Gemeente Hoorn verkoopt Missiehuis aan projectontwikkelaar

Restauratie en nieuwbouw met kantorenvilla’s

Het voormalige missiehuis op de Blauwe Berg en het bijbehorende park worden verkocht aan bouwbedrijf M. J. de Nijs & Zn BV uit Warmenhuizen. Dit hebben B en W van Hoorn dinsdag besloten. De Nijs wil het bestaande gebouw restaureren en verbouwen. Het gaat dienen als kantoorruimte, als trouwlocatie, voor maatschappelijke doeleinden, als conferentieruimte, als medisch centrum en voor activiteiten op sportmedisch gebied en/of een museum of galerie. De projectontwikkelaar betaalt maximaal 2,8 miljoen euro voor het complex. De gemeente Hoorn heeft het gebouw in 2002 aangekocht voor ruim 3,4 miljoen euro.
 
Opvallend is dat de grootste fractie in Hoorn, de PvdA, zeer recent een eigen Cultuurnota heeft uitgebracht waarin als aanbeveling letterlijk staat:
Mogelijkheden onderzoeken tot bijeenbrengen van instellingen op het gebied van kunst en cultuur in het Missiehuis.”

Of de PvdA-fractie op de hoogte is van het besluit van het ’eigen’ College, is dus twijfelachtig.
 
De verkoop van het missiehuis krijgt nog deze week zijn beslag, zodat de nieuwe eigenaar met ingang van het
nieuwe jaar huurcontracten kan afsluiten met de huidige gebruikers. Dat zijn onder andere de GGD, de GHOR (Geneeskundige Hulp bij Rampen en Ongevallen) en de Ambulancedienst. Zij zullen tijdelijke contracten krijgen aangeboden in afwachting van een definitieve bestemming en verbouwing van het missiehuis.

Voor de restauratie en herbestemming van het missiehuis, een gemeentelijk monument, schakelt De Nijs architectenbureau J. van Stigt in. Dit bureau is onder andere bekend van de verbouwing en herbestemming van het Entrepotdok en het Olympisch Stadion in Amsterdam en het voormalig Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

De verkoop levert de gemeente Hoorn een bedrag op van 2,5 tot maximaal 2,8 miljoen euro, afhankelijk van de hoeveelheid te realiseren extra kantoorruimte. In de koopovereenkomst van de gemeente met De Nijs is afgesproken dat de totale nieuwbouw – gedacht wordt aan vier tot vijf kantorenvilla’s -  niet meer dan 5.000 vierkante meter zal bedragen. Voor zowel het bestaande gebouw als de nieuwbouw moet het bestemmingsplan worden aangepast. Uiterlijk in 2008 wil de nieuwe eigenaar over alle benodigde bouwvergunningen beschikken. Als dat onverhoopt niet lukt is de gemeente Hoorn verplicht het gebouw en de grond tegen dezelfde prijs en onder dezelfde condities terug te kopen.

De gemeente Hoorn heeft het gebouw in 2002 aangekocht van het Samenwerkingsorgaan Westfriesland (SOW) voor ruim 3,4 miljoen euro. Een deel van de grond wordt gebruikt voor het Regionaal Historisch Centrum in aanbouw en de aanleg van een ontsluitingsweg.