Vredig Hoorn klaar voor koninklijke ontvangst

10-6-2013

Column

Het is 2013. Het is vredig in Hoorn. De ideale stad waar bloemen bloeien, vogels fluiten, vlaggen wapperen, alle steentjes kaarsrecht liggen, stoepjes geboend zijn, je niet struikelt over fietsenrekken, geen auto’s rijden, geen pandjes te koop staan, burgers juichen, kinderen zingen, horecabedrijven, terrassen en winkels gesloten zijn… Het is feest in Hoorn. De Koning en Koningin komen. Om het Echte Hoorn te ontdekken. Met Veel Talent.

Met vereende krachten was de laatste weken in onze stad gewerkt aan een ideale ontvangst van onze Koning en Koningin. Daardoor kregen ze tijdens een wandeling van “de Grote Oost” naar “de West” (aldus RVD) op die zonnige vrijdag een perfect beeld van het dagelijks leven in Hoorn. Tijdens de twintig minuten durende wandeling vertelde de burgemeester enthousiast over het gelukkige volkje in dat historische stadje. En over de lokale helden Coen, Bontekoe en Saunders.

Máxima en Willem-Alexander keken hun ogen uit. Hoe leefde dat eigenaardige volkje toch? Waarom staan in heel Nederland huizen te koop en winkels te huur, maar hier in Hoorn niet? En waarom drinken ze uit plastic bekertjes? En zijn ze allemaal werkeloos? Alle bedrijven zijn immers gesloten. En hebben ze hier geen toneelzaaltje? Waarom spelen ze anders theater op straat?

Eerder hadden ze die dag al kennis gemaakt met de provincie Friesland en ’s middags is Noord-Holland aan de beurt. Tijdens de oversteek van Stavoren naar Enkhuizen maakten ze kennis met 100 nauwkeurig geselecteerde inwoners uit beide provincies. Wat waren die allemaal gelukkig en tevreden.

Máxima en Willem-Alexander vielen vrijdagavond rustig in slaap. Ze hadden een voldaan volk in een vredig land in aandoenlijke oudhollandse stadjes. Wat was zo’n kennismaking met het vaderland toch nuttig.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (voorthuijsen o)
14-6-2013, 17:05
Ondanks dat iedereen zich vreselijk zal uitsloven en zich met man en macht in zet om het bezoek tot een succes te maken,waarom houd ik dan toch altijd het gevoel dat het deze mensen die net als wij van vlees en rood bloed zijn geen fuck interesseert waar eeuwen geleden de plaatselijke kantklosser, netten boeter of pottenbakker gewoond heeft? De verveling straalt er nog net niet vanaf en ik heb diepe bewondering dat deze mensen in het openbaar nog net niet staan te gapen bij het zien van al onze prachtige cultuur,een rol het blijft een rol die ze spelen.Verder aardige mensen naar buiten toe daar niet van.

Reactie: (Juliette)
14-6-2013, 10:15
je hebt het helemaal niet goed gelezen Jeroen. En we mogen allemaal voor of tegen dit bezoek zijn en ik ben tegen,want ik vind het 1 grote poppenkast die veel te veel centen kost.Verder vind ik onze nieuwe Koning en Koningin hele leuke mensen.

Reactie: (Jeroen Vogel)
13-6-2013, 23:38
Beste Hans, mijn reactie lag qua schrijfstijl meer in het verlengde van jouw column. Ik ga niet in op het aangeharkte gedeelte van dit bezoek (hoewel ik mijn huis ook altijd nog even extra schoonmaak voor ik visite krijg), maar op de tonatie in veel reacties - ook de open brief aan KH van GL Hoorn en hare kritische excellentie Grossherzogin Juliette von Schreierei zu Schouten. Mijn reactie was dan ook off topic, jouw column (leuk geschreven!) een aanleiding. On topic: Ik was vandaag de stad aan het bewandelen met een Hoornse wereldreiziger die juist retour is gekomen (Oostereiland vond-ie goed gelukt, het beeld van Bontekoe werd hoofdschuddend als oneervol naar de beroemde scheepsman toe genoemd) en op de Roode Steen spatte de ijver ervan af. Er werd zand tussen de keitjes gedaan, enorme bloembakken op een pick-uptruck van de gemeente werden aangevoerd, mensen op het Grote Oost waren hun ramen aan het zemen en de stoepjes aan het vegen. Het enige dat jammer is, is dat er zo'n aanleiding voor nodig is. Zo krijgen Wim en Max inderdaad niet een erg realistische indruk.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
13-6-2013, 11:09
Hoi Jeroen, gefeliciteerd met alle bijval :) Overigens lijken een aantal lezers niet door te hebben dat ik niet tegen het bezoek ben. Ik vind dat het meer in de stijl zou moeten zijn die KH zelf vroeg: "Sober en eenvoudig". Volgens mij willen de Oranjes een eerlijk beeld krijgen en in mijn visie is een stukje Hoorn nu wel erg 'aangeharkt', denk aan gesloten bedrijven en het verzoek TeKoop-borden te verwijderen. Misschien ga ik met mijn dochtertje wel even kijken zelfs... Toevallig (echt waar) las ik haar deze week een boekje voor over een Koningin die op bezoek kwam bij een kleuterschool. Toen vertelde ik nog dat in ons Hoorn deze week een echte koning en koningin komen.

Reactie: (Jeroen Vogel)
13-6-2013, 01:19
@Sjaak en @Gerard Graag gedaan, natuurlijk. En sportief dat de redactie het stuk ook laat staan en ruimte biedt voor beide kanten van dit verhaal. Het is, laten we wel wezen, een storm in een glas water. Het staatshoofd en zijn vrouw komen hier twintig minuten op bezoek, er is een zes uur lang durend feest met optredens, de middenstand en horeca kunnen er hun voordeel mee doen. Je kunt overal wel een punt van maken, maar zolang de vrijheid van niemand in het geding komt, mensen niet valselijk worden beschuldigd en we het hebben over 80.000 euro op een jaarbegroting van 179 miljoen euro (gemeente Hoorn in 2013) lijkt het me gezelliger om Koning en Koningin gewoon te ontvangen. Het feit dat er in de afgelopen twaalf uur geen weerwoord op m'n proza is verschenen en ik zes e-mails van (enkele prominente) Horinezen heb mogen ontvangen die het standpunt "waar hebben we het nou eigenlijk over?" ondersteunen, zegt in al haar objectiviteit genoeg. We zijn een Koninkrijk, we hebben aldus een Koning. Die trekt weleens het land in. Had het een president geweest, had het dan minder gekost? I don't think so.

Reactie: (Sjaak Entius)
12-6-2013, 18:41
Jeroen, dat noemt men de zwijgende meerderheid. Bedankt dat je het voor deze zwijgende meerderheid zo mooi verwoord hebt.

Reactie: (Gerard Koster)
12-6-2013, 15:55
Dankjewel Jeroen eindelijk iemand met een positieve blik, ik denk dat de meerdeheid met je stukje instemd.

Reactie: (Jeroen Vogel)
12-6-2013, 12:49
Op 23 april 2013 beleefde Hoorn haar eerste Koninklijke Dag van het Jaar. Prinses Maxima kwam op bezoek en kreeg een prachtig program voorgeschoteld door de lokale Showband. De mensen waren hartelijk, de optredende kinderen zetten hun beste beentje voor in hun eigen toneelzaaltje en je voelde de culturele authenticiteit van that quaint town in the province. Hoorn kwam op Maxima over als een soort Utopia en die avond zei ze tegen haar man, de aanstaande koning: "Wim, ik weet dat je jouw kennismakingstour met het land zo sober mogelijk wil doen, maar we moeten toch echt Hoorn aandoen. Ik heb er zo genoten vandaag, de mensen zijn zo hartelijk." Prins Willem knikte. "Tuurlijk, schat. Als ik jou daar een plezier mee kan doen, dan gaan we ervoor. Ik zal het doorgeven aan de staf." En zo geschiedde. Het bezoek werd geregeld, de publiciteitsmachine werd aangezet en de mensen in Hoorn plus de andere steden begonnen zich voor te bereiden. Het Staatshoofd komt op bezoek. Maxima opende omstreeks half mei een brief en zag dat deze afkomstig was van de Hoornse fractievoorzitter van GroenLinks. "Wim," zei ze, "ze willen liever niet dat we naar Hoorn komen. Hun programma kost hen teveel." "Maar dat is toch niet onze schuld? Ik heb gevraagd of men het sober wilde houden. Hoeveel kost het Hoorn?" "80.000 euro, schrijft hij." Wim draaide zich naar zijn hofdame. "En Enkhuizen?" "45.000 euro, hoogheid." "Nou, dat is toch niet onze schuld dat Hoorn 35.000 euro meer besteed? Begint me wel te benieuwen wat men daar zoal in gedachte heeft..." "Maar toen ik op 23 april in Hoorn was," zei Koningin Maxima, "was men zo aardig en deed niemand moeilijk. En dan nu die brief. En die reacties op het internet. Zoals die mevrouw Schouten, die wil dat het geld liever aan speelgoed en andere materialistische zaken wordt besteed dan aan de ontplooiïng van talent. Ik weet nog dat ik zelf aan dansen deed en we mochten een opvoering doen voor de burgemeester. Wat was ik daar toen trots op! En die herinnering is mij dierbaarder, zeg ik je, dan veel van mijn verjaardscadeaus bij elkaar." "Schat," sprak de nieuwbakken Koning, "zolang de burgemeester van Hoorn ons niet afbericht per sms of telex of fax, gaan wij gewoon naar Hoorn en ik weet zeker dat enkele azijnpissers het niet zullen verzuren voor ons. Dat het 80.000 euro kost, is niet onze schuld. Wij gaan gewoon zorgen voor wederzijdse gezelligheid en houden ons niet met politiek bezig. Dat doen de meeste Hoornaren ook niet, denk ik."

Reactie: (Juliette Schouten)
11-6-2013, 10:23
En al die lieve kindjes die gaan optreden aanstaande vrijdag, ze weten het niet. Ze weten niet dat papa en mama mee betalen aan dit peperdure, onzinnige toneelstuk. Ik denk, dat de meeste kinderen toch liever nieuw speelgoed, kleding, schoenen, lidmaatschap voor sport, enz. krijgen dat deze onzin.

Reactie: (Carmen)
11-6-2013, 10:19
Alleen heeft de gemeente de glasbakken over het hoofd gezien die daar, beklad en wel, nog staan! Shock en horror, wat moeten Max en Lex daar nu van denken?

Reactie: (loesmara)
11-6-2013, 10:11
tuuuurlijk. mooi stuk Hans. eindelijk weer eens iets te lachen. (hoewel het eigenlijk om te huilen is)

Reactie: (Brigitte van den Broek)
11-6-2013, 09:07
wat een mooi sprookje, en men leefde nog lang en gelukkig...

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
10-6-2013, 22:11
Voorlichtster Gemeente Hoorn: "Het is volledig toeval dat het vervallen terrein voor het Gat van Hansen zeer recent is opgeknapt met plantenbakken." Koning en Koningin verlaten immers Hoorn via West en Achterom, ehh, nee via de Westerdijk.