Uitspraak in de zaak Coen

21-6-2012

HOORN - Nog één week kan de bezoeker van het Westfries Museum zich uitspreken over Jan Pieterszoon Coen. Tot 2 juli is in het museum ‘De zaak Coen’ te zien. Een tentoonstelling in de vorm van een rechtszaak, met Maarten van Rossem als rechter van dienst, waarin de bezoeker als jurylid een oordeel moet vellen over de vraag of het standbeeld van de omstreden VOC voorman op de Roode Steen mag blijven staan. Al meer dan 7000 bezoekers, jong en oud spraken zich tot nu toe uit. Na afloop van de expositie maakt het museum het definitieve oordeel van de jury bekend.

De muren van de tentoonstellingsruimte, waar de bezoekers hun oordeel kunnen vellen over de aanklacht ‘Jan Pieterszoon Coen is niet standbeeldwaardig’ hangen van boven tot onder vol met stickers. De bezoekers maken massaal gebruik van de mogelijkheid om hun oordeel toe te lichten. ‘Zonder Coen geen poen’ , schrijft een bezoeker met een dichterlijke ziel, die duidelijk voor het standbeeld is. Er hangen ook meer gefundeerde meningen : ‘Coen heeft goede dingen gedaan die standbeeldwaardig zijn. Hij kan niet beoordeeld worden naar onze normen van de 21 eeuw. In die tijd waren andere dingen normaal. Ook heeft het standbeeld herinneringen voor mensen. Dus laat Coen staan.’ ‘Helden zijn geen heiligen’ schrijft een ander die het duidelijk ook niet met de aanklacht eens is. Maar tegenstanders van het standbeeld zijn er ook. Vooral het geweld dat Coen gebruikte om zijn doelen te bereiken telt voor hen zwaar. ‘Wat een verschrikkelijk wrede man, die Coen. Wat een leed heeft hij anderen aan gedaan. Zelfs in die tijd was het niet normaal wat hij deed. Zet dat standbeeld maar weg. Net als Stalin, Kadaffi en Sadam Hoessein.’

Wat opvalt is dat de verhouding tussen voor en tegenstanders van het standbeeld onder de basisschoolleerlingen gelijk is aan die onder de volwassen bezoekers. De leerlingen hebben wel zo hun eigen motivatie. ‘Coen ging niet goed met mensen om’, schrijft een leerling van de Mariaschool die tegen het standbeeld is. Een voorstander van de Pancratiusschool is het daar niet mee eens ; ‘Hij heeft veel geld verdiend en als hij geen mensen had vermoord, had iemand anders het wel gedaan’.

Reacties
Reactie: (john)
22-6-2012, 07:15
het is raar om dat mooi beeld weg tehaal het slechte is het eening wat men onthoud maar hij heeft ook goede dingen gedaan het beeld moet gewoon blijven staan ander moet we hoorn van nog veel meer dingen ontdoen er zijn ook heel wat gebouw die niet heel maal pluis zijn die in vol glorie te zien zijn anders gaan de tegen standers maar verhuis dit beeld moet gewoon blijven

Reactie: (lies p)
21-6-2012, 16:06
Uitspraak van een puur verdiende doodstraf kan zeker niet meer voor de Killer op het Hoornse plein. Het beeld weghalen zou het juiste zijn.