Fractie Tonnaer; ”Grens van tolerantie park Risdammerhout bereikt”

7-8-2013

HOORN - De fractie Tonnaer blijft zich hard maken voor de aanpak van overlast in het wijkpark Risdammerhout. Volgens de fractie is bij de bewoners rondom het park de grens van tolerantie bereikt. In de brief, waarin de fractie wederom haar zorgen uit, valt het volgende te lezen;

Aan
College van Burgemeester en Wethouders, gemeente Hoorn

Hoorn, 6 augustus 2013

Betreft: vragen over opvang thuis- en daklozen in Risdammerhout volgens art. 43 van het Reglement van Orde.

Geacht College,

Tijdens de raadsvergadering van 2 juli jl. heeft onze fractie u gevraag op te treden tegen de overlast die wordt veroorzaakt door thuis- en daklozen in wijkpark Risdammerhout.

Voor buurtbewoners en voor gewone gebruikers van Risdammerhout is de grens van tolerantie bereikt. 18 juli jl. stuurden wij een e-mail naar de wijk coördinator Risdam-Nieuwe Steen. Wij verzochten hem door stadstoezicht en politie kordaat te laten optreden tegen de overlastveroorzakers in Risdammerhout en winkelcentrum de Huesmolen.

Al in december van het vorig jaar heeft onze fractie u schriftelijk vragen gesteld en verzocht op te treden tegen steeds meer overlast van meerdere figuren die drank gebruiken op de openbare weg. Daarbij hebben wij u gewezen op een aantal artikelen uit de Algemeen Plaatselijke Verordening Hoorn 2010. Volgens deze artikelen is het mogelijk op te treden tegen overlast, baldadigheid en hinderlijk gedrag.

Locoburgemeester Louwman heeft een brief gestuurd naar de bewoners van de omgeving Risdammerhout. Daarnaast heeft de locoburgemeester de gemeenteraad per brief geïnformeerd. De buurtbewoners en onze fractie waarderen het zeer dat de locoburgemeester rechtstreeks informatie geeft aan de buurtbewoners over de situatie van de thuis- en daklozen die verblijven in Risdam-Zuid. In de brief van Louwman wordt toegegeven dat er overlast wordt veroorzaakt, maar dat deze overlast slechts beperkt te beteugelen is. Om de overlast te bestrijden worden een vijftal acties uitgezet. Vier van de vijf acties geven ons vertrouwen dat de overlast wordt verkleind. Over punt 4, ontzegging nachtopvang, maken wij ons zorgen.

Wij vermoeden dat thuis- en daklozen die als straf geen gebruik mogen maken van de nachtopvang in de avond en nacht overlast gaan veroorzaken in het wijkpark of in de buurt van het park. Ze zullen daar gaan slapen of zich langdurig ophouden. Ontzegging van de nachtopvang verhoogt de overlast in de buurt.

Uit de brief van Locoburgemeester Louwman blijkt verder dat deze een gedoogzone heeft aangewezen in wijkpark Risdammerhout voor thuis- en daklozen. Feitelijk heeft de locoburgemeester een openluchtdagopvang voor thuis- en daklozen gerealiseerd waar aparte regels gelden. De plek rond de vijver wordt voor gewoon gebruik aan het wijkpark onttrokken. Wij vrezen dat door een bepaald gebied in het park als gedoogplek aan te wijzen, de overlast zal toenemen en bij de thuis- en daklozen de indruk wordt gewekt dat overlast binnen het afgeschermde gebied toegestaan is.

Vanwege bovenstaande stellen wij u een aantal vragen in overeenstemming met artikel 43 van het Reglement van Orde.

1. Nauwelijks 20 dagen na de raadsvergadering van 2 juli jl. heeft de locoburgemeester of het college van B&W besloten in wijkpark Risdammerhout een apart gebied aan te wijzen voor verblijf van thuis- en daklozen. Wie heeft deze beslissing precies genomen; de locoburgemeester of het college van B&W;

2. Gelden voor de gebruikers van de openluchtdagopvang Risdammerhout dezelfde regels uit de APV als voor gewone gebruikers van het park;

3. Bent u het met ons eens dat ontzegging van nachtopvang ertoe leidt dat thuis- en daklozen in het park of in de buurt van het opvanghuis gaan slapen en overlast zal toenemen;

4. Hoe lang blijft het gebied rond de visvijver een aparte status houden voor thuis- en daklozen ?


Vriendelijke Groet, namens de Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer (gemeenteraadslid)

Reacties
Reactie: (Poll)
18-8-2013, 14:43
@Voorthuijsen: Zie reactie van Constance Velthuijs 10/08-11.21uur.

Reactie: (voorthuijsen o)
17-8-2013, 10:35
Er zijn wel degelijk daklozen die naar de dagbesteding gaan. Ze willen wel hun probleem aanpakken. Deze zitten niet op het bankje aan het water.Het volk wat daar hangt is onbemiddelbaar, zwaar verslaafd en niet meer te helpen.Plus dat het werkt als een magneet. He het is daar gezellig, ik kan daar drinken zonder gezeik daar moet ik bij zijn.Wie er een oplossing heeft voor verslaafden die niet meer te helpen zijn en niet meer geholpen willen worden mag het hier nu vertellen. De gemeente dacht dat deze plek het minste overlast zou bezorgen aan omwonenden en parkbezoekers, dat was dus een zware vergissing.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
16-8-2013, 23:02
Vandaag in Één Vandaag (en al eerder in De Volkskrant en voordien in Het Parool), het succesvolle project in Amsterdam Oost, waarbij alcoholverslaafden uit het Oosterpark aan het werk gezet werden om park en straten schoon te maken. Beloning op het einde van de middag: enkele blikjes koud bier. Maar er zijn overal in het land, in gemeenten met doortastende wethouders en pro-actief werkende ambtenaren méér van dit soort succesvolle projecten. Centrumgemeenten maatschappelijke opvang - waar Hoorn er één van is - werken al langer met het Stedelijk Kompas. Centrumgemeenten werden in 2007 verplicht deze op te stellen. Deadline destijds gesteld door Ministerie van VWS: september 2007. De meeste gemeenten haalden dat (de toen al actieve gemeenten hadden hun sociale kaart al goed op orde). Hoorn kakte er achteraan, het Stedelijk Kompas voor Hoorn en Westfriesland werd pas (na veel aandringen uit de regio) in december 2009 vastgesteld. En nog weet niet iedereen wat er in staat, want dit Stedelijk Kompas is heel moeilijk terug te vinden op de gemeentelijke website...

Reactie: (Diet IJskes)
16-8-2013, 18:45
VNG heeft hier een stappenplan Stedelijk Kompas voor ontworpen. De titel is: Intensivering van de aanpak van dakloosheid. Breda, Eindhoven, Helmond heeft met succes de aanbevelingen uitgewerkt. Ook een centrumgemeente zoals Hoorn kunnen met dit stappenplan aan de slag. Lees ook op de site van www.trimbos.nl over het bovenstaande. Wethouders en ambtenaren van Hoorn: de vakantie is voorbij; AAN DE SLAG!

Reactie: (Juliette Schouten)
16-8-2013, 15:16
G. Blokdijk, welk plan heb jij in gedachten om dit probleem te verhelpen? Mense roepen van alles,maar komen niet met een eventuele oplossing. En geitenwollen sokken? Daar is helemaal niks mis mee. Lekker warm,oersterk en niet uit China.

Reactie: (gerard vd draai)
16-8-2013, 14:29
De overlast in De Huesmolen wordt ook steeds erger. Waarom wordt de openbare dronkenschap van die groep daar toegelaten, en dat ze overal hun bierblikjes neersmijten? Ook bij Vredehoftunnel hangt steeds meer gespuis. Waarom laat een raadsmeerderheid incl. Tonnaer dit wanbeleid van het college toe? Raadsvragen stellen heeft geen zin als je tegelijk het college de hand boven het hoofd houdt...

Reactie: (Constance Velthuijs)
10-8-2013, 11:21
Poll Wideck, snapt U dat niet??? De burgemeester en wethouders zijn dan benauwd, dat ze over de streep gaan en de verslaafden hun tuin uit knuppelen met alle gevolgen van dien! Dan belanden zijzelf in de bak! HA,HA,HA, ziet U dat voor zich? Ik wel!

Reactie: (Poll Wideck)
10-8-2013, 10:50
Kan iemand mij misschien uitleggen waarom zuipers, verslaafden en lawaaimakers nou nooit eens fijn in de achtertuin van een Burgemeester of Wethouder worden opgevangen?

Reactie: (Constance Velthuijs)
10-8-2013, 10:32
Kleine kinderen kunnen in de vakantie een huttendorp bouwen, deze verslaafden kunnen dat vast ook! De vraag is WAAR? Een soort verslaafden dorp met door henzelf te graven latrines! Wat je zelf creëert verniel je niet zo snel! Idee Fix?

Reactie: (Arch Angel)
9-8-2013, 23:44
Voor mijn part beginnen die klaplopers een knutselclub ergens achteraf op omheind gebied!! Met aanvoer van goedkope drank wat dat drinken ze anders ook! En ook de medicatie die ze nodig hebben zou daar geleverd moeten worden. Want het is al vaak voorgekomen dat ik een lege antidepressiva strip vond. Doodeng idee dat zo'n tablet op de grond terecht komt en opgegeten wordt door een bijvoorbeeld een hond. En de kans is groot dat dat een keer gebeurd want de gasten die weten om 12 uur 's morgens van voren niet of ze van achter nog leven! De overlast is zo langzamerhand niet te harden. Vecht/scheldpartijen, wild plassen en poepen, rotzooi ed zijn daar de orde van de dag. Er zijn mensen die hun geliefde Risdampark waar ze al vele jaren komen mijden. Want de rust en schoonheid is er ver te zoeken sinds die zielepoten er zitten! Ik hoop echt dat er snel een oplossing voor dit steeds groter wordend probleem komt.

Reactie: (F. Pol)
9-8-2013, 20:10
Mevr. Schouten, als ik uw al reacties over over de berichten in Hoorn Gids lees, dan springen de tranen ervan in mijn ogen. Niet van uw mededogen maar wel van ach, weer z'n reactie...

Reactie: (Gerry Blokdijk)
9-8-2013, 19:18
Een goede dagbesteding? Ze verdomme het gewoon om hun eigen lege bierblikjes op te ruimen. In de vroege morgen maken medewerkers van de gemeente de gedoogplek weer schoon. Dus mevr. Schouten hou op met dat geiten wollen sokken geratel.

Reactie: (Juliette Schouten)
9-8-2013, 18:54
In de brief las ik dat het gaat over thuis-en daklozen, dus daarom dacht ik dat deze mensen, die in de brief figuren worden genoemd, geen dak boven hun hoofd hebben. Maar wel of geen eigen plek onder de Zon, mensen die zo erg verslaafd zijn, kun je niet door laten medderen. Natuurlijk willen velen van hun vaak niets, ze zijn verslaafd en aan dat leven vaak al gewend. Maar moet de regering hun erge verslavingen dan maar in stand blijven houden? Dat is toch voor niemand goed. Ze hebben goede dagbestedingen nodig en dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten.

Reactie: (Evert Sijm)
9-8-2013, 13:46
Mevr. Schouten, de overlast wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door personen die wel een dak boven hun hoofd hebben. Deze gedoogplek heeft een aanzuigende werking op dit soort gasten. De namen zijn allang bekend bij de gemeente en de politie. U woont weet niet waar u over praat. Deze gasten willen helemaal niets, geen hulp, geen dagbesteding alleen maar hand ophouden en zuipen, slikken en spuiten. Ik woonde in een prachtige rustige wijk die nu ineens op zijn kop staat door een idiote beslissing van de gemeente Hoorn.

Reactie: (Ton Kuijler)
9-8-2013, 12:01
@Juliette, in het kader van de bezuinigingen is het niet meer noodzakelijk om mensen op het rechte pad te brengen, als je niet zelfredzaam bent ben je er niet meer en zoek je het maar uit.

Reactie: (juliette Schouten)
9-8-2013, 10:55
Begrijpelijk dat mensen last hebben van deze doelgroep. Maar het gaat hier wel over mensen die geen huis hebben en ziek zijn. Waarom houdt onze regering deze mensen ziek? Waarom krijgen ze geen dagbesteding en een eigen dak boven hun hoofd?

Reactie: (Caspar)
8-8-2013, 13:21
Het ziet er inderdaad naar uit dat de situatie alleen maar erger wordt daar in het park. Voorheen stonk de hellingbaan hier bij mijn appartement in de Huesmolen naar urine, maar nu is dat gelukkig afgelopen... Wat hier al eerder is aangehaald, is dat de groep met randfiguren veel groter is geworden rondom de visvijver. Met mooi weer worden er sons zelfs vreugdevuren ontstoken daar, en liggen die types half bloot voor pampus op de grond. Overigens hoorde ik een dronken vrouw zeggen als argument dat ze daar graag samen zijn, dat ze wel eens wat overvallen door de jongens die zich ophouden bij de Vredehoftunnel. En met meer voelde ze zicht veiliger en sterker tegen hun...

Reactie: (Ton Kuijler)
7-8-2013, 15:44
Het blijkt dat er voor "andere" mensen dan de vaste bewoners van Hoorn andere normen gelden. Landloperij, openbare dronkenschap, vervuiling van het park geen probleem joh. Bijna dagelijks rijden er een politie auto of ambulance door het park omdat er weer eens problemen zijn. Vissen zonder vergunning, fietsen in het park, het resultaat is een bekeuring zoals je deze ook krijgt bij fout parkeren de Kliko of groenbak niet op tijd binnen een paar kilometer te hard rijden etc etc. Klasse justitie dus, geef die gasten een omheinde ruimte aan de rand van Hoorn maar haal hen in ieder geval uit een voorheen nette woonwijk weg.

Reactie: (Everst Sijm)
7-8-2013, 10:17
Het is allang geen plek meer voor de "bewoners" van de opvang aan de Scheerder. Het is een opvangplek en gedoogplek geworden voor alle alcoholisten en junks uit de buurt. "Mooie" brief ontvangen waarin het twee sporen beleid wordt uitgelegd. Dit kwam hier op neer dat wij de overlast maar moeten accepteren omdat dit een aangewezen plek is. De enige instantie die ons nog serieus neemt is de politie. Maar ja zoals de Master als zegt het is water naar de zee dragen.

Reactie: (Brigitte van den Broek)
7-8-2013, 10:06
officiele brief, en dan spreekt men over meerdere figuren ???