Hoorns Belang wil evaluatie Park schouwburg

3-7-2012 ”Antwoord wethouder onbevredigend en ongepast”

HOORN - De fractie van Hoorns Belang is boos over de weigering van B&W om een evaluatie over de verzelfstandiging van schouwburg Het Park toe te staan. Volgens de fractie is het een terecht verzoek ”gezien alles wat er daar de laatste tijd gebeurd is (plotseling vertrek directeur, stopzetten van de Parkgalery, een restaurant wat al een tijdje niet gebruikt wordt, etc..)”.

In een brief aan B&W vraagt Hoorns Belang alsnog om een evaluatie die volgens de partij al eerder is toegezegd. Ook zou er in 2011 een visitatie moeten hebben plaats gevonden. ”Er gaat jaarlijks heel veel subsidie naar de schouwburg en het is voor de bevolking een enorm belangrijke voorziening. Dan zou het toch wel heel erg raar zijn als wij daar als raad niets meer over te zeggen hebben.” Aldus Joke van der Meij en Symen van der Meer in hun brief.

Lees hier de volledige brief:


College van burgemeester en wethouders
Nieuwe Steen 1
Hoorn

Vragen ex artikel 43 R.v.O.

Hoorn, 3 juli 2012

Geacht college,

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van afgelopen dinsdag 26 juni 2012 heeft de fractievoorzitter van Hoorns Belang gevraagd om een evaluatie van de op 1 januari 2008 ingegane verzelfstandiging van Schouwburg en Congrescentrum Het Park (hierna: Het Park). Het antwoord van de wethouder was voor Hoorns Belang inhoudelijk uitermate onbevredigend en werd qua toonzetting als ongepast ervaren:

De wethouder stelde niet bereid te zijn tot een evaluatie van de verzelfstandiging. De wethouder was van mening dat dit een onderwerp is waar de raad ‘niet over gaat’. De wethouder vroeg zich letterlijk af waar de raad zich druk over maakte.

De vragen van Hoorns Belang werden ingegeven door een grote betrokkenheid bij deze voor de Hoornse bevolking prachtige voorziening. Maar wel een voorziening waarvan we het gevoel hebben dat niet alles optimaal loopt. Zie bijvoorbeeld het plotselinge vertrek van de directeur en de langdurige sluiting van het restaurant. Gezien de forse bedragen aan gemeenschapsgeld die met de schouwburg gemoeid zijn en het maatschappelijk belang van deze voorziening is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de gemeenteraad, vanuit haar eigen verantwoordelijkheid, hier aandacht voor vraagt. Iets dat ook voor het college vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Evaluatie
Hoorns Belang heeft gevraagd om een evaluatie van de verzelfstandiging van Het Park. Tijdens de commissievergadering van 4 december 2007 is dit verzelfstandigingsbesluit inhoudelijk door de raadscommissie met het college van B&W besproken. Tijdens deze bespreking heeft de het college, blijkens de notulen de volgende toezegging gedaan:
”Wethouder Van der Maat zegt toe dat binnen vijf jaar een evaluatie in de raad zal plaatsvinden.”

De vraag van Hoorns Belang was derhalve niet meer dat een verzoek om bevestiging van een toezegging van het college. Een toezegging die in 2007 door de voltallige raad werd ondersteund. Gezien deze toezegging is de weigering van het college volstrekt onbegrijpelijk.

Bent u met Hoorns Belang van mening dat de weigering van uw college om de verzelfstandiging van Het Park te evalueren strijdig is met de door het college in 2007 gedane toezegging om binnen vijf jaar de verzelfstandiging te evalueren.
Bent u bereid om de evaluatie die het college in 2007 heeft toegezegd alsnog te doen plaatsvinden.

De mening van uw college dat de raad hier niet over gaat
Tijdens de reeds genoemde raadsvergadering van 26 juni stelde de wethouder tevens dat een evaluatie niet aan de orde is, omdat de raad hier niet over gaat. Ook hier is Hoorns Belang het oneens met het college. Het Park werkt nu op basis van een uitvoeringsovereenkomst die Park Cultuur BV heeft gesloten met de gemeente. De overeenkomst heeft een looptijd tot en met 2012. Blijkens de aanhef van de overeenkomst is deze in overeenstemming met de door de gemeenteraad aangegeven beleidskaders tot stand gekomen.

Aangezien de overeenkomst eind 2012 afloopt zal besloten moeten worden deze wel of niet te verlengen en wat bij verlenging de inhoud van de overeenkomst zal moeten zijn. Evenals bij de lopende overeenkomst is gebeurd, heeft de gemeenteraad ook bij het besluit tot verlenging het volste recht kaders te stellen waar het college bij het aangaan van een eventuele nieuwe uitvoeringsovereenkomst rekening mee dient te houden.

De in 2007 toegezegde evaluatie is derhalve volstrekt logisch. Deze kan dan dienen als inhoudelijke voorbereiding en kaderstelling door de gemeenteraad voor de besprekingen van het college over een nieuwe uitvoeringsovereenkomst. Daarmee is de stelling van de wethouder dat dit een zaak is die de gemeenteraad niet aangaat inhoudelijk onjuist.

Bent u bereid om met de gemeenteraad in gesprek te gaan over nieuwe kaders voor de eventuele verlenging van de uitvoeringsovereenkomst met Park Cultuur BV.

Tussentijdse evaluatie en visitatie
In de nu geldende uitvoeringsovereenkomst staat over het tussentijdse evaluatie het volgende vermeld (artikel 9):
”Er vindt een tussentijdse evaluatie plaats in het jaar 2010 om de eerste twee jaren waarin de schouwburg als zelfstandige organisatie functioneert, te bespreken en eventuele knelpunten te signaleren. De schouwburg levert een notitie als basis voor de evaluatie.”

Daarnaast staat in de nu geldende uitvoeringsovereenkomst over een kwalitatieve visitatie het volgende (artikel 8, lid 2):
”In deze uitvoeringsovereenkomst worden ook prestaties en inspanningsverplichtingen gedefinieerd die minder makkelijk te kwantificeren zijn. Er wordt een visitatiecommissie samengesteld die een keer per budgetperiode onderzoekt in hoeverre de schouwburg voldoet aan deze min of meer kwalitatieve prestatie-eisen. De visitatie vindt plaats in het jaar 2011.”

Hoorns Belang hecht veel waarde aan het functioneren van de Het Park; het is een belangrijke culturele voorziening voor de Hoornse gemeenschap waar grote subsidiebedragen aan uitgegeven worden. Vanuit onze controlerende en kaderstellende rol wil Hoorns Belang inzicht hebben in het verantwoord besteden van deze gemeenschapsgelden. Dit is tevens van belang om kwalitatief goede kaders te kunnen stellen voor de nieuw af te sluiten uitvoeringsovereenkomst, ingaande 2013.

Hebben de evaluatie in 2010 en de visitatie in 2011 plaats gevonden?
Zo ja, dan verzoeken wij u de rapportage hiervan aan de Raad te doen toekomen.
Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet namens de fractie van Hoorns Belang,

Joke van der Meij en Symen van der Meer

Reacties
Reactie: (Rijke)
4-7-2012, 09:21
Een zeer terechte tik op de vingers van de wethouder. Compliment voorJoke van der Meij en Symen van der Meer.

Reactie: (Paul)
4-7-2012, 00:19
Prima vragen Joke en Symen mijn complimenten. Ben benieuwd naar de antwoorden van de wethouder.