HOP, HOP, Hoorn in galop

22-9-2013 Frisse wind in Hoornse politiek?

COLUMN

Terwijl onze volksvertegenwoordigers en burgemeester en wethouders dit weekend in Leeuwarden een Sinterklaas-feestje vierden, werd de naam van de jongste Hoornse politieke partij bekend: ”HOP”, ”Hoornse Onafhankelijke Partij”. Het programma van de partij is nog niet bekend, maar onderwerpen als de Autotunnel en de Toegangstijden Horeca komen zeker naar voren. Hoorn loopt zich warm voor boeiende en spannende Gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Het rommelt al een tijdje in het Hoornse. Op verschillende plekken, en in verschillende samenstellingen, komen geluiden over onvrede naar voren. Social media spelen daarbij ook zeker een rol. Op de plek waar wij allemaal vertegenwoordigd zouden moeten worden, in de gemeenteraad dus, rommelt het ook al enige tijd. Raadsleden lopen over naar andere fracties of beginnen voor zichzelf. Met als gevolg dat we nu 11 fracties in 1 Hoornse gemeenteraad hebben. 11 fracties dus met gemiddeld iets meer dan 3 raadsleden elk.

Het is dat globaal de helft van de raad nog netjes aan de hand van het College van B&W ’meewandelt’ anders was er al helemaal geen ’daadkracht’. Nadeel is dat belangrijke voorstellen van B&W soms met een superkleine meerderheid (bv 1 stem) worden aangenomen. Geen stevige basis dus om onze stad te leiden in deze onzekere tijden. En voor de consument/kiezer niet makkelijk om een keuze te maken uit het woud van 11 (tot voor kort zelfs 12) fracties. (En mogelijk dus 13 als de ChristenUnie meedoet...)

Dat er een nieuwe politieke partij mee zou gaan doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Hoorn was al even bekend. Maar dit weekend werd de naam ook onthuld: ”HOP”, ”Hoornse Onafhankelijke Partij”. Eén van de initiatiefnemers, Robert Vinkenborg, onthulde de naam deze zondagmiddag via Facebook.

Via dat kanaal had zijn groep ”Westfries/Hoorns Open Discussie Platform” in relatief korte tijd al een schare van lezers gekregen. Talloze discussies over Hoornse zaken zijn er het afgelopen jaar gevoerd en uit veel reacties bleek de onvrede over de ’politiek’ in Hoorn.

Deze onvrede werd nog eens versterkt nadat de Hoornse politici bleven volharden in een ”nee” tegen een aangevraagd referendum over de autotunnel onder het spoor. Technische argumenten werden aangevoerd waarom een referendum niet mogelijk zou zijn en dit zette nog meer kwaad bloed bij een groep inwoners van Hoorn. Hoewel uiteindelijk de rechter de houding van de gemeenteraad bekritiseerde, moest ook hij op formele gronden de politici het voordeel van de grote twijfel geven.

Dat er nu een nieuwe politieke partij mee gaat doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 heeft de Hoornse politiek dan ook helemaal aan zich zelf te danken. Velen herinneren zich ook nog de discussies rond de toegangstijden van de horeca, of het gedoe rond het onderhouden van stukjes gemeentegrond. Maar ook de knullige invoering van de Reclamebelasting in onze stad heeft zijn steentje bijgedragen aan ongenoegen onder het ’volk’.

Ook op andere fronten heeft de politiek steken laten vallen en is zachtjes gezegd onvolledig met de inwoners, ondernemers en instellingen gecommuniceerd. Denk aan het Coffeeshopbeleid, de daklozenproblematiek, verkeersbeleid, winkelsluitingstijden, criminaliteit en veiligheid en veel meer...

Veel te vaak worden niet alle partijen, dus inwoners, ondernemers en instellingen, serieus genomen. Niet door raadsleden en niet door B&W. Maar ook niet door het ambtenarenapparaat.

Toch schijnt men bij de gemeente nog steeds van fouten te willen leren! En misschien daarom waren onze volksvertegenwoordigers wel dit weekend in Leeuwarden. Wat ze daar hebben gedaan, worden wij niet geacht te weten. Terwijl elk lintje, elke nominatie voor weet-ik-wat, elk 60-jarig jubileum goed is voor een Persbericht van onze grote afdeling Voorlichting, wordt gezwegen over een weekend waarbij en B&W én Gemeenteraad de hort op zijn.

Met de mond wordt beleden dat we als Gemeente Hoorn een hele open organisatie zijn, maar in de praktijk valt dat tegen. ”Ja, maar daar krijg je alleen maar gezeur over. Dan willen ze weten of we hebben overnacht in een luxe hotel en of we uitgebreid hebben gedineerd... Nee, laten we maar niets zeggen over ons uitje naar Leeuwarden.” Dat is jammer maar ook heel naïef want natuurlijk is er een raadslid die wat Twittert of een foto met allemaal Sinterklazen (College van B&W?) die op Facebook wordt geplaatst.

Alleen daarom is het al goed dat HOP meedoet aan de verkiezingen. Ook deze partij zal fouten maken, ook daar zullen tezijnertijd individuën door de mand vallen, maar een frisse kritische blik op onze gemeentelijke organisatie en politiek kan geen kwaad. En of het goed is dat deze partij bepaalde ’gelopen’ zaken (Tunnel of Toegangstijd Horeca) opnieuw op de agenda probeert te krijgen, mag u zelf bepalen. Maar voor mij staat vast dat er best een stevige wind mag gaan waaien binnen onze Hoornse gemeenschap. Laat het maar even stormen op het Hoornse Hop.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (gerard vd draai)
24-9-2013, 18:56
@rob verhoek: niet de vierde, maar de zesde lokale partij in Hoorn: Hoorns Belang Hoornse Seniorenpartij VOC Hoorn Fractie Tonnaer Hoorn+ HOP. Naast een veelvoud aan landelijke parijen, heeft de kiezer ook lokaal maar dan genoeg keuze. Misschien moeten de partijen eens met gezamenlijk lijsten komen. Geldt overigens ook voor andere partijen als optie. In tal van gemeenten vormen PvdA en GroenLinks 1 fractie. Dat zou in Hoorn toch ook moeten kunnen?

Reactie: (Robert Vinkenborg)
24-9-2013, 14:51
Prima hoor die kritiek. Zijn die vragen ook gesteld toen een zittend raadslid het CDA verliet en bekend maakte een nieuwe partij te beginnen? Het verschil van HOP met alle andere lokale partijen: we zijn echte nieuwkomers en geen club van politici/(ex-)raadsleden die een tweede carrière zoeken. Ik hoop beoordeeld te worden ons programma en niet op aannames.

Reactie: (Xander de Groot)
24-9-2013, 11:48
@Rob Verhoek: ik deel je mening volledig. Het zoveelste lokale clubje geeft het failliet weer van (Hoornse)Gemeentepolitiek. Het heeft grote gelijkenis met een zandbak op de kleuterschool: ik krijg m'n zin niet, dus ga ik met andere kindjes spelen.

Reactie: (rob verhoek)
24-9-2013, 11:14
Alle goede bedoelingen van deze lieden ten spijt, HOP wordt dus dan de vierde lokale partij in ons dorp Hoorn. Wat kun je dan nog toevoegen. Naar mijn mening levert het enkel toenemende versnippering en nog verder afnemende slagvaardigheid op. Zo lever je indirect dus ook een negatieve bijdrage aan het gegeven dat besluiten met zo een krappe meerderheid worden genomen. Het wordt er bepaald niet duidelijker op en de kiezer wordt steeds verder het bos in gestuurd en opgepoetst met vier krakelende partijen botsende lokalo's. Wat een dorps en kneuterig gedoe. En wat een opportunisme: "al die andere partijen brengen er niks van terecht, dan beginnen we er zelf maar een". En straks maar klagen over toenemende onbestuurbaarheid. Inderdaad, Enkhuizense toestanden. Het zou van meer realiteiszin getuigen als alle lokalo's de koppen eens bij elkaar zouden steken om te komen tot één, hooguit twee sterke clubs die er echt toe doen.

Reactie: (redactie)
23-9-2013, 13:11
@ Gerry, nee hoor. Als er morgen een andere nieuwe Hoornse partij zich aankondigd, plaatsen we het ook.

Reactie: (Renata Gravendijk)
23-9-2013, 13:04
Voor een transparante, open en gezonde discussie staan wij zeker wel open voor..sterker nog: heel graag! Ik hoop ook op een sportief inhoudelijk debat met veel hoor en wederhoor, succes.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
23-9-2013, 12:54
Wordt de Hoorngids niet de "PRAVDA" van het HOP? Ik wens deze partij veel succes toe.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
23-9-2013, 12:41
@Mevrouw Gravendijk: bij een partij die op Facebook iemand aanspreekt en deze persoon (zonder uitleg) geen wederhoor gunt en vervolgens een hele discussie vol relevante reacties verwijdert, voel ik me ieder geval niet thuis. Mag ik van onze kant Hoorns Belang veel succes wensen met de verkiezingen. Ik hoop op een sportief inhoudelijk debat met veel hoor en wederhoor. En HOP zal aan de mensen in Hoorn wel uitleggen wat wij hebben toe te voegen. Veel succes met uw campagne! Met vriendelijke en collegiale groet, Robert Vinkenborg Twitter: RoxyRobert

Reactie: (Renata Gravendijk)
23-9-2013, 12:11
excuses redactie! En bedankt voor het corrigeren. @Bert Laan, die zijn er zeker wel hoor. Verdiepen in andere partijen had dat duidelijk kunnen maken. Ook ik wens de nieuwe partij succes toe en hoop dat ze idd open en transparant zullen zijn zoals ze beloven in het discussie platform op facebook. Laten we ervan uitgaan dat alle begin moeilijk is, dus ik neem aan dat dat bericht daar op facebook op een misverstand berust. (eerst akkoord gaan met de beginselverklaring en dan pas in een besloten facebook groep kennis kunnen nemen van de partij standpunten) Zie ook de reacties onder dat bericht. Je bent transparant of niet ;)

Reactie: (redactie)
23-9-2013, 11:59
Renata Gravendijk schreef vorige reactie. Aub reageren met voor- en achternaam (open vizier) en geldig emailadres, anders kunnen reacties verwijderd worden. Emailadres wordt niet vermeld op site. Zie ook onze huisregels onder Colofon.

Reactie: (Bert Laan)
23-9-2013, 11:04
Blijkbaar was de partij met dezelfde ideeën en uitgangspunten er niet, anders was die aansluiting er echt wel gekomen. Ik wens HOP de top, vind het een prachtplan om het niet al te frisse geheel van nu enigszins op te schudden.

Reactie: (Renata)
23-9-2013, 00:40
dit staat ook in dit artikel: "Nadeel is dat belangrijke voorstellen van B&W soms met een super kleine meerderheid (bv 1 stem) worden aangenomen. Geen stevige basis dus om onze stad te leiden in deze onzekere tijden. En voor de consument/kiezer niet makkelijk om een keuze te maken uit het woud van 11 (tot voor kort zelfs 12) fracties. (En mogelijk dus 13 als de ChristenUnie meedoet...)" En nu weer een partij erbij: Wordt voor de kiezer dus nog meer complexer om een keuze te maken uit dat woud. Daarnaast die punten die genoemd worden in dat artikel waar ze voor op zouden komen, daar zijn ze niet de enige in als partij. Dus wat voegen ze daadwerkelijk toe als nieuwe partij? Ik ben benieuwd! Om de democratie echt een dienst te bewijzen en om het voor de kiezers niet nog meer complexer te maken, hadden ze beter een partij kunnen steunen met dezelfde ideeën en uitgangspunten. Dan help je pas echt de Hoornse politiek zonder eigen belang, maar in het belang van de kiezers! Sowieso, de democratie zal zegen vieren in maart 2014.