Trots op mijn WestfriesGasthuis

30-12-2012

column

Terwijl ik op de 4e etage lig en voor de 6e dag uitkijk op het stationsgebied van Hoorn, realiseer ik mij dat ik er zonder dit ziekenhuis nooit zou zijn geweest. Eerste Kerstdag belandde ik in alle vroegte op de Long-afdeling van het WestfriesGasthuis. Niet erg goed gepland.

Voorganger van dit ziekenhuis was het Sint Jans Gasthuis op de Koepoortsweg, nu Lindendael. In de jaren ’20 en ’30 was mijn opa bestuurslid van dat ziekenhuis. Hij woonde met zijn gezin schuin tegenover dit katholieke ziekenhuis. Mijn moeder was er ter afronding van haar verpleegstersopleiding door de Brabantse nonnen op geattendeerd. Dat was een goede plek om naar toe te gaan.

Ergens op de Koepoortsweg moeten mijn vader en moeder elkaar tegen zijn gekomen. Misschien wel op het bekende ’rondje’ op zondagmiddag in het centrum waarbij naar verluid de jongens de ene kant, en de meiden de andere kant opliepen. Feit blijft dat ik dus zonder dit ziekenhuis er niet zou zijn zijn geweest.

Voor het eerst in 51 jaar lag ik zelf in een ziekenhuis. Mag je niet klagen eigenlijk. Was er uiteraard vaak genoeg op bezoek bij anderen geweest en met 3 kids die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen heb ik er ook menig uurtje bij mijn vrouw doorgebracht. Mocht toen, vlak voor de bevalling, zelfs een nacht in een bed naast haar blijven. Maar als patient verbleef ik nu echt voor het eerst in het WestfriesGasthuis.

Na anderhalve week geen mobieltje of computer te hebben aangeraakt, gewoon te ziek, zit ik deze zondag voor het eerst weer achter het scherm. Je leven staat zomaar op z’n kop en dat van je gezin misschien nog wel meer. Thuis leek het als een zware griep, maar toen ik op een gegeven moment, als ik mijn ogen maar even sloot, tientallen ’beeldschermen’ heen en weer zag flitsen, leek er meer aan de hand. Via de Huisartsenpost belandde ik Eerste Kerstdag op de ’Eerste Hulp’ en na de nodige onderzoekjes en foto’s bleek ik een zware longontsteking te hebben. Direct naar de Long-afdeling. Helemaal van de wereld. Nergens belangstelling voor.

Zes dagen later gaat het een stuk beter en op Oudejaarsdag horen we hoe en wat en of ik misschien Oud & Nieuw bij mijn gezin mag vieren. Voor ik, qua conditie, weer helemaal de oude ben kan wel 6 maanden duren, zeggen ze hier. Maar ik klaag niet. Voel mij al weer een stuk beter. En mijn zaalgenoten hebben het veel slechter.

Eigenlijk is het voor mij wel eens goed zo’n ziekenhuis-opname. Kan ik zelf ervaren hoe het is. Hoorde natuurlijk op verjaardagen en aan koffietafels van alles over ’ons’ WestfriesGasthuis, maar was geen ervaringsdeskundige. Alhoewel, met mijn vrouw en de kinderen natuurlijk ook ervaringen, positief en negatief, opgedaan. Maar zelf het eten proeven, de matras ervaren, de medewerkers zien werken, de kamergenoten horen hoesten of jammeren, dat geeft natuurlijk een beter beeld.

En mijn beeld van ons Westfriese ziekenhuis is niet slecht. Natuurlijk kunnen sommige zaken beter, maar ik zie vooral gedreven en professionele medewerkers op alle fronten. Die onder een grote tijdsdruk veel moeten doen en daarbij niet schromen om collega’s van andere afdelingen te helpen of een uurtje eerder te beginnen omdat het zo druk is.

In deze week is mijn respect voor werknemers in het WestfriesGasthuis gegroeid. Ze hebben, als het maar even kan, aandacht en liefde voor patienten. Proberen goed te informeren en efficiënt te werken. Aan het eind van hun dienst zijn ze vaak moe, het is zwaar werk. Ook tijdens de Kerstdagen en dit weekend lag onze afdeling vrijwel vol.

Als je dan leest over sommige andere ziekenhuizen in het land, mogen we hier in Hoorn niet klagen. Sterker, we mogen trots zijn op dit WestfriesGasthuis. Laten we de volgende keer dus niet met elkaar praten over de dingen die fout gingen, maar over wat er goed gaat, hoe gastvrij men is en welk een inzet het personeel toont.

Afsluitend wens ik u allen een ”Gezond 2013”! Elke jaarwisseling gebruik ik minimaal het woordje ’gezond’ in mijn nieuwjaarswens. Dit jaar is het gemeender dan ooit. En doe het rustig met vuurwerk, bezorg ze hier in het ziekenhuis niet nog meer werk...

Hans Stuijfbergen

PS: Als u hieronder reageert, alleen met voor- en achternaam, zie de reactieregels. En ga nu eens niet mopperen op ons ziekenhuis maar benoem uw positieve ervaringen.

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
3-1-2013, 18:34
@Danny van Soelen Kom aan, Danny, you can do better than that. Juist de bijdragen van Hans Stuijfbergen geven wat extra kleur aan Hoorngids. De politieberichten kunnen me gestolen worden, de artikelen met een meer persoonlijk tintje (van elk willekeurig persoon) nu juist niet. Tot nu toe heb ik de artikelen van Hans S. te H. nu juist open en eerlijk gevonden. Dat gaat dus niet alleen op voor dat stukje over het ziekenhuis. En uiteraard heeft hij een eigen mening en heeft ie volop de mogelijkheid om die te uiten op deze site. Maar het staat eenieder, ook jou, volledig vrij om dat ook te doen. Ik wil een stukkie van Danny. Over wat dan ook. Desnoods over biljarten.

Reactie: (frits bruin)
2-1-2013, 13:24
Ps. Begrijp me niet verkeerd @ Robert Vinkenborg/ Edo van Eekere, ik hou geen pleidooi, als zouden verpleegkundigen naar hun opleiding en kwaliteiten voldoende loon vangen, maar meer -als hart onder de riem- naar de positieve 'in natura-winst', wat er wél tegenover staat. Wat financiële uitbetaling betreft ben ik het helemaal met jullie eens, die zou zeker hoger moeten zijn...

Reactie: (Juliette Schouten)
2-1-2013, 13:20
Elk werk moet naar fatsoen betaald worden! Er werken veel vrijwilligers, ook in het ziekenhuis, dat zou ook verboden moeten worden. En 11 euro bruto per uur, sorry hoor, maar daar kun je echt goed van leven. Is maar net wat je denkt wat je nodig hebt.En je hebt niet veel nodig om toch een fijn leven te kunnen hebben.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
2-1-2013, 11:56
Natuurlijk moeten die verpleegkundigen fatsoenlijk betaald worden. Ik ken HBO'ers in de zorg die iets maar dan 11 euro per uur bruto krijgen: en daarmee nauwelijks een fatsoenlijk bestaan hebben. Volstrekt eens met Edo!

Reactie: (Danny van Soelen)
2-1-2013, 10:32
Hoi Hans, Goed dat je weer thuis bent. Longontsteking is niet zo maar wat. Neem dus je tijd. Echt doen hoor anders houd je er echt heel lang last van... Ik vind Hoorngids soms leuk maar meestal vind ik het een subjectief en verwarrend medium. Met name ook door jouw mening en inbreng. Nu begrijp ik wel dat ieder medium zijn eigen oorsprong en kleur heeft en daarom subjectief is, maar ik vind dat jij het wel veelgelezen hoorngids soms wat 'gebruikt' voor je eigen mening. Misschien zie ik dat niet goed hoor, maar dat voel ik bij deze site. Nu ik jouw stuk over het WFG lees (erop geattendeerd door mijn meissie die bij WFG werkt) merk ik dat ik mijn mening wil nuanceren. Waarom weet ik niet, maar ik vond het open en eerlijk artikel. Ga zo door Hans! Beterschap. En neem de tijd!!!! Gr Danny van Soelen

Reactie: (frits bruin)
2-1-2013, 10:18
@ Edo van Eekere, over schandalig onderbetaald worden (verpleegkundigen): Ach, hoeveel heeft een rijk mens nodig? De rijkdom van de verpleegkundigen zit 'm denk ik in het daadkrachtige pure werk wat zij doen; Deze mensen zullen in de regel na een dag/nacht hard werken, met oprechte voldoening huiswaards gaan. (Dit in tegenstelling met de 'drijfzand-voldoening' van vele sneue zakkenvullers uit de financiële sector, of de schijnvoldoening uit de 'lege calorieën-prestigeproject-spelletjes' van veel politici) Nee, de verpleegkundigen: , echte daadkracht, 'massieve voldoening, pure klasse. Daar zit 'm de rijkdom!

Reactie: (Edo van Eekeres)
1-1-2013, 15:45
Hans Stuijfbergen, allereerst van harte beterschap! Uit het stukje begrijp ik dat je aan de beterende hand bent, dus rekenen we er gewoon op dat het goed gaat! En natuurlijk ook de beste wensen voor dit nieuwe jaar 2013. Het WestfriesGasthuis en/of de voorloper daarvan het Streek- en St. Jansgasthuis heeft heel wat Horinezen, Hoornaars en West-Friezen het leven gered. Ook ondergetekende is ooit meer dood dan levend horizontaal daar binnengebracht en er verticaal vertrokken. Dat is al bijna 20 jaar geleden, maar zo'n gebeurtenis vergeet je nooit. Er werken in het Westfries-Gasthuis zeer gemotiveerde verpleegkundigen die dat vak nog als roeping zien. Voor het geld hoeven ze het niet te doen, want nog steeds wordt dat beroep schandalig onderbetaald. Des te groter het respect! Ik wil ook even kwijt dat het erg jammer en onterecht is dat de overheid heeft beslist dat er in het WFG niet gedotterd mag worden, terwijl men daar feitelijk helemaal klaar voor was. Ik weet uit betrouwbare bron dat de frustratie daarover groot was (en is). Er is wat gedoe geweest met de aanstelling van de directie, maar dat is niet zichtbaar bepalend voor de motivatie van de mensen aan het bed. Chapeau!

Reactie: (Constance Velthuijs)
1-1-2013, 12:26
Wat ontzettend leuk, dat de reacties door de ziekenhuiscrew zijn gelezen! Voor de crew van het Westfries Gasthuis de beste wensen voor 2013!

Reactie: (William van Kleef)
1-1-2013, 10:54
Als eerste beterschap Hans! Als tweede mijn complimenten over je opmerkingen overvde mensen van het WFG. Er wordt vaak over geklaagd, maar het doet de verpleging echt goed om hier te lezen dat hun zware werk meer dan gewaardeerd wordt. Mijn vrouw, werkend in het WFG heeft dt verhaal en de opmerkingen van anderen gelezen en is er zeer content mee.

Reactie: (Cees Franke)
1-1-2013, 10:34
Beterschap Hans, ik had een paar jaar geleden hetzelfde utzicht. Dat je er maar weer snel helemaal bovenop mag komen!

Reactie: (Simon Broersma)
31-12-2012, 17:42
Hoi Hans, Ik hoop dat je vanavond bij je gezin kunt zijn en dat je snel weer beter bent. Ik wens je een gezond en gelukkig 2013 toe! Hartelijke groet! Simon

Reactie: (Robert Vinkenborg)
31-12-2012, 17:30
Hoi Hans, ben je nou helemaal betoeterd? Beterschap man!

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
31-12-2012, 16:07
Gelukkig mocht ik Oudejaarsdag naar huis om Oud & Nieuw met mijn gezin te vieren. Een mooi en gezond 2013 allemaal.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
31-12-2012, 15:09
Van harte beterschap Hans. Ik weet niet wat ik over het Wetsfries Gasthuis zou moeten schrijven. Mijn vader is er tenslotte in oktober 2008 overleden. Desondanks toch een positieve opmerking: ik ken veel mensen die er met hart voor het ziekenhuis en aandacht voor de patiënt werken. Daarvoor hulde...

Reactie: (Fam. Molier-Velthuijs)
31-12-2012, 15:09
Sorry, vergeten! Hans Stuijfbergen, Beterschap!

Reactie: (Joke van der Meij)
31-12-2012, 15:04
Helemaal mee eens Hans ook ik heb goede ervaringen zowel tijdens de ziekte van Theo als bij de ziekte van mijn moeder. Van harte beterschap en hartelijke groeten.

Reactie: (Ko Boos)
31-12-2012, 13:05
Mij is, de laatste keer dat ik in het WestfriesGasthuis iemand bezocht, de vriendelijkheid en voorkomendheid van de medewerkers aldaar opgevallen. Goeie policy, warme deken. Hans: van harte beterschap gewenst. Dat de berg ten spoedigste weer moge stuijfen.

Reactie: (Familie Molier)
31-12-2012, 09:59
Onze ervaringen met het Westfries Gasthuis zijn zeer positief!Een zeer goede verzorging 5e etage, nieuwe knie en afdeling cardiologie! Zelfs het eten was goed, wat in ziekenhuizen erg moeilijk is, want je kunt het nooit krijgen zoals thuis!Hulde! Wat ik nog wil vermelden is,er is een groot onderzoek naar de werking van de enting CAPITA!!! Dit onderzoek is er om de longontstekingen in de toekomst te gaan voorkomen(vooral bij ouderen en jonge kinderen!)Hopelijk wordt deze enting goedgekeurd en zal in de toekomst een hoop ellende voorkomen kunnen worden!

Reactie: (rem vueren)
31-12-2012, 00:16
Ja dit mag ook wel eens gezegd worden hoor.Ik heb ook alleen maar positieve ervaringen met dit ziekenhuis.

Reactie: (Frits Bruin)
30-12-2012, 21:19
Los van de oproep tot positieve reacties kan ik mij hier absoluut bij aansluiten: Goede ervaringen opgedaan in het WFG; Geweldig ziekenhuis! En beterschap....

Reactie: (Karin Klerks-Hoen)
30-12-2012, 21:18
Hallo Hans, heel bijzonder jouw verhaal want mijn zus is 1e Kerstdag met de ambulance ook binnen gekomen. Zij met een dubb. longontsteking wat zij thuis niet meer trok als COPD patient en ligt daar dus nu ook op die zelfde afdeling waar ik 3x op een dag te vinden ben en er ook net vandaan kom nog denkende aan een vrouw die daar vreselijke geluiden maakt. Edwin was er vanmiddag ook nog maar heeft er ook geen weet van gehad dat jij daar zo dichtbij ook lag/ligt. Het is hard werken voor de verpleging daar zie ik ook die zeker hun best doen en niet meer kunnen dan in hun vermogen ligt.

Reactie: (Winfred Wester)
30-12-2012, 20:39
Hans, een juist verhaal. Afgelopen dagen zijn wij ook in het WFG geweest, kan niet anders zeggen dat op de afdeling waar wij waren ( B1 )fantastische verpleegster werken. Wij zijn al die meiden zeer dankbaar voor hun liefdevolle verzorging en steun tijdens het verblijf.

Reactie: (Matthijs Wolff)
30-12-2012, 20:05
Ai. Mooi geschreven woorden voor een slecht verhaal Hans. Sterkte.