Verkeer in Hoorn, leuker kunnen we het niet maken

15-7-2012 ”Je maintiendrai”

COLUMN

Waarom gaat alles VERKEERd met VERKEER in ons mooie Hoorn? Deze vraag stel ik niet alleen geregeld, maar talloze inwoners van onze stad! Natuurlijk hoor ik de verantwoordelijken alweer roepen dat ”elke weggebruiker verstand van verkeerszaken meent te hebben”, maar in feite is dat natuurlijk ook zo. Uiteraard zijn het soms complexe zaken en spelen vele belangen een rol, maar je maakt mij niet wijs dat er voor bijvoorbeeld deze zeer actuele verkeersproblemen geen oplossingen te vinden zijn: File binnenstad door stoplichten Veliusbrug, abrupte sluiting van fietsroute via Willem de Zwijgerlaan, onveilige situaties op dijk bij Willemsweg.

Dankzij onze prachtige ligging aan het water (waar we langzamerhand ook werk van maken en dus van kunnen genieten...) heeft onze oude binnenstad het extra lastig wat verkeerszaken betreft. En door enkele (al dan niet terechte) keuzes uit het verleden, variërend van geen rondweg door havenkwartier, invoering van éénrichtingsverkeer in binnenstad, het nog niet verplaatsen van busstation, het afsluiten van Vollerswaal, vrijwel afsluiten van Venenlaankwartier, etc. is het er zeker niet gemakkelijker op geworden. Ik moet dan ook altijd lachen als ons gemeentebestuur om milieuredenen weer een aardgasauto of elektrische auto met veel tamtam in gebruik neemt. Er vallen in onze (binnen)stad immers nog vele milieukilometers te winnen, een ritje van enkele kilometers rijd je snel als je van A naar B wilt... En van B naar A kan zomaar het dubbele zijn.

Verkeer(D)sZaak file binnenstad
Er zijn nu enkele zeer actuele Verkeer(D)sZaken. Neem de lange file die op zaterdagen (markt!) ontstaat in de binnenstad omdat de verkeerslichten bij de Veliusbrug niet goed zijn afgesteld. Nadat dit o.a. door een raadslid enkele malen was gesignaleerd, stonden er deze zaterdag zelfs twee Stadswachten het verkeer met de hand te regelen. Valt mij nog mee want voor Verkeersregelaars doen wij in Hoorn tegenwoordig een beroep op de wel opgeleide vrijwillige (!) Verkeersregelaars van de SESH. Niet vreemd in een land waar de politie zich ook al te goed voelt om Gevonden Voorwerpen te beheren. Maar afijn, deze zaterdag was de file iets korter dan die van de afgelopen weken. Maar toch: Een ambulance (met zwaailichten aan) stond ook lange tijd vast...

Willem met zijn Grote Mond-laan
Ander actueel Verkeer(D)szaakje: Jarenlang fietsen duizenden bewoners van de Kersenboogerd naar de binnenstad. Iets wat onze gemeente zegt te propageren... En nu, zomaar, Pats Boem, een hekwerk blokkeert deze jarenlange fietsroute bij de Willem de Zwijgerlaan. Zelfs kinderwagens kunnen er niet meer door. HALLO gemeente, wij 20.000 inwoners van de Kersenboogerd, zijn er nog steeds hoor! Of is dat handjevol bewoners van die Willem met zijn Grote Mond-laan belangrijker? Welk raadslid pakt nog dit weekend de handschoen op? Als er ergens vragen moeten worden gesteld is het wel hier, jullie stellen wel vragen over minder belangrijke zaken, dus schiet op! Artikel 43 vragen en snel! Zijn ze daar op de Nieuwe Steen 1 en de Willem de Zwijgerlaan 1 t/m 30 helemaal gek geworden?

Petitie ”Kersenboogerd wil zijn fietsroute terug!”
En ik ben uiteraard niet te beroerd om te pleiten voor een Petitie a la De Dijk: ”Kersenboogerd wil zijn fietsroute terug!” Ik zal uiteraard niet oproepen om met wat sterke armen uit onze wijk het hekwerk uit de grond te trekken om die vervolgens als tuinhekje te plaatsen bij één van die villa’s aldaar... nee dat zal ik niet doen, want dat is onredelijk. Net zo onredelijk als dit hekwerk! Uitspraak van een rechter of niet, dit hekwerk is onrechtmatig en onrechtvaardig. En anders kunnen we natuurlijk nog de fietsen van de wethouders gaan jatten. sorry lenen, maar nee, dat is onredelijk en onrechtmatig... Maar Nieuwe Steen 1, vergis je niet, we zijn hier met z’n 20.000-en...

”Je maintiendrai”
De lijfspreuk van Willem de Zwijger (Willem van Oranje) was ”Je maintiendrai” (Ik zal handhaven). Aan het eind van zijn leven breidde de prins deze uit: ”Je maintiendrai l’honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy” (Ik zal de eer, het geloof en de wet van God, van de koning, van mijn vrienden en mij handhaven). Het valt te hopen dat de inwoners van de Kersenboogerd hier ook onder vallen...

Onveilige en onaffe dijk
Tja en dan hebben we natuurlijk nog het al 4 jaar lang actuele kwestietje van de dijk Enkhuizen-Hoorn. Moest volgens de experts opgehoogd worden, duurde wat langer, maar volgens Hoogheemraadschap gaat alles volgens planning... Concreet hebben we al jaren gevaarlijke situaties op en onder aan de dijk (Willemsweg en Provincialeweg) en kunnen we onze dijk als wandelaar, zwemmer, fietser, automobilist al die jaren niet gebruiken. Fraai staaltje ’vakmanschap’ van ons Waterschap dat zich graag Hoogheemraadschap noemt en dit weekend in hun 43-miljoen-kantoor last van wateroverlast had... Volgens laatste toezeggingen van Waterschap zou de dijk naast de Willemsweg nu (”uiterlijk juni 2012”) klaar moeten zijn, maar nee hoor, alleen wat stukjes asfalt en nog niet vrijgegeven om veiligheidsredenen. Zeg wethouder, moet je nu niets eens echt boos worden op die Waterschappers?

Doe dan maar 3 tunnels
Als we dit soort Verkeer(D)sproblemen in onze stad al niet binnen redelijke termijnen kunnen oplossen, wat kunnen we dan wel? Ach, op de Nieuwe Steen 1 kunnen ze wel 3 tunnels (”3 voor de prijs van 2,5”, koopje want nu laagconjunctuur!) bestellen om problemen bij de spoorwegovergang van het Keern op te lossen. En de fietsroute van binnenstad naar Risdam veiliger te maken natuurlijk. (Hoeveel mensen wonen er eigenlijk in Risdam? En is er niet een Goudkustje dat bezwaar kan aantekenen?)

Tunnel in mijn achtertuin
Niemand wil een tunnel in (onder) zijn achtertuin. Laat staan voortuin. Ik bedoel maar te zeggen, het is met verkeersmaatregelen altijd lastig. Als je jaren lang geen autoverkeer voor je deur hebt gehad (Vollerswaal) dan wil je dat doorgaand verkeer niet meer terug. Als je nu, na jaren drukte, aan een hele rustige Venenlaan woont, dan zit je niet op meer drukte te wachten. Toch moeten we ons afvragen of privébelangen (straatbelangen) belangrijker zijn dan het ”algemeen verkeersbelang”. Raadsleden moeten nee durven te zeggen tegen bewoners van Vollerswaal, Willem de Zwijgerlaan, Venenlaankwartier, etc. om te zorgen dat onze binnenstad leefbaar en berijd- en bereikbaar blijft. Voor automobilisten en fietsers.

Hans Stuijfbergen



Reacties
Reactie: (dans la future....)
24-10-2012, 13:28
hoorn een mooie voc stad.in die tijd was er nog geen verkeer.nou hebben we blik.en problemen vervuiling.parkeer ruimte nodig.hoorn word de stad van de toekomst blik buiten de stad!en verder via kabelbaan naar het centrum.hoorn word hier trendsetter in!

Reactie: (dan)
19-7-2012, 10:45
fritzie jij weet het beter,

Reactie: (Frtzszs)
18-7-2012, 22:12
Nou, TE idioot dat hek bij de Willem de Zwijgerlaan! Ongetwijfeld hebben de bewoners aldaar gestreden voor de afsluiting van de fietsroute naar de binnenstad tot HUN DOMEIN! Egocentrisch en Asociaal is het. Tel hier de planologische blunder in de KB bij de Betje Wolfplein- Chinees bij op, waar ook al een doorgaande fietsroute doodloopt en je zou haast denken overwegend met een stel zwakbegaafden te maken te hebben in het gemeentehuis. Weg met dat hek!

Reactie: (plies)
18-7-2012, 14:46
@ Hans, de spijker op zijn kop.

Reactie: (derk)
18-7-2012, 14:25
die derk ben ik niet.wel vind ik jullie zeurpieten.zeker verder niets te doen hahahah

Reactie: (door )
18-7-2012, 01:37
Alls deze DERK inderdaad bij de gemeente werkt , vindt ik het zeer onbeschoft dat hij de burgers ZIJKERDS noemt,als er zo over ons gedacht wordt daar in dat gemeentehuis !!!Het lijkt mij niet meer dan netjes dat hij zijn excuses aanbied, voorop gesteld dat hij daadwerkelijk gemeente ambtenaar is .....

Reactie: (snuf)
17-7-2012, 17:24
@derk werkt bij de gemeente op de afdeling planning en heeft alles keurig geregeld. Bravo, gaat zo door!

Reactie: (derk)
17-7-2012, 14:05
er gaat helemaal niet veel mis.alleen zeikerds hou je altijd,beste stuurlui staan aan wal.

Reactie: (Eduard)
16-7-2012, 11:06
Eigenlijk snap ik helemaal niks van ons hele "verkeer binnenstad beleid" wat betreft de Roode steen. Wanneer gaan we de binnenstad nu eens afsluiten? Je word er toch Hoorn-dol van als je op donderdagavond en in het weekend op een terras zit. De hele tijd die auto's met het boomboom geluidsvolume op 20 die 10x op een avond hun rondje rijden. Nou ja, rijden, de meesten passen hun snelheid niet aan aan de omstandigheden. Wat is de meerwaarde dat dit mooie plein als doorgangsweg word gebruikt? Er zijn zoveel steden in NL die hun binnenstad op slot hebben voor auto's, waarom wij niet? Ik moet altijd erg lachen op zaterdag als er markt is, dat gekrioel van bussen, auto's die haast hebben, foutparkeerders en gefrustreerde automobilisten. op de gedempte Turfhaven. Alleen de veemarkt open houden en de rest omleiden via het station zou een mooie oplossing zijn. Wie en wat houd zoiets nu tegen dan? De binnenstad zou zoveel leefbaarder en gezelliger zijn zonder al dat verkeer wat er niks te zoeken heeft. Neem een voorbeeld aan Alkmaar, gewoon het plein dicht en veel terras. Is toch veel gezelliger?

Reactie: (Jacques Wester)
15-7-2012, 23:21
Het lakse optreden van het gemeentebestuur wordt hierin, op niet te verstane wijze, tentoongezet. Het gaat om de meest actuele irritaties die bij de Hoornse burgers een heuse stuip veroorzaken zoals: de dagelijkse files in de binnenstad veroorzaakt door stoplichten Veliusbrug, abrupte sluiting van fietsroute via Willem de Zwijgerlaan, onveilige situaties op dijk bij Willemsweg, enzovoort. Maar waarde meneer Hans, heeft u de illusie dat de handelsagenten daar aan de Nieuwe Steen zich echt zo druk maken om uw treurzang? Welnee, ze zijn te druk met het toveren van allerlei onzinnige plannen uit hun hoge hoofddeksel. Het meest onzinnige tunnelplan bijvoorbeeld, dat het mogelijk moeten maken om de binnenstad tot z'n strot toe vol te krijgen. Maar echter geen doordacht plan om de meute er weer uit te krijgen. Een andere partij zit tegelijkertijd in dat hoge hoofddekseltje te roeren om daarmee het plan; het stationsgebied op z'n smalst uit te toveren ofwel we bouwen de van Dedemstraat zo aantrekkelijk vol dat de burgers helemaal geen zin meer hebben in een bezoek aan de binnenstad. Of neem nou bijvoorbeeld meneer Aart Ruppert. Die was gewoon voornemens om het hele havenkwartier om te toveren tot ANWB hoofdkwartier. Hij vergat echter de 30000 leden bij op te tellen die graag een bezoekje aan dat hoofdkwartier wilden brengen. Tot slot, blijft over, jawel onze Michiel Pijl. Michiel is best druk met: zit m'n jasje goed, zit m'n dasje goed-openingen. Het is niet niks om als leerling-aardbolstoffeerder de laatste straatsteen in de Italiaanse Zeedijk te moeten tikken. Maar ook de voorbereiding van een speech t.b.v. het openen der ene pisbak aan het Hoofd vraagt gewoon veel voorbereidingstijd van een wethouder Openbare Ruimte. Moeten we hem dan kwalijk nemen dat hij daardoor vergeet op allerlei verkeerszaken te letten?

Reactie: (horinees)
15-7-2012, 20:08
Politici refereren met graagte aan de kloof tussen burgers en politiek, maar volgens mij komt het hen goed van pas (..). De politiek is zelf, exclusief, debet aan de eerder genoemde kloof. Het is een gevalletje van eigen schuld, dikke bult. Wij, burgers en ondernemers, worden doolopend gemanipuleerd, belazerd en bestolen. Op Europees, landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Vreemd toch, dat de burgerij geen vertrouwen meer heeft. Oeverloos gekwek, maar wat presteert (en bereikt) men nu eigenlijk? Noem mij eens tien punten waar de overgrote meerderheid van de bewoners en ondernemers iets aan heeft, moeilijk he? Nou vooruit dan, noem er vijf! Onze ondernemer- en bewoneronvriendelijke, ongastvrije ''gemeentebestuurders'' zeggen eigenlijk met opgeheven middelvinger: FY Hoorn sucks. Stay out. Motorists are not welcome. Go spend your money elsewhere.

Reactie: (horinees)
15-7-2012, 19:47
Mooie rake column. Gistermiddag was het voor de zoveelste keer raak en heb ik onze lokale politici wederom vervloekt. Het is dat ik geen waarde hecht aan enige religie, of ander bijgeloof, maar je zou bijna op grote schaal Voodoo-poppetjes aanschaffen en die hele hap van de Nieuwe Steen ''doodprikken''. Gistermiddag stond het het verkeer de stad uit (Onder de Boompjes) wederom vast. Probeer maar eens vlotjes de stad in- en uit te geraken op zaterdagen, koopzondagen of donderdagavond >het is onmogelijk. Hans: ik behoor tot een groepje mensen met het idee om een dezer een eigen Enquette te houden. Want aan die manipulatieve mooipraterij die met regelmaat vanaf de Nieuwe Steen tot ons komt hecht geen enkele weldenkende burger nog enige waarde. Ik ben er al heel lang klaar mee, we worden belazerd, zoet gehouden. Maar we moeten wel betalen, betalen, betalen. Het geduld is op. Praat vooral nog veertig jaar door, over een tunnel, grote geliefde ''gemeentebestuurders''. Inmiddels ben ik TEGEN die vermaledijde tunnel. Geef mij eerst maar eens mijn dijk terug, en mijn onlangs afgesloten fietspad, en zorg er maar eens voor dat ik vlotjes de stad in- en uit kan komen (Liornestraat/ Draafsingel/ Onder de Boompjes-Veliusbrug). Zodra ''u'' dat huzarenstuk hebt geleverd praten wij weer verder over die te dure tunnel.

Reactie: (lenie)
15-7-2012, 17:09
2e foto...handig ook als je een tweeling-kinderwagen hebt..zucht..