Burgemeester Hoorn wil landelijk meldpunt kinderopvang

25-4-2012 Leiding Blokkendoos buiten spel gezet

HOORN - Burgemeester Onno van Veldhuizen wil graag dat er landelijk beleid komt om klachten over personeel in de Kinderopvang beter te registreren: ”Er is helaas nog niet zoiets als een Zwarte Lijst. Een soort landelijk meldpunt zou goed zijn. Nu kan de leiding van dit Kinderdagverblijf in een andere gemeente zo weer aan de slag en een onderneming starten.” De burgemeester zei dit in een toelichting op het besluit om de twee leidinggevenden van Kinderopvang De Blokkendoos in Hoorn te vervangen door een nieuwe lokatiemanager.

De vraag van HoornGids.nl of het besluit betekent dat de twee leidinggevenden in Hoorn nooit meer aan de slag kunnen in de Kinderopvang werd door de burgemeester bevestigd. Ze mogen in feite geen contact meer met ouders en kinderen en zijn verworden tot slechts aandeelhouders, aldus Van Veldhuizen. ”Alleen kunnen ze buiten deze gemeente wel gewoon verder en een Kinderopvang starten en dat is best frustrerend. Het zou goed zijn als er een landelijk meldpunt komt.”

De komende dagen is er sprake van verscherpt toezicht door twee medewerkers van de GGD op de Blokkendoos. De burgemeester en directeur Nico Plug van de GGD maakten duidelijk dat vanaf heden de twee ’geschorste’ leidinggevenden in feite niet meer welkom zijn in hun eigen bedrijf. Formeel hebben ze twee weken om een lokatiemanager aan te stellen. Voor hun vestiging in Benningbroek heeft het Hoornse besluit geen consequenties. Daar zijn overigens ook geen misstanden van bekend.

Directeur Nico Plug van de GGD en burgemeester Onno van Veldhuizen benadrukten beiden dat er in de Blokkendoos geen sprake is van seksueel misbruik en dat kinderen niet werden geslagen. Wel is de leiding volgens een uitgebreid onderzoek ”ongeschikt om leiding te geven aan een Kinderopvang en was er sprake van verwaarlozing van kinderen en emotionele mishandeling van medewerkers”. De kwestie werd door de burgemeester van Hoorn omschreven als ”ernstig en schokkend”.

Omdat de gemeente van het centrum niet de adressen kreeg om de ouders te informeren, was besloten om ook de pers te mobiliseren. Men hoopt zo een ieder te bereiken. De Blokkendoos stelt dat men om privacy-redenen geen adresgegevens mag verstrekken. Wel zou men de brief doorsturen naar de ouders maar de gemeente had daar in het verleden slechte ervaringen mee.

Verantwoordelijk wethouder Michiel Pijl meldde dat er een lange historie was rond de Blokkendoos. De kinderopvang voldeed de afgelopen jaren aan veel zaken niet. Ook bij de laatste inspecties was niet alles op orde, er waren dan ook al meerdere malen boetes opgelegd. ”Het is een zware sanctie die de gemeente oplegt. Bewust op de leidinggevenden en niet op de kinderopvang zelf. Sluiting zou medewerkers en ouders van de kinderen schaden”. Aldus de wethouder.

Advocaat Jasper Boer van De Blokkendoos gaat de rechtbank verzoeken het besluit van het college van Hoorn te schorsen. Ook gaat hij een bezwaar indienen bij de gemeente. Advocaat Boer vindt het onderzoek onvolledig en de maatregelen te zwaar.

Meer berichten over dit onderwerp:

Reacties
Reactie: (snuf)
28-4-2012, 14:27
@redactie, het lijkt mij wenselijk om de reacties van Fancy bij al;le onderwerpen niet meer te plaatsen. deze dame/heer weet het steeds weer voort elkaar te krijgen om totaal off-topic elementen naar voren te brengen die echt nergens opslaan. Waar komt drogeren ter sprake bij de blokkendoos en zelfs bepaalde middelen?? Straks zegt fancy nog dat er ook kinderen in een dwangbuis of met kettingen opgesloten werden. Waar haalt deze persoon dit vandaan?

Reactie: (Fancy)
28-4-2012, 14:19
Niet politie maar politiek bedoel ik, hoewel dat ook 1 pot nat vaak is.

Reactie: (Fancy)
28-4-2012, 14:18
Ik weet nu echt wel genoeg, er is iemand in de redactie die ervoor zorgt dat sommige reacties worden weggehaald in opdracht van de politie of dikverdienende fabrieken. Best schandalig redactie.

Reactie: (Fancy)
28-4-2012, 14:10
Heeft de farmaseutische industrie ervoor gezorgd dat mijn reacties zijn weggehaald of onze politiek hier? Dat komt namelijk vaker voor bij mensen die wijzen naar de farmaseutische industrie. Ik ben diep teleurgesteld dat deze redactie niet achter de kinderen staat met betrekking op het drogeren met medicatie, ook dat is mishandeling! We moeten als grote mensen voor deze kinderen opkomen en steunen, waar zij mishandeld worden en hoe, daar moeten we ze mee helpen, dan haal je toch niet die reacties weg? Wat een afknapper, arme kinderen.

Reactie: (miranda corbiere)
26-4-2012, 13:55
De uitspraak van wethouder Pijl dat sluiten medewerkers en ouders van kinderen zou schaden, schiet mij verkeerd. Het belang van kinderen zou voorop moeten staan. Als ik in het rapport lees, dat er al vanaf 2005 misstanden en sancties zijn, dan vraag ik me af welke schade er aan de kinderen in deze periode is toegebracht en waarom er zo lang is gewacht met sluiting.

Reactie: (nomen nescio)
25-4-2012, 23:56
GGD-rapport na te lezen op www.hoorn.nl/blokkendoos. Morgen maar doen, 't is nu bijna middernacht. Iedereen wel te rusten!