Hartje Hoorn: Per solex door de stad?

3-6-2012

COLUMN
Ik kom er eerlijk voor uit: Ik ben verslaafd, verslaafd aan wielrennen. Ik volg de klassiekers en grote ronden, lekker thuis, aan de buis. Het gekwek van de Nederlandse commentatoren neem ik voor lief, vervelen ze me, schakel ik over naar “den Belg”. En als het kan, ga ik kijken: ik heb de Acht van Chaam gezien, de Vuelta toen die in Amsterdam startte en hier in Hoorn elk jaar de Ronde van Noord-Holland.

Dit jaar was ik al twee keer in de Binnenstad: De Ronde van NH én ons eigen criterium: Hartje Hoorn. Prachtig om te zien, vooral de dernykoers. Wielrenners die zich “te pletter” fietsen achter een derny, in mijn ogen een soort opgevoerde solex. Niet te verwarren met de grote motor (dat bestaat ook nog!). Meestal is dat op de baan.

En het gangmaken, dat doen een berijder van een derny en een grote motor, is een vakdiscipline op zichzelf! Je moet goed opletten op de renner die achter je “hangt”, wil hij sneller, moet jij het gas wat verder openen en raakt hij los van je, moet je inhouden, zodat hij weer kan aanhaken.

Zoals ik al schreef, een derny is voor mij een opgevoerde solex al heeft die niet dat model, maar af en toe zie je de gangmaker wel bijtrappen. En de route ging om en door het winkelrondje: Fietsers op de Grote Noord, hoe bestaat het! En het ging ook lekker hard. Met ongeveer twee tot tweeënhalve minuut kwam “het pak” weer langs! Dat is de consequentie van rondjes draaien.

Hartje Hoorn: mijns inziens geslaagd dit jaar. Wie gewonnen heeft, weet ik niet, ik was doof van het harde geluid uit de luidsprekers en de amateurkoers heb ik gelaten voor wat het was. Het was toch heel erg fris op straat.

Waarom men een criterium soms denigrerend een kermiskoers noemt weet ik niet. Natuurlijk zijn er ‘s zomers in plaatsen als Boxmeer en Chaam kermissen aan de gang, maar daar gaat het dan heel even niet over. Een criterium door Hoorn in augustus over dezelfde route als vandaag zal niet gaan: dan moet de kermis weg wezen en mag Lappendag verplaatst worden. En dat willen we niet.

Zullen we Hartje Hoorn voortaan maar ons Pinkstercriterium” noemen en als vaste dag de zondag na Pinksteren plannen?
Oké? Dan zien we elkaar volgend jaar weer!

Evert van Bunnik

Reacties
Reactie: (Dick de Haas)
8-1-2013, 14:20
Ik was die dag de inrichter van die wedstrijd en reed ook op zo;n solex maar dat is niet zo het is een 80 cc Puch met automatiche versnelling voluit gaat hij 80 km, de renners hebben dan heel wat te doen. het parcours is hobbelig maar door de grote snelheid werden het bulten Jos Pronk won maar de reacries uit de stad waren bijzonder positief gr dick de Haas

Reactie: (nomen nescio)
4-6-2012, 22:34
Ja @Plies: Jouw hobby is zeker "Koken met azijn"? Ben je bij TV Hoorn geweest? Krijg je je kookprogramma?

Reactie: (plies)
4-6-2012, 21:12
NN een ieder moet de gelegenheid hebben om zijn sport en/of hobbie te promoten en er voor gaan.

Reactie: (nomen nescio)
4-6-2012, 20:58
@Okkie @Plies: We dwalen te ver af. Als we ons nou eens beperkten tot mijn rekensommetje dat ik @Bram voorgelegd heb of dat jullie commentaar leveren op het afzetten, evt. verdwijnen van kermis en/of Lappendag voor een evenement, of dat nou wielrennen is of skeeler of(die schiet me nu net te binnen) de Dag van het Paard met zijn ringsteekwedstrijd.

Reactie: (liesp)
4-6-2012, 19:11
Tuurlijk NN, Evert, sorrie ik bedoel Ries.

Reactie: (okkie)
4-6-2012, 15:09
richard guillaume clote de balzack zoals de fransen zeggen...

Reactie: (plies)
4-6-2012, 13:16
Ik neem aan dat je van achteren het zelfde heet ?

Reactie: (nomen nescio)
4-6-2012, 13:07
Je bent een zieleplies @Plies, ook al zwaar aangetast door het virus "lekker weten wie NN is". Nou, ik ben wie ik ben en heet van voren voluit Richard Guillaume! Voor m'n vrienden Ries dus.

Reactie: (plies)
4-6-2012, 13:00
NN en nu nog ontkennen dat je Evert ben ?

Reactie: (nomen nescio)
4-6-2012, 10:01
@Bram: minstens 2 weken kermis, elka zaterdag(52 keer p.j.) markt + 2 goederenmarkten + vrijmarkt op Koninginnedag: dan ben ik al over de 70 dagen dat je je ergert aan een afgesloten boel. De Ronde van NH (waarbij men op het laatst afsluit) en dit en Lappendag is "maar" 3 dagen. Kiezen of delen zou ik zeggen.

Reactie: (Bram)
4-6-2012, 08:11
zwaar irritant als je daar woont, en de boel is weer eens afgezet. Ga lekker op de dijk fietsen. En als je zo nodig de hele dag bekeken wil worden in je spandex pakje, maak dan een profiel op facebook aan.