Hoorn is toe aan een digitale politieke partij

17-2-2013 Gemeenteraad lijkt tandenloze tijger

COLUMN

Als iets het afgelopen jaar duidelijk is geworden… Hoorn is toe aan een digitale politieke partij. Een partij die niet zegt te luisteren naar de achterban en de burger in het algemeen. Nee, een politieke partij die dankzij een grotendeels digitale weg, via computer en telefoon, van elk lid verneemt wat zijn/haar standpunt is. 100 % democratisch dus.

Het moet wel heel gek gaan als bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 niet zo’n partij meedoet in Hoorn. Duizenden Hoornse burgers zijn verontwaardigd hoe de politiek met hun belangen omgaat. Niet een “Omdat ik u ken”-partij van een oud-wethouder, nee een “Omdat mijn stem echt telt”-partij. Een partij die niet luistert, maar simpelweg registreert en de cijfers omzet in beleid. We zijn gemiddeld allemaal voldoende ontwikkeld om zelf te beslissen en dit niet over te laten aan een onderwijzer, een ondernemer, een huismoeder of een maatschappelijk werker die ‘toevallig’ raadslid of wethouder zijn geworden. We doen het voortaan zelf.

Raad is tandenloze tijger
Als die moderne politieke partij inderdaad volgens mijn verwachting in Hoorn ontstaat, staat er denk ik een groot aantal belangstellenden klaar. Wordt het in korte tijd de grootste partij, met het grootste aantal leden dus. Zoveel leden hebben de Hoornse politieke partijen immers niet meer. En de verdeeldheid in Hoorn is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Kenners noemen onze gemeenteraad inmiddels al een “tandenloze tijger”. Met alle gevaar van dien dat ambtelijke en B&W-plannen er zonder teveel kleerscheuren doorheen komen.

Arthur Helling van D66 zei het in december nog zo in een bijdrage op hun fractiesite: “Het zijn woelige tijden, het kiezerselectoraat schiet van links naar rechts en weer terug. Merkvastheid komt steeds minder voor, we kiezen meer en meer op basis van het moment en zelfs “strategisch”. We zien dat overal in de samenleving, dus ook in de politiek. Ook in Hoorn lijkt het onrustiger dan ooit te voren aan het front. Met het record van inmiddels twaalf fracties lijkt de raad steeds meer een tandenloze tijger te worden die vooral met zichzelf bezig is.”

Van tunnel tot koopzondag
Recente onderwerpen die prima geschikt zijn voor een ‘digitale verwerking’ zijn bijvoorbeeld de geplande tunnel onder het spoor naar de binnenstad. Of het aantal koopzondagen dat gewenst is in Hoorn. Dan hebben niet de partijen van de coalitie of de ondernemers het voor het zeggen, maar u en ik, de Hoornse burgers. Hoeft de gemeente geen kunstmatige sprongen te maken op Facebook, Twitter of middels een Poll. Waarbij toch altijd vanuit het College gestuurd wordt t.a.v. informatievoorziening en vraagstelling. Als men in Hoorn geen referendum wil, beginnen we toch een partij die continue intern ‘referenda’ houdt en daarmee een stempel gaat drukken op de Hoornse politiek. Als men op het stadhuis denkt dat wij tevreden zijn met een ‘inspraak-sausje’ met een Poll hier en een Stelling daar, onderschatten ze toch erg veel inwoners van Hoorn.

Niet alleen gevoelige onderwerpen lenen zich voor de superdemocratische structuur van een Hoornse digitale partij. Ook kleinere onderwerpen kunnen prima via de elektronische snelweg toegelicht en besproken worden. Dankzij een uitgebreid discussie- en informatieplatform (wellicht de software van de Piratenpartij in Duitsland?) op de site van de ‘HDP’ (Hoornse Digitale Partij) leren burgers van elkaar, raken beter en onafhankelijker geinformeerd, kunnen daarna meningen bijstellen en echte invloed doen gelden. Maandelijks kunnen onderwerpen van raads- en commissievergaderingen via een Poll aan de leden van de HDP voorgelegd worden en hun vertegenwoordigers verkondigen dit standpunt, met eventuele door leden toegevoegde nuances, tijdens de vergaderingen.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (zomaar geintresseerd)
23-3-2013, 00:37
Quote uit een wollig beleidsstuk 'de stadsvisie is destijds tot stand gekomen via een uitvoerig participatietraject. deze structuurvisie is een uitwerking van de stadsvisie, een breed participatietraject ligt niet voor de hand. de structuurvisie wordt uitgewerkt in een aantal wijkvisies. een breed participatietraject op wijkniveau is logisch.' Participatie nu wel of niet? En misschien ooit in de vorm van de nieuwe media? misschien?

Reactie: (Ko Boos)
18-2-2013, 13:55
Rustig aan, @Sebastiaan. Je springt, indachtig het van jou bekende Hollinisme, als een bok op haverkist. Het lijkt me dienstiger om de draadloze brainwave van @Hans eerst eens even tot in alle consequenties door te denken. Hij introduceert een volstrekt nieuw begrip. ‘Polltiek’. Of ‘Digicratie’. Een permanente echoput voor de vox populi. In wezen is iets dergelijks al gaande via nieuws- en discussiefora die plaatselijke en regionale ontwikkelingen tegen het ledlicht houden. Er is sprake van een toenemend bermtoerisme langs de digitale snelweg, waarbij ieder het hare of zijne roept naar langskomende topics. De suggestie van @Hans wil daar een beleidsbepalende structuur aan geven. Hoe? Stel: je brengt het tot zo’n digicratische beweging. En dan? Wie of wat moet vervolgens het plasmaparool vertolken tijdens richting bepalende gemeenteraadsvergaderingen? De gemeente Hoorn heeft onlangs een internetpoll voorgelegd over de wenselijkheid van zondagse openstelling van supermarkten. Voor- en tegenstanders verhouden zich als 10 staat tot 1. Maar wanneer bij stemming daarover de sacrale zondagsrusters hun scheepje dwars voor de vloot gooien gorgelt het gevoelen van de meerderheid door het afvoerputje van de old skool-democratie. En zo kleven er nog wel meer ‘ja-maars’ aan een ethergroepering. Wat ik hier mis is een protocol.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
18-2-2013, 12:38
Goeie column (ik laat me als bewoner van Kersy even niet uit over de LED-discussie), Hans Stuijfbergen. En interessant idee. Iedereen die in de loop van dit jaar wil mee werken aan herstel van (het vertrouwen in) de democratie in Hoorn, is van harte welkom in de FACEbookgroep "Versterking Lokale Democratie Hoorn". https://www.facebook.com/groups/416622125084318/

Reactie: (Gerry Blokdijk)
18-2-2013, 11:10
Heer Stuijfbergen het heeft inderdaad geen link met deze column maar ik vind het een zeer terechte vraag van dhr. Schipper. Vanwaar al die geheimzinnigheid over dat foei lelijke LED scherm op de Krententuis?

Reactie: (rem vueren)
18-2-2013, 09:46
we hebben toch al een digitale partij? Hoorngids

Reactie: (Richard de Rooij)
18-2-2013, 09:02
Een digitale partij gaat mij te ver. Een politieke partij die ook digitaal gaat is een betere oplossing. @Hans. Nog even over het digitale LED scherm: Kan dat ding niet uit?

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
17-2-2013, 20:57
Beste Hans Schipper, goede vraag. Ik moet je doorverwijzen naar de verantwoordelijke wethouder waar we al geruime tijd contact mee proberen te krijgen. Ik denk dat komende week overigens wel nieuws op dit LED-front gaat brengen. Zie zelf overigens geen link met bovenstaande column.

Reactie: (hans schipper)
17-2-2013, 20:46
Voordat we gaan discussieren over deze gedachte wil ik graag weten wat er terecht ie gekomen van het voorstel van de directie van Cinema Oostereiland en het museum van de 20ste eeuw om uit de impasse over de LED-verlichtingsreclame te komen op het Oostereiland. Op 7-1-2013 werd dit voorstel aangekondigd via HoornGids. Op een vraag van mij wat het voorstel inhield kon toen geen antwoord worden gegeven, omdat het eerst met de wethouder moest worden besproken.