College van B en W informeert over verbouwing De Cogge

13-5-2012

HOORN - Het College van B en W heeft in een brief aan de gemeenteraad waarin het de verbouwing aan De Cogge toelicht. De kosten vallen binnen het door de raad vastgestelde budget, wel komt het fors hoger uit dan de aanvankelijke kostenindicatie.

In de brief staat het volgende vermeld;

Met deze brief willen we u informeren over de verbouwing van De Cogge. Op 4 oktober 2011 heeft uw raad besloten om niet vier, maar drie Centra voor Jeugd en Gezin in Hoorn te hebben, en om het der-de Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor tenminste vijf jaar te realiseren in De Cogge in Risdam-Noord. Op 15 november 2011 heeft uw raad vervolgens besloten om het wijkcentrum De Cogge in stand te houden. Om aan deze besluiten uitvoering te geven, heeft het college inmiddels opdracht gegeven tot de benodigde verbouwing van De Cogge. We hebben bij de raadsbehandeling toegezegd uw raad te informeren als de kosten voor de verbouwing van De Cogge substantieel hoger zijn dan de eerste kostenindicatie.

Het goede nieuws is dat we verwachten dat de verbouwing van De Cogge binnen het door de raad beschikbaar gestelde budget voor het CJG blijft en voor 1 juli gerealiseerd kan worden. Het slechte nieuws is dat de aanvankelijke kostenindicatie van 58.500 euro zoals vermeld in het raadsvoorstel, niet in de buurt komt van de uiteindelijke verbouwingskosten van 348.000 euro.

Daarnaast zijn de in-richtings- en begeleidingskosten op 71.000 euro geraamd. Het totale bedrag blijft echter binnen het door de raad vastgestelde CJG-budget.

Met de kennis van nu moeten we constateren dat we, mede vanwege de vele slagen om de arm die zijn aangegeven bij deze eerste kostenindicatie, geen bedrag hadden moeten noemen in het raads-voorstel. Anders dan door ons bedoeld, heeft dit bijgedragen aan een verkeerde beeldvorming, en dat betreuren wij.

Financiële dekking
We zijn als college bevoegd om over de aanwending van het CJG-budget te beslissen. Voor ontwikkeling en exploitatie van de Centra voor Jeugd en Gezin ontvangt de gemeente een rijksbij-drage. Deze bijdrage bestaat uit twee onderdelen:

- een specifieke doeluitkering. Deze bijdrage mag alleen aan de activiteiten worden besteed die door het rijk zijn voorgeschreven.
- Accres CJG: een structurele bijdrage in het gemeentefonds. Het rijk heeft met de gemeenten af-gesproken dat deze extra middelen ingezet worden voor de ontwikkeling en huisvesting van de Centra voor Jeugd en Gezin. De gemeenteraad van Hoorn heeft vanaf 2008 deze middelen gere-serveerd voor de ontwikkeling en huisvesting van de Centra voor Jeugd en Gezin. Dit deel moet jaarlijks via een inhoudelijk verslag verantwoord worden aan het rijk.

Via een raadsbesluit van 24 juni 2008 is de besteding van deze middelen voor de periode 2008 tot en met 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. Binnen de meerjarenbegroting van het CJG is een ra-ming van de huisvestingskosten opgenomen. De realisatie van De Cogge past binnen deze raming. Het verbouwingsbudget voor De Cogge is beschikbaar in de begroting van 2012. Dit is geregeld via de najaarsbijstelling 2011 en de resultaatbestemming 2011 bij de jaarrekening 2011.

Omdat het budget reeds door uw raad beschikbaar was gesteld, hebben we geen kredietvoorstel ge-maakt. De eerder genoemde raadsbesluiten worden binnen de door u gestelde kaders uitgevoerd. Achteraf bezien was het wel beter geweest om u eerder te informeren, gezien de grote verschillen tus-sen de eerste indicatie van kosten en de totale kosten.

Snelle oplevering
We hebben de verbouwing aanbesteed en gegund, om de oplevering voor 1 juli gereed te hebben. Dit is noodzakelijk, omdat het consultatiebureau op de Nieuwe Steen vanaf 1 juli niet meer terecht kan op deze locatie, en voor 1 juli verhuisd moet zijn naar De Cogge.

CJG en wijkcentrum in De Cogge

Vanaf 1 juli huisvest De Cogge een CJG met consultatiebureau en een wijkcentrum met een jongerenruimte. Uitgangspunt was om zoveel mogelijk ruimtes voor de verschillende gebruikers geschikt te maken. Er is een geheel nieuwe indeling gemaakt. Na verbouwing bestaat De Cogge uit: een boxruimte, spreekkamers, kantoorruimtes, cursusruimtes, een ontmoetings-/eetruimte, een tienerruimte, en professionele keuken en een centrale balie.

Met uitzondering van de boxruimte, twee spreekkamers en de kantoorruimtes kunnen alle overige genoemde ruimtes multifunctioneel worden gebruikt. Vanaf 1 juli is het wijkcentrum weer open voor publiek. En ook het Centrum voor Jeugd en Gezin en consultatiebureau start vanaf 1 juli met de activiteiten in Risdam-Noord.

Indien gewenst, zijn we graag bereid om een en ander nader toe te lichten.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Hoorn
 
 

Reacties
Reactie: (plies)
15-5-2012, 18:11
Wordt eens wakker, hier kijken jullie toch niet meer van op met dit gemeente bestuur. Wie neemt wie nu in de zeik ?

Reactie: (nomen nescio)
15-5-2012, 17:21
De verbouwing blijft binnen het beschikbaar gestelde budget,maar uiteindelijk kost het ruim €348.000 op een budget van €58.500? Waar komt dat verschil vandaan? Extra ditjes en datjes soms? Wel een kromme redenering dan. Welk raadslid bindt de kat de bel aan?

Reactie: (Niels)
14-5-2012, 12:49
@Willem, mee eens en wat vind je van de overschrijding? Niet mis toch zo'n drieenhalve ton! En dan die laatste zin, ze (het collge) is bereid om een en ander nader toe te lichten. De arogantie ten top. Ben benieuwd hoe de raadsleden hier op reageren. Het achterhouden van informatie of verkeerde informatie geven is toch een politieke doodzonde? Maar ook dit zal wel weer met een sisser aflopen, is dit college samen met de collepartijen goed in.

Reactie: (Willem)
14-5-2012, 12:06
Je wordt als raadslid steeds voor de gek gehouden. Zou zou Netwerk lokaties inkrimpen, maar ondertussen proberen ze meer ruimte te huren in de Huesmolen...