‘Vergeten’ stegen in Hoorn krijgen een naam

21-9-2012

HOORN - Pieter de Poepsteeg, Pauwsteeg, De Zak, Kloppoort en de Sliep, Schaar en Messteeg. Het zijn de namen van vijf van de zes historische stegen die eigendom zijn van de gemeente Hoorn. Het college heeft besloten om de oorspronkelijke namen in ere te herstellen.

In totaal zijn er 27 ’vergeten stegen’ teruggevonden die tussen 1630 en 1799 aanwezig waren in de Binnenstad. Van deze stegen zijn er zes eigendom van de gemeente Hoorn. Zonder problemen met de huisnummering kunnen vijf stegen in aanmerking komen voor de vaststelling van de naam. Eerder (in 2010) gaf het college al opdracht om de officiële naam ’Knipboogsteeg’ toe te kennen aan een ’vergeten’ steeg naast Bierkade nr. 10.

Oorspronkelijke volksnaam
De adviescommissie naamgeving openbare ruimte heeft het college voorgesteld om deze ’vergeten, openbare stegen’ hun oorspronkelijke volksnaam toe te kennen zoals deze beschreven worden in het vervolg op de Chronyk der stad Hoorn, van Dr. T. Velius. De oorspronkelijke namen van vijf gemeentelijke stegen in de binnenstad waren:
- Pieter de Poepsteeg
- Pauwsteeg
- De Zak
- Kloppoort
- Sliep, Schaar en Messteeg

Naamborden
Binnenkort wordt in alle stegen waar mogelijk, een naambord met verklarend onderschrift aangebracht. Dat geldt alleen voor de vrij toegankelijke stegen. De officiële namen worden opgenomen in de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG).

Reacties
Reactie: (Hans)
22-9-2012, 12:38
In de Pieter de poepsteeg had een jaar of wat geleden ook iemand een straatnaam bord opgehangen maar die was al gauw weer vertrokken, waarschijnlijk een souvenierjager die het een leuk bordje vond. Dus gemeente zet het bord maar goed vast zodat het niet gejat word.

Reactie: (gerard)
21-9-2012, 21:45
Leuk initiatief. Laten we hopen dat de eigenaren van andere nog bestaande stegen ook bereid zijn om mee te werken aan herstel van de oude naamgeving. Een plek hoeft natuurlijk niet openbaar te zijn om een naam te hebben.