De Stadskroeg, een klassieker

16-3-2013 Zondag 17-03 inventarisveiling

COLUMN

LANG LEVE DE STADSKROE…
O, WACHT… GOFFERDOMME!

HOORN - Half april aanstaande stoppen Adri Braakman en Marijke Fonk hun exploitatie van De Stadskroeg aan het Hoornse Kerkplein. Adri heeft dan veertig jaar als kastelein in dit café achter de kiezen. Morgenmiddag wordt stamgasten en buitenlui alvast gelegenheid geboden om, tijdens een te houden emo-veiling, een aandenken uit het kroeg-interieur te scoren. Een en ander vormde voor Ko Boos aanleiding om het hier volgende natte memoriam te schrijven.

Op geboorte staat de doodstraf, zo veel is zeker. Op 16 april aanstaande sterft een Hoornse kastelein als Hoornse kastelein. Na veertig jaar gastheerschap(!) van De Stadskroeg aan het Kerkplein laat Adri Braakman na die datum de pompen aan andere handen. Gewoon: omdat het op is. Omdat je tegen water niet kunt zeggen dat het droog moet blijven. Omdat… Nou ja: daarom.

Het doet zeer.

Het doet zeer om hier aan te kondigen dat morgen, zondag 17 maart, een veilingfeessie wordt gebouwd rond memorabilia uit de Stadskroeg-inventaris. Vanaf 17.00 uur brengt veilingmeester/toeteroloog Wouter Hakhoff de catalogus onder de hamer. De eerste tachtig kavels zijn hot. Waarna de ware fetisjist nog kan azen op de volgende zestig items. Voorschouw vanaf 15.00 uur.

Daarna draait de kroeg nog een laatste ereronde van ’n maand. Maar my good Lord: wat laten Adri en Marijke een gat achter. De nieuwe exploitant is weliswaar van plan om medio juni door te gaan onder de naam De Oude Stadskroeg, maar het zal nooit meer De Stadskroeg zijn. Tutter – de Braakman-bijnaam waarmee maar vier Horinezen hem mogen bejegenen - is er uit. Nooit meer in het holst van de nacht die imitatie van ’n jaren zestig-hijgstem-van-de-radio, die via de versterkers aankondigt dat het tijd is voor de natte kier. Nooit meer die herbergier die vanachter zijn toog met tamboerijn, drumsticks, schuimspanen, sambaballen, shaker, en castagnetten de muziek opzwepers geeft. Nooit meer die pratende skippybal op die kruk, die terloops meldt ‘…nog commando te zijn geweest’, wijzend op ’n achterlijk klein rood baretje tegen de wand.

Alles heeft zich er afgespeeld. Er is gehuild om alle tegenstellingen waar mensen nu eenmaal om janken: bij geboorte en overlijden, bij huwelijk en echtscheiding, bij weerzien en afscheid, bij overwinning en verlies. Maar er is vooral gelachen. Omdat iedereen er kwam. Met name tijdens de fameuze jazz-middagen op zondag, toen de herberg jarenlang bekend stond als De Occasionhal. Van heinde en verre kwamen dan de vrijgezelle stieren skrapend voor het damhek staan. Ook hullie die door de week niet eens zo dzjèzzereg waren. Ze waren op flort naar leuke loslopende vrouwtjes met skappe tot zeuns toe. (= Westfries: een ‘schap tot zoons toe’ is een décolleté dat zich verdiept tot het zoonpunt van het kruisteken.)

Er kwamen maatpakken en tuinbroeken, brillen en toupetten, walrussen en lantaarnpalen, getatoeëerde Jerommekes en natte kranten. En iedereen had recht op de mening van iedereen. Als iemand beweerde dat Moby Dick een venerische ziekte was, dan was dat zo. En types die na het pissen zonder handen wassen een klauw pinda’s uit een bakje schepten terwijl ze Sartre citeerden, die had je ook. Gewoon: volle bak uit het volle leven. En dan kun je wel zeggen: ‘Ja, maar dat heb je toch in elke kroeg?’ Waar. Maar geen enkele kroeg is De Stadskroeg. We hebben het over de zweer, meneer.

Goed. Adri en Marijke voegen vanaf nu nog ’n maand lang ’n aantal korrels aan het zandkasteel toe. Daarna spoelt de vloed van de tijd een nat begrip naar de droge herinnering. Morgenmiddag breken milking moments aan. Komt allen. Koop iets tastbaars voor thuis. Iets, dat voor je gevoel alles aankleeft wat ooit ‘jouw Stadskroeg’ was. Gofferdomme.

Ko Boos

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
20-7-2019, 12:53
Beste Wim. Als je even bekendmaakt wie je bent en hoe je te bereiken bent, dan geef ik dat op enig moment wel door aan Adri en/of Marijke.

Reactie: (ik wim zoekt het adres van de heer BRAAK-MAAN VOOR HEEN ZAT BRAAKMAN IN STAST KROEG MAAR DAAR ZIT A BRAAK MAN NIET MEER IK ZOEK WOON ADRES VAN A BRAAK MAN HORN NL)
20-7-2019, 11:58
nee gewoon even door geveven het adres van de heer A BRAAK MAN HOORN.NL

Reactie: (wim)
10-10-2018, 08:48
Hallo \ En ik weet dat Adrie braakman uit de stads kroeg is Maar zal u weten het adres van Adrie braak man en marijen dan lees ik het graag

Reactie: (camiel)
17-3-2013, 21:16
Adri Marijke het is jammer, ik kwam zo nu en dan nog is een biertje doen. En natuurlijk de beroemde oudjaarsborrel waar het altijd feest is. Heel jammer zal jullie missen, ik wens jullie het beste gr

Reactie: (Robert Vinkenborg)
17-3-2013, 14:06
JE HEBT MIJ KO Marktonderzoekje: Ko Boos? geeft al zijn prachtige pennenvruchten altijd zomaar gratis weg. Nu moet u weten dat het niet de kaboutertjes zijn dit de schrijven, maar – met ware mierenvlijt – doet Ko dit zelf. Laten we al dit moois zomaar verdampen in het digitale niets of zouden zijn lezers tussen de 8 en 125 euro (voor een jaar lang onregelmatig Ko Boos) willen uitgeven om ook in printvorm van deze scribent te ontvangen? Per analoge post dan. Zodat we ook van hem, kunnen genieten als het internet een keertje plat legt. Zijn er misschien zelf durfals al blind in durven schrijven? Mail het robert@mediapunt.nl met als onderwerp: Je hebt mij Ko. Vertel wat Ko-in-print je waard is of leg uit waarom je het niks vindt. Schrijf zelf het bedrag erbij. Er gebeurt verder nog niks hoor! PS: Oh, noemen ze dit nou crowdfunding? Nou dat is dan maar zo! Als we nou 100 aanmeldingen krijgen, dan......

Reactie: (Floris Jonkers)
17-3-2013, 12:24
Adri en Marijke, bedankt voor decennia De Stadskroeg. Alles is al gezegd, mijn laatste nota is betaald, het leven gaat door. Maar het ABC van de Hoornse Horeca zal bij A voortaan Adri schrijven, bij B natuurlijk Braakman en pas bij de C gewoon cafe. Dat heb je wel verdiend. Tot op de terrassen en de op de Leugenbank van de Herinneringen. .

Reactie: (De Markies van Hoorn)
16-3-2013, 23:51
Wat een geweldige tekst, Ja nog enkele weken en dan is het over. Ik hoopo dat Adri en Marijke een mooi afscheid krijgen, er staat een grote doos in het cafe waar een ieder in een paar woorden zijn verhaal kwijt kan aan het stel, uiteraard is iets meer in de envelope ook toegestaan. Als er dan velen hun verhaal afstaan kunnen zij nog vele dagen nagenieten. Adri en Marijke veel sterkte met het verlaten van jullie kindje en al het goeds voor de toekomst in goede gezondheid. De Markies Frank

Reactie: (Wally Ooms)
16-3-2013, 23:40
De Stadskroeg! Veertig jaar alweer en gedurende al die jaren ben ik er gekomen. Het was er vertrouwd. En gezellig. Dankzij Adri en uiteraard ook dankzij Marijke. Je ontmoette er altijd wel bekenden en er viel op de een of andere manier altijd wel wat te beleven. Vanwege de uiteenlopende types die er kwamen en vaak ook vanwege de muziek. Er zullen veel Horinezen zijn die dierbare herinneringen hebben aan de Stadskroeg en daar behoor ik ook toe. De afgelopen jaren heb ik er mijn verjaardag gevierd en dat deed ik niet voor niets. Het gaat me dan ook echt aan het hart dat de Stadskroeg zal ophouden te bestaan. Althans zonder Adri en Marijke. Hopelijk zal de nieuwe kastelein er in slagen om op die zo fantastische lokatie een sfeervol café te laten draaien. Ik zal er bij zijn die laatste dagen van de Stadskroeg. Zoals het hoort.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
16-3-2013, 23:20
Het is een tijd van delen, bij deze:Wat prachtig beeldend verwoord Ko Boos. Uit jouw posting stijgen stemmen, muziek, klanken, gelach, rinkelend glas, gezichten, scènes en situaties op. Ze zweven boven mijn toetsenbord. Voegt het voor de geschiedschrijving nog wat toe dat mijn bedrijf Mediapunt er menigmaal een bedrijfsborrel hield? Ach welnee! Helemaal niets, bij het grootste en meeslepende dat deze posting ook oproept. Het leven zelf! Oh ja, was mijn laatste verjaardagfeest ook niet in de Stadskroeg? Of ik dat ooit zou vergeten, zo mooi. Zo warm, maar ook: zo gelachen! En zó dronken. Nee niet ik hoor. Anderen! Wat doet het er toe? Of ach, laten we toch maar de mooie, gedeelde herinneringen inlijsten. For the time being. Dat wel. Mijn anekdotes en klein bier vallen in het niet, maar dan ook volledig in het niet, bij de nieuwe realiteit voor Adri en Marijke. Twee horecaboegbeelden om alles wat Ko zo prachtig weet te verwoorden. Stadsgenoten die ik voel als deel van mijn gemeenschap, die ik de rest van mijn leven zal blijven groeten. Adri en Marijke, alleen en/of samen, zal ik zonder twijfel ook over een maand of twee tegenkomen nog en dan moet ik moet vragen: “Hoe is het nu?” Zeggen ze: “Goed”? Ik hoop het en het zal vast wel. Maar ik zal ze in de ogen moeten kijken om te zien of ze het menen! Maar eerst het nu. Er valt een gat. Wat Ko zegt: Gofferdomme. Kanjers, het ga jullie goed. Dank voor hoe jullie mijn stad kleurden. Onmisbaar. Zomaar een klant. Twitter: RoxyRobert - uitgever, maar dat was ik al in de Stadskroeg

Reactie: (Gerry Blokdijk)
16-3-2013, 22:11
Weer een monument weg uit Hoorn. Adri en Marijke bedankt. Ik sluit af met de woorden van Tutter. " De hoogste dames en heren, de barman heeft ook een sex leven."