Hoorn gaat via veiling zonnepanelen inkopen

3-6-2012

HOORN - Als het aan ons gemeentebestuur ligt komen er de komende tijd aanzienlijk meer zonnepanelen op Hoornse woningen. In samenwerking met andere Noordhollandse gemeenten wil Hoorn meedoen aan een veiling (groepsaankoop) van zonnepanelen. B&W wil hiervoor een overeenkomst sluiten met het bedrijf iChoosr.

Tijdens het innovatiecongres van de HVC op 28 september 2011 heeft wethouder Peter Westenberg gesproken met de wethouders duurzaamheid van de gemeenten Den Helder, Alkmaar, en Heerhugowaard. De wethouders hebben het initiatief genomen om een veiling (groepsaankoop) zonnepanelen te organiseren voor de inwoners van hun gemeenten.

Inmiddels heeft een aantal andere gemeenten zich ook aangesloten bij dit initiatief. Om tot definitieve deelname te komen dient de gemeente Hoorn in te stemmen met de
samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en iChoosr. Wethouder Peter Westenberg is gemachtigd om namens de burgemeester de samenwerkingsovereenkomst te tekenen.

De consument die overweegt panelen te plaatsen, hoeft zich alleen aan te melden op de genoemde website. Het bedrijf met het beste aanbod, krijgt alle adressen. Na de veiling neemt de winnende leverancier met elke particulier contact op. Pas dan zegt de klant definitief ja of nee op het aanbod.

Zo’n 20 gemeenten in deze regio beijveren zich om gegadigden te werven om op deze manier een poule te vormen. Hoe groter de poule, hoe aantrekkelijk wordt voor leveranciers om aan de veiling mee te doen. Wanneer de inkoopaktie van start gaat is nog niet bekend.

Motie zonnepanelen op gymzaal aangenomen

Op initiatief van de PvdA en GroenLinks is in de Hoornse gemeenteraad van 22 mei 2012 raadsbreed een motie aangenomen over het plaatsen van zonnepanelen op de nieuw te bouwen gymzaal aan de Tweeboomlaan. De PvdA zal op korte termijn, samen met andere partijen, met een initiatiefvoorstel komen voor de toepassing van zonnepanelen op andere gemeentelijke gebouwen.

Zonnepanelen dragen bij aan een milieuvriendelijke manier van energieopwekking. Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd sterk in prijs verlaagd en hebben een gemiddelde terugverdien tijd van 10 jaar.

Reacties
Reactie: (Mart van den Engh)
16-6-2012, 17:39
prachtig deze aktie. Ik zou alleen even wachten op de nieuwe generatie panelen. Deze hebben een rendement van meerdan70% i.p.v. De ruim 20% van de huidige generatie. Kosten ook nog eens minder en, ook leuk, is een Hollandse vinding!

Reactie: (Willem)
4-6-2012, 08:38
Controleert Hoorn dan ook of dat "schone" zonnepanelen zijn? Verschillende producenten van zonnepanelen in West-Europa gaan op dit moment failliet door concurrentie uit het verre oosten. Daar worden de zonnepanelen veel goedkoper geproduceerd, omdat .... ze de milieuregels aan hun laars lappen. Voor de productie wordt daar gebruik gemaakt van (heel veel) energie uit de smerigste kolencentrales. Hier dus de schijn van een schoon milieu ophouden ,maar tegelijk de vervuiling exporteren door de productie daar. Maar het zal hier wel weer vooral om de prijs en de schone schijn gaan.

Reactie: (Wim Mul)
3-6-2012, 21:48
Dat is pas een prachtig groen initiatief van dit college! Hulde, zo is een scherpe prijs te bedingen. Goed voor Hoorn maar vooral voor de burgers!

Reactie: (Harold)
3-6-2012, 18:53
Ik denk dat het een goede zaak is om op deze manier te kijken of de aanschaf van zonnepanelen goedkoper zou kunnen. Je kunt wellicht ook afspraken maken over een hogere service en de belastingregels zijn gelijk aan die van alle anderen. Ik zie even geen link tussen de constructie van Nijmegen en Hoorn. Zou overigens wel gelegd kunnen worden.

Reactie: (DMBonn)
3-6-2012, 17:11
@Horinees. Volgens mij klopt het niet helemaal wat je zegt. Ik heb laatst op tv het nieuwsbericht over Nijmegen gezien, waar de gemeente gratis daken te beschikking stelt voor mensen die zelf geen geschikte daken hebben voor zonnepanelen. De mensen die betalen in dat geval wel zelf de zonnepanelen, leveren zelf geen energie op, maar krijgen van de gemeente of een andere instantie het geld terug, voor de energie die de, door de particulier betaalde, zonnepanelen op de daken van gemeentelijke gebouwen opgeleverd hebben. Door deze ingewikkelde constructie, waarbij de particulier dus geld terug krijgt, ziet de Belastingdienst wel de mogelijkheid belasting te laten betalen over dit bedrag. Zoals gezegd heb ik het zelf zo begrepen.

Reactie: (Cato)
3-6-2012, 15:32
Hoe willen de boeven dat doen? Verschilletjes uitrekenen? Is deze aankoop aftrekbaar voor de belasting? Er zijn al veel mensen, die dit hebben! Om de verschillen te berekenen zijn er weer tig ambtenaartjes nodig HA.HA.HA!! 12 september Wilders stemmen!!! Weg met de overtollige ambtenaren, ze kosten alleen maar en voegen niets essentieels toe!!!

Reactie: (horinees)
3-6-2012, 15:13
Laat je goed informeren. Onze grote geliefde belastingdienst onderzoekt of men een heffing (bijvoorbeeld BTW) kan leggen op uw eigen ''gratis'' energiewinning. Men laat werkelijk niets onbenut -om van de bevolking te roven. Wanneer gaan wij betalen voor ademhalen? Of daglicht?