Hoorn, de Verboden Stad

22-8-2012

COLUMN
Mijn geboortestad Hoorn is de afgelopen 50 jaar veel veranderd. Van nog geen 20.000 inwoners naar ruim 70.000 inwoners. Maar ook op andere terreinen is veel veranderd. Maar wat mij de laatste tijd vooral opvalt is dat we bijna een Verboden Stad zijn geworden.

Niet in die zin dat je de stad niet in mag (hoewel ik binnen enkele jaren camera’s en scanners verwacht bij onze ’stadspoorten’), maar dat we een gemeente zijn geworden met heel veel Geboden en Verboden. Van het niet op straat mogen vasthouden van een geopend flesje bier tot het bespieden met camera’s in horecagebieden. Ook is het aantal controleurs, toezichthouders, stadswachten e.d. enorm toegenomen. En als het gaat om het aantal gebods- en verbodsborden staan we per inwoner volgens mij ook ergens in de Top 10.

Het is natuurlijk prachtig dat er over onze veiligheid (en het gevoel van veiligheid) wordt gewaakt en dat de jaren van ’alles moet kunnen’ voorbij zijn. En ik snap dat ook in ons stadje veel is veranderd in de afgelopen decenia. En dat burgers van politiek, burgemeester en politie verlangen dat zaken op orde zijn. Maaaaar, slaan we niet een beetje door naar de verkeerde kant?

Als stadswachten en andere toezichthouders geleerd wordt om nooit enige tollerantie toe te passen en niet naar eigen inzicht mogen handelen, waar gaan we dan heen? Voor mij is er altijd nog de harde regel van ”de uitzondering bepaalt de regel”, maar dat wil men op het stadhuis niet horen. Want uitzonderingen, en handelen naar omstandigheden/inzicht, ondermijnen in hun optiek de macht/uitstraling van toezichthouders.

Recent kaartte ik het nog aan bij een van onze wethouders. Ik vroeg hem ook of ik dit jaar op Lappendag mijn werk kon bereiken omdat het jaar daarvoor een overijverige Efteling-politie-tje (koosnaampje op Internet voor Stadswachten) mij de doorgang verbood en ik uiteindelijk zelfs een boete kreeg ”vanwege het niet opvolgen van orders”. Dit jaar lukte het mij overigens wel om te werken op Lappendag. Maar dat terzijde, ik legde mijn punt, het gebrek aan vrijheid van handelen naar eigen inzicht, voor aan de wethouder. Hij vond echter dat er geen uitzonderingen moesten worden gemaakt, want als de één....

Hij kwam overigens langs om mij te melden dat onze bestelauto 30 cm te lang en 10 cm te hoog (of andersom) was voor onze gehuurde parkeerplaatsen... Ik vroeg of er klachten waren geweest. Nee dus. Het was weer de rigide houding van toezichthouders die zich niet voor 99,5 % aan regels houden, maar voor de volle 100 % gaan. En hij vond dat dus goed ook en het College ondersteunt dit soort zaken dus ook. Maar we gaan kijken of er een (tijdelijke) oplossing is, dus ik mag nog niet klagen...

Ik ben misschien wat nostalgisch ingesteld, maar ik verlang wel eens terug naar die ouderwetse wijkagent die we in het centrum hadden. Die nog wel eens iets door de vingers zag, en slechts een waarschuwing gaf, die begrip had voor een verklaring. Als je nu in discussie gaat met bv een stadswacht heb je voordat je het weet een extra bon wegens belediging van een ambtenaar in functie.

Ik weet niet zeker of het zo is, maar het lijkt alsof we in Hoorn na de Bouwfraude Roomser dan de Paus willen zijn. Sindsdien zijn er tal van regels en verboden bij gekomen, is overal de rek uit. Mag je een ambtenaar geen taart meer geven, mag je een stukje gemeentegrond niet meer onkruidvrij houden, is 1 minuut te laat terug bij je auto direct een parkeerbon, etc.

Hoezo minder regels? We hebben alleen maar extra toezichthouders gekregen, voor honden, fietsen, auto’s, drinkers en vechters, vuilnis en meer. Eén klacht over overlast gevende fietsers en we sluiten straten en pleinen af. De laatste grote knokpartij op Lappendag was volgens mij in de jaren ’80, maar anno 2012 staat de ME op de achtergrond klaar en worden de kroegen nog steeds om 16 uur gesloten.

Natuurlijk is het goed dat er wordt gewerkt aan een leefbare en veilige stad Hoorn. Maar toch betwijfel ik of we op de goede weg zijn met steeds meer sancties, regels, verboden, controles en straffen. Waarom moet je steppende dames in het Julianapark als criminelen behandelen? Waarom geen begrip bij parkeerwachten? Waarom al optreden als ergens nooit over geklaagd is of er nog geen sprake van overlast is geweest?

Ik heb de wijsheid niet in pacht en hoor graag wat u er van vindt. Geen uw mening gerust.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Jan Koelemeij)
24-8-2012, 11:11
Waren de stadswachten niet ooit bedacht om langdurig werkelozen weer aan het werk te helpen?

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
24-8-2012, 10:44
Beste Simon, volgens mij komt (de essentie van) mijn boodschap niet bij jou over. Ik vind Stadstoezicht an sich ook een prima organisatie, vind alleen dat niet alle medewerkers voor hun werk geschikt zijn en de mensen die hen instrueren/opleiden/begeleiden ook niet allemaal. Het leven is geen Wet van Meden en Perzen. M.a.w. er zijn regels en er zijn uitzonderingen. Rigide beleid en rigide handhaving is m.i. niet de oplossing. Begrip en respect kweken wel. Ik ben netjes tegen Toezichthouders maar verwacht dat zij dat ook tegen mij zijn. En ik houd inderdaad niet van muggezifterij, het zoeken van foutjes om maar bonnen te kunnen uitschrijven. Dat onze maatschappij mondiger is te geworden is duidelijk. Ook op deze site en echt niet alleen hier. Overigens zijn veel mensen, ook jongeren, best nog wel aan te spreken op hun gedrag. Ga nu weekendje weg met mijn gezin in het Oosten van het land. Wens julllie allen een rustig Hoorns weekend.

Reactie: (Simon Commandeur)
24-8-2012, 10:08
Hans, is het niet zo dat er in die goede oude tijd van je veel meer sociale controle was. Als je als je iets uitspookte was er altijd wel iemand die je corrigeerde. Dat is voorbij. De maatschappij is duidelijk anders geworden. Waag het niet iemand op zijn foutieve gedrag te wijzen. Een grote bek is het meest gunstige wat je kan overkomen. (Is het niet rechtstreeks dan wel via de site van HoornGids...) Ben het wel met je eens dat onzinnige regeltjes moeten verdwijnen, maar ja, geef mij eens aan wat onzinnig is. Er zijn mensen die alle regels onzinnig vinden en zich er dan ook niets van aantrekken. Ik denk dat "de grote zwijgende meerderheid" geen enkele moeite heeft met die regels en zich er ook gewoon aan houdt. Ik vind Stadstoezicht een prima organisatie, al valt ook daar natuurlijk altijd wel iets te verbeteren (waar niet?).

Reactie: (Paulina de Greeuw)
24-8-2012, 04:30
Ik heb kortgeleden weer een sterk staaltje van de Eftelingpolitie gehoord. Mijn oom kreeg een boete van 80 euro voor het niet bij zich hebben van het viswaterboekje, wat hoort bij de visvergunning. Heel vaak controle gehad, nooit om visboekje gevraagd. Zo kinderachtig om daar zo'n boete voor te geven. Zo jammer ook. Bezwaar loopt nog.

Reactie: (william)
24-8-2012, 00:32
Waarom ? Krijgen de mensen die bij de efteling politie werken hele grote of te kleine uniformen aan die echt niet passen en gezag ondermijnen. En worden ze gesorteerd s'morgens op lengte en gewicht. de dikke met de dunne en mini met maxi

Reactie: (Risdammert)
23-8-2012, 22:40
helemaal mee eens.

Reactie: (Brigges)
23-8-2012, 15:30
ook die mensen zal je tegenkomen, Jan, in de maatschappij, maar ook als stadwacht...

Reactie: (plies)
23-8-2012, 14:29
@ Frans, wellicht kun je samen met Rob JULLIE leven verbeteren.

Reactie: (Jan Koelemeij)
23-8-2012, 13:54
@BRIGGES: Ik ken kinderen die met de juiste normen en waarden opgevoed zijn door hun ouders, maar door alle invloeden van buitenaf toch op het verkeerde pad zijn gekomen.

Reactie: (frans van Luit)
23-8-2012, 13:49
@Rob goed verhaal lijkt mij en inderdaad er mag wel eens iets gaan veranderen in deze maatschappij maar dan moeten we natuurlijk ook beginnen bij ons zelf. respect geven is respect krijgen.

Reactie: (brigges)
23-8-2012, 13:47
@ Jan Koelemeij, ik "stam" uit ongeveer dezelfde tijd als jij, maar heb wel een dochter van bijna 14 die echter met "normen en waarden" opgevoed wordt, hetgeen Rob zo mooi over "ons" vertelt zul je bij "ons" nooit aantreffen, echter mensen die alles aan hun laars lappen heb je overal, ook bij de stads/parkeerwachten...het "ik heb altijd gelijk" gehalte is erg hoog daar, en de manier waarop je dat wordt medegedeeld verdient ook niet altijd de schoonheidsprijs, respect moet je verdienen, als mens maar ook als stadwacht...

Reactie: (Brigges)
23-8-2012, 13:40
@ Plies, je bent me net even voor... wat een rare reactie, @ Rob verbeter de wereld en begin bij jezelf zou ik dan zeggen...ik herken mezelf hier totaal niet in.

Reactie: (Jan Koelemeij)
23-8-2012, 13:40
Het probleem van de hedendaagse maatschappij is dat iedereen te gehaast is en te druk in het hoofd. En dat komt voor een groot deel door de overvloed aan informatie die we van alle kanten tot ons krijgen. Ik ben uit de tijd dat er 2 televisienetten waren. Als er iets gebeurde in de wereld las je dat de volgende middag in de krant (het NHD werd toen nog niet ’s ochtends bezorgd). En als het heel belangrijk was zag je het ’s avonds in het journaal op tv. Nu staat alles binnen een kwartier op internet en krijg je het laatste nieuws via sms, email, twitter en weet ik wat allemaal binnen op je laptop, tablet of smartphone. Door internet en de vele (buitenlandse) tv-zenders is de wereld veel kleiner is geworden, waardoor er tegenwoordig hier dingen gebeuren die je vroeger alleen in Amerikaanse films zag. Hierdoor weten we ook meer en worden daardoor mondiger. Als vroeger je vader, leraar of wijkagent iets zei geloofde je dat gewoon en deed je wat ze zeiden. Ik was onder de indruk van de brutale streken van Pippi Langkous en Billie Turf, maar ik durfde dat zelf niet te doen. Tegenwoordig is de jeugd vaak Pippi en Billie (niet iedereen natuurlijk). Ook zoiets: als je oom en tante in de jaren 70 op vakantie naar Spanje gingen hoorde je 3 weken niets van ze. Misschien dat ze een keertje met wat losse peseta’s vanuit een snikhete telefooncel belden dat ze goed aangekomen waren, maar daar bleef het ook bij. Een week na hun thuiskomst was het fotorolletje ontwikkeld en kon je de 12 vakantiefoto’s bekijken. Tegenwoordig kun je ze overal en altijd (nog net niet live) volgen via facebook en dergelijke. Je kunt dezelfde dag de belevenissen en de tientallen foto’s al zien. De hedendaagse jeugd groeit hier natuurlijk mee op en vindt het heel normaal om dag en nacht met de smartphone in de hand te volgen wat hun ‘vrienden’ allemaal aan het doen zijn. Rustig in de trein uit het raam staren is er niet meer bij. Iedereen moet bereikbaar zijn en op de hoogte blijven. Het leven van de jeugd speelt zich voor een groot deel online af en normaal contact tussen mensen is er vaak niet meer bij. En daarmee ook het wederzijds respect. Hierdoor worden de mensen dus onrustig en gaan zich misdragen en de overheid bedenkt regels om dat tegen te gaan en onder controle te houden. Maar hoe meer regels, hoe meer mazen in de wet en dankzij de juridische informatie die via Google (Google en Gij zult vinden) te verkrijgen is proberen we die regeltjes dan weer aan te vechten. Met als gevolg nog meer drukte en bureaucratie. Ik was vorig jaar een keer bij de kantonrechter op het Grote Oost en deze man had meer dan 100 zaken op zijn bureau liggen die allemaal diezelfde dag afgehandeld moesten worden. Vroeger kreeg je een berisping van Leo Zandbergen, tegenwoordig een beschikking van CJIB waar je dan weer tegen in bezwaar kunt gaan. En wat de parkeerwachters, stadswachten en ander bewakingspersoneel betreft: ik heb altijd het idee dat zij liever bij de politie hadden gewerkt, maar dat ze daar niet aangenomen werden wegens gebleken ongeschiktheid. Ik vind het overigens wel normaal dat deze mensen taken krijgen waarvoor de echte politie te druk en te duur is. Dit is de wereld, en dus ook Hoorn, anno 2012. Wat hier aan te doen weet ik ook niet. Terug naar (het museum van) de 20e eeuw is de oplossing ook niet. Tijden veranderen nou eenmaal, maar zorgelijk is het wel. De politiek heeft de mond vol van minder bureaucratie, maar tegelijk komen er dus steeds meer (vaak onzinnige) regeltjes bij.

Reactie: (plies)
23-8-2012, 13:33
@ Rob, met jou: WIJ eisen, wensen WE, ONZE grote bek, zuipen en slikken ONS klem, molesteren, het ziekenhuis schoppen, schreeuwen, schijten in tuinen, pissen in stegen etc. praat je toch voor jezelf he, en niet voor mij ?

Reactie: (rob)
23-8-2012, 13:24
Keerzijde van de medaille is, dat wij deel uitmaken van een samenleving waarin we verwachten, nee, eisen, dat alles maar dan ook alles voor ons wordt geregeld. Als we in Spanje staan met een kapotte airco wensen we terstond te worden gerepatrieerd naar Nederland en als dat niet snel genoeg gaat trekken we onze grote bek open. De klant is niet alleen koning, maar ook nog keizer. We zuipen en slikken ons klem waardoor de agressie hoogtij viert. We molesteren ambulancebroeders, schoppen mensen die anderen op hun verantwoordelijkheden aanspreken het ziekenhuis in en verwachten dat ieder die ontspoort onmiddellijk in de kraag wordt geval en afgevoerd voor minstens een half jaar of zo. Ondertussen komen we midden in de nacht lallend uit de kroeg, schreeuwen hele straten wakker, pissen in de straten en stegen, schijten in de tuinen, enzovoorts enzovoorts. En ondertussen maar klagen dat de politie, de gemeente, de overheid er niks aan doet. Is het dan vreemd dat de gezagsdragers regels stellen en handhaven waar ieder zich aan moet houden? Op zichzelf niet, maar waar leg je de grens; het gaat om meer dan alleen gezond verstand, het is een maatschappelijk probleem wat we met z'n allen hebben gemaakt en in stand houden. Respect, zeker, voor elkaar, voor de gezagshandhavers, die groep ook voor de burgers. En daarnaast een behoorlijke portie gezond verstand en nuchterheid, van de burgers en de Hoornse Eftelingagentjes tot de politici aan toe.

Reactie: (Cato)
23-8-2012, 11:24
Zeer geslaagde collum, Hr Stuijfbergen!! Helemaal waar!De parkwachters kunnen misschien nog wel wat beleefdheid aanleren, maar als het over RESPECT gaat,jammer dan, daar bestaan geen cursussen voor, want je kunt respect alleen maar verdienen en dat zal heel moeilijk voor ze worden! Het steppende dametje in het park heeft een ernstige spierziekte en kan derhalve haast niet lopen! RESPECT van die parkwachters???? Ho maar!! Wij,de 50+sers doen lekker, wat wij willen en negeren onwellevende parkwachters!!

Reactie: (Gerry)
23-8-2012, 11:15
Hans, ik ben het met je eens, het empatisch vermogen van een groot aantal toezichthouders en opsporingsambtenaren is niet groot. Er zijn geen agenten meer zoals Leo Zandbergen met zijn gevleugde uitspraak op zaterdag: Niet te veel schrijven de mensen zijn om 18:00 uur toch weer de stad uit. Als je een een pak op je donder kreeg van Leo dat had je het verdiend ook. Nu worden de toezichthouders en opsporingsambtenaren afgerekend op het aantal bonnen wat men schrijft. Ik krijg sterk de indruk dat de beleidsmakers alleen maar oog hebben voor dit soort cijfers.

Reactie: (okkie)
23-8-2012, 11:13
Meneer Stuijfbergen, ik ben van mening dat u een belangrijk stukje heeft geschreven. Maar waar het ook om gaat is, waarom mensen doorslaan en wat je eraan kunt doen.Vroeger(ook in Hoorn) was er respect voor iemand die autoriteit uitstraalde.Nu wordt zo iemand uitgelachen.Ik denk dat de slappe aanpak van de overheid ook zo zijn sporen heeft achtergelaten op de bevolking.Als je vandaag iets zou mogen kun je het morgen in de overtreffende trap kunnen proberen.De politici zijn duidelijk te laat met handhaven.Nu worden mensen met regeltjes gestuurd in allerlei kinderachtige richtingen.Het is zo dat Hoorn niet meer het Hoorn is wat het was!Maar hetzelfde blijven is stilstand dus achteruitgang denk ik.Handhaven ging vroeger met een woord en gebaar en inderdaad nu met het boekje.Maar waar het mis is gegaan is niemand duidelijk.Met alle respect maar b.v de parkeerwachters hebben een lachwekkende uitstraling.En als je dan een minuut te laat naar je auto rent,even snel uitleg geeft, krijg je in 9 van de 10 gevallen nog een grote mond ook van zulke lui.Precies wat u zei, ze handelen naar het boekje en daar staat in dat je fout bent dus bekeuren.Tja werken met het hart wordt dus kennelijk steeds moeilijker.Is het de lakse aanpak van jaren geweest welke mensen gekker en gekker maakte,er ontsporen in Hoorn veel burgers,of is het juist het tonen van de sterke arm der wet volgens vaak kleinzielige regeltjes? Wie het weet mag het zeggen. Ik ben van mening dat deze situatie nooit meer goed komt.Teveel regels, teveel mensen die wel een uitkering aanpakken maar zich totaal niet thuis voelen in dit land, en daardoor agressief worden, teveel politieke wartaal vanuit de overheid waar geen mens iets van begrijpt.Teveel mensen willen controleren met als doel die in een wurggreep te houden.Ik blijf hopen dat het allemaal goed komt, maar ondertussen sta ik waar ik sta, ga ik waar ik ga, en ben er ondertussen trots op dat ik Horinees ben.

Reactie: (Xander de Groot)
23-8-2012, 10:26
Hans, helemaal mee eens. Hoewel ik denk dat niet slechts een Hoorns probleem is. We kunnen in Hoorn/NL niet meer omgaan met de uitzondering. We accepteren niet dat soms omstandigheden voor een ander ook daadwerkelijk anders zijn. Maatschappijbreed moet ALLES en IEDEREEN in een regeltje passen. Zo niet, dan gaan we net zo lang vergaderen, overleggen, consultants inhuren kortom geld verspillen totdat alles weer "geregeld" is. Ons niet meer realiserend dat een kort gesprekje tussen betrokkenen, een klein beetje creativiteit en empathie een veel bevredigender resultaat op kan leveren.

Reactie: (plies)
23-8-2012, 09:04
Correct verwoord en een van de redenen waarom de burger totaal geen vertrouwen meer heeft in de lokale en landelijke politiek. Ik woon hier 10 jaar, maar denk er over weer weg te gaan, te veel pluche gebruik hier in Hoorn. (voor mijn fans, denken is nog niet doen)

Reactie: (Petra)
23-8-2012, 08:51
Je hebt gelijk qua inzet van de gemeente om de burgers aan te pakken. Jammer alleen dat het een eenrichtingsverkeer is. Wanneer dezelfde burger om hulp vraagt omdat de gemeente iets niet goed doet dan is er opeens wel sprake van uitzonderingen op de regel.

Reactie: (jinx007)
23-8-2012, 02:23
Tja, dit is weer z'n ouwe lullen verhaal. Welkom in het jaar 2012 mensen. De politie heeft hun handen vol aan het werk wat hun word opgelegd. Dus camera en andere middelen die helpen worden overal standaard. In de UK gebruiken ze dit soort techniek al jaren. Dus persoonlijk vind ik dit een goede zaak. En Hoorn blijft nog steeds Hoorn... times change.

Reactie: (william)
23-8-2012, 00:05
Goed verhaal, helemaal mee eens.

Reactie: (gerard)
22-8-2012, 23:59
Hans, mijn mening is dat je helemaal gelijk hebt. Ik snap ook niet helemaal wat er de laatste jaren gaande is in Hoorn. Van een tolerante plaats met groeiambitie is Hoorn een overgecontroleerde plaats aan het worden waar niets meer mag en ook niets meer kan. Overigens komt dit ook door de inwoners zelf die over alles en nog wat klagen en zeuren, en door de politiek/ gemeentelijke organisatie die elke klagende inwoner te vriend willen houden, en die het maatschappelijk belang uit het oog verliezen. Misschien komt het wel omdat Hoorn een gezapige stad aan het worden is, waar de 50+' ers overheersen? Of komt het door een aantal politici die landelijk in the picture willen komen?