Dieptepunt in Hoornse democratie

11-12-2012 Helft gemeenteraad negeert verzoek burgers

Column

Luisterend naar een groot aantal volksvertegenwoordigers in onze stad Hoorn, dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, vroeg ik mij af waarom er ooit gekozen is voor de mogelijkheid van een zogenaamd Referendum. Wassen neus, zoethoudertje, schijndemocratie? Ik weet het niet, maar mij is helder dat de helft van onze raadsleden menen voor een periode van 4 jaar alle rechten in handen te hebben. “Ik ben gekozen en nu opzouten!”

Inzet van de discussie in de raad was het verzoek van 700 inwoners (handtekeningen in 1 week vergaard) om te kijken of een Referendum mogelijk zou kunnen zijn… Over een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt: Een autotunnel onder het spoor en een nieuwe toegangsweg naar onze binnenstad. Een project van minimaal 32 miljoen euro.

Had de raad nu al een keer een besluit genomen over de geplande Carbasiusweg en - tunnel? Daar draaide het dinsdag om want een Referendum kan alleen als de raad er nog niet over heeft beslist. Hoewel eerder aan twijfelende fracties was gegarandeerd dat er nog geen definitieve besluiten, die niet meer teruggedraaid zouden kunnen worden, waren genomen, bleek deze laatste raadsvergadering dat men gewoon belazerd is. Of zoals een raadslid het noemde: “Het vogeltje is al eerder over het touwtje gesprongen.”

Daarmee is uitgekomen wat ik al vreesde toen eerder enkele bedragen voor onderzoek en voorbereidende werkzaamheden werden vrijgemaakt. Er is geen (Carbasius)weg terug.

Wat (een groot deel van) de gemeenteraad van Hoorn dinsdagavond op een pijnlijk heldere wijze duidelijk heeft gemaakt is dat men niet op de mening van de burgerij zit te wachten. Als ze praten over ‘de politiek moet dichter bij de burger komen’, moet u voortaan maar glimlachen. Als u wordt uitgenodigd voor een VIP-ontvangst ten stadhuize, om eens te proeven van het politieke spel, moet u vooral maar van het gebakje genieten. Als u van de gemeente een enquête onder uw neus, of op uw beeldscherm, krijgt moet u die misschien even inkijken maar dan snel verruilen voor een stripboek. Als, met het oog op verkiezingen in 2014, politieke partijen op zoek gaan naar ‘jonge honden’ en nieuwe aanwas, wees dan gewaarschuwd! Voordat u het weet bent u één van hen. “Volksvertegenwoordiger”

“Een periode wordt afgesloten, er sterft iets. Hiermee sterft ook een beetje de democratie in Hoorn. Dat spijt mij voor Hoorn…” (Parafraserend op slotwoord Rob Out bij Radio Veronica)

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (dan cohn)
15-12-2012, 16:04
ik lach me rot.mensen houden verkiezingen.stemmen op iemand.ja dit is een goede.en na een tijdje blijkt hij of zij niet te voldoen.dan word er weer een ander gekozen.en niets veranderd.maar men blijft erachter aan hollen??

Reactie: (Juliette Schouten)
12-12-2012, 20:53
Als "gewone arbeiders" niet goed hun werk uitoefenen, dan krijg je een standje/waarschuwing en erger soms nog: je vliegt de laan uit. Hoe zit het nou toch in de politiek? Waarom mogen mensen daar wel blijven als ze fouten maken? Het is een democratie, dus handel daar dan ook naar, doe je dat niet: de laan uit!

Reactie: (Jack van es)
12-12-2012, 17:44
Tijdens de raadsvergadering werd geopperd dat het voorbereidingskrediet van 8 ton van verplaatsing leekerweide het moment was om te beweren dat raad besluit nam over de tunnel. Dit is onzinnig want dat bedrag maakt onderdeel uit van de totale investering. Dus gisteren was het juiste moment voor aanvraag referendum. Voor de toekomst:gemeente heeft ooit gebouw kamer van koophandel aangekocht en daarmee is toch ook niet impliciet besloten dat ontwikkeling station noord een feit is en niet referendabel.

Reactie: (Juliette Schouten)
12-12-2012, 14:18
De partijen die niet naar ons wilden en willen luisteren,geen democratie naleven,op deze partijen moeten we dan maar niet stemmen.

Reactie: (René Blok)
12-12-2012, 13:24
Hoogmoed waanzin, en je zin doordrijven. Verder word er naar niemand geluisterd dus, helaas zijn deze gemeenteraadsleden wel de stem van het volk. Dus waarom stemmen we eigenlijk nog als wij niet gehoord mogen worden ?

Reactie: (dan cohn)
12-12-2012, 12:45
ik laat mij zelf niet in met politiek.natuurlijk moet een land een bestuur hebben.maar ik lees altijd mensen die teleurgesteld zijn.door hun vertegenwoordigers.hoe waar de woorden als de ene mens over de ander regeert.is het altijd tot diens nadeel!

Reactie: (Juliette Schouten)
12-12-2012, 11:35
Het is trouwens heel erg voor mensen om genegeert te worden.De helft van de gemeente raad die ons burgers negeert, vragen zich blijkbaar niet af hoe zij het zouden vinden om genegeert te worden. Diep triest. Democratie: me hoela!

Reactie: (Juliette Schouten)
12-12-2012, 11:08
De tunnel, om beroerd van te worden, al dat geld, waarvoor? Omdat mensen niet even kunnen wachten? Alles moet maar snel in dit land.Investeer in mensen gemeente Hoorn.

Reactie: (Dwazzie)
12-12-2012, 10:25
Maak een foto-reportage van alle raadsleden die VOOR het project stemden. Beschrijf hun argumenten. Breng in kaart WIE de projectleiders en ontwikkelaars zijn. Maak foto's van hen. Breng het in beeld - in een overzicht ! Leg verbanden en publiceer !

Reactie: (Ko Boos)
12-12-2012, 00:46
Een zekere Wim Heitinga begon in 2006 via het Volksklrantblog uitermate kritisch over het shocklog GeenStijl te schrijven. Met name gevoed door speculaties dat achter deze persoon in werkelijkheid de gewezen GeenStijl-redacteur ‘LucasDeLinkseLul’ schul zou gaan, kreeg zij naam in weblogkringen binnen korte tijd een cultstatus en verschenen op talloze blogs onder de naam ‘Wim Heitinga’ allerlei reacties vanuit de reaguurders van GeenStijl. Daarbij komt het veel voor dat verschillende personen met elkaar in discussie gaan, en claimen ‘de echte Wim Heitinga’ te zijn. Het wachten is nu op een reactie van ene Wim Heitinga die roeptoetert dat hij de echte Wim Heitinga is.

Reactie: (Jan van Leek)
12-12-2012, 00:27
Bij een referendum over de Amsterdamse Noord-Zuidlijn was destijds een meerderheid tégen de aanleg van de lijn. Door het referendum op een bepaalde manier te definiëren kan een gemeenteraad de uitslag aan den laars lappen. Toch wil ik graag bij de enorme kosten blijven hangen. Die ten minste 32 miljoen die zeker wordt overschreden. Als ik de 'Poort van Hoorn' site goed bekijk, bestrijkt die hele tunnel hooguit enkele 10 tallen meters. Om wederom een vergelijk met de Noord-Zuidlijn te maken, deze kost volgens Internet 3100 miljoen voor ~10 kilometer zéér complexe tunnelgraverij. Per 100 meter complexe tunnel, 31 miljoen euro. De Hoornse tunnel is veel korter van die 100 meter, véél simpeler aan te leggen en toch toch per meter stukken duurder dan de Noord-Zuidlijn! Hoe absurd is dit? Die prijs moet véél lager kunnen, zeker in deze tijd.

Reactie: (frits bruin)
11-12-2012, 23:59
(typefoutje in vorige mail: Politici) .... en waar gaat het in godsnaam om, om een tunneltje voor de auto's. Wat een geestelijke armoede. Wat een treurnis...

Reactie: (Sebastiaan Hol)
11-12-2012, 23:43
@Heitinga: U stelt dat het besluit al was genomen? Welk besluit? Op vragen van o.a. Symen v/d Meer (Hoorns Belang) kwam men niet verder dan het moment van aankoop van een pand van Stichting Leekerweide - "want dat ligt op de geplande route van de Carbasiusweg" - in 2010. Ah, hadden we dan een referendum moeten houden over de aankoop van dit pand? Als ik dan toch naar een eerder besluit terug mag gaan: het besluit in mei 2005 over de Stadsvisie voor Hoorn voor de periode 2005-2025. Daarin zeggen 2500 burgers en toen een unanieme Gemeenteraad: nee, geen autotunnel, te duur en het is principieel in strijd met ons streven naar een autovrije binnenstad. Maar dat principe is blijkbaar overboord gezet toen de zo geroemde en vaak genoemde Taskforce Ruimtewinst (een ideetje van Ton Hooijmaijers, ja die ex-gedeputeerde die is beschuldigd van...) op nogal amateuristische wijze de tunnel opnieuw heeft ingetekend op een kaartje van Hoorn. Wie was één van die "onafhankelijke adviseurs" die door Hooijmaijers in de Taskforce was neer gezet? Inderdaad, een tunnelbouwer...

Reactie: (frits bruin)
11-12-2012, 23:41
Als zelfs Brokke-piloot M. Rutte in staat is om landelijke verkiezingsbeloften te breken en coalitie afspraken/regeerakkoord te weizigen achteraf, dan zou dat in Hoorn niet mogelijk zijn? Die 'kwaliteiten' hebben jullie Hoornse politicie niet in huis, @ Wim Heitinga? Een verkeizingsprogramma moet de inwoners van Hoorn en de stad van DIENST zijn, en niet andersom. Als pas nog weer is gebleken dat de crisis steed ernstiger wordt, hoor je daar vanuit gaand oportunistisch te handelen, en niet een verkiezingspunt hardnekkig te blijven dienen. Is het zaak om de regels en afspraken te dienen, of zijn de regels en afspraken ooit bedoeld om het belang van Hoorn en de inwoners te dienen in het nu?

Reactie: (Hans van Dam)
11-12-2012, 23:36
Jouw reactie @Wim Heitinga is te belachelijk voor woorden, de column is prima geeft goed weer hoe de coalitiepartijen VVD,VOCH,D66,CDA en Tonnaer met de inwoners van Hoorn om gaan. Ik ben het met Symen van der Meer van Hoorns Belang eens, een zwarte bladzijde in de Hoornse politiek. En inderdaad @Ton Kuijler vele generaties zullen worden opgezadeld met torenhoge schulden vanwege het feit dat deze coaltie zonodig een tunnel moest hebben. Wij moeten bloeden voor hun prestige project, schandalig.

Reactie: (Ton Kuijler)
11-12-2012, 23:19
Wim Heitinga,*Neem je verlies* Ja Wim onze kinds-kinderen zijn straks nog steeds voor die tunnel aan het betalen, als dat geen verlies is?

Reactie: (Wim Heitinga)
11-12-2012, 23:00
Wat een droeftoeters. Niet de gemeenteraad maar de intiatiefnemers. De gemeenteraad heeft twee valide argumenten gebruikt om niet voor een referendum te gaan; er was al een besluit genomen én was dit al een belangrijk punt tijdens de verkiezingen. Deze column is te belachelijk voor woorden. Neem je verlies.

Reactie: (Ton Kuijler)
11-12-2012, 22:57
Frans van Luit, waar kwamen de stemmen in 2010 vandaan denk ik dan, simpel, de hele verkiezing draaide over de sluiting tijd van Café`s. De raad deed het voorkomen dat er in Hoorn om de 2 maanden een referendum wordt aangevraagd, gekker kunnen we het niet maken. En nu met 16-18 (stemmen) zijn de burgers het putje ingeschoven.

Reactie: (Marjon Root)
11-12-2012, 22:48
Gvd. Dit vind ik niet leuk.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
11-12-2012, 22:21
@ Rob Baltus, nee absoluut geen Openluchtmuseum. Je kent mijn visie duidelijk niet. www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3407045/nieuws/nieuwe_visie_op_binnenstad_hoorn_nodig.html

Reactie: (Frans van Luit)
11-12-2012, 22:16
Goede colum Hans VVD, VOCH, D66, CDA, FT, FvdT bedankt dat julle onze democratie afnemen, 700 handtekeningen heeft geen waarde voor u, ik hoop de afrekening tijdens de verkiezingen in 2014 wel

Reactie: (Symen van der Meer)
11-12-2012, 21:51
Goede column. 700 handtekeningen, een verzoek dat volgens de regels heel goed ingewilligd had kunnen worden. En toch heeft de voltallige coalitie tegen gestemd, ook de partijen die altijd gestreden hebben voor het referendum. Als gemeenteraadslid heb ik er samen met de andere oppositiepartijen alles aan gedaan om dit referendum er door te krijgen. Dit is een zwarte bladzijde in de Hoornse politiek. Een gemiste kans voor de democratie, ongeacht of je voor of tegen die tunnel bent. En een aanslag op het beetje vertrouwen dat burgers nog in deze gemeenteraad hebben.

Reactie: (Rob Baltus)
11-12-2012, 21:44
Binnenstad als openluchtmuseum, dat is de bedoeling toch Hans?

Reactie: (Samir Bashara)
11-12-2012, 21:37
Check.