Hoorn verliest winkelhart aan West-Friesland

18-11-2012 Wint Zwaagdijk van de hoofdstad Hoorn?

column

HOORN - De eerste Jumbo Supermarkt van West-Friesland staat niet in Hoorn. De grootste vestiging van Action in West-Friesland staat niet in Hoorn. De eerst Wibra kledingzaak van West-Friesland staat niet in Hoorn. Pets Place, de grootste dierenwinkel-keten, 180 winkels in Nederland, opent zijn eerste winkel in West-Friesland niet in Hoorn.

Komende week opent ’tussen de weilanden’ van Zwaagdijk het nieuwe ”Winkelhart van West-Friesland”. Niet langer is de ’hoofdstad’ van deze regio het winkelcentrum. Hoorn heeft de boot gemist ondanks de vele nota’s en discussies ten stadhuize. Ondernemers in Hoorn moeten rekening houden met nog meer concurrentie uit de regio.

Niet alleen de overdekte winkelcentra Middenwaard in Heerhugowaard en De Streekhof in Stedebroec, maar nu ook Zwaagdijk 227, waar een agrarische hal met Mammoet-meubeltjes in enkele jaren uitgroeide tot het nieuwe ”Winkelhart van West-Friesland”, zijn grote concurrenten van onze binnenstad geworden. En onze andere winkelcentra. Niet alleen kaapt men in Zwaagdijk Oost de naam Winkelhart van West-Friesland, ook zal er nog meer koopkracht wegvloeien uit onze stad.

Deze ontwikkeling is betreurenswaardig en slecht voor onze stad, inwoners en ondernemers. Zelfs overheden hebben niet overal invloed op, maar het ’bestemmingsplan-foutje’ in Zwaagdijk is wel erg slordig. Tussen de weilanden is nu één van de grootste ’winkelcentra’ van onze regio verrezen, terwijl omgeving en infrastructuur daar totaal ongeschikt voor zijn. En vanwege de veel lagere m2-prijzen is de concurrentie met binnensteden, maar zelfs ook een Hof van Hoorn (voorheen Runshopping Centre), oneerlijk. Dat de familie ’Mammoet’ doet wat ze wettelijk mag, is logisch maar toch kleeft er een wrange smaak aan het nieuwe ”Winkelhart van West-Friesland”.

Ondertussen praten we in Hoorn al twee decennia over het al dan niet mogen koppelen van winkelpanden, is voor een aantal mensen en politici de hoop op een tunnel naar de binnenstad gericht, passen we bouwplannen rond het station aan omdat ontwikkelingen als Web-winkelen sneller gaan dan we op ons stadhuis nota’s kunnen schrijven... Hebben veel middenstanders in Hoorn (ook elders hoor) het moeilijk, vergeet de plaatselijke ondernemersclub een belangrijke KoopZondag (vandaag) aan te vragen, staan steeds meer winkels te huur...

Daarom: ”Koopt Hoornsche Waar!” Bezoek vandaag ons mooie winkelrondje, het is ”Super Sint Sunday” (koopzondag) en de GoedHeiligMan is weer in het land...

Hans Stuijfbergen


Reacties
Reactie: (Baars)
1-11-2013, 23:04
Daarom kom ik niet meer on Hoorn. Onaantrekkelijk, te duur met parkeren en de huren aso hoog. Over 10 jaar spookcentrum.

Reactie: (Felon la Pierre)
27-11-2012, 14:18
Om dit topic nog maar even op te rakelen en terug te komen op de Huesmolen, nu lees ik weer dat Foto Huesmolen stopt na 30 jaar. De motivatie staat er niet bij, misschien hebben ze gewoon geen zin meer om te werken, of misschien is het niet meer houdbaar. Maar er gaat wel weer een winkel dicht. Dus weer een leeg pand. Dat winkelcentrum heeft echt een goeie impuls nodig. ( bron: http://www.westfrieslandinbedrijf.nl/2012/nieuws/westfriesland/foto-huesmolen-in-hoorn-gaat-ermee-stoppen/ )

Reactie: (Juliette Schouten)
22-11-2012, 20:22
Hallo Frank. Dat weet ik, maar ik kan mij niet voorstellen dat er geen 1 ondernemer is geweest al die jaren die het uitgaansleven wilde verbeteren en uitbreiden hier in Hoorn. Zal wel met onze gemeente te maken hebben, regeltjes en dingetjes waardoor het moeilijk zal zijn. Laatst las ik ook iets over de Maria Kapel, wat ook moest stoppen vanwege geluidsoverlast. Moeilijk gaat het hier vaak in Hoorn. Gelukkig Joke, eindelijk komt de bioscoop en nu nog een aantal goede dansgelegenheden en dan zijn er veel mensen weer blij en vooral veel jongeren. Want het is echt triest dat er voor jonge mensen zo weinig te doen is in Hoorn wat uitgaan betreft.Hutje mutje in kroegen staan zich vol laten lopen, dat is het niet en voor zoveel andere mensen ook niet. Lekker er op los swingen, met flink wat bewegingsruimte. Dus als ik dan lees over nog vaker de winkels open, beter voor onze economie, wat ik betwijfel, want de economie daalt, zondagen open zal het er vast niet beter van worden,dan vraag ik mij af waarom hier in Hoorn al die tijd het uitgaansleven niet leuk is. Brengt ook geld in het laatje. Toeristen die ik jaren terug al moest doorverwijzen naar de NS om uit te kunnen gaan buiten in Hoorn, jammer hoor.Ik hoop van harte dat we weer een leuke stad zullen gaan krijgen om te uit te kunnen gaan, niet alleen maar winkelen en eten in restaurants. Denk vooral ook aan de jonge mensen! Dank je wel Joke voor je reacties!

Reactie: (Frank Wiggers)
22-11-2012, 16:17
Juliette Schouten /Juul 22-11-2012 12:07:35 ....; ''Zorg dan als gemeente voor leuke dingen die open zijn voor ons waardoor we ons kunnen ontspannen.'' Tja. Daar ligt geen taak voor de overheden. Dat is des ondernemers. De overheden kunnen hooguit een gezond en aantrekkelijk klimaat scheppen. >Zie de verstandige reactie van Auke Baas 21-11-2012 20:48:30

Reactie: (Joke van der Meij)
22-11-2012, 16:04
@Juliette wat de bioscoop betreft, helemaal met je eens. Die had er al lang moeten zijn. Maar.... vrijdag 23 november, morgen dus, gaat de 1e paal voor het Hotel en de bioscoop de grond in. Het werd tijd.

Reactie: (Juleitte Schouten)
22-11-2012, 12:07
Joke, er is ook al jarenlang vraag naar bijv. een reguliere bioscoop, dansgelegenheden, kortom, meer uitgaansleven hier in Hoorn. Aan die vraag werd niet voldaan al die tijd. Ook dat had werkgelegenheid kunnen scheppen en vooral ontspanning en plezier voor zowel jong als oud. Wij lopen in Hoorn in vergelijking met andere steden erg achter en gaan velen van ons al jarenlang naar andere plaatsen om uit te gaan. En daar eten we dan bijv. ook weer wat. Dus wat dat betreft had de gemeente hier allang al eens wat aan kunnen veranderen en het had geld opgeleverd. Zorg dan als gemeente voor leuke dingen die open zijn voor ons waardoor we ons kunnen ontspannen. Koopziek gedrag brengt ons uiteindelijk geen goeds, het zal ons land alleen maar meer geld gaan kosten en dat zien en horen we nu al.De ziektekosten rijzen de pan uit en iedereen moppert er over. Winkelen kunnen we geneog, zelfs via internet, maar lekker stappen en plezier maken is wat wij hier al zo lang missen en vooral onze jongeren.Het lijkt mij dat dit nr.1 is wat de gemeente moet veranderen.

Reactie: (Juleitte Schouten)
22-11-2012, 11:16
Joke, dat is zo, we hoeven niet te gaan winkelen. Maar we moeten ons ook niet gek laten maken door anderen die wel open gaan op zondag.En wat ik constant hoor op het nieuws, is dat mensen steeds vaker de hand op de knip houden, dus dan begrijp ik het ook al niet zo eerlijk gezegd. Ik vind persoonlijk dat we in dit land erg bezig zijn met materie en veel te veel voedsel tot ons te nemen en dat is ons al een tijdje aan het opbreken en het gaat nog erger worden. Dus wat gezondheid en rust betreft zeg ik: dichthouden alle winkels op zondag, ook de supermarkten. Maar goed, het is zo, anderen willen het graag wel en ik hoef niet op zondag zelf te gaan winkelen. Maar ik zou het wel jammer vinden, want een mooie wandeling door bijv. een stad als Hoorn op zondag in alle rust vind ik heerlijk. Dat ga ik niet doen als de winkels open zijn.En geld, het gaat ons geld kosten? Als ej ziet al ajren hoe gestressed veel emnsen zijn, ziek worden van deze maatschappij o.a. dan denk ik: dat kost veel meer geld.

Reactie: (Joke van der Meij)
22-11-2012, 10:56
@Julliete Schouten daar heb je natuurlijk wel een punt en niet iedereen heeft de behoefte om op zondag naar de supermarkt te gaan. Maar je moet als gemeente wel alert zijn op de ontwikkelingen om ons heen. En hoe je het wendt of keert die zijn dat er een vraag is naar verruiming van de winkeltijden. Als je daar als gemeente Hoorn niet op inspeelt verlies je koopkracht, dat is wat we nu al zien gebeuren.Kijk maar naar het winkelcentrum op dit topic, wedden dat deze winkels straks allemaal elke zondag open zijn? Deze ontwikkelingen zijn slecht voor de Hoornse economie en er moet wel geld in onze gemeentekas komen. Wie wil er verhoging van de gemeentebelasting? Niemand toch? Nog een bijkomstigheid is het feit dat meer koopmomenten ook goed is voor de werkgelegenheid. Maar bedenk dat als je niet wilt winkelen op zondag je dat niet hoeft te doen. Mij zul je zondags niet in de stad zien maar ik weet dat heel veel mensen dat wel doen en dat leuk vinden. Prima toch, zoveel mensen zoveel smaken!

Reactie: (Juliette Schouten)
22-11-2012, 10:29
Dat hier zolang over gesproken moet worden kan ik niet begrijpen. 6 dagen per week, zelfs in de avonden kunnen we aan voedsel komen en laten we eerlijk zijn, als je iets bent vergeten, dan ligt er altijd nog wel iets in huis. We zijn al zo schandelijk verwend.

Reactie: (Juliette)
22-11-2012, 10:28
Dat hier zolang over gesproken moet worden kan ik niet begrijpen. 6 dagen per week, zelfs in de avonden kunnen we aan voedsel komen en laten we eerlijk zijn, als je iets bent vergeten, dan ligt er altijd nog wel iets in huis. We zijn al zo schandelijk verwend.

Reactie: (Joke van der Meij)
22-11-2012, 10:14
Het feit dat in Hoorn supermarkten niet elke zondag open mogen zijn ligt absoluut niet aan de ambtenaren maar aan het college en de coalitiepartijen: VVD-VOCHoorn-D66-CDA en de fractie Tonnaer. Bij het sluiten van het coalitieakkoord april 2010 is bepaald dat er in deze collegeperiode ( dat is tot aan de gemeenteraads verkiezingen maart 2014) geen verruiming van de winkeltijden zal plaatsvinden. Met name het CDA en de fractie Tonnaer zijn fel tegenstander van meer koopzondagen. Naar de supermarkt gaan op zondag kan dus wel in de kleinere gemeenten om ons heen maar in een stad met bijna 72.000 inwoners niet. Hoorn dat zegt een centrumfunctie te willen vervullen is echter op sommige punten een dorp gebleven. Je moet je ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen om ons heen. Joke van der Meij raadslid voor Hoorns Belang

Reactie: (Robert Vinkenborg)
21-11-2012, 21:12
Auke Baas legt hier iets neer zeg: visie! Mag ik wel aan toevoegen dat Oostelijk West-Friesland (HES) inmiddels ruim 200.000 inwoners telt. Iedereen kan nog steeds de weeffouten in deze regio aanwijzen die zijn ontstaan door kleine deelbelangen van ooit 25 gemeenten in dit gebied. We zijn één regio, met dezelfde belangen, kansen en bedreigingen. Drie jaar geleden hadden we op een bepaald moment in dit stipje op de landkaart drie verschillende toegangsuren voor de horeca. Leg dat eens uit een een toerist! Wat aan de ene kant van de gemeentegrens niet mocht, mocht wél aan de andere kant: je kon het lopen! Zomaar een voorbeeld, waar ik het nog steeds benauwd van krijg. Fijn dat iemand die wat verder weg zit, het raam even openzet.

Reactie: (Auke Baas)
21-11-2012, 20:48
Definieer de retailactiviteit die je in een binnenstad wilt hebben, welke je in de perifierie wilt hebben, en welke je in het tussengebied wilt hebben. Runshopping is een voorbeeld van een tussengebied dat als periferie wordt behandeld, terwijl het midden in de stad ligt. Gevolg inderdaad van beleid sinds de aanwijzing tot groeikern begin jaren 70 dat heeft geleid tot een consolidering van een conglomeraat van gebiedjes, in plaats van een nieuwe structurering. Bouw die provinciale weg om tot een groene stadsboulevard. Integreer de gebieden aan de rand van de binnenstad. Ik heb het idee dat het gemeentebestuur hier langzaam verandert maar het consequent afschieten van ieder idee is niet alleen aan ambtenaren te wijten maar aan een conservatieve instelling. Zet die goedkope weilandwinkels waar ze horen. Er gaat voor Hoorn niets verloren als je Zwaagdijk beschouwt als de perifierie van de agglommeratie. Wel als je het nog beschouwt als een dorp far away. Is het niet meer. Binnen 15 jaaar heb je een geintegreerde gemeente of regio HES met 120000 inwoners. Handel daar nu al naar of mis de boot

Reactie: (Yvonne)
18-11-2012, 18:53
Eigen schuld dikke bult zeggen we dan de ambtenaren van hoorn moeten nog wakker gekust worden die zijn 99 jaar terug in slaap gevallen de oudhollandse markten zijn ons al afgepakt er verschijnen winkel die na een jaar al weer hun deuren moeten sluiten ? De nachtmarkten of zondagsmarkt stelt al niets meer voor dat is helemaal een lachertje de zaterdags markt is drukker en groter hoorn is een ingedutte stad dus zoeken de mensen een andere stad om gezellig te winkelen En Zwaagdijk heeft daar mooi op ingehaakt Voldoende en vrije parkeerplaatsen dus op naar Zwaagdijk zou ik zeggen

Reactie: (truus)
18-11-2012, 17:58
Wij wonen in de Banger en oosterpolder Waar zijn onze winkels en Dokters en apotheek die zijn er niet Maar Deen heeft de Monopoly wij zitten hier met een CAMPING winkel die in de ochtend haast geen vlees en andere boodschappen heeft en als je daar wat van zegt dan zeggen zij dan dan moet je maar om 5uur komen dan is het wel binnen wat hebben wij aan een sporthal als al dat andere niet kom dus GEMEENTE kom op voor je bewoners op en dwing DEEN om snel te bouwen anders heeft deen straks geen geld meer om te bouwen en doet de hele buurt boodschappen bij de JUMBO. Monopoly

Reactie: (Koos)
18-11-2012, 14:52
@dan. mee eens. Het is me nogal een lijst 'aanwinsten' Jumbo, Action, Wibra, Pets Place. Nou, nou daar stap ik mijn auto voor in zeg. Bovendien het is prima dat elders ook goed gewinkeld kan worden. Heel goed zelfs.

Reactie: (gerard)
18-11-2012, 14:47
Tja, het strenge branchebeleid van Hoorn voor de Van Aalstweg leidt tot dit soort ontwikkelingen in gemeenten die er soepeler mee omgaan. Hoorn heeft blijkbaar liever braakliggende grond in de stad. Ook kansen voor de Huesmolen (leegstand postkantoor, leegstaande voormalige Intersport) worden niet benut. Hoorn probeert de binnenstad te beschermen, maar holt daarmee de centrumfunctie van de hele stad uit. Overigens zullen de winkeliers in Zwaagdijk binnenkort ook wel ontdekken dat er al een gerechtelijke uitspraak is dat een gemeente die zichzelf tot toeristisch bestempeld heeft, dat niet kan beperken tot een bepaald gebied in degemeente. Ofwel: nu Medemblik de kern Medemblik tot toerisisch bestempeld heeft, mogen de winkels in de hele gemeente Medemblik op alle zondagen open zijn. Dus ook in Zwaagdijk. De starre Hoornse opstelling mbt de koopzondagen zal dus nog wel meer klandizie gaan kosten. Afijn, ik heb voortaan wat in Zwaagdijk te doen.

Reactie: (dan)
18-11-2012, 12:48
so what! waarom moeten al die schreeuwende dump winkels in hoorn staan.hoorn heeft veel exclusieve winkels.met veel meer style!!

Reactie: (Sebas)
18-11-2012, 12:22
Een deel van de politiek leeft nog in het verleden (zie het voorstel uit de vorige eeuw voor een autotunnel - is achterhaald concept) en een deel van de ondernemers ook, of ze kijken niet verder dan hun straatje (op enkele innovatieve ondernemers / winkeliers na). Dat ze die koopzondag zijn vergeten aan te vragen is dan een prachtige beeldspraak voor hoe het niet werkt in Hoorn. De boel moet eens goed worden opgeschud. Of een binnenstadmanager of city-management de oplossing is? Als ze niet weten welke kant ze op willen managen, dan ben ik bang van niet. terwijl het in de Stadsvisie (opgesteld door burgers, ondernemers en politiek) toch zo duidelijk staat omschreven: "(...) De binnenstad functioneert nu in hoofdzaak voor gerichte boodschappen. De trend is naar een ontwikkeling tot ‘funshopcentrum’. Dan gaat het vooral om winkels die het moeten hebben van kijken en vergelijken, van combinatiebezoek en van het gezellig winkelen met af en toe een terrasje, een galerie of eventueel een museumbezoek. Door een (iets) ruimer vestigingsbeleid op het Runshopping Centre en ontwikkelingen in bijvoorbeeld de ICT zullen er winkels of misschien zelfs hele branches uit het straatbeeld verdwijnen. Dat vraagt om een zekere geleidelijkheid om te voorkomen dat er gaten vallen. De gemeente zal dus sturen ‘in de tijd’, zodat de binnenstad de gelegenheid en de tijd krijgt om rustig te evolueren. En omdat er geleidelijk minder winkels en branches zijn, waarbij het noodzakelijk is om met de auto voor de deur te parkeren, zullen er wellicht meer mensen met de fiets of het openbaar vervoer komen of vinden de mensen het aanvaardbaar om iets verder van het winkelrondje hun auto te parkeren. De binnenstad dient zich te kunnen ontwikkelen in de richting van kleinere winkels: bric-à-brac, kunst en antiek, koffie en thee, etc. Dat is echter afhankelijk van initiatieven van ondernemers en gaat in tegen de heersende trend van schaalvergroting en steeds meer filiaalbedrijven. Anderzijds sluit het wel aan bij de wens van de consument (met name de toerist) en bij een trend in de richting van kleinschalige winkels van allochtone ondernemers, met name op het gebied van de dagelijkse goederen. Gelet op de prijzen van winkelruimte in de kern van het winkelrondje (Grote Noord, Nieuwsteeg, Gouw, Gedempte Turfhaven) zullen deze kleine winkels vooral een plek moeten vinden in de toevoerstraten vanaf het station en de parkeergelegenheden en in het gebied tussen het winkelrondje en het havenkwartier. De gemeente schept daarvoor de randvoorwaarden." En dit is ook een aardig citaat: "(...) Hoorn hoeft niet alles op eigen houtje te doen en wil dat ook niet. De wereld houdt niet op bij de gemeentegrenzen van Hoorn. Samenwerking met de regio kan voordelig zijn voor zowel Hoorn als de regio; ook in deze context kan er sprake zijn van symbiose. Sommige functies kunnen nu eenmaal beter in andere gemeenten gerealiseerd worden." Wat betreft de prijzen van de winkelruimten in de binnenstad: er zijn gemeenten (ook met VVD in Colleges) die hier actief ingrijpen, bijvoorbeeld maximum huurprijzen bepalen, om de projectontwikkelaars en speculanten de pas af te snijden. Kwestie van visie en lef...

Reactie: (Felon la Pierre)
18-11-2012, 12:16
Mijn hele leven woon ik al in de Risdam en ik zie de Huesmolen elke dag meer verslonzen en verschralen. Benut dat winkelcentrum eens wat beter. Een gratis parkeergarage en de ingangen afsluiten na winkeltijd, zodat die paupers en slopende herriemakers er niet in de nacht de boel kunnen vernaggelen. Dan houd je de boel schoon en netjes en heb je genoeg parkeerplaats. Op die manier word het misschien weer eens aantrekkelijk voor ondernemers om daar te willen beginnen. En dan kun je de winkelstad toeristvriendelijk en autoluw houden.

Reactie: (Anna-Marie)
18-11-2012, 11:44
IK roep al jaren, de huren zijn in Hoorn te hoog,veuls te hoog ! Ik vraag me echt wanneer de makelaars en eigenaren van het onroerend in Hoorn, eens op aarde komen, en zich realiseren, dat het anders moet. Zo ook, met reclame beleid van de gemeente, je mag bijna niks, parkeren is veel te duur, als je even snel een boodschap zou willen doen op Zaterdag, vergeet het maar. Zet daar tegenover ruime parkeergelegenheid en gratis parkeren in Bovenkarspel en Zwaagdijk, redelijke betaalbare huren, dat maakt het heel erg aantrekkelijk voor de klant én ondernemer. Hoorn zou nu de omslag moeten maken, om niet te veranderen in een slaperig provinciestadje. Hoge huren, duur parkeren (als je iets op internet besteld, zijn de verzendkosten lager, dan parkeren en de brandstofkosten), verplicht op Zondag gesloten blijven, geen supermarkt open op Zondag, sluitingsuur horeca, plannen om de binnenstad autovrij te maken, zal een doodsteek worden. Koop Hoornsche waar, mee eens, maar wel in een modern en eigentijds jasje.

Reactie: (Derek the Fox)
18-11-2012, 11:40
Vandaag 18 november koopzondag? Zie volgend bericht eerder op HG verschenen: "De gemeenteraad ging verder akkoord met een eenmalige uitbreiding van het aantal koopzondagen in 2012 tot dertien. Daardoor kunnen de winkels op 2 december open zijn in verband met Sinterklaas. De extra koopzondag komt er op verzoek van Ondernemers Stad Hoorn, die vergeten was 2 december op te nemen in de planning vankoopzondagen." Lage m2 prijzen in Zwaagdijk? Hoge m2 prijzen in Hoornse binnenstad zul je bedoelen.

Reactie: (Maarten)
18-11-2012, 11:33
De infrastructuur voor een groot winkelcentrum op die plek is juist beter. Aansluiting aan de westfrisiaweg. Maar hebben we daar als Hoorn zo'n last van? Willen we dat soort winkels wel in onze fragiele binnenstad? Dat soort winkels werken als distributiecentrum, horen wat mij betreft dus niet in een gezellig winkelrondje. Zorg dat we als Hoorn weer teruggaan naar kleinschaligheid! Laten we een gezellig winkelrondje creeren! Autovrij het liefst, van het station tot de rode steen! Hoorn wil zich toch profileren als toeristische trekpleister? Watersportstad? Hoorn, wees toch eens consequent!, en richt je daar dan ook op! Hoorn kan zich niet op de kaart zetten door steeds maar meer massa deze kant op te trekken. Massa moet je buiten die binnenstad houden! De stad staat vol! De stad breid zich uit, wellicht over de gemeentegrenzen heen, is niet erg, maar we groeien naar stadsregio westfriesland.