Kosten ‘Project X’ in Hoorn voor Twitteraar

25-9-2012 ME stond maandagavond klaar

HOORN - De gemeente Hoorn wil de kosten die gemaakt zijn om een ‘Project X’ te voorkomen in rekening brengen bij de initiator. Dat maakte burgemeester Van Veldhuizen op dinsdag 25 september bekend. De juiste hoogte van het bedrag moet nog bepaald worden, maar het gaat ruwweg om 20.000 tot 30.000 euro.

Op maandagochtend 24 september verspreidde een 16-jarige jongen uit Hoorn via Twitter een oproep om naar een illegaal evenement bij de Westerdijk in de stad te komen. Ook vroeg hij mensen met veel volgers het bericht te retweeten. Hierdoor bereikte het bericht duizenden mensen. De politie spoorde de jongen direct op en sprak hem aan op zijn actie. Ook werden zijn ouders op de hoogte gesteld. De politie liet de jongen een bericht op Twitter plaatsen dat het feest niet door zou gaan. Dat had echter niet een duidelijk zichtbaar positief effect.

Kosten
Omdat het onduidelijk was hoeveel mensen op de uitnodiging zouden ingaan, was de burgemeester genoodzaakt om de Politie Noord-Holland Noord, de Mobiele Eenheid, de Spoorwegpolitie, bureau Stadstoezicht en diverse gemeentelijke diensten in paraatheid te brengen. Ook werden andere maatregelen getroffen, waaronder een algeheel samenscholingsverbod en de voorbereidingen voor een noodverordening. De burgemeester van Hoorn gaat onderzoeken of hij de kosten die hiervoor gemaakt zijn kan verhalen op de initiator.

Rekening
‘Deze jongen heeft de uitnodiging willens en wetens verspreid, en ook nog anderen met veel volgers gevraagd om zijn bericht te retweeten,’ legt burgemeester Van Veldhuizen uit. ‘ Dan ben je bij volle bewustzijn, zeker na Haren, verkeerd bezig. Wij kunnen niet achterover gaan zitten en eens kijken wat er van komt. Er stonden op maandag zo’n 70 mensen, waarvan 30 ME-ers, paraat om ervoor te zorgen dat zijn stommiteit niet zou kunnen uitgroeien tot een herhaling van de rellen in Haren. Als je je illegale feestje op deze manier denkt te kunnen vieren, en dus ook dwingend aanspraak maakt op schaarse publieke middelen, dan is wat mij betreft de rekening voor jou. ‘

Rustig
‘We hebben er bewust voor gekozen om niet op voorhand zelf mensen op te roepen om weg te blijven,’ legt burgemeester Van Veldhuizen uit. ‘De ervaring leert dat dit soort oproepen juist een uitnodiging zijn voor sommigen, en dat die aandacht aantrekt. Dat wilden wij juist voorkomen. Uiteindelijk kwamen er geen mensen naar de afgesproken locatie en bleef het rustig in Hoorn. De burgemeester onderzoekt of het mogelijk is om de kosten van de noodzakelijke voorzorgmaatregelen te verhalen op de initiator. De politie Noord-Holland Noord verhoort de jongen nog deze week.



Reacties
Reactie: (nomen nescio)
9-10-2012, 23:15
@redactie(en anderen): Stel nou dat er NIET ingegrepen was en er was een "feest" vol rellen geweest, wat zouden onze reacties dan geweest zijn? Ik denk dan iets in de trant van "hadden ze nou maar iets gedaan, dan was het vast niet zó erg geweest!" Iedere medaille heeft immers twee kanten!?

Reactie: (redactie)
9-10-2012, 20:21
Artikel in Metro: "Hoorn blunderde met Project X-tweet” Hoorn heeft de impact van een Project X-tweet van een 16-jarige jongen totaal verkeerd ingeschat. Een blunder stelt deskundige sociale media Martijn Kriens (bekend als RTL4-analist tijdens de verkiezingen) van het bureau Upstream. Door de verkeerde inschatting zijn op 24 september onnodige voorzorgmaatregelen genomen: “De tweet zorgde nauwelijks voor ‘buzz’. Er was helemaal niets aan de hand.” Kriens analyseerde het verkeer op de sociale media op 24 september toen de 16-jarige twitterde: #ProjectX Hoorn Schouwburg 24/9 21:00 RTRTRT. Kriens: “Hij is paar keer geretweet, meer niet. Het is een raadsel waarom juist hij door Hoorn aansprakelijk wordt gesteld voor de kosten. Er was overduidelijk niets aan de hand.” Kriens ontdekte dat dit niet de eerste tweet was over een mogelijk Project X in Hoorn. “Waarom is daar dan niet op ingegrepen?” De tweet bracht Hoorn, drie dagen na de rellen in Haren, in verhoogde staat van paraatheid. ME, politie en stadswachten moesten voorkomen dat de omgeving van Schouwburg Het Park ook in een slagveld zou ontaarden. Volgens de gemeente had de jongen met zijn tweet wel 3000 mensen kunnen bereiken. “Onzin. Hoorn had echte deskundigen moeten raadplegen. Er zijn op Twitter en Facebook nog geen 300 berichten te vinden met de combinatie van ‘projectx’ en ‘hoorn’ en/of ‘schouwburg’. De meeste tweets gaan over burgemeester Onno van Veldhuizen die de schade op de jongen wil verhalen. En dat was een pas dag na tweet bekend.” Kriens’ conclusie: “Potentieel hebben wel enige duizenden mensen het bericht kunnen lezen. Dat aantal is volstrekt irrelevant, het gaat niet om de hoeveelheid reacties die het oproept. Er waren misschien 20 reacties die enige betekenis zouden kunnen hebben. Vrijwel nihil. Het nauwelijks meetbare effect van de tweet geeft al aan dat er paniek om niks is geweest. Dat is ook wel gebleken: er kwam niemand opdagen. Het zijn de gemeente en politie zelf die de meeste aandacht hebben veroorzaakt. Overheden moeten veel beter de effecten van sociale media gaan begrijpen.” Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn, is het niet eens met de conclusie van Update: “Gelijk achteraf op basis van nog niet de helft van de informatie is wel heel eenvoudig. Wie hier alleen door de bril van sociale media naar kijkt, komt er echt niet. Wij moeten ook andere informatie meewegen, zoals: ‘In welke groep gaat dit bericht rond?’. Daarbij, lang niet alle communicatie verloopt via de sociale media. Dat maakt het verloop ook moeilijk te voorspellen. Na Haren konden wij niet achterover gaan zitten en kijken wat ervan komt.” Robert Vinkenborg

Reactie: (Joepie)
27-9-2012, 09:36
Wat ik ook vind, is dat als er weer eens een voetbalwedstrijd komt, dat de voetbalclubs zelf ME, politie en verdere beveiliging gaan betalen en niet wij met zn allen.Dan leveren de voetballers van mij part maar loon in, want ze verdienen echt veel en veel te veel geld.

Reactie: (Marc)
26-9-2012, 22:22
Sta achter Onno, terug halen dat geld. Te gek voor woorden dat er zoveel van die raddraaiers zijn die willen rellen. "ProjectX" de film is ook een volledig uit de hand lopende "party" als je daartoe oproept laat je zien wat je wil, namelijk rel schoppen. Gelukkig wordt dat in hoorn pittig aangepakt. top.

Reactie: (okkie)
26-9-2012, 21:44
Hahahaha, onze Onno staat paraat. En wat als ze dat op 10 plaatsen tegelijk gaan doen? Dan is Onno namelijk nergens meer.De macht ligt bij het volk en daar worden meer en meer bewust van,geloof me dit is nog maar het begin ben ik bang

Reactie: (nomen nescio)
26-9-2012, 21:05
New age @Jinxis m.i. ook al een "ouderwetse boodschap". Enfin het persbericht is zelfs de NOS ter ore gekomen en haalde met zo'n 3 regeltjes het journaal-item over Haren. Nederlandse lieden die "wat willen" zijn dus gewaarschuwd: Onno en onze politie staan paraat!

Reactie: (Jossie)
26-9-2012, 19:22
Kan de rekening naar JINX en stelt hij ook zijn spullen beschikbaar om te vernielen???

Reactie: (JinX)
26-9-2012, 17:46
Wat belachelijk. Tijd dat deze oude lullen die dit soort beslissingen nemen worden vervangen door de new age mensen die weten hoe ze met zulke dingen moeten omgaan. Mensen die weten hoe hypes werken... Want dit werkt tegendraads.

Reactie: (yellowstar)
26-9-2012, 07:51
16 jarige geen geld ( kip) dan wachten tot ie gaat werken, pak hem maar in, z'n Portemonnee, dat doet zeer hoor. dan geeft ie 't ook door aan z'n eigen kinderen op z'n latere leeftijd.

Reactie: (Cato)
26-9-2012, 07:19
Dikke pluim voor Burgermeester ONNO!!

Reactie: (Hassan)
26-9-2012, 03:32
Zeer goede actie van onze burgemeester, ook slim van hoorngids om de datum niet te vermelden in dit artikel anders komen er alsnog allerlei "gekkies" opaf.

Reactie: (Immegonda)
25-9-2012, 22:50
Beter voorkomen dan genezen! Laat maar betalen die kosten....waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor deze flauwe grappen?

Reactie: (okkie)
25-9-2012, 22:24
Was hij met alles maar zo vlot,maar goed Onno we willen dat ons belasting geld nuttig besteed word dus claimen die poen.

Reactie: (Koos)
25-9-2012, 20:19
Zo hoort het, lekker laten betalen.

Reactie: (horinees)
25-9-2012, 20:17
Prima uitgangspunt: om de schade op dit soort idiote randdebielen te verhalen. Dit zijn geen geintjes en het heeft niets met onbezonnen gedrag te maken. Waarom moet de samenleving voor deze kosten opdraaien? Hij wilde zijn lolletje, hij kan het krijgen. In de vorm van een forse declaratie.

Reactie: (Maarten)
25-9-2012, 19:55
Beetje naief van de gemeente om te verwachten dat dit hetzelfde effect zou hebben als in Haren....