PvdA Hoorn wil lagere grondprijs Bangert en Oosterpolder

23-1-2013 Pleidooi voor nieuw CPO-project

HOORN - Recent besloten B&W nog dat de grondprijzen in Hoorn niet mochten zakken. Maar nu vraagt de PvdA-fractie om een discussie over de grondprijzen en pleit tevens voor een nieuw CPO-project, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Daarmee hoopt de PvdA dat de woningmarkt wordt gestimuleerd.

Raadslid Piet Bruyns schrijft in een brief aan Raad en College: ”Als de waarde van de woningen daalt betekent dit ook een waardedaling van de grond onder de woningen. De grondprijs van de nieuw te bouwen woningen in Bangert en Oosterpolder zou dan ook opnieuw moeten worden bezien. De verhouding tussen de grondprijs en de opstal is uit evenwicht. Verschillende gemeenten in Westfriesland hebben deze beweging al gemaakt. De PvdA-fractie vindt het onwenselijk om achter te blijven in die beweging.”

In Westerblokker, naast de Zuiderhout, ziet de PvdA een goede locatie voor een nieuw CPO-project waarbij een groep eigenaren samen huizen laten bouwen. Aan B&W en Raad wordt gevraagd of men dit ziet zitten. Ook wordt gevraagd een ( thema ) bijeenkomst te organiseren over de grondprijzen in Bangert en Oosterpolder en andere zaken die betrekking hebben op het stimuleren van de woningmarkt.

Lees hier de hele brief:


Aan het college van burgemeester en wethouders en de leden van de gemeenteraad van Hoorn.

Blokker, 23 januari 2013

Betreft: vragen ex.art.43 “locatie voor CPO en grondprijzen”.

Geachte dames en heren,

De PvdA-fractie heeft in 2006 aan het college verzocht het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Hoorn te introduceren. Op dit verzoek is positief gereageerd.

Vanuit de bevolking was groot enthousiasme. Er zijn inmiddels CPO-projecten opgeleverd op 2 locaties. De ervaring leert ons dat CPO aantrekkelijk is voor starters vanwege de lagere stichtingskosten van de woning. Deze lagere kosten worden bereikt door collectief zaken te regelen. Daarnaast is er meer bouwvrijheid waardoor kandidaten hun “droomhuis” kunnen realiseren.

Wij willen u voorstellen om een nieuwe locatie voor CPO toe te voegen aan de 3 die er nu zijn. Nu de Strip is aangesloten op de IJsselweg is er een prachtige woningbouwlocatie ontstaan aan de zuidkant van de Westerblokker, ingeklemd door de spoorlijn en de IJsselweg en de Strip. Een gebied dat goed kan worden ontsloten op de bestaande infrastructuur. Het gebied zal goed aansluiten bij de sfeer van de woningbouw in het naastgelegen Zuiderhout. Het is een relatief klein gebied dat zeer geschikt is voor bijzondere woningbouw.

Met de ontwikkeling van dit gebied worden er ook weer impulsen gegeven aan de werkgelegenheid en aanverwante zaken.

Hoorn heeft voor de andere CPO-projeten veel reclame gemaakt. Dat is prima.

Als Hoorn dit project goed in de markt wil zetten zal hier wederom flink aandacht aan moeten worden besteed. Het is een voorwaarde om het project te laten slagen.

Een punt dat ons zorgen baart, en een expliciete relatie heeft met de lancering van een 4e gebied voor CPO, zijn de grondprijzen in het gebied Bangert en Oosterpolder.

Sinds enkele jaren is het financieel-economisch klimaat drastisch veranderd. De woningmarkt is gestagneerd, de banken hebben hun hypotheekbeleid gewijzigd waardoor het minder makkelijk wordt geld te lenen om een woning te financieren. Niettemin worden in Hoorn nog steeds woningen gebouwd en verkocht. De waarde van de bestaande woningen is al enige jaren aan het zakken. De verwachting is dat mogelijk dit jaar een einde komt aan die waardedaling waardoor er een stabilisatie op de woningbouwmarkt zal optreden.

De verwachting is dat daarna de verkoop en de vraag naar woningen weer zal aantrekken.

Vanwege de waardedaling van de woningen is het ook wenselijk te kijken naar de grondprijzen. Als de waarde van de woningen daalt betekent dit ook een waardedaling van de grond onder de woningen. De grondprijs van de nieuw te bouwen woningen in Bangert en Oosterpolder zou dan ook opnieuw moeten worden bezien. De verhouding tussen de grondprijs en de opstal is uit evenwicht. Verschillende gemeenten in Westfriesland hebben deze beweging al gemaakt. De PvdA-fractie vindt het onwenselijk om achter te blijven in die beweging.

Wij hebben ook kennis genomen van verzoeken van kandidaat kopers die in Hoorn een kavel willen kopen maar dan voor een lagere grondprijs. Die verzoeken lijken ons redelijk.

Als u vasthoudt aan de “oude ” prijzen zullen deze kandidaten mogelijk in een andere gemeente grond gaan kopen. Dat is niet wenselijk.

Wij vinden een inhoudelijke discussie over de grondprijzen noodzakelijk. In die discussie kunnen en moeten ook andere onderwerpen worden betrokken, zoals de huidige verkaveling, de verdeling tussen goedkoop, middelduur en dure woningen ( verdeelsleutel 30-30-40 ) en woningtypen.

Voor de introductie van CPO in het genoemde gebied naast Zuiderhout zou de grondprijs ook aangepast moeten worden. Wij begrijpen dat dit overleg vergt met de projectontwikkelaars die actief zijn in het plangebied Bangert en Oosterpolder.

Vragen:

- Bent u bereid om de bedoelde locatie in te zetten voor CPO en hiervoor in gesprek te gaan met de OMH-groep? ( Ontwikkel Maatschappij Hoorn )
- Bent u bereid om een ( thema ) bijeenkomst te organiseren over de grondprijzen in Bangert en Oosterpolder en andere zaken die betrekking hebben op het stimuleren van de woningmarkt?

Wij vernemen graag uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie,

Piet Bruijns

ZIE OOK: