PvdA bezorgd over voortgang renovatie Sterflats Grote Waal

24-5-2013

HOORN - De fractie PvdA in Hoorn heeft vragen gesteld middels een brief aan h et College van B en W over de voortgang van de renovatie sterflats Grote Waal.

Aan het college van burgemeester en wethouders, de leden van de
agendacommissie en de leden van de gemeenteraad van Hoorn 


Betreft: art.43 vragen “Voortgang renovatie sterflats”.

Datum: 23 mei 2013.


Geachte dames en heren,


Op 12 juli 2012 heeft de raad een besluit genomen om akkoord te gaan met het model voor de nieuwbouw voor de E-blokken en om de 3 sterflats duurzaam te renoveren.

Hiermee wordt de monumentale status van de woonblokken A t/m D gehandhaafd. 
We zijn nu bijna 1 jaar verder. De 1e ster is gerenoveerd. Tijdens dat proces waren er  de nodige aanloop- en communicatieproblemen. Daarbij speelde de asbestsanering een belangrijke rol. Tijdens die renovatie waren er de nodige irritaties bij bewoners vanwege allerlei praktische zaken. Wij zijn daarover door verschillende bewoners geïnformeerd.

Enige tijd later kregen wij van bewoners berichten dat de renovatie zou worden gestopt. De fractie heeft daarop contact opgenomen met Intermaris en vragen gesteld over de voortgang van de 2e en de 3e ster.

Uit de beantwoording van Intermaris bleek dat er slechts sprake is van een evaluatie van de renovatie van de 1e  ster en geen sprake van opschorting van het werk. Met die kennis uit de evaluatie wil men met de  renovatie van de overige 2 sterren verder gaan. Niettemin blijven er hardnekkige berichten dat er meer aan de hand. Het gaat dan onder andere om het verlagen van het bedrag dat Intermaris wil uitrekken per te renoveren woning. Ook via facebook wordt openlijk gesproken over het opschorten van de renovatie van de overige 2 sterren. Bovendien ligt het werk stil.


In het besluit dat de raad vorig jaar juli heeft genomen is ook impliciet besloten dat er voor de renovatie en nieuwbouw en het verbeteren van het openbare gebied een convenant zou worden gesloten met Intermaris. Deze is na bijna 1 jaar nog niet getekend. Dat is ernstig omdat zonder de handtekening van Intermaris  nog van alles mogelijk is.


Voor de E-blokken zal een sloopvergunning nodig zijn . De PvdA is van mening dat er geen sloopvergunning moet worden verleend voordat de handtekening van Intermaris onder het convenant staat. Wij zijn van mening dat de commissie snel moet worden geïnformeerd over de stand van zaken en de voortgang om zo helderheid te verschaffen en de onrust onder de bewoners weg te nemen.


Vragen:
1.Bent u op de hoogte van de stagnatie van de renovatie van ster 1 en 2?

2. is het juist dat Intermaris het bedrag per te renoveren woning van ster 1 en 2 naar beneden wil bijstellen? Zo ja, wat is uw visie hierop in het licht van de besluitvorming die heeft plaatsgevonden in de gemeenteraad?

3. Is het juist dat het convenant nog niet is getekend en wat is de reden hiervan?

4.Bent u met ons van mening dat zolang het convenant niet is getekend conform afspraken die met het college en de raad zijn gemaakt geen sloopvergunning moet worden afgegeven?

5.Bent u bereid om z.s.m. de commissie te informeren over de voortgang van de renovatie?


Met vriendelijke groeten,
Namens de fractie van de PvdA,

Piet Bruijns

Reacties
Reactie: (richard hoek)
24-5-2013, 16:46
puntje 4 zou ik maar wel doen lijken wel kraak panden met die houten schoten