Film Food Festival op het Oostereiland

8-5-2012

HOORN - Slow Food Westfriesland en Cinema Oostereiland organiseren op zondag 20 mei tussen 10.00 en 17.00 uur het eerste Film Food Festival in Hoorn. Een complete en in vele opzichten voedzame dag op het Oostereiland.

Na een biologisch ontbijt in de Brasserie kan de bezoeker zich laten informeren over de achtergronden van de productie van ons voedsel in de documentaires SMAKELIJK ETEN en WAT IS SLOW FOOD. Na een gezonde lunch gaan de filmzalen open voor een programma met informatieve films, waarin eten het centrale thema vormt. Vanaf 12.00 uur kan men een bezoek brengen aan de Slow Food markt waar producten uit Westfriesland worden verkocht. In workshops kan men uitproberen en proeven, deelname kost € 3,-. Entreeprijs films: € 7,- Filmprogramma en reserveren voor films en workshop www.cinemaoostereiland.nl of op werkdagen tussen 10.00 uur – 12.00 uur: 0229- 23 2296. Voor reserveren ontbijt en lunch: Brasserie Oostereiland: 0229 – 820246.

Heerlijke films over eten
Je hoeft alleen maar te denken aan de taartsmijtscènes uit slapstickfilms om te weten dat eten en film heel goed samengaan. Tijdens het FILM FOOD FESTIVAL wordt deze combinatie nog eens extra uitgediept. Op een gezellige manier, met onder meer een workshop Choco Fondue in combinatie met de film Sjakie en de Chocoladefabriek en de film EL BULLI over meesterkok Ferran Adria. Maar ook de hartverwarmende film EAT DRINK MAN WOMAN over de meesterkok die moeite heeft met de opkomst van Fast Food. En NO RESERVATIONS , waarin de liefde complexer is dan de recepten in de keuken. En de hilarische film PRANZO DI FERAGOSTO een heerlijke Italiaanse film en ESTOMAGO, waarin de verleiding van de geliefde start in het restaurant.

Workshop Choco Fondue Festijn
Speciaal voor de kinderen is er in de ‘doe-ruimte’ van het Museum van de 20e Eeuw, na de vertoning van de film “Sjakie en de Chocolade fabriek” een fair trade Chocolade Fondue Festijn met natuurlijk eerlijke en slaafvrije chocolade gesponsord door het FNV cacao project en fruit uit West Friesland. Kaarten kunnen samen met de film worden gekocht via de site, het Choco Fondue Festijn is na de film voor iedereen (doorlopend) toegankelijk. Kosten € 3,- p.p.

Workshop Westfriese Tapas Taartjes maken
Jong en oud kan zich uitleven in het maken van een kunstig en culinair groen of kleurrijk taartje met groente uit de biologische moestuin van West Friesland. Naast groente kan je in je exclusieve taartje ook andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld diverse Westfriese kaas soorten of kruiden gebruiken. Een gezond tapas knabbel taartje dus, dit is een workshop zonder koken maar met creativiteit. Durf je het aan?
Reserveren is niet nodig, de kookworkshop is van 12.00 tot 17.00 uur en voor iedereen toegankelijk.

Slow Food Markt
Op de binnenplaats van het gevangeniscomplex kan de bezoeker ambachtelijke producten kopen uit Westfriesland kopen en proeven. De deelnemers van de Slow Food Markt:
Opperdoezer Toko Hero Stam
De Groene Hoeve - biologische geitenkaas
Pieman pie’s
Maalderij de Gouden Engel - meel en wafels
Fruitkwekerij t’ Keetje
Enjoy 2 Eat, traiteur
De Biologische Notenkoningin
Kookwinkel Rich & Millbrook
Zalmrokerij Smoking
Chocolade Bruin - bonbons
Happy Herbi - veganistisch taarten en spreads
Aardbeien kwekerij Sjerps
Hertenfarm ‘t Keerpunt
Ekoplaza Hoorn
De Hoornse boekhandel
De Schapenstreek - schapen-ijs
SlowFood Westfriesland

ACHTERGRONDINFORMATIE

Workshops
De Food Workshops zijn een productie van bestuurslid Slow Food WestFriesland, Désirée Vegter van “De Bonte Tafel”, organisator van de Slow Food Markt en één van de intiatiefnemers en organisatoren van het Film Food Festival.

Slow Food organisatie
Slow Food is een internationale beweging van mensen die zich vrijwillig regionaal inzet voor het behoud van duurzaam en vaak traditioneel geproduceerd voedsel en receptuur, met eerbied en respect voor de natuur. Met als visie dat het gezamenlijk eten met veel smakelijke keuzes één van de prioriteiten van het menselijk leven is. Slow Food WestFriesland is in 2010 Hoorn. Belangrijk is het behoud van het culinaire erfgoed, en het stimuleren van streekgebonden, traditionele en ambachtelijke productie. Met de Slow Food Markt en de Food Workshops op het Film Food Festival brengt Slow Food de consument en de ambachtelijke producenten dichter bij elkaar en, niet onbelangrijk, het smaakbewustzijn in beweging.

De documentaire over Slow Food die getoond zal worden op het Film Food Festival en geïntroduceerd zal worden door Kees de Heer, voorzitter SlowFood WestFriesland, zal duidelijke informatie geven over de tegenbeweging van Fast Food, Slow Food dus.