Voetbalvereniging Hollandia in financiële problemen: College van B en W stelt hulp voor

31-8-2012 Club moet in toekomst meewerken aan verhuizing

HOORN - Voetbalvereniging Hollandia heeft een beroep op de gemeente Hoorn gedaan om uit de financiële problemen te komen. De club wordt door de financiële problemen bedreigd in haar voortbestaan. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de club uit de problemen te helpen. Met de gekozen oplossing versterkt de gemeente haar positie in het Julianapark. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 11 september in commissieverband.

De gemeente, die eigenaar is van de grond en de sportvelden alsmede van de ondergrond van het clubgebouw en de tribune, heeft nu met de club een erfpachtovereenkomst. Het college stelt de gemeenteraad voor om deze erfpachtovereenkomst om te zetten in een huurovereenkomst.

Dit houdt in dat het altijddurende erfpachtrecht dat de vereniging heeft, wordt beëindigd. De vereniging ontvangt hiervoor een schadeloosstelling van € 520.000. Hvv Hollandia gaat vervolgens € 35.000 huur per jaar aan de gemeente betalen.

Voorwaarden
Het college legt een aantal verplichtingen aan de vereniging op, waaronder terugbetaling aan de gemeente van een lening (€141.000) en achterstallige betaling (€ 34.000). Daarnaast moet de club een hypotheek bij de Rabobank van € 95.000 aflossen. De gemeente stelt verder als voorwaarde dat de vereniging inzicht geeft in haar financiële administratie en dat afwijkingen van de begroting onmiddellijk worden gemeld. Het bestuur van Hollandia kan zich vinden in de nu gekozen oplossing.

Verschillende mogelijkheden onderzocht
Het college heeft vijf oplossingen onderzocht: verkoop van het clubhuis aan derden, een lening verstrekken, een hypothecaire lening verstrekken, helemaal niets doen of de erfpachtovereenkomst omzetten in een huurovereenkomst. Vier van de vijf onderzochte mogelijkheden zijn niet mogelijk of wenselijk. Ofwel juridisch op grond van Europese regelgeving, ofwel omdat ze voor de club of voor de gemeente niet aantrekkelijk zijn. De mogelijkheid om de erfpachtovereenkomst om te zetten in een huurovereenkomst biedt zowel voor de gemeente als voor de club voordelen.

Weloverwogen keuze
Voor de gemeente betekent dit voorstel een versterking van haar positie in het Julianapark. Het Julianapark is van groot belang bij de ontwikkeling van de vastgestelde Structuurvisie. Als de Structuurvisie wordt gerealiseerd betekent dit dat Hollandia moet meewerken aan verplaatsing uit het Julianapark. Wanneer de gemeente er voor zou kiezen Hollandia niet te helpen, zou haar positie in het Julianapark verzwakken. Bij een positief besluit lost de vereniging daarnaast zijn schulden aan de gemeente af. Wethouder Aart Ruppert benadrukt: ‘Met deze oplossing ontstaat er voor Hollandia weer een sportieve en financieel gezonde toekomst. Het betekent niet dat de gemeente automatisch elke club in nood zal helpen. Het college heeft hier een weloverwogen strategische keuze gemaakt.’

Verdere proces
Het bestuur van Hollandia legt het voorstel zo spoedig mogelijk voor aan haar leden. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 11 september in commissieverband. Het definitieve besluit over het voorstel door de raad volgt op 2 oktober. Het college wil na goedkeuring door de raad de omzetting dit jaar rond krijgen.

Reacties
Reactie: (Cato)
9-9-2012, 07:49
Hr. Joop, jou moet zijn jouw! En H.S.V. is Hoornse Sport Vereniging, 2x Sport is teveel! Dubbel s van stoort is fout de toets aanraken! En Hr. Joop, ik heb niet met U in de klas gezeten! Vr. Groet Cato.

Reactie: (Cato)
8-9-2012, 10:09
Beste Hr. Joop, voorzitter van voetbalclub H.S.V. Het desbetreffende verhaal komt uit Uw eigen gelederen! Het gaat zelfs zover, dat men Hollandia met H.S.V. wil laten fuseren! Ik ben absoluut geen voetbalfan en blijf erbij, dat de Hoornse burgerij niet op zou moeten draaien voor noodruftige voetbalclubjes! Zij dienen hun eigen broek op te houden!!! Vr. Groet Cato.

Reactie: (joop)
5-9-2012, 18:02
Beste Cato, Jou opmerking over Hsv Sport 1889 sstoort mij zeer. Ik gun Hollandia alle succes van de wereld en hoop oprecht dat ze uit deze problemen komen. Maar laat HSV Sport er buiten want wij zijn financieel een zeer gezonde club. Of weet jij mischien iemand die geld van ons krijgt ik moest dit toch even kwijt als voorzitter van HSV SPORT 1889.

Reactie: (Bart)
1-9-2012, 19:37
Als Hollandia zijnde zou ik me dit voorstel maar eens achter de oren krabben, het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn..! De gemeente geeft nu al ruimtelijk toe dat met deze constructie hun positie in het Julianapark versterkt wordt en als de StructuurVisie zijn doorgang heeft dan kan Hollandia wat de gemeente betreft vertrekken uit het Julianapark..! Zou de gemeente dan nog zo vrijgevug zijn bij het verplaatsen van deze club? Ik denk dat Hollandia dan voor alle verhuiskosten kan opdraaien..!

Reactie: (Gerard)
1-9-2012, 18:50
Laat Hollandia, Zwaluwen en HSV Sport maar zo snel mogelijk met zijn drieen fuseren. Het complex in Risdam-Noord heeft ruimte genoeg. Met de vergrijzing zal het aantal mensen dat aan voetballen doet toch snel verder afnemen. Het is jammer dat de Blauwe Berg al volgebouwd is, want daar hadden deze clubs nog veel beter gepast. Met de locaties van Hollandia en Zwaluwen kun je veel betere dingen doen dan wat voetbalvelden. Hollandia weg biedt bijvoorbeeld ruimte om de oude Rommelhaven weer in ere te herstellen. En als daar dan wat nieuwe woningen omheen komen zoals rond de Pekelharinghaven in Medemblik, dan likkt me dat alleen maar een verrijking voor de stad.

Reactie: (G. de Jager)
1-9-2012, 15:48
Wat jammer dat hollandia zijn ziel gaat verkopen. Door prutswerk van een aantal bestuurders gaat hollandia ter zielen! Maar het is nog niet te laat, waar zijn de leden die hollandia financieel moeten ondersteunen vroeger zaten ze op de tribune te bulderen nu hoor je ze niet, nu verkopen ze de club aan de gemeente. Het lijkt me dat deze generatie hollandianen het niet op hun geweten willen hebben dat zij de club hebben verkocht!

Reactie: (Dirk)
1-9-2012, 11:12
Ik denk dat je als club eerst je zaken op orde moet hebben voor je aan fuseren kan gaan denken. Buiten dat klopt het wat T. Egel zegt: er gaat een frisse wind waaien door een nieuw en jong bestuur. Wat in het verleden gebeurde ging van kwaad tot erger en daar is men nu de dupe van. Het plan dat er ligt is prima en met de hulp van de gemeente is de club in staat zichzelf te bedruipen. De gemeente zal er overigens niet slechter van worden. Zie het als investering voor de lange(re) termijn. Waar misschien nu nog geen geld is om de plannen van de Structuurvisie uit te kunnen voeren is die er over wellicht 10 jaar wel. En dan heb je met dit perceel een mooie troef in handen.

Reactie: (C. Ursem)
31-8-2012, 22:40
T.egel Het klopt inderdaad dat Hollandia enige tijd geleden toenadering heeft gezocht bij Forward. Forward stond hiler niet onwillend tegenover en er zijn toen afspraken gemaakt. De samenwerking is toen beeindigd omdat iemand van Hollandia zich niet aan de afspraken hield. Dit is ook bij u bekend. Het ligt dus

Reactie: (Nozem)
31-8-2012, 20:48
T.Egel Met alle respect voor uw reactie, maar hier kan ik niets mee! Laat de politiek zich op basis van feiten, zoals door mij gevraagd, een mening vormen en een beslissing nemen. Wat u aangeeft staat nergens vermeldt in het stuk over Hollandia. Met groet

Reactie: (t.egel)
31-8-2012, 20:40
@ Nozem, lees stukje voorwaarden ff opnieuw,en de schulden die in het verleden gemaakt zijn is door verkeerd financiel beleid de laatste 12 jaar!!! Zonder deze schulden kan de club zich nu al bedruipen. Ook is er een geheel nieuw en jong bestuur gekomen, die allen een hoge functie in het bedrijfsleven hebben, en zeker niet hun positie op het spel zetten door er weer een financiel wanbeleid van te maken.Kunnen zelfs als bestuurders van club met eigen vermogen dan verantwoordelijk worden gesteld !!!!

Reactie: (nozem)
31-8-2012, 20:11
Ik ben benieuwd welke beslissing de politiek in deze zaak gaat nemen. Ik zou in ieder de volgende vragen stellen aan het college; -inzage in de huidige financiele positie van de club? -begroting na reorganisatie, dit vanwege de opmerking van de wethouder dat er na de reorganisatie er weer een gezonde financiele en sportieve toekomst voor de club is! -welke sanctie mogelijkheden zijn er voor de gemeente indien de club zijn verplichtingen niet na kan komen? -is de te betalen huur van 35.000 euro marktconform, of zit hier een verkapte subsidie in? Wellicht dat er tzt meerdere vragen te stellen zijn. Ik wens de politiek in ieder geval veel wijsheid toe.

Reactie: (okkie)
31-8-2012, 20:09
mooie one liner henkie

Reactie: (t.egel)
31-8-2012, 20:03
Samengaan met zwaluwen nooit, Hollandia hoort en zal in het centrum blijven en zeker niet in de Grote Waal!!!!!Samenwerking met Always Forward is al eens voorzichtig geprobeerd, maar mislukt door de o.a. oudere garde van deze club, en @ gerrie droom verder met Always Forward betaald zijn selectie spelers niet, wordt wel gedaan, alleen in andere vorm, gaan echt geen spelers naar die club dit jaar, die ook nog in de hoofd- of topklasse konden meedoen, en daar ook geld konden krijgen, wordt alleen anders betaald, door bijvoorbeeld voor een "zeer" goede vergoeding training te geven aan jeugd team. Maakt helemaal niets uit, maar wordt wel degelijk met vergoedingen gestrooid. Over ontwikkeling Julianapark hoeven wij volgens mij de komende 10 jaar geen zorgen te maken denk aan fiasco jachthaven,discotheek,bioscoop wat al 10 jaar bezig is,oude plek park schouwburg enz enz. Ook mag er geen woonhuizen gebouwd worden omdat dit buitendijks gebied is, dus alleen maar recreatie woningen, en die markt zit ook totaal op slot.Hollandia is een topsportvereniging, waar onze gemeente ook van profiteerd, en laten wij dat zo houden.

Reactie: (henk)
31-8-2012, 19:40
okkie je hebt weer een kans laten liggen.door je mond te houden.

Reactie: (Gerry)
31-8-2012, 19:03
Jammer Hollandia heeft zijn ziel verkocht aan de gemeente en is nu geheel afhankelijk van de gemeente. Het gevoerde (wan) beleid, alleen maar plaats voor selectie spelers en geen plaats voor "eigen" minder getalenteerde spelers, heeft Hollandia bijna de kop gekost. Het lijkt me verstandig dat Hollandia op termijn samen gaat met Zwaluwen. Een club met hetzelfde ambitieniveau als Hollandia. Het complex van Zwaluwen wordt toch alleen op zaterdag gebruikt. Een samengaan met een echte vereniging als Forward zie ik niet zitten. Deze vereniging is financieel gezond en zit helemaal vol ook met het ( prachtige) nieuwe kunstgrasveld. Tevens betaalt Forward zijn selectiespelers niet.

Reactie: (Patricia)
31-8-2012, 17:57
Natuurlijk wil Hoorn Hollandia financieel helpen....waarom. Om direct weer een afgrijselijk gebouw neer te zetten. Woningen leveren meer op als Hollandia. Let op mijn woorden er gaat gebouwd worden. Hoewel ik niets met voetbal heb vind ik het een mooie locatie voor Hollandia. Het geheel, de trainingen, de muziek, de lampem, ja erg mooi als je s'avonds langs wandeld.

Reactie: (Cato)
31-8-2012, 16:53
Waarom kan zo'n voetbalclubje zijn eigen broek niet ophouden? Dat komt omdat de spelers te veel geld kosten en daar bepaald niet in bezuinigd wordt! Het spelletje voetbal is wel een volksport, maar het punt is, dat heel veel mensen van de Hoornse bevolking zich niet kunnen voorstellen, dat zij indirect moeten opdraaien voor een redding van een voetbalclubje zoals Hollandia en erger nog, er is nog zo'n noodruftig clubje, genaamd HSV!! Het is wel een voordeel,dat het volk van de straat gehouden wordt, maar daar voor zou de gemeente niet andere burgers voor op moeten laten draaien!!

Reactie: (nomen nescio)
31-8-2012, 16:33
@Okkie: Ik ben het mert je eens. Hollandia moet blijven. Zo je weet ben ik "import"; toen mijn verhuisplannen bekend werden, zei mijn toenmalige chef: "Hoorn? Daar speelt Hollandia. Goeie club hoor!" en dan moet je weten dat hij (nog steeds) fanatiek supporter is van DWV uit Amsterdam! Alleen al voor de naamsbekendheid van én Hoorn én Hollandia moet Hollandia nooit gaan fuseren.

Reactie: (Dirk)
31-8-2012, 14:58
@Lex: Klinkt goed, alleen is de relatie Hollandia-Forward niet altijd even goed. Er is al eens gekscherend gezegd dat de jeugd van Hollandia en Forward op de locatie van Forward zou moeten gaan spelen en de senioren op het Hollandiaterrein. 1 club, 2 locaties. Moet kunnen.

Reactie: (okkie)
31-8-2012, 14:57
Ik hoop dat de Gemeente Hoorn zich tot het uiterste zal inspannen voor Hollandia.Het is een vereniging die hoort bij het park aan het water.Als het financieele plaatje niet goed is wordt dat moeilijk natuurlijk. Maar fuseren? Alles is mogelijk maar dat zal een zware dobber worden.De oude hollandianen zullen een hele dikke drol moeten slikken dat geef ik je op een briefje.Het zal niet zonder slag of stoot gaan ben ik bang.Maar zover is het niet, positief denken!!

Reactie: (Lex)
31-8-2012, 14:44
@Dirk: Bij Forward. Die hebben net een nieuw kunstgrasveld die intensiever bespeeld kan worden. En richting provinciale weg/ sauna is nog genoeg ruimte voor een extra veld of 2 velden. Met die grond kan je toch weinig.

Reactie: (Dirk)
31-8-2012, 14:31
En waar wil je al die voetballers laten spelen dan, als Always Forward nu al uit haar voegen barst?

Reactie: (René Assendelft via Twitter)
31-8-2012, 14:08
@matthijswolff voetbalclub heeft er zelf een potje van gemaakt, locatie kan hun redding zijn.

Reactie: (Matthijs Wolff via Twitter)
31-8-2012, 14:06
Achterhaald idee om te denken dat een voetbalclub gered moet worden. Maatschappelijk belang Hollandia is laag.

Reactie: (René Assendelft? via Twitter)
31-8-2012, 14:04
Voor de zomer is de raad vertrouwelijk al op de hoogte gebracht van de problemen bij Hollandia, goed dat het nu in openbaarheid komt.

Reactie: (Lex)
31-8-2012, 14:01
Goede naam inderdaad @peter. Iedereen tevreden lijkt me. De clubs, supporters en gemeente.

Reactie: (Peter)
31-8-2012, 13:54
@ Lex; goed idee! Als Always Forward en Hollandia samengaan, noemen we onze nieuwe Hoornse club gewoon Always Hollandia. Niets mis mee, toch? Ik zeg; Doen. Omdat het kan.

Reactie: (Lex)
31-8-2012, 13:50
Hollandia kan beter proberen om in Always Foward op te gaan. Hollandia heeft nauwelijks een achterban en bestaat voornamelijk uit het dure 1e team. Forward barst haast uit de voegen wat betreft leden en heeft weer een matig 1e team. Me dunkt dat er een aardig portieel is indien beide buurclubs samengaan. Over de naam moeten we dan even nadenken.

Reactie: (plies)
31-8-2012, 13:27
Geld zat dus, wat crisis, waar crisis.