walgelijke mensen!

Reactie: (Willie)
22-4-2012, 20:21
De terrassen worden helemaal niet breder dan is afgesproken! Het trottoir wordt iets breder omdat er anders een slingerende trottoirrand komt te liggen. Iedere stratenmaker werkt met vloeiende strakke lijnen, zo ook hier. De terrasbreedte logt vast en die lijn wordt straks gemarkeerd! Hou toch a.u.b. eens op met zeuren om te zeuren en ga daar straks lekker in het zonnetje een koppie doen! Zal Hoorn ooit een stads imago krijgen?

Reactie: (nomen nescio)
22-4-2012, 19:45
@Niels:Zelfs een kip zonder kop kan op het laatst nog wel een ei leggen! :-))))

Reactie: (Niels)
22-4-2012, 18:48
@Nomen Nescia of te wel Evert (fractie Tonnaer) van Bentem, zoals gewoonlijk klets je weer als een kip zonder kop. Inderdaad is Ruppert een zwakke wethouder maar geloof mij dat dit niet alleen bij de PvdA is opgevallen.

Reactie: (nomen nescio)
22-4-2012, 13:08
Dhr. Ruppert (met alle respoect voor zijn persoon) is m.i. politiek een "zwakke" wethouder. Nu Tonnaer weg is, richt de oppositie zijn pijlen nu op Ruppert. Het "wethouder pesten" lukt niet op hoofdlijnen, dus richten we ons op centimeters. En dan de persoon die het doet: Piet Bruijns, een ouwe getrouwe binnen de PvdA. De PvdA zal hem toch niet voor haar kar spannen om hem, lijdt hij een nederlaag, de partij en fractie uit te werken? Maar zo dom is Piet niet. M.i. is het geheel weer eens het overbekende Hoornse PvdA-spel.

Reactie: (Marietje)
22-4-2012, 10:56
Wat de redactie zegt daar gaat het om namelijk;dat "goed overleg en het nakomen van afspraken en regels noodzakelijk is".Inderdaad is de rol van de VVD vreemd, brullen over de busoverlast aan de ene kant en het bagataliseren van bewoners zaken bij de Botenbeurs en de terrassen aan de andere kant. Het is bij de VVD hoe de wind waait lijkt het wel.

Reactie: (Niels)
22-4-2012, 10:41
Beste @Willie, nee ik ben niet van de PvdA, sterker ik heb bij de laatste verkiezingen VVD gestemd. Dus geen "mijn Piet". Waar het om gaat en @Gerritjan merkt dat terecht op is het feit dat zaken niet kloppen. Het is de taak van raadsleden om te controleren. Ook in het kader van fatsoenlijk bestuur kan het eenvoudigweg niet dat welke wethouder dan ook verkeerde informatie geeft. Dit komt onbetrouwbaar over, Ruppert lacht iedere kritiek weg, dat kan nooit lang stand houden.

Reactie: (gerritjan)
22-4-2012, 04:53
Het mag dan om een lullig akkefietje gaan, Bruijns heeft natuurlijk wel een punt. Het is op zijn minst merkwaardig dat er op zo een rare manier gemeten wordt. Het lijkt me logisch dat er gemeten wordt vanuit de gevels, en niet vanuit de kademuur. Duidelijk dat de bewoners zich hier gepiepeld voelen en dat is niet voor het eerst in deze kwestie. Zeperd voor Ruppert? Eigenlijk wel, hij rommelt hier, net als bij de botenbeurs, maar wat aan.

Reactie: (Willie)
22-4-2012, 01:08
@NIELS dat je hoog van de PvdA bent is overduidelijk te merken aan het voortdurend met modder gooien om de Hoornse coalitie de das om te kunnen doen. Jullie Piet is echter in dit verhaal voor de zoveelste keer aan het afgaan! Pas daar mee op, dat wreekt zich altijd een keer.GL laat zich helaas meeslepen.

Reactie: (Niels)
21-4-2012, 22:34
De zoveelste zeperd van wethouder Ruppert.

Reactie: (plies)
21-4-2012, 20:14
Zeikers, ze zijn politiek nergens meer en proberen in de picture te komen.