Krijgt tunnel-referendum nu echte kans?

18-3-2013 Coalitie kan kostbare fout nog herstellen

COLUMN

HOORN - ”Foutje, sorry” Met deze woorden kan een kleine meerderheid in de Hoornse gemeenteraad in april weer de fout ingaan. De coalitie van Hoorn (”burger er meer bij betrekken...”) kan stoicijns doorgaan, foutje formeel herstellen, overgaan tot de orde van de dag en wachten hoe 28.000 kiezers in Hoorn in 2014 gaan stemmen.

Feit is dat de Hoor- en Adviescommissie Bezwaarschriften (HAB) deze maandag een helder advies naar buiten bracht. Vrij vertaald: De Hoornse gemeenteraad (althans een kleine meerderheid bestaande uit de fracties VVD, D66, VOCHoorn, CDA, Fractie Tonnaer en Fractie Van der Tuin) heeft op oneigenlijke gronden een aangevraagd referendum tegengehouden en de bevolking een belangrijk middel voor inspraak bewust onthouden. Een kwalijke zaak waarbij betrokken burgers, die mee wilden praten over investeringen ter waarde van tientallen miljoenen, door 18 raadsleden aan de kant werden geschoven.

Dat het College van B&W de burger niet serieus nam, was al lang duidelijk: Door wat te stuntelen met een Poort-van-Hoorn-site, een persberichtje hier, een maquette daar, een overlegje zus-en-zo... Dat maakte hun denken over inspraak al veel eerder duidelijk. Maar dat enkele onafhankelijke, verstandige raadsleden hierin meegingen en zelfs tegen het referendum stemden, heeft mij wel erg teleurgesteld.

Het wordt tijd dat de politiek de burger in Hoorn echt serieus gaat nemen. En niet alleen als we naar de stemhokjes gaan, maar gewoon... elke dag van het jaar. Niet alleen onze mening vragen als het College het aantal Koopzondagen wil uitbreiden, nee ook bij projecten die ons allemaal aangaan, tientallen jaren onze stad bepalen en tientallen miljoenen kosten! Alleen maar voor de vorm sites als www.iklaatmehoorn.nl opstarten werkt niet meer, of moeten wij burgers www.luisterdanooknaarons.nl beginnen?

De Hoornse politiek krijgt dankzij de uitspraak van de HAB een kans iets recht te zetten. En daarmee een grote groep inwoners het gevoel te geven dat ze er iets toe doen. Bijna 800 handtekeningen waren in korte tijd vergaard om te komen tot een referendum, maar die 800 mensen vertegenwoordigen natuurlijk een veel grotere groep. Bijna elke volwassen inwoner van Hoorn heeft over de Poort van Hoorn-plannen, en zeker de tunnel en de Carbasiusweg, een mening. Wees als politici eens blij met betrokkenheid, belangstelling, met meningen! Je bent als raadslid weliswaar voor 4 jaar gekozen, maar dat betekent niet dat je al die jaren de inwoners van jouw stad kunt negeren, ontwijken en in feite dus beledigen.

De HAB is helder: De gemeenteraad heeft op verkeerde gronden een referendum tegengehouden. Maar de HAB is helderder: De raad heeft de bevolking ook geen kans gegeven om een referendum te starten. Mag er niet vanuit gaan dat burgers vage (verplichte) bekendmakingen kunnen doorgronden. Nooit was er een duidelijk moment dat de burger wel kon inspreken in de Poort-van-Hoorn-plannen. De politiek zou pro-actief de burger bij dergelijke projecten moeten betrekken. Helder en moedig van onze HAB! Misschien moet de HAB maar meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.... Ik zeg: ”Stem HAB, stem voor rechtvaardigheid!”

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Maartje Brandt)
10-4-2013, 05:34
Beste Wim, Het helpt als je even kijkt op welke datum deze column is geschreven en over welke stemmingsuitslag het gaat. Dit gaat over de uitslag op 11 december jl., toen de uitslag 18/16 was, waarbij een raadslid ziek was. Dit raadslid was een lid van de pvda, welke gezorgd zou hebben voor een uitslag van 18/17, mits hij aanwezig was geweest. Een realistische, doch niet verbitterde groet,

Reactie: (Wim Mul)
10-4-2013, 02:40
18 voor en 15 tegen dat is géén kleine meerderheid die voor gestemd heeft beste verbitterden! Blijf gerust gekleurd en niet objectief reageren, dat mág maar is dat dan wél zo democratisch? Toon eens een keer respect voor genomen beslissingen. Dat deed de oppositie in vorige raadsperiode een heel stuk menselijker !

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
19-3-2013, 08:19
In aanvulling op mijn vorige reactie en de column: Maartje heeft gelijk dat Rene niet tegen het referendum-verzoek stemde. Hij zie in december 2012: "Ons referendum lag onder een dikke laag stof. Intentie er van was het betrekken van burgers bij de politiek. Nu gaan we ze wegbonjouren omdat er al eens over gesproken zou zijn."

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
18-3-2013, 23:39
Maartje, zie dit verslag-fragment: De fracties PvdA, HB, GL, HSP en SP (15 stemmen) ondersteunen de Structuurvisie ’De Poort van Hoorn’ niet, maar een meerderheid bestaande uit de fracties VVD, D66, VOCHoorn, CDA, Fractie Assendelft, Fractie Tonnaer en Fractie Van der Tuin (18 stemmen) ging wel accoord met de grootschalige plannen rondom het station. En dus ook met de aanleg van de Carbasiusweg en de bijbehorende tunnnel onder het spoor naar de binnenstad.

Reactie: (Maartje Brandt)
18-3-2013, 23:26
Volgens mij staat hier zeer onterecht de fractie Assendelft genoemd.