Koning Klant: Verovert Jumbo ook Hoorn?

5-1-2013

CONSUMENTENRUBRIEK - Sinds enige tijd kent onze regio een heuse Jumbo-winkel. Aan de Zwaagdijk, naast o.a. Mammoet Meubel, Action en Wibra, midden in ons Westfriese landschap. Mijn vrouw is er al diverse malen geweest en keert steeds enthousiast terug. Dat was bij haar bezoekjes aan Deen de laatste tijd wel anders.

Bij mij rijst inmiddels de vraag: Hoeveel inwoners van Hoorn gaan nu al geregeld naar die nieuwe Jumbo supermarkt? Nemen de extra kilometers op de koop toe en laten Deen, Aldi, AH, Dekamarkt en Lidl in Hoorn links liggen? Het zou mij niet eens verbazen als het er al honderden zijn. Een goede ervaring in een supermarkt is ons blijkbaar best wat (omrijden) waard...

Ik ben altijd voorstander van concurrentie geweest: Daarom is het goed dat we uit vele supermarkten in onze stad kunnen kiezen. Sinds ik tijdens een weekend in Winterswijk zelf een mooie winkel van Jumbo bezocht, mocht het aanbod in Hoorn van mij ook met deze keten uitgebreid worden. Wel jammer dat men niet eerst koos voor Hoorn, nee, het werd een ’weidewinkel’ omdat men in Zwaagdijk planologisch iets vergeten was. Zo kon de familie ”Mammoet” hun meubelboulevaardje probleemloos ombouwen tot een winkelcentrum met enkele grote jongens.

JUMBO
Jumbo is een familiebedrijf dat al meer dan negentig jaar bestaat. De onderneming uit Veghel is voortgekomen uit de groothandel in koloniale waren die in 1921 werd opgericht door Johan van Eerd. Het aantal winkels bedraagt, mede dankzij de overname van Super de Boer en C1000, inmiddels 300. Daarmee zijn ze, na AH, de tweede in ons land.

DEEN
DEEN is ook een familiebedrijf en bestaat dit jaar precies 80 jaar. Deen sr. opende in 1933 zijn eerste kruidenierswinkel op de Koepoortsweg, precies tegenover het toenmalig huis van mijn opa. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot ver buiten Hoorn, met 64 filialen in Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn nog steeds in Hoorn gevestigd.

Ik heb bewondering voor beide familiebedrijven. Met Deen hadden we als familie zelfs een speciale band, niet alleen omdat we er tegenover woonden, maar ook omdat ik en mijn broer en zus er vakantiebaantjes hadden. Deen was en is in Hoorn nog steeds een begrip.

Toch mopperden mijn vrouw en ik de laatste jaren steeds vaker op Deen. Vonden we het personeel niet attent, zagen te vaak lege vakken of ergerden ons aan de vakkenvullers die vooral met elkaar bezig waren. Ik kon er erg lang niet aan wennen dat, na de komst van nieuwe kassablokken, de opbergruimte eronder voor dozen altijd leeg was. Of dat zo’n caissière te beroerd is die ’draaiplank’ te gebruiken of gewoon even te wachten met een nieuwe klant. En dat aanbiedingen alleen gelden als je er 2, 3 of 4 neemt vind ik echt belachelijk. Dat Deen al snel stopte met de van Jumbo gejatte actie van ”Gratis appeltaart als 3e in de kassarij” kon ik mij wel voorstellen...

Het vinden van de ideale supermarkt is best wel lastig. Boodschappen doen vinden velen niet leuk, maar waar winkel je dan toch het prettigst? Aldi en Lidl (goede tonijnsalade) zijn voor ons af en toe leuk, maar het assortiment is beperkt en de sfeer... laat maar. De DekaMarkt in Risdam-Noord vinden we mooi en overzichtelijk, maar ligt niet echt op onze route. AH is ook een mooie ruime winkel, maar de verleidingen zijn er groot en bij de kassa valt het dan toch vaak tegen... We hebben zelfs een tijdje gebruik gemaakt van Albert, de bezorgdienst van AH, maar dat is ook niet alles. Meestal gingen we dus weer naar ’onze’ Deen aan de Stan Kentonhof in de Kersenboogerd. Daar reden we immers dagelijks langs. En nu dus soms naar Jumbo op het vlakke Westfriese land...

Wat zijn uw ervaringen met de supermarkten in Hoorn? Of gaat u stiekum ook eens in de week naar de Jumbo in Zwaagdijk? Moet er ook snel een Jumbo in Hoorn komen? Heeft u supermarkt-tips? Plaats uw reactie, maar wel met voor- en achternaam, gerust hieronder.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (nic visser)
7-1-2013, 16:06
Waarom kunnen we geen Jumbo aan de zuidzijde van het spoor in het centrum van Hoorn creëren.De busgarage van Connexxion is een mooie grote locatie voor een supermarkt,parkeergarage eronder en klaar.Ik geloof dat deze locatie momenteel erg actueel is m.b.t de plannen Poort van Hoorn, kan de gemeente hun verprutste kans herstellen en gelijk het bestemmingsplan aanpassen.

Reactie: (gerard vd draai)
6-1-2013, 23:33
Ik vind Deen al jarenlang een waardeloze supermarkt. Een groot deel van de producten die we hier oorheen kochten, zijn uit het assortiment verdwenen. Het personeel is uitermate onbehulpzaam las je hier wat van zegt. Al tijden heb ik gehoopt dat Jumbo hier zou komen, en nu zijn er er. Helaas (nog) niet in Hoorn, maar wel vlakbij in Zwaagdijk. Ik ben aangenaam verrast door de winkels hier. Goed ingericht, en uitermate vriendelijk personeel. Veel producten die ik bij Deen al zo lange miste, kan ik hier weer kopen. Een product ontbrak, ik vroeg het personeel waar dat stond. Het bleek er niet te zijn, maar ze wisten welk product ik bedoelde, en beloofd werd dat het over enkele dagen in het assortiment zou zitten. En die belofte werd waargemaakt! Wat een fijne supermarkt. Mij zie je in principe alleen nog maar bij de Lidl, de Jumbo en soms ook bij de Vomar. Laat Hoorn de Jumbo de Action e.d. ook maar eens op de Van Aalstweg vestigen. Dan kan de consument met zijn voeten stemmen wat de beste supermarkt is. Die prijzen van Deen zeggen me niets, ook Lidl schermt met allerlei (consumenten)prijzen voor de beste super.

Reactie: (r.baas )
6-1-2013, 19:19
laat de jumbo maar komen naar hoorn dan hoeven we niet altijd naaar zwaagdijk ,deen supermarkten zijn niet altijd de beste .vaak zijn er dingen uit de vaken verwijderd en komen niet meer terug en de lydl is een goede zaak en goedkoop met zeer goede produkten

Reactie: (Juliette Schouten)
6-1-2013, 15:33
In heel veel landen begrijpen ze dit soort 'drama's' die wij hier hebben niet. Wat zijn we toch verwend mensen met zoveel voedsel om ons heen, maar we blijven maar zeuren om meer en dichterbij. En dan wensen we elkaar allemaal een zeer gelukkig nieuwjaar toe, dat gaat zo niet lukken als we zo ontevreden blijven.

Reactie: (Felon la Pierre)
6-1-2013, 13:51
Om even te kijken hoe alles geworden is zijn wij ook naar Zwaagdijk geweest en hebben we de Jumbo ook bezocht. Prima winkel, net als Deen. Mijn hele leven woon ik al bij de Huesmolen en doe ik daar boodschappen, dat zal ik ook blijven doen. Mis alleen een goede groenteman daar. Nu moet ik daarvoor helemaal naar het Betje Wolffplein. Ik heb weinig te klagen over Deen. Mis er maar 2 dingen in het assortiment, en de vakkenvullers mogen wat minder in het midden van het gangpad met elkaar ouweh..... Wat mij betreft is de enige reden voor een Jumbo in Hoorn de hoop dat de prijzen nog wat scherper worden bij Deen. Even kijkend naar die off topic steken onder water over de uitstoot van auto's in Hoorn.. zolang de Vollerswaal nog steeds dicht blijft voor auto's en je daardoor het hele Venenlaankwartier door moet slingeren om ergens te komen lijkt het me niet dat een wethouder van de gemeente Hoorn daar veel over mag klagen. En als de wethouder(s)het bedrijf Deen zo'n warm hart toe dragen hadden ze allang wat met het plan voor een supermarkt op de plaats van het oude schouwburg gedaan. Dat daar nog geen ondergrondse parkeergarage/supermarkt/appartementencomplex o.i.d. staat is ook gewoon een drama.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
6-1-2013, 13:39
Deen Vredenhofstraat: geen klachten in al die jaren dat we er komen. Prima personeel. Albert Heijn - Waterlooplein, Amsterdam: mooie omgeving - parkeren duur. LidL: soms kiezen we gewoon voor kwaliteit - de zalm is er geweldig, net als de appelsap. Verder: vrijheid blijheid!

Reactie: (bert linders)
6-1-2013, 13:18
Ben al een paar keer geweest en ik moet zeggen dat Jumbo een groot aantal dingen hebben die ik hier mis in de Kerseboogerd maar moet ook bekennen dat Vomar na de verbouwing een genot is met vriendelijk personeel en meer uitgebried is.

Reactie: (Juliette Schouten)
6-1-2013, 11:58
Er is blijkbaar nooit genoeg. We hebben genoeg supermarkten en er komen er nog meer. De kleine ondernemers zijn aan het verdwijnen en dat is zo jammer. Want brood bijv. smaakt nog altijd het lekkerst bij de warme bakker. Duur? Eten we toch een sneetje minder. In de supermarkten komen we vaak met veel te veel ongezond, onnodig voedsel weer thuis, plus, dat kost allemaal veel meer geld dan dat je haalt wat je lichaam werkelijk nodig heeft.Het is vooral heel makklijk en snel om even alles bij de supermarkt te halen, maar wat goed eten betreft, daar mogen veel mensen wel eens wat meer tijd aan besteden, vooral voor hun kinderen.

Reactie: (dirk beemster)
6-1-2013, 10:56
Fantastischhhhhhhhhhhhhh. Kunnen we naast AH ook bij Jumbo plofkip kopen.

Reactie: (Jan Kok)
6-1-2013, 10:33
Fantastisch dat ook een wethouder van zich laat horen in zo'n roddelrubriek als deze en dan ook nog eens de persoonlijke aanval zoekt. Dat geeft maar weer eens het "niveau" aan van onze bestuurders. Jumbo, Deen, AH etc ze hebben allemaal hun goede en slechte dingen. Ook ik loop niet weg met Deen, zo is het vaak op of je komt thuis weer eens tot de conclusie dat de houdbaarheidsdatum vrijwel is verstreken. Waar die hun retail prijs mee hebben gewonnen is ook mij een raadsel, of zou het komen dat de beoordelers vanachter hun bureau vooral kijken of het allemaal op papier klopt. (zoals al die Iso flauwekul normen)Ik zal eens een kijkje gaan nemen bij Jumbo maar ik vrees dat ook daar wel iets zal zijn. De "perfect world" bestaat helaas (gelukkig) niet.

Reactie: (Davey Mechielsen)
5-1-2013, 23:19
Hallo Hoorn! Ik zou niet weten wat er mis is met Deen. Het assortiment is voor mij groot zat en de prijzen zijn blijkbaar (onderzocht) laag. Waarom hebben we dan meer concurrentie nodig van een supermarkt die ik in Zwaagdijk erg ongezellig en rumoerig vind. Tevens waren er veel schappen gewoon leeg. Ik snap echt niet waarom we ons door zulke nieuwigheden zo laten imponeren, terwijl het eigenlijk helemaal niks voorstelt. Ook snap ik niet waarom de gemeente voor een bepaalde winkel zou moeten zorgen. De H&M had allang een kleinere winkel (bijv. alleen voor vrouwen) kunnen openen, maar blijkbaar hebben ze ook daar geen behoefte aan... En de vraag is of Hoorn een H&M nodig heeft. H&M vind je in elke grotere stad en draag nou niet echt bij aan een gevarieerd winkelaanbod. Ik ben echt blij dat ik in Hoorn niet in een Klein-Amsterdam, -Rotterdam of -Maastricht moet rondlopen.

Reactie: (Yvon)
5-1-2013, 23:07
Ik zelf kom uit de grote Waal daar zit de deca markt nou dat is helemaal een crime winkel ten eerste weinig parkeerplekken ten tweede met je kar naar boven met de roltrap en je kar ik vind het een gedoe dan zijn lege flessen weer beneden als je ze vergeet kan je weer terug voor je bonnetje boven in te leveren Ging altijd naar Deen maar heb nu de jumbo ook gevonden dus nu maar 1 maal even in de week rondje Zwaagdijk Aldi Action wibra even van die winkeltjes waar ik af en toe even moet neuzen Geen parkeergeld in de meter kan gewoon lekker op mijn gemak lopen Maar Hoorn ga zo door jullie maken geweldige keuzes kans gemist!!!!!

Reactie: (Arie Balk)
5-1-2013, 22:45
De heer Stuijfbergen is niet chagerijnig hoor heer Ruppert. Dat ziet U verkeerd, ik denk dat u zich aangesproken voelt. heer Stuijfbergen constateert gewoon een feit en ik ben het daar volkomen mee eens. Er verdwijnt veel uit het assortiment wat Deen aan biedt. AH heeft een groter assortiment maar ligt op een ongunstige plek bij de van Dedemstraat. Het is inderdaad zo dat bijv. bepaalde frisdranken niet bij Deen / Deka verkocht worden (boycot door de SuperUnie) maar wel bij Jumbo te verkrijgen zijn. Net als andere artikelen / merken die hier wel aanwezig zijn, en als je er toch bent, neem je ook meer mee. Of dit nu goedkoper / duurder is, dat zal een paar eurocentjes schelen, maar je voorkomt dat je in Hoorn misgrijpt omdat het vak leeg is en vervolgens alsnog naar een andere supermarkt moet rijden. Dat is ook niet CO2 vriendelijk! Hopelijk gaat Jumbo door met de huidige sortering aan artikelen. . Ik wens de heer Stuijfbergen en de heer Ruppert een gezellige nieuwjaars borrel a.s. Maandag, mij zult u daar niet zien.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
5-1-2013, 21:58
Aart, ook een prettig weekend.

Reactie: (Aart Ruppert)
5-1-2013, 21:51
Jammer dat de heer Stuijfbergen, directeur Museum 20e eeuw en mede-eigenaar/redacteur van Hoorngids, steeds vaker een oude sacherijnige mopperaar lijkt te worden en het gevoel voor nuance lijkt te verliezen en gelijktijdig zich opwerpt als het moreel geweten van Hoorn.

Reactie: (rem vueren)
5-1-2013, 20:03
De Jumbo is een ruim opgezette winkel met een zeer groot assortiment. Ik keek daar echt van op.Voor de besparing hoef je er niet heen te gaan.Het een duurder het ander goedkoper dan je verwacht had.Het loont de moeite om net als bij andere supers onderaan de schappen te kijken, daar ligt het voordeel.Het merkloze of huismerk artikel is iets goedkoper.Het is het totaal plaatje wat aantrekkelijk is,jumbo,action,wibra, aldi en een mooie dierenwinkel alles bij elkaar. Waar vindt je dit in Hoorn?

Reactie: (lianne schoon)
5-1-2013, 19:52
zelf nog geen ervaring met de jumbo gehad wil dit wel binnenkort. en moet zeggen vind het bij deen hard achteruit gaan en dan bedoel ik voornamelijk de vers afdeling en de produkten zijn er vaak niet of liggen gewoon te rotten in de schappen. zelf vind ik de lidl ook een goede winkel.en snap ook niet dat deen weer de prijs in 2012 heeft gewonnen want dit filaal bij ons heeft de versafdeling absoluut niet op orde!

Reactie: (Juliette Schouten)
5-1-2013, 19:32
En er waren denk ik ook wel chagerijnig geworden als wel Deen op zo een mooie plek was gekomen daar aan het IJsselmeer. Geen plek voor een supermarkt, maar bijv. voor een prachtige bioscoop of stadsspeeltuin. En dat mennsen zo graag al die grote zaken hierheen wil hebben,zo jammer, het maakt Hoorn juist eens stuk ongzelliger. Zo mooie oude havenstad als Hoorn zou juist vol van sfeer moeten zijn. Dus geen Jumbo, geen van der Valk,enz.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
5-1-2013, 19:01
OEPS ! Meneer Aart, wethouder Economische Zaken, is boos op me... Dat ik het lef heb om als consument kritisch te zijn op 'zijn' Deen. Tja, is natuurlijk wel erg brutaal van mij. Gelukkig maakt onze VOCH-wethouder zich druk om de uitstoot van ons LPG-autootje waarmee mijn vrouw 1 keer per week naar Zwaagdijk rijdt om in te slaan. Dan maakt hij zich waarschijnlijk ook heel druk om de vele kilometers die je binnen onze gemeente altijd noodgedwongen moet omrijden. Gelukkig doet Meneer Aart zijn boodschappen op de fiets. Scheelt weer met die uitstoot. Toch had ik een andere reactie van deze wethouder verwacht. Dat hij zou benadrukken dat hij probeert zo veel mogelijk aanvullingen op het Hoornse winkelbestand binnen te halen. Dat hij ruimte vrij maakt voor PriMark, H&M of misschien wel die succesvolle Jumbo-keten naar onze stad probeert te halen. Neen, hij neemt het op voor onze eigen Hoornse Deen-familie. Diezelfde gemeente Hoorn heeft Deen laten barsten toen ze met een goed plan kwamen voor een volwaardige binnenstads-supermarkt met woningen in het Gat van Hansen aan de Westerdijk. Geen wonder dat Fons daar nog boos over is. Stom! Geef ik weer mijn mening. Stout. Dat hoort niet in Hoorn.uick

Reactie: (Juliette Schouten)
5-1-2013, 18:22
Nog beter zou zijn meneer Rupert, om de keline ondernemers te blijvens steunen. De bakker, slager, groenteboer, enz.Daar is zoveel meer lekkers en beters te halen dan in al die supermarkten bij mekaar. Mensen, blijf vooral de kleine ondernemers steunen! Kost even wat meer tijd, maar dan heb je ook wat!Plus, het is zoveel gezelliger al die kleine winkeltjes.

Reactie: (Aart Ruppert)
5-1-2013, 17:33
Deen heeft de ING Retail Prijs 2012 voor beste supermarktketen van NL gewonnen; daarnaast regelmatig prijzen voor beste bloemen, versmarkt etc. Kortom, een prima supermarkt! En als de heer Stuijfbergen dagelijks de CO2 uitstoot wil laten toenemen, staat hem dat vrij! Ik ben blij met een uitgebreid supermarktaanbod in Hoorn: voor elke portemonnaie en consument is er groot aanbod! Aart Ruppert

Reactie: (Anton Greefkes)
5-1-2013, 15:54
Omdat wij in de Risdam-noord wonen halen wij onze boodschappen bij Deka. Inderdaad een ruim opgezette winkel, maar als je iets vergeten bent als je inmiddels al bij de kassa's loop je de benen uit je gat om het nog even op te halen. Personeel is vriendelijk en ze hebben lekker brood, maar wat ik minder vind van Deka-markt, dat sommige artikelen zomaar uit de schappen verdwenen. Soms heel merkwaardig; bijvoorbeeld geroosterde teriyakipinda's die er wel zijn te vinden als het in de reclame is, maar daarna vervolgens onvindbaar in de schappen. Spercieboontjes waarvan ik me telkens afvraag waar ze het lef vandaan halen om die te verkopen en daar nog een aanmerkelijk bedrag voor vragen. Nu ja zij treffen het dat wij gewoon zijn de boodschappen met de bakfiets te halen en dichtbij anders waren wij waarschijnlijk al lang van supermarkt veranderd. Nou ja, zo verschrikkelijk is het natuurlijk ook niet, maar wij mopperen nu eenmaal graag!