Huisvesting voortgezet onderwijs wordt aangepakt

14-9-2012

HOORN - De stichting Onderwijshuisvesting Hoorn gaat de huisvesting van de scholen voor voortgezet onderwijs in Hoorn grootscheeps aanpakken. In de komende zes jaar verwacht de stichting vijf van de zes scholen drastisch op te knappen. Dit staat te lezen in het Meerjarenhuisvestingsplan 2012-2021, dat de stichting gisterenavond gepresenteerd heeft aan de gemeenteraad.

De stichting is in het leven geroepen door Tabor College en Atlas College, nadat deze scholen in maart 2012 met de gemeente Hoorn een overeenkomst hadden gesloten voor de doordecentralisatie van de verantwoordelijkheid en de middelen voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Hoorn.

Visie en ambitie stichting
In de visie van de stichting staan menselijke maat, flexibiliteit, duurzaamheid, kwaliteit en efficiency centraal. Leerlingen en medewerkers van de scholen moeten zich in de gebouwen waarin zij werken en leren, veilig en gekend weten. Scholen zullen snel en met weinig kosten hun huisvesting kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en behoeften. De schoolgebouwen zullen duurzaam zijn, niet alleen m.b.t. energiekosten en materiaalgebruik, maar ook wat betreft de relatie tussen de gebouwen en hun omgeving. De 32 noodlokalen die nu nog in gebruik zijn, verdwijnen geleidelijk aan. Scholen zullen de voorzieningen waarover zij (gaan) beschikken, zo efficiënt mogelijk benutten.

De belangrijkste doelen van het meerjarenhuisvestingsplan zijn dat binnen een periode van tien jaar:
• de noodlokalen en dislocaties bij alle locaties verdwenen zullen zijn;
• alle gebouwen bouwkundig, technisch en onderwijskundig opgewaardeerd zijn;
• op geen van de locaties structurele leegstand zal bestaan;
• er nieuwbouw zal zijn voor die locaties waar opwaardering tot desinvesteringen leidt.

Aanpak in twee tranches
De stichting gaat in de periode tot 2015 de gebouwen van Werenfridus, OSG West-Friesland en d’Ampte aanpakken. Voor Werenfridus wordt gemikt op verhuizing van de school naar het terrein van het Missiehuis, bij OSG West-Friesland en d’Ampte vinden de aanpassingen op de bestaande locatie plaats. Deze drie scholen zullen na de beoogde aanpassingen voor een periode van min. 30 jaar geschikt zijn voor het onderwijs van nu en de toekomst.

In uiterlijk 2018 zijn aanpassingen voorzien voor Oscar Romero en Copernicus. Bij deze laatste school zal de dependance worden opgeheven en zal het gehele onderwijs geconcentreerd worden op Nieuwe Steen 11.

De winkel blijft open
Tijdens alle projecten die de komende jaren uitgevoerd gaan worden, zal het onderwijs zo min mogelijk hinder ondervinden van alle bouwactiviteiten. Waar nodig zal er tijdelijk gebruik gemaakt worden van overcapaciteit in andere gebouwen en/of van noodlokalen.

Financiën
Met de uitvoering van het plan is in totaal een bedrag van 80 miljoen euro gemoeid. Daarbij is ingecalculeerd dat de stichting de bestaande gebouwen overneemt van de gemeente Hoorn. De stichting krijgt een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Hoorn en zal voorts leningen aangaan bij het ministerie van Financiën.

Tijdpad
De voorbereiding van de uitvoering van het plan is gestart, nu het plan onlangs door het College van B&W met positief gevolg is getoetst aan de kaders van de gemeenteraad. De eerste grote investeringen zullen gedaan worden zodra de leningen geregeld zijn. Hiertoe zal in de komende maanden een aanvraag voor gemeentegarantie aan de gemeenteraad voorgelegd worden.