Ruimte voor groen in gezamenlijk plan Sterflats

7-6-2013 Adoptiegroen en speelplekken in Grote Waal

HOORN - Het college, de Huurdersvereniging Sterflats en Intermaris hebben samen een plan gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte rondom de Sterflats. Onder regie van de gemeente hebben de partijen daar het afgelopen half jaar intensief aan gewerkt. Het uiteindelijke globaal ontwerp ‘leefruimte tussen de sterren’ bevat veel ruimte voor spelen, recreëren, ontmoeten en groen.

Op 5 en 6 juni heeft het college het plan voorgelegd aan de bewoners van de Sterflats. Dit is over het algemeen goed ontvangen, en een aantal bewoners wil meedenken over de meer gedetailleerde invulling van het plan. In de raadscommissie van 18 juni wordt het plan en het benodigde krediet van 1,6 miljoen euro behandeld. Op 2 juli neemt de gemeenteraad daarover een besluit.

Wethouder Michiel Pijl is trots op het proces en het resultaat. ’Vorig jaar zijn we erin geslaagd om met elkaar te komen tot een gedragen model voor de nieuwbouw. In diezelfde geest zijn we verder gegaan. Dat heeft geresulteerd in een aantrekkelijk plan voor de openbare ruimte waar het college, de Huurdersvereniging Sterflats en Intermaris enthousiast over zijn. Hiermee kunnen we de Sterflats en het omringende gebied weer een prachtige toekomst geven.’

Spelen, recreëren en ontmoeten
Door het slopen van de E-blokken en het plaatsen van de nieuwbouw dichterbij de Weel, ontstaat er een groter gebied tussen de flats. Dit biedt ruimte voor nieuwe speelplekken, adoptiegroen (eigen invulling bewoners) en groene hoven. Het gevoel van veiligheid wordt bevorderd door besloten plekken open te maken. De Huurdersvereniging geeft aan: ‘We zijn erg tevreden dat de accenten van het oorspronkelijk ontwerp, waaronder de groene hoven, in dit plan behouden zijn gebleven.’ In het hart van het gebied is een ‘kindlint’ opgenomen, waaraan verschillende speelplekken zijn gekoppeld: het (bestaande) basketveldje, een nieuwe speelplek, en ruimte voor avontuurlijk spelen in het groen nabij het water. De Alkmaarder Trekvaart die langs de Sterflats loopt, wordt verbreed. De oevers worden ecologisch ingericht. Er komt een aantal steigertjes bij de woonblokken aan het water en men kan met een bootje vanaf de Sterflats varen. Er komen extra wandelroutes tot aan de dijk.

Eigen invulling groen
Bewoners krijgen de gelegenheid om delen van het groen zelf in te richten en te onderhouden. Je kunt daarbij denken aan een vlindertuin of een moestuin, of een andere invulling die aansluit bij de wensen van bewoners. Het samen inrichten en onderhouden zorgt voor meer onderling contact en betrokkenheid in de buurt. Uiteraard begeleidt de gemeente dit proces en stelt de nodige materialen en middelen beschikbaar. Inmiddels hebben meerdere bewoners zich opgegeven om mee te denken over de invulling van het groen en over de speelvoorzieningen.

Parkeren
De parkeerplaatsen komen dichter bij de flats te liggen, waardoor bewoners hun auto dicht bij hun woning kunnen parkeren. Het plan voorziet in een betere verdeling van het aantal parkeerplaatsen per Ster, waarbij rekening is gehouden met een hogere parkeernorm.

Verdere proces
In de raadscommissie van 18 juni wordt het plan en het benodigde krediet van 1,6 miljoen euro behandeld. Op 2 juli neemt de gemeenteraad daarover een besluit. Na een positief besluit van de raad gaan gemeente, Huurdersvereniging en bewoners werken aan de verdere invulling van het plan. De start van het opnieuw inrichten van het gebied hangt af van de sloop van de E-blokken, de nieuwbouw en de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. De gemeente wil het plan gefaseerd uitvoeren, waarbij de aanpak van het gebied bij de dijk al begin 2014 kan starten.

Sterflats
De Sterflats bestaan uit drie flats, genaamd Ster 1, 2 en 3, en iedere flat bestaat uit de woonblokken A tot en met E. Vorig jaar is Intermaris gestart met de renovatie van Ster 3. De E-blokken worden binnenkort gesloopt en in plaats daarvan worden drie nieuwe woonblokken gebouwd. Op 10 juli 2012 is de raad akkoord gegaan met de contouren van de nieuwbouw en het realiseren van maximaal 61 woningen.